25.3.11

Ποιά επέτειο, ποιό έθνος;



Παει καιρος που δεν "γιορταζω", τι λεω, εδω ουτε καν θυμαμαι τις Ελληνικες επετειους, ουτε 25η Μαρτιου, ουτε 28η Οκτωβριου, ουτε καμμια αλλη επετειο του ...εθνους, ποιου εθνους δλδ, ετσι που τους αφησαμε και μας αλυσοδεσαν; Αν εθνος ειναι το ξεπουλημα των εργαζομενων υπερ του κεφαλαιου και η σωτηρια των τραπεζων και του συστηματος που τις θρεφει, τοτε ας πανε απο εκει που ηρθαν, ουτε εθνος ξερω, ουτε πατριδα, τιποτα δεν ειναι ολα αυτα για μενα. Ας χαιρονται αυτοι με τις εθνικες επετειους τους, που ουτε να βγουν εξω στο κοσμο δεν τολμανε..... 

Ομως το φευγιο τους ευχαριστως θα το γιορταζα! Ισως καποτε να γινει κι αυτο και τοτε θα αξιζει το κοπο να το γιορτασω, ισως τοτε βαλω κι εγω μια σημαια, καποτε, τωρα την εχω κρυμμενη, επειδη ντρεπομαι...Τι να πανηγυρισω, το ξεπουλημα της Ελλαδας στο ΔΝΤ, τη χαμενη αξιοπρεπεια;

Η τραγικη ειρωνεια ειναι οτι νεωτερη ανησυχουσα για τη περιπτωση που ζωντας στο εξωτερικο ειναι δυσκολο να δωσεις στα παιδια σου να καταλαβουν ολα εκεινα τα συναισθηματα που ενιωθα εγω στην ηλικια τους για τη χωρα μου, που τοτε φανταζε καθαρη και αγνη, κι ας την ειχαν βρωμισει χουντες και αλλα δυσαρεστα γεγονοτα που ομως ξεπερασαμε και ειμασταν περηφανοι γι αυτο. Μεγαλωσα  να εκτιμω καποια πραγματα γι αυτο δεν γιορταζω εδω και χρονια καμμια επετειο, αφου  ξεφτισαν ολα αυτα για τα οποια καποιοι ανθρωποι με Α κεφαλαιο, επεσαν υπερασπιζομενοι.

Τη σαπιλα αυτη που ειναι τωρα καθεστως, την εβλεπα απο χρονια, να επιπλεει και να παραγκωνιζει οτι ειναι δικαιο και λογικο, στραγγαλιζοντας καθε ιχνος αξιοκρατιας στις εκαστοτε δουλειες που εχω εργασθει. 
''Καλος υπαλληλος'', στην Ελλαδα, ηταν ανεκαθεν αυτος που ουτε ασχολιοταν με τη πολιτικη, "καλο φιλησυχο παιδι", oυτε εφερνε αντιρρησεις στα αφεντικα και ηταν προθυμος να κανει και υπερωριες που μετα περηφανευοταν στους συναδελφους του οτι "εχει δουλεψει και μαλιστα δεν ζητα χρηματα", οπως εμεις που μονο ενα...μισθο ειχαμε στο μυαλο μας, ευτυχως που υπαρχουν και καποιοι που δουλευουν για.."το καλο της επιχειρησης!" και μονο! Τετοιους εχει ...αναγκη ο τοπος!
Δε θελω ουτε και να σκεφτω τι χρωμα εχει η γλωσσα κατι τετοιων ατομων που παει ασορτι με τη ψυχη τους, αν υπαρχει δλδ τιποτα εκει στη θεση της, αφου κι αυτη την εχουν απο χρονια ξεπουλησει!
Ουτε να τους ακουσω. Το ξερω οτι θα ρθουν παλι σαν τις μοιρολογιστρες για να μονολογησουν "τι δυσκολη που εγινε η ζωη, πια" (για τους αλλους, ομως, οχι γι αυτους!)

Kλεισε τη πορτα, μανα! 

Ειμαστε μονοι, πια καταλαβε, το, δεν εχουμε γνωστους και ουτε καν συγγενεις. Αυτοι μας ξεπουλησαν με ευκολια για να ανελθουν εις βαρος μας και το καταφεραν, αφου μας εδιωξαν και μας διωχνουν, δεν το βλεπεις; Αυτοι που θελουν να μπουν μεσα  στο σπιτι μας ειναι αυτοι που με εκαναν να μη θυμαμαι καμμια επετειο και καμμια πατριδα, πια.

