8.4.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: H υπόθεση Αssange

 

Χθες ειδαμε ενα πολυ ενδιαφερον  ντοκυμαντέρ, Σουηδικης παραγωγης, πανω στην περιφημη υποθεση του ιδρυτη της Wikileaks, Julian Assange, πρωην hacker, που μεσω της Wikileaks υψωσε το ανάστημά του ενάντια στις ΗΠΑ, αλλά ταυτοχρονα εκανε τον κόσμο να αμφισβητήσει την αξιοπιστία της Σουηδιας, εξ αιτιας της νομοθεσιας, σχετικα με το σεξ.

Οι κατηγοριες

Τον Αύγουστο του 2010, ο Julian Assange κατηγορηθηκε ότι βιασε δύο γυναίκες. Οι  καταγγελίες ηταν βιασμός, σεξουαλική κακοποίηση και εξαναγκασμός. Ξαφνικά ο "Ρομπέν των Δασών" της δημοσιογραφίας βρεθηκε με τα ...εσώρουχά του κατω και οι θεωρίες για συνωμοσία δεν εχασαν καιρο!
Οι γυναίκες που κατηγορούν τον Assange για βιασμο κατηγορουνται με τη σειρά τους, ως "συνεργατιδες της CIA", με σκοπο να βλαψουν τον Julian Assange και συνεπως τη Wikileaks.

Οι υπερασπιστες του Assange

• Ο γνωστος σκηνοθετης Μichael Moore και ο δημοσιογράφος John Pilger ήταν τόσο σίγουροι για την αθωότητα του ιδρυτη του Wikileaks, ωστε κατέβαλλαν πανω απο 2.000.000 SEK για την εγγύηση του!

• Ακόμη και ο παγκοσμίου φήμης υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και συγγραφέας Tariq Ali εκφράζει στο ντοκυμαντερ αυτο, τις αμφιβολιες του για την αληθοφανεια των κατηγοριων στην υποθεση Assange. Επειδη συμβολιζει την ελευθερια της πληροφορησης, κι εχουμε προβλημα σ αυτον τον τομεα, γι αυτο κι εγω τον υποστηριζω, λεει ο Tariq Ali. Σε μια ομιλια του ισχυριζεται οτι "η Σκανδιναβια ειναι ενα μερος της Αμερικανικης ηγεμονιας, ακριβως οπως η ΕΕ".

- Εάν είχε συγκαταβατικη σεξουαλική επαφή με τη γυναίκα και στη συνέχεια ξυπνάει τη νύχτα να κάνει σεξ μαζί της και πάλι - γιατί να μην φυλακισετε και τα εκατομμύρια των ζευγαριών, όπου αυτό βέβαια συμβαίνει πολύ συχνά; ρωταει τη δημοσιογραφο.
- Μα νομίζετε ότι μια γυναίκα δεν έχει το δικαίωμα να πει "όχι"; ρωταει η δημοσιογραφος στο ντοκιμαντέρ.
- Απολύτως, αλλά αν είχε πει "όχι" την πρώτη φορά τότε θα είχα καταλάβει, λέει ο Tariq Ali.
- Δηλαδη εχει κανεις το δικαίωμα να πει μονο μια φορα "όχι"; ρωταει η δημοσιογραφος
- Φυσικα, οχι, αλλα οταν κανεις κοιμαται με καποιον πιστευει κανεις οτι αυτο ισχυει για ολο το βραδυ, λεει ο Tariq Ali και παραδεχεται οτι δεν εχει εκτιμηση στο Σουηδικο συστημα. Θα πρεπει κατα τη γνωμη του να διαβασει κανεις τον διεθνους φημης Σουηδο συγγραφεα,  Stieg Larsson, για να καταλαβει τo νομικο συστημα της χωρας,  λεει.

Οι κοντινοι συνεργατες

Ακουμε ομως και ανθρώπους, που ενω ηταν στο πλευρό του Assange άρχισαν να αμφισβητουν το προσωπο του. Ο Daniel Domsheit-Berg, ενας απο τους στενους του συνεργατες, παραιτηθηκε απο την Wikileaks και μιλησε για τη πιεση που δεχοντουσαν απο πολλα media στον κοσμο για εγγραφα και πληροφοριες. 
Λεει επισης "οτι οταν οι κατηγοριες έγιναν γνωστες, σκεφθηκαμε ότι θα έπρεπε ο Assange να παραιτηθει ως εκπρόσωπος του Wikileaks και οτι θα επρεπε να επικεντρωθεί στο να "καθαρίσει" το όνομά του, ωστε αυτές οι κατηγορίες να μην προκαλέσουν ζημιά στη Wikileaks. 

