6.5.11

Ενα περιστατικό



 

Μια, εφηβη κοπελλα, σε ενα βαγονι, διαβαζει φωναχτα κατι απο το σχολικο βιβλιο που κρατα! Οταν ενας συνεπιβατης της λεει ευγενικα να σταματησει να διαβαζει, τοσο δυνατα, αυτη ορμαει και του....σκιζει την εφημεριδα, που διαβαζε!

Ο ανθρωπος σοκαρεται με το παραλογο, αλλα πιο πολυ απορει απο τη μη αντιδραση των αλλων συνεπιβατων.

Αν ομως ολοι αντιδρουσαν σε κατι που δεν ειναι ..."νορμαλ" και δεν πρεπει λογικα να συμβαινει, επειδη ενοχλει τη πλειοψηφια;

Ζουμε σε ακραιους καιρους και το βαγονι ειναι ισως και μια μικρογραφια της τωρινης κοινωνιας, οπου η αδιαφορια, ή και ο φοβος αποδεχονται το παραλογο σαν καθεστως....

Ισως...

36 σχόλια:

  1. Αν δεχτεί κάποιος επίθεση στο κέντρο της Αθήνας, πόσοι νομίζεις ότι θα τον βοηθήσουν; Θα επικρατήσουν ο φόβος και η αδιαφορία των περαστικών.

    Καλησπέρα Κουμπάρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να μιλησω και εγω συμβολικα,ριχνω την ευθυνη κατα ενα μερος στον κυριο αυτον,που δεν αντεδρασε,αρπαζοντας το βιβλιο της μαλακως και σκιζοντας της το για τιμωρια.
    FIGHT BACK,ελβα,δεν υπαρχει αλλη λυση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το παράλογο γίνεται λογικό κι αυτό! Ψυχεδέλεια!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος6.5.11

    Θα γράψω το ίδιο σχόλιο που έγραψα νωρίτερα σε μια άλλη, ας πούμε ανάλογη ανάρτηση, μια σκέτη παράνοια επικρατεί...δε ξέρω είναι το παράλογο που γίνεται λογικό με παράλογους τρόπους;;;

    Φιλιά Έλβα μου :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμος6.5.11

    Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Aποξένωση που οδηγεί στην αδιαφορία. Ο παραλογισμός ελλοχεύει παντού και πάντα. Καλό Σ/Κ Ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος6.5.11

