7.4.11

Πορτογαλία: Τhe next victim (has just arrived!)


Ο Jose Sócrates, πρωθυπουργος της Πορτογαλιας, ανακοινωνε χθες, οπως αναμενοταν, οτι η κυβερνηση του προκειται να απευθυνθει στην EΕ για 'οικονομικη βοηθεια'. Τον εχουμε ακουσει τον ορο, αν και δεν εχει ακριβως με...βοηθεια εχει να κανει!

Δε ξερω τι εχω παθει, αλλα οταν ακουω για..''οικονομικη βοηθεια'', προσπαθω να διωξω μακρια την εικονα και τον ..μεταλλικο ηχο που κανει το ...φτυαρι, οταν αρχισει να σκαβει ενα ...λακκο, εκεινο των αγαθων θυματων της ευρωζωνης! 

Εν τω μεταξυ πριν καλα καλα...''κηδεψουμε'' τον Πορτογαλο...ασθενη, ενας αλλος συγγενης- "αρρωστος" (συμφωνα με τον...''θεραποντα ιατρο'' Στρος- Kαν), η Ισπανία, βλεποντας πανικοβλητη τη πιθανη εξελιξη της ..."νοσου" και προς τη δικη τους πλευρα, επιμείνει απαρηγορητη ότι εκεινη δεν θα είναι το ...επόμενο θύμα της κρίσης του χρέους, μετά την Πορτογαλία!

Οχι, η Μαδρίτη δε θα βουτηχθει στον βούρκο, λεει ως αλλη …Αντουανετα η Elena Salgado, η Ισπανη υπ. οικονομίας, ''οι αγορές γνωρίζουν ότι η οικονομία μας είναι πολύ πιο ανταγωνιστική". 

Οι αγορες θελουν να βαλουν στο χερι τις οικονομιες, αγαπητη Elena, που κανεις (κι εσυ) οτι δεν γνωριζεις τα βρωμικα παιχνιδια που παιζονται....Eιστε πολυ θλιβεροι ολοι σας,  τελικα...

Ετσι ακουμε και παλι τη γνωστη ....κασετα με τα αναμενομενα θλιβερα αποσπασματα, εφ οσον τα περασαμε κι εμεις και μπορουμε με βεβαιοτητα να πουμε πλεον οτι θα τα περασουν και ....αλλοι, αν δεν συνελθουν συντομα απο τη ...νοσο της ...εποχης, που συκοφαντει, υποβαθμιζει και τελικα βαζει στο χερι τις οικονομιες των χωρων!

• "Things will only get worse if nothing's done."
• Sócrates said the bailout was "the last resort".
The move was immediately hailed in Brussels. "This is a responsible move by the Portuguese government for the sake of economic stability in the country and in Europe," the European commission's economic and monetary affairs commissioner, Olli Rehn, told Reuters.
The move was widely welcomed. Erik Nielsen, chief European economist at Goldman Sachs, said: "This is good news. We've been saying for a while that Portugal's finances were not sustainable at these rates."
• Τhe European commission's president, José Manuel Barroso, promised a swift response.

Αν τα παραπανω αποσπασματα και ονοματα απο αρθρο της  Guardian σας φαινονται....οικεια ειναι μονο επειδη τα εχουμε περασει κι εμεις...

«Στερνή μου γνώση να σ' είχα πρώτα», λεει η παροιμια, αλλα εμεις, οι φιλοι μας οι Ιρλανδοι και οι φιλοι μας οι Πορτογαλοι, δεν ακουμε, πια, τιποτα, εκει κατω στο....λακκο!

20 σχόλια:

  1. H αλήθεια είναι πως αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται η Ισπανία να έχει τόσο πρόβλημα όσο η Πορτογαλλία και η Ιρλανδία αλλά αυτά γυρνάνε σε μια στιγμή.
    Όπως και να έχει, στην Ισπανία, αν και δεν έχουμε ΔΝΤ κάνουν περικοπές για να μην χρειαστεί να μπούμε σε ΔΝΤ.
    Δηλαδή στην ουσία και τώρα σκ@@α τρώμε αλλά σε μικρότερη ποσότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου Δημο

    Οπως ειπες, κι εσυ, αυτα τα πραγματα γυρνανε, απο τη μια μερα στην αλλη.

