18.4.11

SUOMI: Tο "Jyrki-boy" & οι "Αληθινοί Φινλανδοί"!


Το "φοβού τους...Φινλανδούς", θα αρχισει να ισχυει, μαλλον, για τις χωρες του Νοτου, ειδικα οταν οι Φινλανδοι εκπροσωπουνται απο συντηρητικες συμμαχιες με ηγετες οπως ο Jyrki Katainen (Γυρκι Κατάινεν), πρωην υπ. Οικονομικών της Φινλανδίας και ηγέτης της συντηρητικής Εθνικής Συμμαχίας, που κατα πασα πιθανοτητα θα αναλάβει την πρωθυπουργία, μετα τη νίκη του κόμματός του, στις χθεσινες βουλευτικές εκλογές.

Ο 39χρονος...νεανικης εμφανισης, Jyrki, λεγεται και "Jyrki-boy", υποκοριστικο που "κληρονομησε" απο ενα Φινλανδικο δημοφιλες τραγουδi! Λεγεται μαλιστα οτι ειχε τετοια ...επιτυχια στη θητεια του ως υπουργος Οικονομικων, ωστε η εφημεριδα Financial Times τον ανακήρυξε ως τον καλύτερο υπουργό Οικονομικών για το 2008. Bεβαια οταν τετοιες εφημεριδες επαινουν καποιον τοτε ξερουμε μαλλον περι ποιας πολιτικης προκειται....

Ο Jyrki Katainen, υποστηρικτης της ευρωζώνης, δειχνει να συμφωνει με τα μετρα που προωθουν οι φιλελευθερες κυβερνησεις, δλδ "περικοπες στη φορολογία των επιχειρήσεων, ωστε αυτες να συμβάλουν στη δημιουργία θέσεων απασχόλησης και την ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας"

Επισης πιστος στα ...ιδανικα των περισσοτερων χωρων-μελων θα ηθελε κι αυτος αύξηση της ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση στο μισο του αριθμού των δήμων κατι που δεν ακουγεται περιεργο, ουτε στην Ελλαδα πια! 
Περιττο να πω οτι δεν απορω που διαβασα και για τη προθυμια του κομματος του να προωθήσουν τα σχέδια πυρηνικής ενέργειας στη χωρα!

Ομως, η χθεσινη ανοδος των εθνικιστων του κομματος "Αληθινοι Φινλανδοί", του Timo Soini (Τίμο Σόινι), ενα ξενοφοβικό και ευρωσκεπτικιστικό κόμμα, που αυξησαν τα ποσοστα τους στις χθεσινες εκλογές οταν από ...6 έδρες που είχαν έφθασαν τις 39, συγκεντρώνοντας το 19% των ψήφων δημιουργουν τωρα "αναταράξεις" στην οικονομική βοήθεια που η ΕΕ σκοπευει να δώσει στην Πορτογαλία. 
Οι "Αληθινοι Φινλανδοί'' ειναι εναντια στην δημοσιονομική στήριξη των χωρών του Νότου και της Ιρλανδίας, μαλιστα ο Timo Soini πρόσθεσε ότι  η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία βρέθηκαν σε λάθος νόμισμα και υποβάλλουν σε μεγάλες δοκιμασίες τους λαούς τους, κατι που θα επρεπε να ακουγεται απο αλλα στοματα και οχι απο τους ...Εθνικιστες!

Εν τω μεταξυ στη Σουηδια, χαμογελουν με ...νοημα για τη δηλωση του Timo Soini οτι "το αποτέλεσμα δείχνει τη μεταστροφή του απλού Φινλανδού ψηφοφόρου...προς εθνικιστικές λύσεις για την αντιμετώπιση κυρίως της πλημμυρίδας των οικονομικών μεταναστών", επειδη η Φινλανδια αν και δεν εχει ουτε πολλους οικονομικους μεταναστες σε συγκριση με τη Σουηδια, εχει το δικαιωμα μεσω του Κοινοβουλιου τους, σε αντίθεση με άλλους στην ευρωζώνη, να ψηφίζουν πανω στο θεμα της διάσωσης οικονομιων χωρων-μελων, που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να σταματησουν τη βοηθεια προς τη Πορτογαλία και οποιαδηποτε αλλη χωρα χρειαστει ''βοηθεια'', ή οπως λεγεται το να βρισκεσαι...between a rock and a hard place!