Κλεισε και ασφαλισε τη πορτα, πιο καλα μονοι, οπως ειμασταν παντα!


26 σχόλια:

  1. Αγαπητή Elva, ειλικρινά σου λέω, ο "παράδοξος" εορτασμός σου, της 25ης Μαρτίου, με συγκίνησε περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη αναφορά που έγινε σήμερα στην Ελλάδα για τον τότε εθνικό ξεσηκωμό. Μου θύμησες, μπορεί να σου φανεί υπερβολικό, τους στίχους του ποιητή.
    "Αυγεριναί του ηλίου ακτίνες, τι προβαίνετε;
    Τάχα αγαπάει να βλέπει έργα ληστών
    το μάτι των ουρανίων;
    http://www.youtube.com/watch?v=WZbQX2xIjgA&feature=player_embedded
    Χρόνια Πολλά!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και μένα με συγκίνησες.
    Ρεαλιστικότατη με αγάπη και θυμό.

    Ομως τίποτα δεν πάει χαμένο στη χαμένη μας ζωής, ετσι δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ειλικρινά Elva,θεωρώ τον μετανάστη στην Γερμανία-αναφορά σε προηγούμενο άρθρο σου-περισσότερο ελεύθερο,απ' όσους ζούν στην Ελλάδα.Κάτι σαν τον μετανάστη του συγχωρεμένου του Μανώλη Ρασούλη:
    "Χαρά στον Έλληνα που ελληνοξεχνά και στο Σικάγο μέσα,ζεί στην λευτεριά"...:((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εγώ δεν γιορτάζω σήμερα .
    Τι να γιορτάσω από την σημερινή Ελλάδα ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΑΓΑΝΤΑ.
    Καλησπερα απο μια πατριδα, σκορδομοιρισμενη και μπακαλιαροφαγωμενη.............................................τωρα να σου πω οτι συμφωνω, το ξερεις, οποτε.............ΑΓΑΝΤΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος25.3.11

    Διακρίνω μιαν νοσταλγία; κάπου στο βάθος; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητή μου Έλβα, νομίζω ότι ανήκεις σ' αυτούς τους ευαίσθητους ανθρώπους που ξέρουν να τιμούν κατά πώς πρέπει τις επετείους. Αλίμονο σ' όσους πίσω από υποκριτικής πατριδολατρείας πανηγυρικούς προσπαθούν να κρύψουν τον δικό τους αναχωρητισμό από τους κοινωνικούς αγώνες για το δίκιο και την αξιοπρέπεια. Αλίμονο και στους άβουλους ή τους βολεμένους που αρκούνται σ' έναν κούφιο επετειακό πανηγυρικό. Η τιμή ανήκει σ' αυτούς τους ασυμβίβαστους που και με την ευκαιρία μιας εθνικής επετείου προβληματίζονται για το πού βρισκόμαστε και πού πηγαίνουμε. Σ' αυτούς που αγωνιούν για το αύριο των παιδιών της πατρίδας μας, για το αύριο της πατρίδας μας, για το αύριο των παιδιών όλου του κόσμου, για το αύριο του κόσμου... Αυτοί έχουν συνειδητοποιήσει το νόημα της εθνικής επετείου.
    Χρόνια πολλά και τιμημένα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος26.3.11

    Είναι γεγονός ότι προσπαθούν (οι λεφτάδες και το προσωπικό τους) να μας κάνουν να ντρεπόμαστε να λέμε ότι είμαστε Έλληνες !
    Να νιώθουμε μια κάποια σιχαμάρα για την πατρίδα μας !

    Προσπαθούν ...
    Εναγωνίως !!!

    Όμως, δεν θα το καταφέρουνε !
    Είμαστε από την "πάστα" εκείνη που και τη ΖΩΗ έχουμε πολύ αγαπήσει ΚΑΙ την πατρίδα μας ΚΑΙ τους ανθρώπους γενικά ...

    Καλημέρα, Καλό Σαββατοκύριακο !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Crousma

    Ευχαριστω πολυ, με τιμουν τα λογια σου, οπως και το τραγουδι "Τα ηφαίστεια", διαχρονικο, οπως τα περισσοτερα τραγουδια του Θεοδωρακη! Ευτυχως υπαρχουν ανθρωποι που αισθανονται τα ιδια και αυτο ειναι μια παρηγορητικη σκεψη, για ολους εμας που δεν...γιορταζουμε.

