17.5.11

Μια [ακόμη] χαμένη υπόθεση...





….που πλασάρεται, oμως, διαφορετικά, οπως συνηθως γινεται. Δεν ειναι η πρωτη φορα αλλωστε. Χθες διαβαζα ενα αρθρο στην  SvD με τιτλο: "Τα δάνεια στους Έλληνες ειναι μια...κερδοφόρα επιχείρηση" και το μεταφραζω επειδη πιστευω οτι αξιζει τον κοπο. 

"Η κριτική κατα του ελληνικού πακέτου βοήθειας ηταν σκληρή και έχει αμφισβητηθεί το εαν τα χρήματα των φορολογουμένων θα πρέπει να χρησιμοποιηθουν για να βοηθήσουν τους πληγμενους απο τη κριση Έλληνες.
Αλλά παρ όλες τις σκληρές εκφράσεις τα δάνεια υποστηριξης μέχρι στιγμής εχουν αποδειχθεί μια λαμπρή ευκαιρία για τις χώρες του ευρώ που κερδίζουν δισεκατομμύρια από τους τόκους.


Όταν η γερμανική εφημερίδα Bild την περασμένη άνοιξη, προετρεψε τους Έλληνες να ξεπουλήσουν τα νησια τους, δημιούργησαν όχι μόνο μια μονιμη στηλη στην εφημερίδα, αλλά και μια αναλογη ''προδιαθεση'' που το μεγαλυτερο μέρος της Ευρώπης, φαίνεται ότι εξακολουθει να μοιραζεται. 

Πολλοί αναρρωτηθηκαν γιατί ενας Γερμανος, ή ενας Φινλανδος, εργάτης σε εργοστασιο, θα επρεπε να πληρώσει ωστε ενας Ελληνας οδηγος ταξι να μπορουσε να συνταξιοδοτηθει στα 50.

Αλλά το γεγονός είναι ότι μέχρι στιγμής τα δανεια στηριξης της Ελλαδας δεν εχουν κοστισει στον Ευρωπαίο φορολογουμένο μια δεκάρα! 

Μέχρι στιγμής, τόσο ο Φινλανδος, οσο και ο Γερμανος εργαζόμενος, αντιθετα, εχουν κερδισει χρήματα από το πακετο υποστηριξης προς την Ελλαδα .

Το μερίδιο των χωρων της ΕΕ στα δάνεια των 110 δισ. ευρώ, ενα θεμα που αποτέλεσε αντικείμενο διαπραγμάτευσης την περασμένη άνοιξη, βρίσκεται στα 80 δισ. ευρώ. Τα ποσά αυτά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και μέχρι σήμερα, η Ελλάδα μπόρεσε να λαβει 38,4 δισεκατομμύρια ευρώ. Πανω σε αυτο το ποσο πληρωνουν τόκους οι Έλληνες. Πρώτον, το επιτόκιο, όπως π.χ η Γερμανία, ή η Γαλλία που πληρώνουν για να δανειστουν, αλλά και ένα εξτρα ασφάλιστρο κινδύνου, που πέρυσι, αποφασιστηκε να είναι σε ενα επιπεδο 3%. Αυτό δειχνει οτι η Ελλάδα έχει μέχρι στιγμής πληρώσει περισσότερα από 6 δισ. ευρώ σε επασφάλιστρα κινδύνου - ένα ποσό που διοχετεύθηκε άμεσα στους λογαριασμών των χωρων της ΕΕ σε ολη την Ευρώπη.

"Υπάρχουν εικασίες ότι η Ελλάδα ισως μπορεσει να προβει σε ελαφρυνσεις του χρέους, αλλά θέλω να επισημάνω ότι μέχρι σήμερα έχουν καταβάλει τους τοκους τους οπως πρεπει κάθε τρίμηνο», δήλωσε η Nathalie Drücke, εκπρόσωπος της κρατικής Γερμανικής τράπεζας KfW, η οποια διαχειρίζεται το Γερμανικό τμήμα του δανείου.

Η Γερμανία εχει συμφωνησει απο κοινου με τη Γαλλία για το μεγαλύτερο μέρος του δανείου. Για τη Γαλλία, σημαίνει ότι μέχρι στιγμής έχουν δανείσει σχεδόν 9 δισ. ευρώ, που καταβάλλονται σε τέσσερις δόσεις. Στη διαρκεια του ίδιου έτους, η γαλλική κυβέρνηση εβγαλε 1,4 δισεκατομμύρια Σουηδ.κορώνες σε καθαρό κέρδος δηλαδη 155.600.35 Eυρω.