22 σχόλια:

  1. Πρώτο σχόλιο, δεν θέλω να παραφερθώ οπότε θα προσπαθήσω να είμαι κόσμιος. Η ΕΕ ίσως καταλάβει τώρα που οδηγούν τον κόσμο οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί. Κάποιοι κώλοι, πάντως, έσφιγξαν από χθες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ κατατοπιστικό!
    Η πληροφόρηση που έχουμε εδώ μέσα ουδέ μία σχέση έχει με τα επίσημα ΜΜΕ.
    Ευχαριστούμε Elva του Βορρά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ανώνυμος18.4.11

    Βρε καλησπέρααα.... Μου φαίνεται ότι δυσκολεύουν τα πράματα εκεί στο βορά, ε; πολύ σημαντικό να έχεις εκεί έναν άνθρωπο να στα λέει. Άμα και οι Φινλανδοί το γυρνάν σιγά σιγά στον εθνικισμό, άστα να παν

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλυτερα έτσι Elva! Είναι ο μόνος τρόπος να ξεμπροστιαστουν οι φασίστες αλλά και να στραβώσουν προσωρινά τα σχέδια των ξεφτιλισμένων της Ε.Ε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα! Θα το πιστέψεις ότι μόλις τώρα μπήκα στο blog σου για αυτό ακριβώς; Ήθελα να σου γράψω, ότι άκουσα στην τηλεόραση ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις εκλογές στην Φιλανδία.. Εντυπωσιακή άνοδο της ακροδεξιάς..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ΚΑΛΟ ΠΑΣΧΑ φίλη Elva!
    υ.γ.Επι του θέματος,πριν απο 65 χρόνια,το φαινόμενο είχε παρουσιασθεί ξανά!Δεν σπάσαμε όλα τ'αυγά του φιδιού...ας βγάλουμε τ'άχτι μας στα πασχαλινά!:)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Swell

    Πως να συγκρατηθουν κι αυτοι που αγανακτουν! :)
    Τελικα δεν μαθαμε τιποτα και συνεχιζουμε, οι πολιτες της Ευρωπης, να επαναλαμβανουμε τα λαθη του παρελθοντος! Οσο για την ΕΕ και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ακολουθεί και που προκαλουν την ανοδο των φασιστων παντου, ισχυει το ρητο ...."στου κουφου τη πορτα ... "

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα Margo

    Να σαι καλα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Γεια σου Αλέξανδρε Δελάρζ

    Και βεβαια δυσκολεύουν τα πράματα και στο βορρά, Πισω θα μεναμε κι εμεις; :(

    Kαι οι Φινλανδοί το γυρνάν σιγά σιγά στον εθνικισμό και οι Δανοι και οι Σουηδοι δυστυχως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ .

    Λετε να ειναι καλυτερα; Ισως με το να ξερει κανεις με ποιους εχει να κανει να ειναι καλυτερο απο το να θερεφει αυταπατες....και να ελπιζει σε "βοηθειες" που μονο ...βοηθειες δεν ειναι, οπως ξερουμε και απο την Ελληνικη εμπειρια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη roadartist

    Καλησπέρα! Δυστυχως η άνοδος της ακροδεξιάς οπως ειχαμε ξαναπει ειναι γεγονος πια για ολη την Ευρωπη και φυσικα δε χρειαζεται να ειναι ...Αινσταιν κανεις για να δει ποιοι τους βοηθουν με τις πολιτικες τους! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Triton

    Σου ευχομαι κι εγω Καλo Πασχα!

    Καποιοι φροντισαν και αφησαν μερικα αυγα φιδιων επιτηδες για να... εκκολαφθουν κατω απο τις καταλληλες συνθηκες.
    Δε πιστευα ποτε οτι θα ξαναζουσαμε τετοιες καταστασεις, δυστυχως ομως ο κοσμος ξεχνα πολυ ευκολα....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ίσως το «συμβαίνουν και εις Φιλανδίαν» να είναι η σύγχρονη εκδοχή του παλαιόθεν γνωστού «συμβαίνουν και εις Παρισίους». Και βέβαια δεν θα έμενε «πίσω» η Φιλανδία, έξω από το πνεύμα των καιρών... Και βέβαια δεν πρόκειται να τα βάψει μαύρα η Ε.Ε. λόγω της ανόδου των ακροδεξιών, μα ούτε και σαν ανεπιθύμητο αποτέλεσμα της φιλελεύθερης πολιτικής της πρόκειται να τη δει. Το ανεπιθύμητο για τα μονοπώλια είναι η άνοδος του λαϊκού κινήματος. Και προς αυτή την κατεύθυνση εύχομαι:
    Καλή Ανάσταση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ρε συ Έλβα αυτός ο Σόϊνι με τον Μιχαλολιάκο της Χρυσής Αυγής είναι σαν αδερφάκια!

