24.3.11

Πορτογαλία, Ιαπωνία, ΗΠΑ: Η τρίτη ηλικία

Η συνταξιοδοτηση στην εποχη μας είναι για ορισμένους, η αναγνωριση του εργου που προσεφεραν στη ζωή τους, ενώ για πολλους αλλους, στις χωρες της EE και οχι μονο, η αρχή πολλων προβληματων.

Εδώ και χρονια στην Ευρώπη, λεγοταν ότι η ανταμοιβή για μια ζωή προσφορας ηταν μια καλή σύνταξη και μια ξεκούραστη ζωή στην τρίτη ηλικία. Τωρα ομως αποδεικνύεται ότι κι αυτο ηταν ενας μύθος! Μια ακομη ψευδαίσθηση που πολλοι πιστευαν εδω και χρονια!

Ο Ευρωπαϊκος πληθυσμος γερναει, ενω βλεπουμε ολο και λιγότερες θέσεις εργασίας για τους νέους που θα πρεπει να πληρώσουν τις συντάξεις των γονιών τους. Έτσι για να εχει κανεις μια καλή ζωή μετά τα 65, πρέπει να εχει εργαστει σκληρά και κυριως ....περισσοτερα χρονια, απ ο τι πριν, προκειμένου να αντέξει, οικονομικά, να ζήσει!


Πορτογαλία

Ο φακος της εκπομπης Κοrespondenterna συναντα την 83χρονη Virginia Marquez, τη μοναδικη στην οικογενεια της με...απασχοληση! Με τη μικρη συνταξη της 350 ευρω και μια 4ωρη καθημερινη δουλεια συντηρει οικογενεια 6 άτομων που αποτελείται από την ίδια, τις δυο κορες της και τα εγγόνια της. Η μια κορη ειναι 49 χρονων και θεωρειται ...μεγαλη για την αγορα εργασιας.
Στην Πορτογαλία μπορουσε κανεις να τα βγαλει περα, λεει η Virginia με μια μικρή σύνταξη και την φροντίδα της οικογενειας. Oχι, ομως, πια.

Υπαρχουν συνεταιριστικοι οικοι ευγηριας οπου τα παιδια φροντιζουν τους γονεις, οπως καποια νηπιαγωγεια στη Σουηδια, οπου οι γονεις ειναι υπευθυνοι για τη διαχειρηση, καθαριοτητα κλπ.
Ακουμε τον Πορτογαλο Edmundo Martinho γενικό διευθυντή στο τομεα της Κοινωνικής Ασφάλισης, ο οποιος ειναι πολυ σκεπτικος για το μελλον και λεει οτι "δεν βλέπει καμία συντονισμένη δράση, ή συλλογικές αντιδρασεις στην κρίση και συνειδητοποιει οτι οσον αφορα τη πολιτικη η ιδεα της Ευρωπης ειναι ενας ...μυθος"!

Το συστημα της ΕΕ εχει, αναμφιβολα αποτυχει οταν χρησιμοποιει για εργασια, εστω και περιστασιακη,..80χρονους, ενω απορριπτει μεσηλικες και καταδικαζει σε ανεργια και μαρασμο τη νεολαια!

Ιαπωνια

Στην Ιαπωνία, η κοινωνία έκανε ένα τεράστιο άλμα τα τελευταία πενήντα χρόνια. Από την αγροτική κοινωνία στην βιομηχανική, όπου οι νέοι δεν ασχολουνται πια με τη φροντίδα των ηλικιωμενων. Η μοναξιά και η απομόνωση είναι εκει πολυ διαδεδομένη. 
Το ρεπορταζ εγινε μερικες εβδομάδες πριν από τον σεισμό και το συνεργειο επισκεφθηκε ενα ζευγάρι ηλικιωμενων, τους Kato, οι οποιοι συναναστρέφονται καθημερινά με ενα μικρο ...ρομπότ που εχουν αγορασει, το If-chan, με δυνατοτητα να συνομιλεί και να κανει ερωτησεις για την υγεια τους. Δεν ειναι καλο να μην εχεις κανενα να μιλησεις, ολη μερα, λεει ο κ. Κato. Ακομα κι αν δεν ειναι ανθρωπος, η συζητηση ενεργοποιει τον εγκεφαλο.
Το ζευγαρι λεει οτι το βρίσκουν δύσκολο να φανταστούν μια ζωή χωρίς το...ρομπότ το οποιο ειναι σαν...εγγονακι, λενε!
Τα κοινωνικα ρομποτ ειναι μια λυση, πιστευουν εκει, για τις μελλοντικες γενιες ηλικιωμενων.

