31.3.11

Μύρισε και πάλι...ναφθαλίνη !



Χθες διαβαζα μεταξυ αλλων και για το..."νεο Λυκειο" που μας προεκυψε κι αυτο απο εκει που προκυπτουν ολα τα "νεα μετρα", που μπορει, εσυ, μεν, να μη συναινεις, πολιτη της Ελλαδας, (ετσι κι αλλιως ποιος σ ακουει;) και που θα ηθελες, μια μερα, να τα παρεις και να τα πεταξεις σε ενα...πηγαδι και να βαλεις μια πετρα πανω για να μη ξαναβγουν ποτέ στην επιφανεια και ...δηλητηριασουν και αλλες ψυχες, στο μελλον! 

Φαινεται οτι δεν ηταν αρκετα οσα τραβηξαμε εμεις, ως μαθητες-πειραματοζωα, στο ...προκρουστειο εργαστηριο της Ελληνικης εκπαιδευσης, τωρα θα πρεπει να αναλαβουν το βαρος ενος ακομα επωδυνου πειραματισμου στις πλατες τους και οι νεωτεροι, που πρεπει να συναινεσουν στο να...συγχωνευθουν, ενω καλα εξοπλισμενες σχολικες μοναδες, κλεινουν, στελνοντας τα παιδια να κανουν μαθηματα σε ...λυόμενα, οπου το μαθημα και πριν απο τα μετρα αυτα, γινοταν κατω απο αντιξοες συνθηκες, με μεγαλο αριθμο μαθητων, ενω παραλληλα καταργουνται σχολικες βιβλιοθηκες, κλεινοντας ενα ακομη παραθυρο γνωσης για πολλα παιδια, σε ολη τη χωρα! 

Κατ αρχην να πουμε οτι οταν ακουει κανεις τη λεξη "νεο", στην Ελλαδα, υποψιαζεται ακριβως το αντιθετο! Αν σκεφτει κανεις τον ορο ...Νεα Δημοκρατια θα καταλαβει καλυτερα! 
Στο..."νεο Λυκειο", λοιπον τα..θρησκευτικα (φοβουμενοι και παλι τις αντιδρασεις της εκκλησιας!) θα ειναι...υποχρεωτικο μαθημα! 
Σε ποια αλλη χωρα της Ευρωπης ειναι τα θρησκευτικα υποχρεωτικο μαθημα και γιατι πρεπει να ειναι; Λετε να χρειαζομαστε περισσοτερη....κατηχηση (!) στην εποχη μας, ωστε να κατατασσομαστε, χωρις καμμια διαμαρτυρια, στην κατηγορια της ...ευελικτης φθηνης εργατικης δυναμης! 

Εξ αλλου, ποιοι θα πανε να δουλεψουν για ....χαμηλα ημερομισθια και ποιοι θα σταλουν σε παραλογους πολεμους για το κεφαλαιο, αν ολοι καταλαβαινουν τι συμβαινει γυρω τους; Οπως καταλαβαινετε, δεν θα ειναι τα δικα τους παιδια, τα σπουδαγμενα στα καλυτερα σχολεια...

Το υπ. Παιδείας ειχε δηλωσει ξεκάθαρα απο καιρο ότι δε χρειάζεται να έχουν όλοι γενική μόρφωση, γι αυτο το "Νέο Λυκειο" κατανοωντας τo...δικαιωμα (!) αυτο, προσφερει ενα πρόγραμμα αποσπασματικών γνώσεων κομμενο και ραμμενο στα μετρα του κεφαλαιου (λιγότερα μαθήματα, όχι καθορισμένη ύλη, βλ. ημιμαθεια) και ορεξη για....δουλεια και μαλιστα φθηνη! 

Ετσι μας ειπαν οτι θελουν οι επιχειρησεις, ετσι κανουμε....To μονο..."νεο" που προεκυψε ειναι η ερευνητικη εργασια, "project", κατα τα προτυπα αλλων χωρων, αλλιως εγω το βλεπω σαν το παλιο "πρακτικο", "κλασσικο" Λυκειο, οπου τα φροντιστηρια θα ειναι και παλι οι μονοι που θα ωφεληθουν!

Για  τις ελλειψεις, ομως, τα κενα στα σχολεια, που δεν λενε ποτε να ...καλυφθουν, για τις...προσληψεις που γινονται ακομα και λιγο πριν το τελος της χρονιας, για τις μετακινήσεις εκπαιδευτικών, για το πως θα δίνουν εξετάσεις στα ΑΕΙ σε άγνωστο αριθμό μαθημάτων, χωρίς καθορισμένη ύλη, για το τι εννοoυν με το οτι θα συνυπολογίζεται η συγκρότηση του μαθητή σε όλες τις τάξεις του Λυκείου, δεν εχουμε ακουσει τιποτα. 

Με λιγα λογια μια συρραφη παλιων συστηματων, με γνωμονα τις αναγκες των επιχειρησεων, και επειδη μυρισε ...ναφθαλινη, απο το χρονοντουλαπο, τουλαχιστον ας μη το πλασαρουν για.. "νεο"!


2 σχόλια:

  1. Εκείνο το σύστημα το δικό μας-προ μισού αιώνα-που τότε το ξορκίζαμε για ταξικό και διαβλητό,έχει αρχίζει να φαντάζει στα μάτια μου σαν θεϊκό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα φιλε Σελιτσανε

    Τουλαχιστον οι τοτε..εμπνευστες του συστηματος ειχαν στο νου τους το μελλον, οχι το..παρελθον!

    Aλλωστε τα ιδια κανουν, με μικρες διαφορες, ολες οι νεοφιλελευθερες κυβερνησεις της ΕΕ, γι αυτο ...παμε πολυ καλα, παντου! :(

    (Καθε περισυ και καλυτερα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)