    Μηπως στην Ελλαδα δεν ακουγαμε μεχρι προσφατα το 'υπαρχουν λεφτα';

    Eλπιζω ο κοσμος στην Ισπανια να δει τι συμβαινει τωρα στη γειτονικη σας Πορτογαλια και να ανοιξει τα ματια του δειχνοντας την αντιθεση του στις πολιτικες που πανε να στερησουν απο τον κοσμο οσα δικαιωματα ειχαν κατακτηθει παλιοτερα.

    Μετα οι περικοπες που λες οτι ηδη αρχισαν, γιατι γινονται και βεβαια φανταζομαι σε ποιους γινοται (οχι παντως στο κεφαλαιο!), εφ οσον δεν υπαρχει, ακομα, τοσο μεγαλο προβλημα,οπως λες....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Aυτό που δεν καταλαβαίνω Ελβα είναι ότι τον Σώκρατες τον καταψήφισαν για να μην επιβάλλει τα μέτρα αυστηρής λιτότητας που ήθελε. Και τώρα, όντας υπηρεσιακός πρωθυπουργός, παίρνει μια τέτοια απόφαση. Kαι τα κοράκια στην ΕΕ την υποδέχονται μετά βαΐων και κλάδων...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα η απορία μου είναι:κι οι πορτογάλοι είναι διεφθαρμένοι τεμπέληδες;Κι αυτοί μαζί τα φάγανε;
    Πάντως αν συνδυάσει κανείς τα δύο σου τελευταία ποστ,νομίζω ότι θα βγάλει χρήσιμα συμπεράσματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα γι'αυτό ακριβώς γίνονται και καλά για να μην υπάρξει πρόβλημα στο μέλλον με ΔΝΤ κτλ.
    Οι περικοπές επηρεάζουν κυρίως τα χαμηλά στρώματα αλλά όχι τόσο όσο στην Ελλάδα γιατί εδώ τα ΜΜΕ δεν ελέγχονται όλα από τον Θαπατέρο...
    Οπότε όταν ήθελε να κόψει 5% από τους μισθούς δεν το έκοψε από όλους όπως ήθελέ αρχικά αλλά κυμαινόμενα, από καθόλου μεχρι 1000€ εισόδημα και ανεβαίνοντας ανάλογα με το εισόδημα. Αυτό ήταν δίκαιο. Αλλά οι περικοπές σε υγεία,εκπαίδευση κτλ προφανώς και επηρεάζουν κυρίως τους μη έχοντες τόσα φράγκα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τελικά φαλινεται πως θα καταφέρουν να το αγοράσουν όλο το παραμεσόγειο οικόπεδο οι "μεγάλοι" του πλανήτη. Έλλάδα, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και ποιος ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από τις εξεγέρσεις στη βόρεια αφρική. Όχι ότι δεν έπρεπε να ξεσηκωθούν οι άνθρωποι, αλλά είμαι περίεργος να δω που θα καταλήξει τελικά αυτή η επανάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Το μνημόνιο που θα υπογράψουν οι Πορτογάλλοι, φαντάζομαι δε θα έχει και όσα υπογράψαμε περί "καταχώρησης της εθνικής μας κυριαρχίας".. Μόνο εμείς κάνουμε τέτοιες θριαμβευτικές συμφωνίες.. Όπως να έχει, οι εποχές άλλαξαν.. και ακόμη απ'ότι φαίνεται είμαστε στην αρχή..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Γεια σου Swell

    Τα ιδια που ελεγαν και οι Ιρλανδοι οτι δηθεν δε θα χρειαζοντουσαν δανειο, ελεγε, παλια και ο Jose Socrates:
    "The Portuguese government and Portugal will not ask for any aid or financial assistance for the simple reason that it is not necessary" και ισως πουν τα ιδια και οι Ισπανοι, στην συνεχεια.
    Σκετη κοροιδια δλδ.