Παρα την καταστροφή, στην Ιαπωνία ακομα θεωρουν τη..τεχνολογία ως πανακεια!

USA

Η Mary Ellen Τaylor ειναι συνταξιούχος δασκαλα και ζει στη Florida. Η μερα της ειναι γεματη τρεχοντας σε πολιτικες συγκεντρώσεις, φιλανθρωπιες και άλλες κοινωνικές δραστηριότητες.
Οι συνταξιουχοι ειναι η νεα δυναμη στην Αμερικη. Και ο πληθυσμος των ΗΠΑ γερναει, οι συνταξιουχοι σχεδον αποτελουν το ¼ των ψηφοφορων στις ΗΠΑ αλλα στις εκλογες παίρνουν ένα μεγαλύτερο μερίδιο, επειδή είναι πιο πιθανό να ψηφίσουν και συχνά ασχολουνται και με την πολιτικη.
Έτσι, στις ΗΠΑ οι πολιτικοί είναι σε δύσκολη θέση, δεν τολμούν να αμφισβητήσουν τους ηλικιωμενους, ενώ οι κυβερνητικές δαπάνες, οπως λενε, ακομα και στους τομεις φροντιδας των ηλικιωμενων πρεπει να περικοπουν.

Χωρες οπως η Γερμανια, η Σιγκαπουρη και η Κινα ετοιμαζουν νομοθεσια που θα υπενθυμιζει την υποχρεωση των πολιτων τους να φροντιζουν τους γονεις τους οταν αυτοι μεγαλωσουν και ειναι ανημποροι. 
Γυριζουμε λοιπον πισω στο χρονο και χρειαζεται να βρει κανεις το νοημα στο να φροντιζει  ενα ατομο που εχει την αναγκη μας, αλλα εφ οσον φροντιζουμε καθημερινα τα παιδια μας, γιατι οχι και τους γονεις μας;

''..Old man look at my life,
I'm a lot like you were.
Old man look at my life,
I'm a lot like you were...'' 
(Neil Young)


19 σχόλια:

  1. Προτείνω:
    Η εποχή των άκρων. Ο σύντομος εικοστός αιώνας 1914-1991 Έρικ Χόμπσμπαουμ.

    Πραγματικά διαφωτιστικό και για την εξέλιξη του κοινωνικού κράτους και των κοινωνικών σχέσεων της εποχής μας(εκτός των άλλων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μπορώ να μιλήσω για την πόλη όπου έζησα τα περισσότερα μου χρόνια.Και λέω ότι θα μιλήσω για την πόλη μου που είναι μια προσφυγούπολη και εργατούπολη, μήπως, λέω μήπως, σε "άλλες"συνοικίες τα πράγματα υπήρξαν διαφορετικά.(χα ! αστειάκι)
    Στην εργατούπολη λοιπόν που έζησα, οι συντάξεις δεν ξεπερνούσαν τα 800-1000 ευρώ.Μετά από χρόνια δουλειάς σε φάμπρικες, με ένα μεροκάματο που το μόνο που μπορούσε να προσφέρει δεν ήταν άλλο από το άγχος για τα παιδιά και ένα αύριο, γεμάτο ανασφάλεια.
    Η υγεία των συνταξιούχων ήταν τέτοια πια, που απαιτούσε συνήθως γιατρούς και φαρμακευτική αγωγή. Μην αναφερθούμε στην ανάγκη κάποιας νοσοκομειακής περίθαλψης, γιατί τότε αν υπήρχε κάτι στην άκρη για "την κακιά την ώρα" έμπαινε στο φακελάκι ή πέθαινες στο ράντζο του Κρατικού.
    Απαιτούνταν η στήριξη των παιδιών και των εγγονών, που αναλάμβαναν να τα μεγαλώνουν, για να μπορούν τα παιδιά τους να δουλεύουν.Αυτά και άλλες πολλές υποχρεώσεις, που μεταφράζονται σε χρήμα.Χρήμα! 800 με 1000 ευρώ ! !
    Σήμερα τα πράγματα έχουν δυσχεράνει πολύ περισσότερο, γιατί τα τσογλάνια δεν δίστασαν να κάνουν περικοπές ακόμη και από τους συνταξιούχους των 800 ευρώ.