    εδώ στην Ελλάδα πάντως, στις μεγάλες πόλεις, βλέπεις όλο και περισσότερο να την ψωνίζει ο κόσμος και να συμπεριφέρεται αλλοπρόσαλλα, πράγματα που δεν τα' βλεπες δυο-τρια χρόνια πριν. Η κρίση είναι το στόμα της τρέλλας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Βρε Elva, παντου τα ιδια...
    Παντελης αδιαφορια. Αλλα ας θυμηθουμε και το περιφημο Ελληνικο "μακρια απο μας, ἑμεις να μαστε καλα"... και μετα ρωταμε πως πηγε ετσι η κατασταση και γιατι εγιναν χαλια τα πραγματα...
    Πριν λιγα χρονια ειχα βγει εξω πρωϊνη βολτα με ενα μεγαλο σκυλο που ειχα τοτε. Δυστυχως το κακομοιρο επαθε καρδιακη προσβολη και μεσα σε λιγα λεπτα ξεψυχισε στο πεζοδρομιο. Ειχα γονατησει κατω, διπλα του, και εκλαιγα με μαυρο δακρυ. Περασαν απο μπροστα μου αρκετοι και ουτε καν ενας, ΚΑΝΕΝΑΣ δεν σταματησε να με ρωτησει, τι εγινε ή αν χρειαζομουν βοηθεια...
    Και δυστυχως νομιζω θα δουμε και χειροτερα... διοτι ο κοσμος τα εχει χασει, εντελως...
    Καλο Σαββατοκυριακο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ελva καλή σου ημέρα.
    Στο συγκεκριμένο περιστατικό μάλλον δεν θα αντιδρούσα όχι από αδιαφορία, αλλά σκεπτόμενη ότι κάτι τρέχει με την κοπέλα. Ενας άνθρωπος που διαβάζει δυνατά δεν είναι κατά τη γνώμη μου απλά εγωϊστής. Κι επειδή δεν ξέρω να το χειριστώ θα το άφηνα.
    ΥΓ.Πέρσι, στο τραίνο ένας κύριος γύρω στα 40 μιλούσε δυνατά μόνος του.Κάποια στιγμή, στον Αγ.Ελευθέριο κι ενώ το τραίνο είχε γεμίσει πλέον, μπαίνει η ιδιωτική ασφάλεια να τον βγάλει, μιας και ειδοποιήθηκε όπως είπε από κάποια κυρία. Του ζήτησα να μου πεί βάσει ποιού νόμου θα τον κατέβαζε από το δημόσιο μέσο μεταφοράς. Δεν τον κατέβασε τελικά κι ο άνθρωπος μέχρι την ομόνοια εξακολουθούσε να "παρα"μιλάει, χωρίς κανείς να τον ενοχλήσει.
    Η ανοχή στην ατομική παρεκλίνουσα συμπεριφορά τέτοιου είδους εμένα μου αρέσει.
    Ο ατομισμός και η αδιαφορία με ενοχλούν βαθύτατα,
    Πολύ καλή σου ημέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πάτε καλά ρε; Τρυφερές υπάρξεις να πέφτουν πάνω σου και να σου σκίζουν την εφημερίδα; Υπέροχη χώρα η Σουηδία! Elva μπορείς να μου βρεις ένα διαρκείας για το μετρό; Εφημερίδες θα φέρω εγώ από δω που υπάρχει αρκετή σαβούρα (Βήμα, Ελέυθερη Ώρα, Α1, Καθημερινή κλπ).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Η μεγαλύτερη ασθένεια του καπιταλισμού είναι η κατάθλιψη.

    Και η μεγαλύτερη φρίκη η μοναξιά και η αποξένωση.

    Εδώ βέβαια μιλάμε για ατομικισμό και αδιαφορία για το συνάνθρωπο ή τουλάχιστον για τη διαφορετικότητά του, γεγονοτα που παραπέμπουν σε γνήσια ελληνική κοινωνία δομημένη σε ΠΑΣΟΚικές βάσεις.

    Πως κατέληξα να μιλάω πάλι για το ΠΑΣΟΚ; Μαλλον είναι η αδιαφορία σας για εμένα!!!

    καταδώστε με στην ασφάλεια του web!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Kαλημερα/καλησπερα, σε ολους!


    Κουμπάρε Μανο

    Δεν ξερω, αλλα θελω να ελπιζω οτι ακομα ειναι λιγο ..καλυτερα σε τετοια θεματα, στην Αθηνα, απ ο τι εδω, που πρεπει να εισαι πολυ τυχερος να πετυχεις καποιο που σε θα αδιαφορησει και θα θελησει να σε βοηθησει! Ο φόβος και η αδιαφορία των περαστικών ειναι ενα μεγαλο θεμα παντου και φυσικα αυτη η αρρωστη κατασταση ενισχυεται και απο τα ΜΜΕ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. celin

    Χαχα! Αυτη ειναι η σωστη αντιδραση, συμβολικα παντα! ;) Ρεαλιστικα, τωρα, αν φτασει κανεις στα ακρα ισως και να...μπλεξει χειροτερα, σε περιπτωση καυγα και αν πιαστoυν στα χερια...θα καταληξεις στην αστυνομια!
    Αλλιως σε θεματα πολιτικης ειμαι κι εγω υπερ του...FIGHT BACK!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. the elf at bay

    Ουτε στα..60´s να ειμασταν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Φιλη Λένα

    Exουμε φτασει να δεχομαστε τη... παράνοια ως normal και να θεωρουμε..ως ευχαριστη εκπληξη, οταν καποιος δεν ακολουθησει τη πεπατημενη οδο!