Αλλά ο Assange αρνήθηκε να συζητήσει καν το ενδεχόμενο αυτό, λέει. Ο Daniel Domsheit-Berg στο βιβλιο του παρουσιαζει τον Assange σαν ενα πανεξυπνο ανθρωπο, αναλυτη media, που ξερει καλα τη νοοτροπια των media και πως να χειριζεται τη κοινη γνωμη προς οφελος του.

Η Αnna Troberg, πρόεδρος του Κόμματος των Πειρατών και ο Peter Sunde, πρώην εκπρόσωπος του Pirate Bay έχουν επίσης συνεργασθει με την Wikileaks και λενε οτι ''τρομαξαν'' απο το τροπο που η ανδροκρατουμενη κοινωνια της πληροφορικης, βλεπει τις γυναικες, σαν θηραματα! Διαπιστωσαν μαλιστα κατι τετοιο απο τη στιγμη που ξεκινησε μια διαδικτυακη εκστρατεια κατα των γυναικων που κατηγορησαν τον Assange.

- Ποτέ δεν ένοιωσα ότι μου φερονται διαφορετικα, στο διαδικτυο, επειδη ειμαι γυναίκα, λεει η Αnna Troberg, αλλά όταν προσπάθησα να ειμαι ουδετερη και να επισημάνω ότι κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβως συνέβη στην υποθεση αυτη και ότι η δικη θα δειξει –έγινε ξαφνικά το ζητημα πολύ ενδιαφέρον.

Η δημοσιογραφικη ματια

Ο Jan Guillou, γνωστος Σουηδος δημοσιογραφος, αναφερεται στη δεκαετια του 70 οταν η δημοσιογραφια αλλαξε προφιλ και πολλοι αντι να υπηρετουν τη κυβερνηση, οπως παλιοτερα, αρχισαν να τη καταγγελουν. Αναφερθηκε ιδιαιτερα στον πολεμο του Βιετναμ οπου πολλοι δημοσιογραφοι πηγαν και κατεγραψαν πολλα περιστατικα με αποτελεσμα να αλλαξει η κοινη γνωμη. 
Αυτο δεν επαναληφθηκε, πια, στους μεταγενεστερους πολεμους π.χ Ιρακ οπου ακολουθηθηκαν αλλες τακτικες και η δημοσιογραφια υπηρξε πιο περιορισμενη και πιο "φιλικη" με τους στρατιωτικους, με αποτελεσμα οπως λεει οι διεφθαρμενοι δημοσιογραφοι να επηρεαζουν τη κοινη γνωμη υπερ του πολεμου, με τα κειμενα τους. 
Ο Αssange απεκαλυψε πολλα Αμερικανικα ''σφαλματα'' στον πολεμο του Ιρακ oπως και αλλες περιπτωσεις και ''κερδισε'' πολλους που ειχαν ηδη απηυδησει με την πολιτικη των ΗΠΑ.

Κριτικη και ερωτηματα

Πολλοι διερωτωνται ομως ποιος ειναι πισω απο τη Wikileaks, ποιος τη χρηματοδοτει, ποια εγγραφα διαρρεουν και ποια αλλα που δεν βλεπουμε, ουτε μαθαινουμε, πως θα επηρεασει το πως βλεπουμε και αλλα ζητηματα. Υπαρχουν πολλα ερωτηματικα και τελευταια αρκετη κριτικη στην Wikileaks.

Η Anja Hirdman ερευνητρια στα media, μιλαει για την αναγκη που υπαρχει σε καθε κοινωνια για έναν ηρωα, ενα σωτήρα που χρειαζομαστε και ο Assange παρουσιαζεται ετσι.

Ο Daniel Domsheit-Berg λεει οι συχνα προτιμουμε να πιστεψουμε το σεναριο μιας συνομωσιας αντι να αμφισβητησουμε το ποιον του ηρωα, του ηγετη που διαλεξαμε να πιστεψουμε και το βλεπουμε αυτο πιο ξεκαθαρα με τη περιπτωση του Obama. 

Ποιος ξερει τι ισχυει και σ αυτη τη περιπτωση, ας ελπισουμε οτι καποτε θα μαθουμε.....