    Ενω καταφερε περισυ, οπως διαβαζα, να φτασει το έλλειμμα στο 7,3% του ΑΕΠ και φετος υπολογιζε ότι θα το μειωσει στο 4,6% του ΑΕΠ, η οικονομία τους εχει προβλημα αξιοπιστιας στις αγορες και νομιζω οτι αυτο ειναι ακριβως το προβλημα των περισσοτερων "αδυναμων" χωρων της ευρωζωνης. Η αξιοπιστια τους, ή αυτο που καποιοι οριζουν ως αξιοπιστια.

    Ας σκεφτουμε,ομως,και γιατι συμβαινει αυτο που λες, οτι τα κοράκια στην ΕΕ, την υποδέχονται μετά ...βαΐων και κλάδων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Σελιτσάνε

    Και οι Πορτογάλοι, κατι μου λεει οτι τωρα ισως ακουσουν κι εκει αναλογα...
    κοσμητικα και υπονοουμενα οτι κι αυτοί μαζί τα φάγανε!
    Πως αλλιως θα δικαιολογηθουν οι περικοπες;
    Λετε και εκει το στυλ προπαγανδας να ειναι ιδιο, δεν ξερουμε και καποιον να μας πει λεπτομερειες για τη Πορτογαλια.
    Παντως το εγχωριο στυλ ειναι απο τα πιο...χοντροκομμενα στην ΕΕ, πρεπει να παραδεχτουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Γεια και παλι Δημο

    Ετσι τουλαχιστον λενε στο κοσμο, οπως καταλαβαινεις, αλλα αυτο δε σημαινει οτι ετσι ειναι. Εγω σου λεω οτι αν οι αγορες εχουν βαλει στο ματι και την Ισπανια και ευχομαι να μην ειναι αληθεια, αλλα ετσι ψιθυριζεται πιστευω οτι οι περικοπες δεν βοηθουν γιατι δεν γινονται εκει που πρεπει ουτε εγιναν την εποχη που επρεπε.
    Το ποιους επηρεάζουν ειναι σιγουρο οτι ΜΟΝΟ τα χαμηλά κοινωνικα στρωματα.
    Οι περικοπές σε υγεία, εκπαίδευση επηρεάζουν ολους και για να ευημερει μια χωρα πρεπει ολοι να εχουν προσβαση σε ολα τα αγαθα, οχι μονο οι ελιτ, φυσικα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Procrustes

    Μα αν τους αφησουν οι λαοι και Νοτο και Βορρα θα αρπαξουν, αυτο ειναι το σιγουρο.
    Το ποιος κρυβεται πίσω από τις εξεγέρσεις στη Β Αφρικη θα το δουμε κι αυτο, αλλα πιστευω οτι δε διαφερει και πολυ ομως απο το τι και ποιοι σπρωχνουν τις χωρες της ΕΕ σε δανεισμο.
    Ελπιζω ο κοσμος να αρχισει να καταλαβαινει πια τα επικινδυνα παιχνιδια τους παντου και να αντιδρασει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλη μου Roadartist

    Ποιος ξερει κι εκει τι διλημματα θα θεσουν για να περασουν και στους Πορτογαλους αλλες ..αλυσιδες!
    Καλα, εμεις ειμαστε, οπως διαβασα, τα πρωτα "πειραματοζωα" της ευρωζωνης, με τις..."θριαμβευτικές συμφωνίες" που καναμε!
    Μπορει οι εποχές να άλλαξαν, οπως λες, αλλα δυστυχως ο καπιταλισμος ειναι...ιδιος και χειροτερος σε πολλες περιπτωσεις..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Είναι φοβερό. Οι ίδιες "οι αγορές" σου λένε πως δεν αξίζεις τίποτα, δεν σου δανείζουν χρήματα για να δανειστείς μετά από το Δ.Ν.Τ. που προφανώς δεν είναι "οι αγορές". Ποιόν δουλεύουν???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Elva καλησπερα, δυστυχως το εργο του Δ.Ν.Τ σε χωρες της Ευρωπης το ''παιζουν'' απο το '08,

