7.2.11

''You´re on the wrong track''/ Πως να (μη) γινεις...Jim Morrison!


Βλεποντας μια ταινια και διαβαζοντας ενα κειμενο με επηρεασαν να γραψω, κι εγω σημερα, κατι πανω στους φοβους, που μπορει να ειναι μικροι και ασημαντοι, δικαιολογημενοι ή αδικαιολογητοι, λογικοι ή παραλογοι, δεν παυουν, ομως, να καταλαμβανουν ενα μεγαλο μερος της ζωης μας. 
Ξεκινωντας απο τα παιδικα μας χρονια, παιρνουν περιεργα σχηματα, ή και τρομακτικες μορφες για να μεταμορφωθουν μετα, στην ενηλικη ζωη, σε πραγματικους εφιαλτες που ειτε αναγκαζεται να...δουλευει κανεις γι αυτους, προκειμενου να πληρωσει το δανειο του, ενιοτε μαλιστα ισως και να χρειαστει να τους..παντρευτει (!), xωρις ποτε να αναρρωτηθει πως στο διαολο εγινε κατι τετοιο......

Τι ειναι ομως τελικα φοβος; Η αισθηση οτι "κατι δε παει καλα", η αισθηση του οτι δεν εχουμε ουτε το δικαιωμα, ουτε την ελευθερια να αποφασισουμε ΕΜΕΙΣ για εμας και οχι καποιοι ΑΛΛΟΙ, κατι που νιωθουμε ολο και περισσοτερο τα τελευταια χρονια. Παντως, ''φοβαμαι'' οτι ζουμε με μεγαλες αυταπατες σε ολη μας τη ζωη τις οποιες τελικα συνηθιζουμε απο μικροι τοσο πολυ που τελικα παυουμε να το αντιλαμβανομαστε.
Γιατι ομως φοβομαστε; Εχουμε σκεφτει τις περιπτωσεις που αποφασισαμε πραγματι ΕΜΕΙΣ και οχι ΑΛΛΟΙ για εμας;
Στην εκλογη επαγγελματος, τις σπουδες, ποσο σιγουροι ειμαστε οτι ειμασταν αποκλειστικα εμεις και οχι το οικειο περιβαλλον που μας εσπρωξε ηθελημενα, ή και αθελα του, ισως, να διαλεξουμε ΑΥΤΟ και οχι κατι ΑΛΛΟ; 
Τι ξερουμε, στα δεκαοχτω, τι μπορει να ξερει κανεις οταν σε μερικες περιπτωσεις δεν εχει βγει απο τον τοπο του, ισως ουτε καν ταξιδεψει μεχρι τη ...πρωτευουσα και πρεπει να διαλεξει ενα επαγγελμα που μετα θα ακολουθησει σε ολη του τη ζωη αδιαμαρτυρητα, καθε πρωι, οπου θα πρεπει να σηκωνεται και να πηγαινει (στη καλυτερη περιπτωση, βεβαια, οταν υπαρχει) δουλεια, γιατι "ετσι κανουν οσοι θελουν να πετυχουν" και "οσοι ειναι "ευυπόληπτα" μελη της κοινωνιας", μιας κοινωνιας που αφου μας παιδεψε πολυ στα σχολεια, μας παιδεψε μετα και στο να βρουμε τι διαολο θελαμε να κανουμε, τι να σπουδασουμε, ποιον να μη παντρευτουμε γιατι εχει …μακρια μαλλια και φοραει jeans ("δεν εχει μελλον!") ακουει…Doors, Led Zeppelin, κλπ νυχτα-μερα, ("δεν εχει μελλον!")
Ετσι καποιοι και καποιες απορριπτοντας τα ....παραπανω ως παραδειγματα προς αποφυγην αναρριχηθηκαν μεσω της ...υπακοης τους σε ολα τα εννομα, μικροαστικα και αποδεκτα μοντελα και καταφεραν να .... "πετυχουν" σε σημειο που εφτασαν να γινουν οι ....σημερινοι μας πολιτικοι! Τωρα αν κατι τετοιοι ανθρωποι εχουν ακουσει και καταλαβει εστω και ενα στιχο απο τη ποιηση π.χ του Jim Morrison, ή τα λογια κανενος αλλου ατομου που δε ξεπουληθηκε και δε ξεπουλησε αλλους για να κερδιζει μια θεση στην εξουσια, ενα δυο κ@λοσπιτα και τρια εξοχικα, τοτε ειμαι ο ...παπας της Ρωμης!