    Να εισαι/ειστε παντα καλα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλη μου nefeli

    Ας ελπισουμε οτι οι στιχοι ειναι σωστοι και οτι θα δουμε μια μερα να επιβεβαιωνονται, τοτε μαλιστα θα ...γιορτασουμε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ΚαλημεραTriton

    Δεν εχεις και αδικο, φιλε Triton. Κι εγω ετσι πολλες φορες σκεφτομαι οτι εμεις που ζουμε εξω "ποναμε" την Ελλαδα, (ή αυτο που καποτε ηταν... Ελλαδα), διαφορετικα και oντας μακρια ειμαστε πιο ελεύθεροι, σαν τον μετανάστη του Μανώλη Ρασούλη, οπως λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλως τον φιλο habilis

    "Συναδελφοι" λοιπον στο μη.. εορταστικο μερος! :)
    Aναρρωτιεμαι τι αραγε.. "γιορταζουν"(!) αυτοι που στεκονται στις ..εξεδρες... επισημων των παρελασεων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα Δημητρη

    Το ξερω οτι συμφωνεις, φιλε μου.
    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Γεια σου Αλέξανδρε Δελάρζ

    Σωστα διακρινεις, και δεν ειναι καπου στο βαθος, μαλλον πιο κοντα στην.. επιφανεια, θα ελεγα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημερα φιλε Λευτέρη-Δικαίο Παπαδέα

    Σ ευχαριστω. Τα λογια απο φιλους με κανουν να πιστευω οτι δεν ειμαι μονη και αλλοιμονο υπαρχουν πολλοι που πραγματικα θλιβονται για τη πραγματικοτητα στη χωρα μας και δεν αρκουνται, οπως οι "αβουλοι και οι βολεμενοι", σε ...κουφιες επετειακες γιορτες!
    Aς ελπισουμε να γινουμε περισσοτεροι οσοι δεν θελουμε να κουναμε...
    πλαστικα σημαιακια, στην Ελλαδα!

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα φιλε faro

    Η μονη σιχαμαρα που νιωθουμε ειναι οταν ξερουμε οτι καποιοι θελουν να λεγονται ..πατριωτες, οταν ξεπουλανε τη χωρα τους και μαλιστα πολυ φθηνα και χωρις ντροπη! Αυτο ειναι κατι που προκαλει σιχαμαρα και αγανακτηση! Αντι γι αυτο, ομως, μας θελουν να..πανηγυριζουμε μαζι τους για καποιο αβεβαιο μελλον και ενα πολυ ασχημο παρον!

    Δε θα τους κανουμε, βεβαια, τη χαρη!

    Καλο σαβ/κο, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. O φιλος @Pavlosk ειχε προβλημα με την αποστολη σχολιου του και μου το εστειλε με e-mail.

    ''Elva,

    θυμωμένη η ανάρτηση σου, αλλα μην απελπίζεσαι γιατι δεν αξίζει. Όταν η ιστορία και τα γεγονότα πλασάρονται τυλιγμένα με το ιλουστρασιόν περιτύλιγμα μιας εθνικής "υπερηφάνιας" που παρομοιάζει τον αγώνα του 21 με τον σημερινό "αγώνα" για να ξεπεράσουμε την κρίση (Παπούλιας-σήμερα!), δεν είναι να απορείς που αυτοί οι εορτασμοί πιο πολύ εμποροπανηγυρη θυμίζουν. Ταυτόχρονα οι αποχαυνωμένοι νεο-Έλληνες που το μόνο κοινό με τους μαχητές προγόνους τους είναι το όνομα τους (Γιώργος, Θόδωρος, κτλ), φουσκώνουν σαν τις γαλοπούλες με τέτοιες τελετές, ενώ εμείς προβληματιζόμαστε με το που πάνε τα πράγματα...

    Βέβαια είναι κρίμα για τα παιδιά όταν πρέπει να τους μιλήσεις για την ιστορία να διακατέχεσαι από τέτοια συναισθήματα. Προσπέρασε τα! Πες τους την ιστορία όπως είναι, όπως γράφτηκε, όπως έγινε...

    Αν και έχω αφήσει αυτή την ηλικία 2 δεκαετίες τώρα, θυμάμαι πόσο μόνος ένοιωθα στις σχολικές "γιορτές" και τα πανυγηράκια. Στους "λόγους" και τις παρελάσεις. Στις κουβέντες με τους συμμαθητές και τους δασκάλους. Αλλά τουλάχιστον ήξερα (αν και μόνος εναντίον όλων), είχα διαβάσει, τα απομνημονεύματα του Μακρυγιάννη, την "Αλήθεια και το '21" του Σκαρίμπα και άλλα, και γνώριζα πόσο "ιδανική" ήταν και αυτή η επανάσταση, τι εθνική "ομοψυχία" επικρατούσε (όπως και σήμερα!) και που ήτανε τότε τα σημερινά λαμόγια και οι προσκυνημένοι!