    Η ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ δύσκολη κατάσταση των λαϊκών νοικοκυριών στην Ισπανία αποτυπώνεται και στο ποσοστό εκείνων που δεν μπορούν να υπερβούν το όριο το φτώχειας, παρά το γεγονός ότι εργάζονται. Αυτό το ποσοστό ήταν πέρυσι 4,7% και ανέρχεται φέτος σε 7,7%, δηλαδή σημείωσε άνοδο κατά 63%!
    Η κρίση στην ισπανική οικονομία είχε ως αφετηρία τη «φούσκα» των ακινήτων από τα τέλη του 2008 και είχε ως αποτέλεσμα την έκρηξη της ανεργίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι η ανεργία αυξήθηκε μέσα στο διάστημα της κρίσης (2009 - 2010) από 8% σε 20%, δηλαδή κατά 150%!
    Ενας ακόμη δείκτης της οικονομικής ασφυξίας των ισπανικών νοικοκυριών είναι ο αριθμός των κατασχέσεων ακινήτων που σημείωσε νέο ρεκόρ.
    Σύμφωνα με τον οίκο «Moody's», το έτος 2008 έγιναν 126% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2007, ενώ πέρυσι 59% περισσότερες κατασχέσεις ακινήτων σε σχέση με το 2008.
    Στο ιδιο ''εργο'' θεατες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ανώνυμος8.4.11

    Ο κόσμος το'χει τούμπανο. Το ξέρουμε ότι θα ακολουθήσει κι η Ισπανία. Αυτό που απορώ είναι το εξής: σε τι ακριβώς εξυπηρετούν οι διαβεβαιώσεις (μέχρι πρότινος της Πορτογαλίας) τώρα της Ισπανίας, ότι δεν, και όχι και αποκλείεται. Αφού κανείς πια δεν τα πιστεύει. Προς τι η ψευτοαισιοδοξία και η επίδειξη θάρρους και οικονομικής ισχύος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Παιδιά, αυτοί και το "πρόβλημα" έχουν έτοιμο για όποια χώρα αποφασίσουν, καί τη "λύση".

    Και το βασικό βέβαια δεν είναι το χρέος, αυτό είναι ο μοχλός, το βασικό είναι να καταφέρουν να παράγουν φτηνά, έτσι ώστε να μεγαλώσει το κέρδος. Γιατί ναι μεν και το χρέος κέρδος τους είναι, αλλά χωρίς παραγωγή, το ηλεκτρονικό χρήμα είναι αέρας κοπανιστός και το "κυκλοφορούν" είναι χαρτάκια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Γεια σου mahler

    Ποιόν δουλεύουν, ρωτας;
    Δε ξερω, αν γινοταν ποτε ενα αντικειμενικο gallop ισως και να μαθαιναμε! Μεχρι τοτε ας μη πιστευουμε ο τι ακουμε απο ...επισημα χειλια, ειδικα οταν μας λενε να μην ανησυχουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Δημητρη

    Τα διαβαζω, αλλοι ομως τους λενε ΚΑΙ εκει οτι δεν υπαρχει ακομα λογος για ανησυχια, στην Ισπανια!
    Στο ''ιδιο εργο θεατες', ειμαστε σιγουρα, αλλα θελουμε να ελπιζουμε οτι δεν ειμαστε και εκει ειναι το προβλημα, γιατι κλεινουμε ματια και αυτια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ΦιλεΑλέξανδρε Δ.

    Σε τι εξυπηρετούν οι διαβεβαιώσεις ρωτας. Μαλλον στον αποπροσανατολισμο και στον καθησυχασμο, εστω κι αυτος ειναι εφημερος!
    Η ψευτοαισιοδοξία και η επίδειξη θάρρους και οικονομικής ισχύος ειναι χαρακτηριστικο δειλων που τους αρεσει να ζουν με ψεμματα και ψευδαισθησεις και με αυτη τη κατηγορια ανθρωπων εχουμε να κανουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου Poe

    I couldn’t agree more, που λενε και οι Αμερικανοι …φιλοι μας! ;)

    To χρέος oπως λες δεν ειναι το θεμα, αλλα πως θα καταφερουν να αυξησουν τα κερδη τους μειωνοντας μισθους και εκμεταλλευομενοι κοσμο! Πανε να φτιαξουν... Κινα, Ινδια και Βangladesh στην Ευρωπη, οσον αφορα ...μισθους και επιπεδο ζωης, που πανε μαζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)