    Μύθος λες Elva μου, εικονική πραγματικότητα, τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα.Ο εξευτελισμός της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.Αυτό ήταν ο Σοσιαλισμός τους.Θυμάμαι που κάποιοι μίλαγαν για την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μπαμπά και έλεγαν με ικανοποίηση, ότι ο Αντρέας μετάτρεψε το βιβλιαράκι με τα βερεσέδια του μπακάλη σε βιβλιάριο καταθέσεων και κανείς δεν βρέθηκε να τους πει, ότι αυτό δεν ήταν τίποτε άλλο από τον προάγγελο της πλαστικής κάρτας που θα υποθήκευε την ζωή την δική τους και την ζωή των παιδιών τους και στην συνέχεια θα οδηγούσε στον σημερινό εφιάλτη
    Σήμερα τα πράγματα έχουν δυσχεράνει πολύ περισσότερο γιατί τα τσογλάνια δεν δίστασαν να κάνουν περικοπές ακόμη και από τους συνταξιούχους των 800 ευρώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος24.3.11

    Εlva,

    αυτό με το ρομπότ είχε πολύ γέλιο και κλάμα ταυτόχρονα. Για την Ελλάδα πάντως δεν παίζουν τέτοιες πολυτέλειες. Σε λίγο οι ηλικιωμένοι θα πλημμυρίσουν τα γηροκομεία ή θα πεθαίνουν στους δρόμους όπως οι άστεγοι. Αν δεν τους βρίσκουν μετά απο μήνες πεθαμένους στα σπίτια τους.

    Σόρρυ, που είμαι λίγο μακάβριος, αλλά τα πράγματα σκληραίνουν εδώ. Θα δούμε καταστάσεις απίστευτες. Μακάρι να βγω ψεύτης...

    Υ.Γ. Ξέρεις που πουλάνε τέτοια ρομπότ; Να βάλω τίποτα λεφτά στην άκρη να το πάρω για τα γεράματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος25.3.11

    Όσο ο άνθρωπος θα θεωρείτα απλά ως ένα αναλώσιμο είδος που χρησιμεύει μόνο για το αυγάτισμα των κερδών μιας χούφτας καπιταλιστών, τέτοια δείγματα (σαν το ρομποτάκι) θα αυξάνονται και θα πληθύνονται !

    Όσο οι πολλοί δεν συνειδητοποιούν τη δύναμή τους απέναντι στους λίγους, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια θα είναι είδος προς εξαφάνιση !

    Καλημέρα, Elva μας !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Τι να πώ Elva, τι να προσθέσω. Ετσι ζοφερή ειναι η κατάσταση. Η απίστευτη τρέλλα...τα τιμημένα γηρατειά...
    Θυμάμαι πέρσι, σε μία εκδήλωση με ομιλητή τον κο Ρωμανιά του έλεγα για το φόβο μήπως κόψουν στα ΑμΕΑ γέροντες το επίδομα πρόνοιας. Μου απάντησε: Αποκλείεται. Δεν είναι τόσο...
    Σήμερα δεν ξέρω τι θα έλεγε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πριν από μερικές μέρες μίλησα στο τηλέφωνο με τον ανιψιό μου, 35 χρονών (οι διορθωτές το διορθώνουν σε «χρόνων»! Σιγά!), ελληνοαμερικανάκι που ζει στο Σικάγο. Ήξερα ότι τους τελευταίους μήνες, κοντά χρόνο, είναι άνεργος. Τον ρώτησα αν βρήκε δουλειά, κι αυτός, με τραγικά σαρκαστικό χιούμορ, μου απάντησε: «Σιγά, ρε θείε, τι βιάζεσαι; Έχω μπροστά μου 50 χρόνια ακόμη που θα δουλεύω!»...
    Σίγουρα μας περιμένουν χειρότερες μέρες, αλλά μέχρι πού θα φτάσουμε (μέχρι να ξεσηκωθούμε);