18 σχόλια:

  1. Ελβα καλησπέρα,

    Το γεγονός ότι οι καταγγελίες των δύο κυριών για βιασμό έγιναν αμέσως μετά το κρεσέντο της ενόχλησης των Αμερικάνων για τις αποκαλύψεις του Wikileaks, δεν μοιάζει πολύ τυχαίο. Ιδίως αν σκεφτούμε για λίγο την πρακτική των αμερικάνικων μυστικών υπηρεσιών όταν αποφασίσουν να αποδείξουν ότι κάποιος είναι ακόμα κι ελέφαντας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα Swell

    Το...timing ειναι οντως αξιο αποριας, αλλα μου εκαναν εντυπωση και αυτα (τα οχι κολακευτικα) που ειπαν συνεργατες του γι αυτον, οπως και τελικα oι αποριες ποιος ειναι και τι σκοπο εχει με ολη αυτη τη δυναμη που ειχε στα χερια του, γιατι φυσικα καταλαβαινεις οτι μπορει και να χρησιμοποιηθει για αλλους σκοπους!
    Διαβασα μαλιστα και στο link πιο κατω οτι αλλοι τον συνδεουν και με τον ...Σορος!

    http://www.infowars.pl/joomla15/index.php?option=com_content&view=article&id=763:is-assange-a-soros-and-ciamasset&catid=45:infowarspl&Itemid=24


    Υπαρχουν πολλες...θεωριες, ποια απ ολες να διαλεξουμε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για μενα ειναι ολοφανερο οτι οι κατηγοριες εναντιον του Ασανζ ειναι γελοιες,δε γινεται να μη το καταλαβαινει καποιος αυτο κ να τρωει φεμινιστικα τυρακι.
    Ο τυπος τους εκανε ρομπα τους Αμερικανους,τα wikileaks δεν ειναι τιποτα στημενα εγγραφα,πχ εδω στην Ελλαδα αποκαλυφτηκε οτι ο Σαμαρας που μας το επαιζε πατριωταρος,πηγαινε στους Αμερικανους και τους πουλαγε εκδουλευση υποσχομενος οτι θα κανει ο,τι μπορει για να ακυρωσει τις συμφωνιες του Καραμανλη με τους Ρωσους για τα εξοπλιστικα.

    Eννοειται οτι αν ο Ασανζ ειναι βιαστης,πρεπει να τιμωρηθει,αλλα ειμαι 100% βεβαιος οτι εδω τρωει κυνηγητο απο τη cia.

    Χαιρετω ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva καλησπερα, απο την ανοιξιατικη Αθηνα.
    Παντως και τα εγραφα που εχουν ''διαρευσει'', ητανε ''γνωστες'' ειδησεις, απλως λογω της ''διαφημιση'' τους απο τα μ.μ.ε παγκοσμιως, εγιναν οι ''παλιες'' ειδησεις πιο γνωστες.
    Ειδικα οτι αφορουσε την Ελλαδα, πρωθυπουργους, υπουργους, Αμερικανους, μιζες, τα ξεραμε και εδω ειναι το ερωτημα, ποιος και γιατι τα χρησιμοποιει, ειναι μονο οι ανθρωποι της Wikileaks και καποιοι καλοι και συνειδητοι υπαλληλοι σε καιρια ποστα και προσπαθουν δινοντας τα ''χαρτια'', να ξεμπροστιαζουν την παγκοσμια καθεστυκια ταξη, η ειναι οπως εχει ''ακουστει'' η CIA και εχει βρει τροπο χειραγωγησεις ανα τον πλανητη, των ''ατακτων'' παιδιων ''της'', μακαρι να μην ειναι το δευτερο, ''σεναριο''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το τι είναι αυτός σαν ροσωπικότητα και το εάν βίασε πράγματι,όπως και το τι είναι βισμός στη συγκεκριμένη περίπτωση, τελικά ίσως να μη το μάθουμε ποτέ.
    Σαφέστατα πολλούς θα τους ενδιαφέρουν αυτές οι πτυχές του θέματος-εμάς πάλι το ενδιαφέρον είναι εκεί που (εκτιμούμε ότι)πρέπει να είναι:στην πληροφόρηση που παρέχουν οι αποκαλύψεις και στην κριτική στάση απέναντι σε αυτές.