    Φιλιά Λενα μου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Swell

    Ειναι πολυ ασχημο οταν το διαπιστωνει κανεις στον εαυτο του, ειναι κατι σαν ενα χαστουκι ωστε να καταλαβουμε οτι τελικα ειμαστε ανυπερασπιστοι και εκτεθειμενοι στην αδιαφορια και το παραλογισμο μιας κοινωνιας που μας εχει μαθει να κοιταμε τη δουλεια μας και μονο,αδιαφορωντας για τους αλλους.....

    Καλό Σ/Κ επισης, Swell!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Αλέξανδρε Δελάρζ

    Δυστυχως αυτο διαπιστωνει κανεις ολο και πιο συχνα πια και λογω κρίσης!
    Μας ...τρελλανε και η ΕΕ και το ΔΝΤ και ο νεοφιλελευθερισμος και η ανεργια που επιφυλλασσουν ολοι αυτοι στον κοσμο.
    Ας τους ...τρελλανουμε και εμεις, ομως, με το να τους κανουμε....ανεργους!
    Εκει ειναι ολη η υποθεση! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Ephemeron

    Σιγουρα τα ιδια ισχυουν παντου και οπως λες το οτι κανεις δε γυρισε να σε ρωτησει γιατι κλαις, μηπως επαθες κατι κλπ, δειχνει οτι ο κοσμος φοβαται την επαφη. Ισως επειδη στο βαθος πιστευουν οτι αν οι ιδιοι ειχαν προβλημα κανεις δε θα νοιζοταν κανεις να τους βοηθησει!
    Ας ελπισουμε οτι δε θα δουμε και χειροτερα και οτι καποιοι απο εμας που λεμε οτι μας ενοχλει αυτη η αδιαφορια θα προσπαθησουμε να κανουμε κατι και να μην αδιαφορησουμε οταν καποιος εχει την αναγκη μας.

    Καλο Σαββατοκυριακο, επισης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. ippoliti_ippoliti

    Ισως και να εχεις δικιο, αν καταλαβαινει κανεις οτι ο αλλος/η, "δεν παει καλα" και παντα με τη προυποθεση οτι αυτα που κανει και λεει δεν ενοχλουν η και δεν προσβαλλουν τους αλλους...Ειναι και αυτο σημαντικο, πιστευω. Αλλιως η αδιαφορία και ο ατομισμος θα πρεπει να μας ενοχλουν ολους, σαν κοινωνια.

    Καλο σαβ/κo!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. varometro

    Σαν τα…χιονια! :) Υπονοειτε οτι αν δεν ηταν...τρυφερές οι...υπάρξεις, θα αλλαζε κατι; :)
    Οσο τις για φυλλαδες που αναφερεστε, τις εχουμε εδω για...προσαναμμα, τους χειμερινους μηνες, ομως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. ΠΕΙΡΑΤΕΣ ΤΟΥ ΟΝΕΙΡΟΥ

    Η μεγαλύτερη ασθένεια του καπιταλισμού είναι η κατάθλιψη και δεν ειναι μονο...Ελληνικο φαινομενο, οπως, φυσικα, καταλαβαινετε!. Γιατι oμως βρε φιλοι Πειρατες να σας ....καταδώσουμε στην ασφάλεια του web; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Ανώνυμος7.5.11

    Αν τέτοια συμβαίνουν εις ... "Παρισίους", σκέψου τι συμβαίνει ή τι θα συμβεί στο μέλλον στην ... Δανιμαρκία !!!