Για το μονο που εμεινε, πια, να ...φοβαμαι ειναι καποιους που δεν ακουσαν ποτέ, δε διαβασαν ποτέ αυτα που συγκινησαν εμας τους αλλους, ειτε ηταν κειμενα, ειτε ποιηση, ειτε μουσικη που μιλαει στη καρδια και δεν ενδιαφερθηκαν ποτε να μαθουν για ατομα που αψηφησαν το συστημα σαν τον Jim, τον Τσε, σαν τοσους αλλους, λιγους μεν, αλλα ανθρωπους με Α κεφαλαιο, που δεν ακολουθησαν τον ''αυτονοητο'' δρομο, αλλα που σε ολη τους τη ζωη επρατταν αυτο που ηξεραν καλυτερα ωστε να κανουν πραξη με τη ζωη τους το... Break on through (To the other side)!

Oχι, δεν υπαρχει ελπιδα για οσους δεν καταλαβαν, ποτέ δε θα καταλαβουν. Εμεις μιλαμε για καρδια και αισθηματα, αυτοι μιλανε για ...''προκλητικη εμφανιση'' και στιχους που …δηθεν ''σοκαρουν'', αλλα αν διαβαζαν και δεν "παπαγαλιζαν", (συνηθεια που τους εμεινε), θα ηξεραν ισως οτι ανθρωποι σαν τον Μοrrison εγιναν αυτο που εγιναν επειδη δεν ηθελαν ποτε να γινουν σαν την εικονα του κατεστημενου, που ειχαν γυρω τους, ισως μαλιστα και μεσα στο ιδιο τους το σπιτι...

''Indians scattered on dawn's highway bleeding
Ghosts crowd the young child's fragile eggshell mind.

Me and my mother and father, and a grandmother and a grandfather. were driving through the desert, at dawn, and a truck load of Indian workers had either hit another car, or just — I don't know what happened — but there were Indians scattered all over the highway, bleeding to death.
So the car pulls up and stops. That was the first time I tasted fear. I musta' been about four — like a child is like a flower, his head is just floating in the breeze, man. The reaction I get now thinking about it, looking back — is that the souls of the ghosts of those dead Indians... maybe one or two of 'em... were just running around freaking out, and just leaped into my soul. And they're still there''.from Αn American Prayer, (1978)

Ο George Morrison, πατερας του Jim και ναυαρχος του Αμερικανικου ναυτικου, ειχε δηλωσει, για τον γιο του, σε μια σπανια συνεντευξη τα εξης:

I told him (Jim): "That’s ridiculous. Υοu´ re not a singer, you can´t sing!
You ´re on the wrong track. Get yourself a job! "

"Ι didn’t know Jim very well after he left home".

"We look back on him with great delight ... The fact that he's dead is unfortunate but looking back on his life it's a very pleasant thought,"...
"Ιt’s quite an honor ...for the family" to have his son buried near cultural giants like Oscar Wilde, Edith Piaf and Frederic Chopin".




Link: "When you´re strange" (2009)

12 σχόλια:

  1. Γεια σου Ελβάκι μου!
    Τι φόβο που προκαλεί η "πολιτική ορθότητα"!!! Ευτυχώς που δεν ειχε εφερευθεί ο όρος όταν ο άνθρωπος σηκώθηκε απο τα 4 στα δυο ποδια.

    Ευτυχώς που την ...παρακουσε,όποια κι αν ήτνα τότε η "κοινη αντιληψη".
    Ακόμα στα 4 θα ειμαστε. Κι όχι τίποτα άλλο,αλλά πως θα γραφαμε και στο πληκτρολόγιο!!!

    Πολλά Φιλιά Έλβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva, έτσι όπως έχουμε καταντήσει το ερώτημα είναι για πόσο ακόμα θα κλειστούμε στο κουβάρι μας, να μην φοβόμαστε. Με πόσο ακόμα κυνισμό θα βλέπουμε τα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο και θα πιστεύουμε ότι βλέπουμε άλλο ένα έργο στην TV.