    Την Καλησπέρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος8.4.11

    Εδώ στην Ελλάδα η έννοια "είδηση" τείνει να ταυτιστεί με την έννοια "αλήθεια". Π.χ. παραιτήθηκε ο Ψωμιάδης. Καλέ πότε; να σήμερα το είπε η τηλεόραση. Έγινε έκρηξη πάλι στη Φουκουσίμα. Αλήθεια; μα ναι, το είπε η τηλεόραση. Ο τάδε σκότωσε τον πατέρα του για 200 ευρώ, μόλις προ ολίγου τ' άκουσα στην τηλεόραση.
    Η τηλεόραση έχει γίνει το μέτρο της αλήθειας! Άλλα δεν φταίει το μέσον. Φταίει η πηγή, πρώτον, και η από καιρό διαμορφωμένη ευπιστία του κοινού, δεύτερον... Καλημέρααα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αχ, τι θέμα πιάνετε! Ένα θέμα που με πονάει προσωπικά, ένα πρόβλημα που το έχω νιάσει στο πετσί μου. Φυσικά δεν ασχολούμαι με τα της υπόθεσης Βίκιλικς αλλά με, πρώτον, τα "δικαστήρια" που νομίζει ότι μπορεί να στήσει ο κάθε μικροφονιάς (μικροφωνιάς), ο κάθε Ιαβέρης της κακιάς ώρας και, όπερ το χειρότερο, του κακού ήθους. Δεύτερον, με το φαινόμενο «δρυός πεσούσης, πας ανήρ ξυλεύεται» (άμα πέσει η δρυς, μπορεί ο καθένας να κόψει ξύλα) ή, ακριβέστερα, όταν κάποιος βρεθεί στο στόχαστρο ανθρωποφάγων, φίλοι και γνωστοί να τον εγκαταλείπουν και να προσχωρούν στο στρατόπεδο των διωκτών του, όχι αζημίως βέβαια...
    Τα παραπάνω, να διευκρινήσω, δεν περιέχουν κρίσεις που αφορούν τον Assange. Αν δίκαζα τον Assange, θα έπεφτα στο ίδιο λάθος αυτών που κατηγορώ. Ούτε να τον καταδικάσω ούτε να τον αθωώσω μπορώ, αλλά ούτε να τον δικάσω. Είμαι αναρμόδιος. Ο Assange δεν είναι ένοχος, είναι αθώος μέχρις αποδείξεως του εναντίου. Τώρα ποιος θα το αποδείξει αυτό, είναι άλλο κεφαλαιώδες ζήτημα. Στη Ελλάδα θα ήταν ανέκδοτο αν λέγαμε «η Δικαιοσύνη»...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος9.4.11

    Καλησπέρα Έλβα μου,
    θα συμφωνήσω με τον Celin πως αν ο Ασάνζ είναι βιαστής, οπωσδήποτε πρέπει να τιμωρηθεί αλλά η υπόθεση Wikileaks πόνεσε τόσο πολύ "πολλούς και ισχυρούς" που δε το θεωρώ διόλου απίθανο όλο αυτό να είναι σκευωρία απέναντί του, εν όψη κι άλλων αποκαλύψεων που ακολουθούν.

    Αλέξανδρε, ΄πετυχημένο το σχόλιό σου σχετικά με την έννοια της "είδησης" σήμερα. Έτσι είναι, "αλήθεια"="είδηση" προερχόμενη από την τηλεόραση!

    :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου celin

    Κανεις δε ξερει ακομη αν οι κατηγοριες εναντιον του Assange ειναι γελοιες, ή κατασκευασμενες και ετσι δε μπορουμε να πουμε με ασφαλεια οτι ο ιδρυτης του Wikileaks ειναι αθωος, ή ενοχος!
    Φυσικα προσεφερε πολυ στο ζητημα της πληροφορησης αποκαλυπτοντας μυστικα Αμερικανικα εγγραφα, αλλα αν αποκαλυφθει οτι ειναι βιαστης, σιγουρα πρεπει να τιμωρηθει!
    Φιλε μου celin, ποτε μη λες ..ποτε για κανενα εστω και αν πολλες φορες τα πραγματα δειχνουν ετσι. Ισως ισχυει και αυτο που ειπε η ερευνητρια στο κειμενο οτι επιζητουμε εναν... ηρωα και ο Assange διαθετει τα χαρακτηριστικα του ηρωα της εποχης μας.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Καλησπερα φιλεΔημητρη

    Για πολλα ζητηματα οι ειδησεις ηταν λιγο πολυ ''γνωστες'' για οσους παρακολουθουν τι γινεται...Οπως λες σε οτι αφορουσε την Ελλαδα, τα ξεραμε και πολλοι αναρρωτιουνται για το σκοπο του ολου εγχειρηματος. Αν αποδειχθει οτι ειναι βιαστης φυσικα και θα πρεπει να τιμωρηθει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Γεια σου 7Demons