    Πάει χάλασε ο κόσμος !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καλησπέρα σου Έλβα μου.
    Αυτά λέγαμε με το που αντιληφθήκαμε για το που πήγαινε η κατάσταση και τι θα ακολουθούσε, στις αρχές του ΄09.
    Ότι εκτός όλων των άλλων, θα δούμε συμπεριφορές να αλλάζουν, θα δούμε να σπάει ο κοινωνικός ιστός, θα δούμε γεγονότα και καταστάσεις που δεν τις φανταζόμασταν.
    Σπάσανε παλιές φιλίες χρόνων,χάνονται φίλοι μεταξύ τους , δεν δίνει σημασία κανείς στον διπλανό του.Είναι αυτό που λέμε ο σώζων εαυτό σωθείτω και πάνω στον πανικό, ποδοπατιώμαστε για να χαθούμε όλοι.
    Σαν να συνομοτίσαμε σε έναν σιωπηρό χορό του Ζαλόγγου.
    Είναι φορές που νομίζω ότι συμβαίνει μόνον σε μένα.Βλέπω την πόλη σκονισμένη, τα σπίτια αφρόντιστα,τις γλάστρες και τα λουλούδια απότιστα και τους ανθρώπους σαν ζόμπι.
    Οι άνθρωποι στις γειτονιές δεν μιλιούνται πια μεταξύ τους.Ο καθένας στον δικό του μικρόκοσμο, αποκομμένος, τρομοκρατημένος και μην μπορώντας να συνειδητοποιήσει, ότι μόνον αν απλώσει και βρει και τα δικά μου χέρια,που του τα προσφέρω, μπορούμε, ίσως λέω, να πορευτούμε μαζί, μακρυά από τον γκρεμό που μας οδηγούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. elva, εμπνευσμένος απο το αρθράκι σου έγραψα το παρακάτω ποιηματάκι, θα το δημοσιεύσω μαζί με το δικό σου και στο blog μου.



    Διάβαζε δυνατά εκείνη το μάθημα της,
    και αυτός μέσα στην χάρτινη του πραγματικότητα, κρυβόταν πίσω από έναν κόσμο που ανέτρεπε όλα όσα εκείνη προσπαθούσε να πιστέψει.

    Αγωνιζόταν, ο καθ ένας με τον τρόπο του, εκείνη με το πάθος των νεανικών χρόνων και αυτός με την απάθεια που επιφέρει η σύνθλιψη, να μας πείσουν για την δική τους εκδοχή του κόσμου, ενός κόσμου που δεν είναι ούτε έτσι ούτε αλλιώς.
    Σε αυτόν η νεαρά κάτι του θύμιζε απ τα παλιά, και για εκείνη, πίσω από την φυλλάδα του κυρίου, βρισκόταν το μέλλον.
    Όσο για τους επιβάτες ήταν τόσο ίδιοι με τους δυο πρωταγωνιστές, ή τότε ή παλαιότερα, που δεν μπορούσαν να στραφούν ενάντια στα είδωλο τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Στο blog Μου το άλλαξα κάπως αν θες ανανέωσε το και εδώ το σχόλιο μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Elva καλημερα.
    Τωρα γιατι μου ηρθε στο νου το τργουδι του Σαββοπουλου?

    Έρχεται βροχή


    Έρχεται βροχή, έρχεται μπόρα
    έρχεται μπόρα και παγωνιά
    Στα πόδια μας ζεστή μια θερμοφόρα
    κόκκινη κουβέρτα και παλιά περιοδικά

    Και στο γραμμόφωνο ο δίσκος που μ' αρέσει
    Όλα έχουν τελειώσει κι είν' αργά
    Στην πολυθρόνα και για τους δυο μας έχει θέση
    Κλείσε τις κουρτίνες και πάρε με αγκαλιά

    Σάμπως μέσα σε βουβή ταινία,
    μια πολιτεία χοροπηδά
    Δρόμοι, ανθρωπάκια και γραφεία,
    πολυκατοικίες και κουρσάκια ιδιωτικά

    Πόσο πολύ έχει αλλάξει αυτή η πόλη.
    Βάλε την τσαγιέρα στη φωτιά
    Η νύχτα έρχεται, η μπόρα δυναμώνει
    κι όλα είναι χαμένα και προπολεμικά