    Τα φιλιά μας στο χιονισμένο Βορρά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μια χαρά τα πήγατε.Αφήστε που χτυπήσατε ευαίσθητες χορδές.Το "American Prayer" είναι το πιο αγαπημένο μου βινύλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα katerina μου

    Ορθοτατες οι διαπιστωσεις σου περι της ..."κοινης αντιληψης" πολλων. To θεμα της ..."πολιτικής ορθότητας" το οποιο φυσικα δεν αφορα μονο τη …πολιτικη, ειναι ενα πολυ ενδιαφερον θεμα για μελετη...Kαποια στιγμη θα κανω ..διδακτορικο πανω στο θεμα! Αλλοιμονο, μονο ορισμενοι γνωστοι
    ..πολιτικοι, στην Ελλαδα, θα κρεμανε...διπλωματακια, (που δε ξερουμε και πως τα απεκτησαν) πανω απο το …γραφειακι τους ; ;-)

    Πολλά φιλιά στο Νοτο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

    "Για πόσο ακόμα θα κλειστούμε στο κουβάρι μας", ρωτατε...Για οσο καιρο φοβομαστε ακομα και να πουμε τα πιο απλα πραγματα τις στιγμες που πρεπει να τα πουμε! Ο κυνισμός ειναι ενα χιλιοπαιγμενο εργο και στην TV και στη ζωη. Η ερωτηση ειναι αντιγραφει η ζωη τη ΤV, ή γινεται μηπως το αντιθετο;

    Φιλιά απο το Βορρά,(που λειωνουν, ομως, σιγα σιγα τα χιονια....)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε μου Σελιτσάνε

    (Σας ευχαριστω).
    Δεν ηξερα οτι το "American Prayer" είναι και δικο σας αγαπημένο βινύλιο! :) Nα και κατι καλο και παλιο που θυμηθηκαμε σημερα χαρις στον ..Jim.
    Aφηστε που ξεχασαμε για λιγο τους ρεαλιστικους μας...φοβους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ωδή στο ασυμβίβαστο!

    Τί μέρα κι αυτή. Είχα πολύ καιρό να διαβάσω τόσα καλά κείμενα σε μία μέρα. Από μόνο του αυτό είναι κάτι. Συνεχίζουμε να ελπίζουμε λοιπόν. Επιμήκυνση της ελπίδας!

    Φιλιά, Κουμπάρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μπράβο Έλβα μου για την ανάρτηση σου! Είναι από τις περιπτώσεις που χαίρεσαι να διαβάζεις τέτοια κείμενα.
    Εγώ εκείνο που θα πρόσθετα είναι ότι: ο μεγαλύτερος φόβος του ανθρώπου είναι ο φόβος του μπροστά στην Ελευθερία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ανώνυμος8.2.11

    Πολύ Καλημέρα !

    Για μένα:
    Φόβος είναι τα διάφορα ... τοτέμ !
    Φόβος είναι τα διάφορα εικονίσματα στα σπίτια και στους δημόσιους χώρους !

    Αν δεν καταστραφούν τα παραπάνω, οριστικά και αμετάκλητα, θα κυριαρχούν στη γη μια χούφτα άνθρωποι που στηρίζονται στον φόβο των ανθρώπων και τους εξουσιάζουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μανο μας καλημερα!

    Συνεχιζουμε να ελπιζουμε, κουμπαρε μου! Δεν εχεις ακουσει που λενε η ελπιδα πεθαινει..τελευταια;

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου φιλε μου navarino

    Σ ευχαριστω πολυ και συμφωνω με αυτο που λες οτι τους περισσοτερους ανθρωπους τους τρομαζει η... Ελευθερία! Απιστευτο, αλλα αληθινο!

    Καλη σου μερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημερα φαρο

    Το πηγες λιγο πιο μακρια αλλα θα δεχθουμε και τη δικη σου...εκδοχη του φοβου! Δεν απορριπτουμε ευκολα προτασεις, εδω! ;))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)