    Πολύ καλή και κατατοπιστική η ανάρτηση σου για εμάς τους νότιους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια σου Ελβα!
    Όπως ακριβώς επισημαίνεις, η βράβευση από τα αμερικάνικα όργανα του διεθνούς ιμπεριαλισμού καταδεικνύει τις σκοτεινές καταβολές του "boy" και των άλλων (φασίζοντων) παιδιών...
    Πολύ καλή η ανάρτηση, φωτίζει κι εμάς εδώ που'μαστε στα σκοτάδια της τηλοψίας μας!

    Καλές γιορτές εύχομαι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Eδώ στο νότο έχουν μαζευτεί κάτι μαύρα σύννεφα που δεν τα έχετε δει εκεί στο βορά.
    Κάλπη γκαστρομένη είναι και που να ξέρεις τι φίδια βγάζει ?
    .

    Καλά να περάσεις τις γιορτές !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Kαλησπερα Λευτέρη-Δικαίο Παπαδέα

    Exεις φυσικα δικιο για το ...πνευμα των πονηρων καιρων, που και ...η φιλελευθερη Φινλανδία, οπως και η υπολοιπη Ευρωπη ακολουθει τυφλα χωρις καμμια κριτικη για το που μας βγαζει. Ο μονος δρομος ειναι η άνοδος του λαϊκού κινήματος ετσι ωστε να αποτραπουν τα σχεδια των κεφαλαιοκρατων.

    Καλή Ανάσταση στις ...ελπιδες μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε navarino

    Και ..αδερφάκια να μην ειναι, ολο και καποιους κοντινους ..δεσμους εχουν!

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Γεια σου Πορτιάτη

    Μα ετσι ακριβως ειναι, εχει σημασια ποιοι σε ...βραβευουν, ποιοι σε επαινουν και για ποιους λογους φυσικα. Ετσι επαινουσαν και τον...Γκορμπατσοφ και ειδαμε τι ωραια που τα καταφερε κι αυτος! ;(

    Καλές γιορτές, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Γεια σου habilis

    Ας ελπισουμε οτι δεν θα τα δουμε ποτέ, οπως λες, αλλα, ολο και μας.. πλησιαζουν, οπως ακουμε.

    Καλα, να περασεις κι εσυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ανώνυμος20.4.11

    Γεια σας !

    Έχει ειπωθεί πολλές φορές και να που ακόμια φορά ... δικαιώνεται!
    Οι κρίσεις του καπιταλισμού, τελικά στρέφουν τους λαούς ακόμα πιο ακροδεξιά. Λόγω των φωνών τους ;;; Λόγω των κωρόνων τους ;;;
    Λόγω της αδυναμίας που νιώθουν ;;;
    Ό,τι και να πεις, μέσα θα ΄σαι !

    Γι΄αυτό θέλει πολύ επαγρύπνιση και δουλειά !
    Μέχρι τώρα, οι μεγάλες κρίσεις οδήγησαν στην άνοδο του φασισμού και σε παγκόσιμιους πολέμους.
    Ας διδαχτούμε απ΄την Ιστορία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Γεια σου φιλε faro

    Ξερεις, στη περιπτωση αυτη, πιστευω οτι ισχυουν οι ιδιοι λογοι οπως και στη Σουηδια, οταν η αντιπολιτευση δεν κανει σωστα τη δουλεια της και με τη χλιαρη πολιτικη της ...ενισχυει αντι να κριτικαρει τη πολιτικη της κυβερνησης!
    Ο ανυποπτος πολιτης στρεφει το βλεμμα του εκει που πιστευει οτι θα βρει απαντησεις, στον..λαικισμο,(κακως μεν), αλλα ετσι ειναι οταν οι σοσιαλιστες γινοται πιο ..δεξιοι των δεξιων και η αριστερα ...χαιδευει, αντι να καταγγελει τη κατασταση στη χωρα!

    Σιγουρα θέλει επαγρύπνιση και δουλειά και καλο θα ηταν ολοι να διδαχτούμε απ΄την Ιστορία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)