    Τα παιδιά μεγάλωσαν και πάνε.
    Τι ώρα να 'ναι και ποιος χτυπά
    Στους δρόμους στρατιώτες τραγουδάνε.
    Κλείδωσε την πόρτα και στάσου στη σκιά

    Στα καταφύγια βουβά και τρομαγμένα
    κι έξω οι σειρήνες σαν μωρά
    Σβήσε τα φώτα, μην ανοίξεις σε κανένα.
    Κλείσε τις κουρτίνες και πάρε με αγκαλιά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Κι έχω την εντύπωση ότι δεν έχουμε δει τίποτα ακόμη. Έχει πολύ παραλήρημα το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Ανώνυμος8.5.11

    Λέμε καμιά φορά ... και δεν έπιασαν ακόμα οι ζέστες !!!

    Την Καλησπέρα μου !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Kαλησπερα φιλε μας faro

    Ο κόσμος ...χαλαει επειδη τους αφηνουμε να μας διαφεντευουν τις τυχες.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. Φιλη blackbedlam

    Αυτες οι συμπεριφορές που αλλάζουν και αλλοτριωνουν τον κοινωνικό ιστό, οι παλιές φιλίες που χάνονται και λογω διαφορετικων πολιτικων αποψεων και η αδιαφορια για το τι συμβαινει γυρω μας ειναι που με φοβιζουν περισσοτερο απ ολα κι εμενα. Και οχι δεν συμβαίνει μόνον σε σένα, φιλη ΒΒ συμβαινει σε οσους αγωνιουν για τη κατασταση που οι κυβερνησεις αυτες εριξαν τη χωρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Γεια σου Poe

    Χαρηκα που το αρθράκι ενεπνευσε ...ποιημα και το δημοσιευω, μετα κι απο τις τελευταιες διορθωσεις που εκανες:

    Το ταξίδι

    Διάβαζε δυνατά εκείνη το μάθημα της,

    και αυτός μέσα στην χάρτινη του πραγματικότητα, κρυβόταν πίσω από έναν κόσμο που ανέτρεπε όλα όσα εκείνη προσπαθούσε να πιστέψει.

    Αγωνιζόταν, ο καθ ένας με τον τρόπο του, εκείνη με το πάθος των νεανικών χρόνων και αυτός με την απάθεια που επιφέρει η σύνθλιψη, να μας πείσουν για την δική τους εκδοχή του κόσμου, ενός κόσμου που δεν είναι ούτε έτσι ούτε αλλιώς.

    Σε αυτόν η νεαρά κάτι του θύμιζε απ τα παλιά, και για εκείνη, πίσω από την φυλλάδα του κυρίου, βρισκόταν το μέλλον.

    Όσο για τους επιβάτες, ήταν τόσο ίδιοι με τους δυο πρωταγωνιστές, ένα σταθμό στο χρόνο πιο πριν, ένα σταθμό πιο μετά, που δεν μπορούσαν να στραφούν ενάντια στα είδωλα τους.

    Τέλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Φιλε Δημητρη

    Σ ευχαριστω για τους στιχους! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. Γεια σου the elf

    Τι να πω; Ευχομαι και ελπιζω να μην δουμε αυτα που πολλες φορες υποψιαζομαστε οτι θα συμβουν....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  34. Καλησπερα faro

    Μακαρι να εχει μονο με τις..ζέστες να κανει, αλλα πολυ φοβαμαι πως δεν φταινε οι καιρικες συνθηκες αλλα οι..
    πολιτικες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  35. Κομματάκι κομματάκι φτιάχνεται το παζλ.Και ο απόλυτος τρόμος έρχεται όταν κοιτάμε συνολικά την εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  36. Φιλε Σελιτσάνε

    Εχετε απολυτο δικιο για το...τρομακτικο παζλ της εποχης μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)