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. KαλημεραΣελιτσάνε .

    Ακουγεται πολυ ενδιαφερον, οπως ολα τα εργα του Hobsbawm, που δηλωνει ''οραματιστής'' και "αμετανόητος κομμουνιστής" και απ οτι διαβασα σε εισαγωγικο του βιβλιου, ασχολειται με ένα από τα πιο χαρακτηριστικά και περιεργα φαινόμενα στα τέλη του 20ου αιώνα, με το φαινομενο της καταστροφής του παρελθόντος και των κοινωνικών μηχανισμών.
    Πραγματι πολυ επικαιρο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλη blackbedlam .

    Εμεις τουλαχιστον δεν ειχαμε ποτε ψευδαισθησεις για την εξαπατηση, ισως βεβαια δεν περιμεναμε οτι τα πραγματα θα γινοντουσαν μεσα σε τοσο συντομο χρονικο διαστημα. Τις ψευδαισθησεις μαλλον τις ειχαν αλλοι, που δεν ηξεραν, ουτε φανταζοντουσαν το ρολο των...δηθεν σοσιαλιστων, που οπως και πολλοι αλλοι συγγραφεις ετσι και ο ιστορικος Hobsbawm περιγραφει και αναφερει το βιβλιο του, πιο πανω, ο φιλος @Σελιτσανος.
    Σημερα ο...σοσιαλισμός, οπως τον εννοουν αυτοι δεν ειναι τιποτα αλλο παρα ο ...εξευτελισμός, οπως λες, της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ειναι και τα δυο μεγαλα κομματα υπευθυνα για τη καταντια αυτη που αφηνουν ενα μεγαλο μερος του λαου να φυτοζωει, βοηθωντας με δισεκατομμύρια ευρώ τις Τράπεζες με την προϋπόθεση αυτές να τα επενδυσουν στην αγορά, πραγμα που φυσικα δεν γίνεται!
    Δε μπορει ομως να κανουν αντιλαικη πολιτικη και να το παιζουν ακομα ...σοσιαλιστες! Εχουν πεσει οι μασκες εδω και καιρο και κριμα που δεν το καταλαβαινουν ολοι οσοι επρεπε να το εχουν, ηδη, καταλαβει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xairetismata

    Γεια σου Παυλο, για εμας στη Δυση οι Ιαπωνες και η ζωη τους παραμενουν ενα... "puzzle", εκτος ....συναγωνισμου, επειδη δεν καταλαβαινουμε, ουτε δεχομαστε τον τροπο που σκεφτονται!
    Ειναι γεγονος, ομως, οτι σε πολλες χωρες της Ευρωπης, οπου οι ηλικιωμενοι ζουν συνηθως μονοι τους τα πραγματα θα ειναι πολυ χειροτερα απο εδω και περα, απ ο τι φαινεται....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλημερα φιλε Φαρε

    Δυστυχως τα δειγματα που εχουμε απο πολλες χωρες τεινουν να μας κανουν να πιστεψουμε οτι πολλοί ΑΚΟΜΗ σε ολο τον κοσμο δεν συνειδητοποιούν τη δύναμή τους και αντι να εργαζονται για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια συνεχιζουν να υπηρετουν την ...αρρωστημενη λογικη της τεχνολογιας που μπορει να αντικαταστησει τις ανθρωπινες σχεσεις! Ειδικα στην Ιαπωνια πιστευω οτι η καταστροφη και η διαρροη ραδιενεργειας θα επρεπε να τους κανει να αμφισβητησουν την παντοδυναμια της τεχνολογιας και των οικονομικων συμφεροντων, αφου και τα δυο τους προδωσαν με τον χειροτερο τροπο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη ippoliti_ippoliti