    Τα λέμε. Μην απελπίζεσαι και δεν θα αργήσει,...,κάνε λιγάκι υπομονή!''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Παυλο

    Ειναι γεγονος οτι ειμαι θυμωμενη και δεν ειμαι μονη, θελω να πιστευω.
    Ομως καπου χρειαζεται να ειμαστε θυμωμενοι,επειδη ο θυμος μας δειχνει οτι δεν δεχομαστε ο τι μας λενε και οτι εχουμε πια αγανακτησει, οχι μονο με τους ηγετες που μας κοροιδευουν λεγοντας μας ωραια λογια παρηγοριας ενω απο την αλλη μας στελνουν στις Βρυξελλες για Συμφωνιες ξεπουληματος των εργαζομενων στα πλαισια της λιτοτητας α λα ΕΕ, αλλα και με οσους πολιτες υπερασπιζονται τη λογικη του μνημονιου! Ειναι δυστυχως πολλοι αυτοι λογω συμφεροντων, αλλα το να προσπαθουν να μας πεισουν οτι δεν γινεται αλλιως, ενω εμεις γνωριζουμε οτι μας κοροιδευουν, ειναι τουλαχιστον φτηνο και γελοιο!

    Τουλαχιστον υπαρχει μια ελπιδα, τα νεα παιδια να μαθουν την ιστορια του τοπου απο σωστους και προοδευτικους δασκαλους που δεν θα τους μιλανε για ''δοξες'', ''oμοψυχιες'' κλπ αδεια λογια, αλλα θα τους λενε τα πραγματα αντικειμενικα οπως τα εγραψε ο Μακρυγιανης κ.α που εχουν πεσει στο αναθεμα λογω ακριβως του φοβερου τους μειονεκτηματος οτι λενε την ...αληθεια!

    Ας ελπισουμε να εχεις δικιο και να μη χρειαστει να περασουμε πολλες τετοιες μιζερες επετειους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Εlva,

    Πολύ ωραίος ο εορτασμός!

    Και μια Red October το βραδάκι και ποιος γαμάει την 25η Μαρτίου;
    Δυστυχώς οι περισσότεροι είναι ακόμη περήφανοι που είναι Ελληνες.

    Θα έρθει και η δική τους ώρα!

    Λευτεριά στους Rebels της Λιβύης και στον Mumia Abu Jamal!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Συμφωνω με τη Νεφελη.
    Και εξοργιστηκα και συγκινηθηκα διαβαζοντας σε elva..k mia πικρη γευση στον ουρανισκο που δε μπορω ακομα να συνηθισω,ισως παλι καλα γιατι αυτο θα σημαινε τη πληρη αλλοτριωση μου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος26.3.11

    Όχι μόνο θυμωμένοι, οργισμένοι είμαστε ...
    Με τους οσφυοκάμπτες αστούς πολιτικούς μας ...
    Και όχι μόνον ...

    Καλησπέρα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. "...και ο δάσκαλος είπε στα παιδιά ότι μόλις γυρίσουν το κεφάλι τους δεξιά στην εξέδρα με τους επίσημους ν’ αρχίσουν να φτύνουν κι όποιος πετύχει τον όρθιο θα πάρει 10 σε όλα τα μαθήματα."
    Θα διαβάσατε τον φίλο μας Καρτέσιο.
    Τι τα θέλετε;Είμαστε έθνος ανάδελφο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Αν ειχαμε πολιτικους που θα νοιαζονταν πραγματικα για τη χωρα και τους πολιτες της και οχι για τη δικη τους τσεπη και των ημετερων τους, φυσικα και θα ειμασταν περηφανοι με τη καλη εννοια, οχι την....εθνικιστικη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Γεια σου φιλε celin

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Φιλεfaro

    Περιττο να πω οτι παλι συμφωνουμε! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Φιλε μας Σελιτσάνε

    Τα διαβασα και εχει πολυ δικιο, οπως συνηθως!
    Μπορει να ειμαστε εθνος...ανάδελφο, οπως λετε, αλλα εχουμε και κατι καλους...συμπατριωτες, τυφλα να χουν οι εχθροι! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)