    Συμφωνω οτι ειναι δυσκολο να μαθουμε, (αν μαθουμε ποτε) τι συνεβη, σε αυτες τις περιπτωσεις ειναι δυσκολο να βρει κανεις ακρη, παντως ενα ειναι το σιγουρο η υποθεση αυτη εβλαψε και τη φημη της Wikileaks οπως και τη δικη του και δεν ξερουμε αν ηταν στημενη υποθεση, ή αν πραγματι ειναι ενοχος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Αλέξανδρε Δελάρζ

    Καλα, αν μιλαμε για "ειδησεις" στην Ελλαδα ειναι πιθανο για τους.. ανυποψιαστους να ταυτιζονται με την "αλήθεια"!
    Το οτι η τηλεοραση ειχε κατα πολυ ταυτιστει με την "αλήθεια" ειχε να κανει με την ελλειψη αλλων πηγων και την δυσκολια εφαρμογης νεων τεχνολογιων και στην Ελλαδα και αλλου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλησπερα Λευτέρη-Δικαίο Παπαδέα

    Ειναι δυσκολο πραγματικα ειτε να αθωωσει κανεις καποιον αλλο, ειτε να τον καταδικασει αν δεν γνωριζει ακριβως τι συνεβη και σε τετοιες περιπτωσεις τα πραγματα ειναι ακομη πιο δυσκολα λογω των καταστασεων. Ας ελπισουμε να βρει ακρη η ...Δικαιοσύνη στη Σουηδια, αν μπορουμε και εδω να την εμπιστευτουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Καλησπέρα Λένα μου

    Κι εγω ετσι σκεφτομαι διαβαζοντας την υποθεση, δεδομενου οτι εχει κανει τοσες πολλες αποκαλυψεις.
    Αν ειναι σκευωρία, τοτε ηταν πολυ καλοστημενη και δε θα ειναι η πρωτη φορα...
    Ας ελπισουμε οτι θα μαθουμε την αληθεια, δεν ειναι παντα ευκολο ουτε ..αυτονοητο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ο χρονος θα δειξει, τι ακριβως γινεται στα παρασκηνια αυτης της ιστοριας... και ισως μαθουμε την αληθεια ισως και οχι...
    Ολα παιζονται, ειμαι σιγουρος οτι καποιος μπορει να φτασει μεχρι του σημειου να πει οτι ειναι "βαλτός" απο δυναμεις που "δηθεν" τον κυνηγανε, και διαφορα αλλα σεναρια...
    Δεν ειμαι ανθρωπος των συνωμοσιων, και γι αυτο δεν βιαζομαι να βγαλω καποιο συμπερασμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Καλημερα Ephemeron

    Oπως λες, ας περιμενουμε πριν βγαλουμε απο τωρα την ετυμηγορία! Καποιοι ειναι πολυ βιαστικοι χωρις να ξερουν ακριβως τι εχει συμβει, μονο με την υποψια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φίλη Elva,

    Είσαι πραγματικά.. μια ανταποκρίτρια από το Βόρειο Στερέωμα.

    Έχω πολλές απορίες όσων αφορά την υπόθεση αυτή, αλλά θα σταθώ σε μια που αφορά τη Σουηδία.

    Έστω ότι οι καταγγελίες των 2 γυναικών ευσταθούν, τι σχέση όμως έχει η κατηγορία αυτή με την έκδοσή του από τις Σουηδικές αρχές στις ΗΠΑ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Το κατα δυναμιν, Πειρατες! ;)

    Που ακουσατε ομως για έκδοσή του από τις Σουηδικές αρχές στις ..ΗΠΑ;
    Κατι τετοιο το ισχυριστηκε μονο ο ιδιος, απο φοβο μηπως συμβει αργοτερα!
    Ο Assange ομως ειναι αυτη τη στιγμη στην Αγγλια και απο την Αγγλια ζηταει η Σουηδια την εκδοση του προκειμενου να περασει απο δικη, λογω των κατηγοριων για βιασμο, που φυσικα κανεις δε ξερει αν ευσταθουν, ή οχι, μεχρι να εκδικαστει η υποθεση!
    Ας περιμενουμε να δουμε, παντως εδω και προοδευτικοι ανθρωποι αδυνατουν να πιστεψουν οτι εχει γινει σκευωρια κατα του Assange και μιλουν για την ιδιαιτεροτητα των Σουηδικων νομων οι οποιοι διαφερουν απο αλλων χωρων σε θεματα σεξουαλικης κακοποιησης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)