9.3.11

Ένας [ακόμη] ...Αusländer!


Ειχαν περασει τα χρονια. Εφυγε μικρος στη Γερμανια και δε ξαναγυρισε ποτε πισω. Ολοι πιστευαν οτι τα "ειχε καταφερει". Αφου πηγε στη Γερμανια "καλα θα ειναι", σκεφτοντουσαν, ή τουλαχιστον πολυ καλυτερα απο το να εμενε στο χωριο, ετσι δεν ασχολιοντουσαν πια μ αυτον. Πρωτα τον ξεχασαν, τον ξεγραψαν μετα, ηταν σαν να πεθανε. Η αιτια του "θανατου" του; Λησμονια. 
Ετσι το καταλαβαινε αυτος, οσο ζουσε εξω και μαθαινε απο τους δικους του,  αραια και που, νεα. Οσο περνουσαν τα χρονια λιγοστευαν κι αυτοι μαζι με τα νεα που επαιρνε απο τη.."πατριδα".
Ποιος τοπος ητανε πατριδα του, ουτε κι αυτος ηξερε. Εκει, ηταν ενας ξενος και οσο εζησε δε θυμηθηκε να τον ειχε καλεσει κανενας Γερμανος στο σπιτι του. Στη καλυτερη περιπτωση ηταν ενας ακομα ανωνυμος εργατης σε εργοστασιο που εφτιαχνε ψυγεια, στη χειροτερη... "ein scheiss Grieche"!

''Αusländer raus''! "Εξω οι ξενοι", διαβαζε στο τοιχο του εργοστασιου, καθε μερα πριν να ξεκινησει τη βαρδια του. Δεν τολμουσε να παει σε καποιες περιοχες της πολης τα βραδια. 
Κατι αλητες, φασιστομουτρα, εκαναν βολτες και αν δε σε "εκοβαν" για δικο τους μπορει και να μη γυρναγες στο σπιτι. Στο παλιο διαμερισμα που νοικιαζε με τρεις ακομα απο τη χωρα του, δε μιλουσαν πολυ μεταξυ τους, αλλοι δουλευαν μερα κι αλλοι νυχτα.

"Υπηρξαν πολλοι gastarbeiter που ηρθαν στη χωρα μας για ενα καλυτερο μελλον" διαλαλουσε καθε τοσο το Γερμανικο ραδιοφωνο με στομφο για την ευημερια της χωρας τους, μιας χωρας που οσο καμμια αλλη στο κοσμο ειχε βοηθηθει τα μάλλα για να σταθει στα ποδια της μεταπολεμικα και παρα τους ανελεητους βομβαρδισμους, ειχε καταφερει να χτισει συγχρονα εργοστασια που σ αυτα μαλιστα δουλευαν ξενοι εργατες! 
Η ιδια χωρα μετα απο χρονια εμελε να υπαγορευει σε ολη την Ευρωπη μαθηματα ...οικονομιας με ευνοικους ορους προς κεφαλαιο. 

Δε παντρευτηκε ποτε, ''ποια γυναικα θα γυρισει να μας δει; ''ελεγε σε φιλους. ''Οι καλες μας περιφρονουν, οι παστρικες θελουν χρημα''. 

Μετα απο 20 χρονια ξενητιας ελεγε σε φιλους οτι θα θελε καποτε να τον καλουσε ενας Γερμανος στο σπιτι του για ενα καφε, για μια κουβεντα, βρε αδερφε.

Εφυγε οπως ηρθε, ξενος αναμεσα σε ξενους.