    Μιλαμε για αδιστακτους πολιτικους που δεν τους ενδιαφερει η ζωη των πολιτων, μονο η εισπρακτικη πολιτικη τους για να ειναι ενταξει στα ..ξενα αφεντικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Γεια σουΛευτέρη-Δικαίο Παπαδέα

    Μακαρι να ειναι πιο ευκολα να βρει κανεις δουλεια αργοτερα, αλλα γενικα δεν ειναι πουθενα πια ευκολο, ουτε στην Ευρωπη, ουτε στις ΗΠΑ. Ας ελπισουμε οτι θα το συνειδητοποιησουμε πριν να φτάσουμε στις ...χειροτερες μερες, οπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εδώ αρκετοί υποστηρίζουν πως είναι βλακεία και ανοησία να συζητάς για το ασφαλιστικό.. Φαντάσου.. Ότι παρανόηση, ότι σχιζοφρενικό εδώ θα το ακούσεις.. Αυτοί που έκλεψαν μιλάνε για ανάπτυξη.. Αυτοί που ποτέ δε δούλεψαν στην ζωή τους, μας λένε "τσίπηδες" και "τεμπέληδες" αντί να μας νοιάζει να δουλέψουμε..εμείς νοιαζόμαστε για τη..σύνταξη μας.. Εδώ ζούμε το απόλυτο σουρεάλ.. που πλέον λύση δεν διαφαίνεται..

    ΥΓ δε σε προλαβαίνω τελευταία.. λίγο ρίξε τους ρυθμούς :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πολύ καλό το αφιέρωμα Elva.

    Τα πράγματα οδεύουν προς μία κοινωνική επανάσταση.

    Ελπίζω οι ηλικιωμένοι να αντιληφθούν το ρόλο τους στην Ευρωπαική κοινωνία.

    Ειδάλλως θα ζουν όλο και με λιγότερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου καλή μου φίλη Elva,
    νομίζω η σύνταξη για εμάς τους νεότερους είναι ένας όρος τον οποίο μέχρι να γεράσουμε θα έχουμε ξεχάσει ότι υπάρχει. Ούτε κατάρα να μας έχουν ρίξει.
    Πολύ ωραία η επιλογή του μουσικού κομματιού, με συγκινεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλησπερα φιλη Roadartist

    Και για ποιο θεμα να μιλαμε, τοτε, αν δε μιλαμε για αυτα που ενδιαφερουν; Μηπως για τους επικειμενους γαμους, ή τους χωρισμους των επωνυμων στην Ελλαδα; Θα τους βολευε βεβαια, αλλα ευτυχως δεν τους κανουν ολοι τη χαρη. Ο κοσμος ειδα οτι τους αποδοκιμασε και στη παρελαση σημερα στο Συνταγμα, και ισως και σε αλλα μερη.

    Καλό σαβ/κo, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Τα πράγματα οδεύουν προς το απολυτο χαλι και καλα θα ειναι οχι μονο οι ηλικιωμενοι, αλλα οι νεωτεροι, κυριως, να καταλαβουν το ρόλο τους στην Ευρωπαική κοινωνία της εκμεταλλευσης για τους πολλους και των... "ευκαιριων" για τους λιγους!
    Λετε οτι μονο οι..ηλικιωμενοι θα ζουν ολο και με λιγότερα; Μηπως οι νεοι τι κανουν, ειδικα οσοι εχουν να παλαιψουν με την ανεργια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλη Μαριανα

    Εγινε και η σύνταξη...πολυτελεια, ειδικα δε για τους νεότερους, ειναι απιαστο...ονειρο! Δυστυχως πανε τα κεκτημενα δικαιωματα που υπηρχαν και χρειαζονται νεοι αγωνες για να ξανααποκτησουμε ο τι κοινωνικο αγαθο τους αφησαμε, τοσο ευκολα, να γκρεμισουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)