Τώρα, με κάθε ειλικρίνεια να προσθέσουμε ότι αυτο που μέχρι σήμερα ηταν μια επικερδής συμφωνία, μπορεί γρήγορα να εξελιχθεί σε ένα καθαρό εφιάλτη, αν η Ελλάδα αναστείλει τις πληρωμές. Η Elisabeth Koppelman ειναι ειδικη σε θεματα επιτοκιων στη Σουηδική Τραπεζα SEB και ακολουθει την αγορά καθημερινά. Ετσι συνοψιζει το όλο πρόβλημα σε μια πρόταση:

-''Aν συνεχισουν τα πραγματα οπως είναι, ειναι μια πολύ καλή συμφωνία για τις χώρες του ευρώ, αν δεν συνεχισουν έτσι γίνεται μια πολύ κακή συμφωνία'', λεει η Koppelman και επισημαινει ότι τα δάνεια, παρά το ασφάλιστρο κινδύνου είναι μια τεράστια επιδότηση για την Ελλάδα. Οι κρατικοι τιτλοι της χώρας έχουν υποβαθμιστει σε αχρηστους και θα ήταν αδύνατο για την Ελληνική κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει το έλλειμμα στην ελεύθερη αγορά.

Στα μέσα Μαρτίου, οι χώρες του ευρώ συμφωνησαν για τη μείωση του πρόσθετου επασφάλιστρου κινδύνου σε 2%, και να επεκταθεί η διάρκεια αποπληρωμης του δανείου, σε 7,5 χρόνια.

Τωρα τα μέτρα δεν φαίνεται να επαρκουν. Το δάνειο στήριξης έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε η Ελλάδα να παιρνει τα μεγαλύτερα ποσα στην αρχή και στη συνέχεια σταδιακά λιγότερο. Ο σκοπος είναι η Αθήνα να είναι σε θέση να επιστρέψει σταδιακά στις ανοικτές χρηματοπιστωτικές αγορές στις αρχές του επόμενου έτους. Κάτι που φαίνεται ολοένα και πιο απιστευτο με όλες τις φήμες για την παραγραφη του χρέους και ότι οι ελληνικοι κρατικοι τιτλοι έχουν κατα καιρους διαπραγματευτει με επιτόκια άνω του 20%.

Το Ελληνικό δημόσιο χρέος πλησιάζει τώρα τα 150% του ΑΕΠ. Ένα τεράστιο ποσό που όλο και περισσότεροι αναλυτές θεωρούν μη βιώσιμο, γιατί δεν μπορεί να δεί κανεις πώς η Ελλάδα θα μπορεσει να επιστρέψει τα δισεκατομμύρια. Μόνο η αποπληρωμη του χρέους χωρίς την βοηθεια της ΕΕ και του ΔΝΤ θα εθετε τη χώρα σε άμεση πτώχευση. 
Γι αυτο οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ ειναι θετικοι στο οτι η Ελλάδα θα χρειαστεί πρόσθετο δάνειο υποστήριξης, γεγονος το οποίο συζητήθηκε κατά τη συνεδρίαση της Ευρωομάδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, (χθες) Δευτέρα.

Και τα Ελληνικά, αλλα και τα Γερμανικά ΜΜΕ, υποστηρίζουν ότι οι αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες έχουν ήδη καταρτίσει το πλαίσιο για ένα νέο πακέτο ενίσχυσης ύψους έως 60 δισ. ευρώ. Χρήματα που οι Έλληνες χρειάζονται απελπισμένα.

Το πρόβλημα είναι ότι με ένα επιπρόσθετο δάνειο οι πληρωμές των τόκων θα γίνουν αισθητές, και δεδομένου ότι ούτε η κυβέρνηση των Αθηνών, ή σε ολοκληρη την Ευρώπη θέλουν να δουν μια παραγραφή του χρέους, έχουν προσπαθήσει να βρουν άλλους τρόπους για να βοηθήσουν την Ελλάδα. Κατι που προτειναν είναι οι χώρες του δανεισμού να μειώσουν περαιτέρω το επιτοκιο των ασφαλίστρων (κινδυνου) τους και να παρατείνoυν τη διάρκεια αποπληρωμης των δανείων συνολικα σε 30 χρόνια.

Αυτό που αρχικά ήταν μια πολύ καλή συμφωνία, μπορεί να καταστεί μια πολύ λιγότερο κερδοφόρα επιχείρηση, αν η Ελλάδα δεν πληρωσει το δανειο πληρως. Πώς θα εξελιχθει η κατασταση είναι αδύνατον να γνωρίζουμε, αλλά ένα πράγμα είναι σίγουρο - στην προκειμένη περίπτωση είναι όλοι χαμένοι''.

12 σχόλια:

  1. Όλο αυτό το πανηγύρι που έχει στηθεί στο ποιος κερδίζει κι ποιος χάνει είναι ολόκληρο κεφάλαιο! Η κατάληξη πάντως θα είναι τραγική και μη αναστρέψιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου elf

    Tελικα χαμενοι ειναι οι λαοι που πιστεψαν και αυτους που πηραν τα δανεια και αυτους που τα εδωσαν! Οσο για το τι μελλει γενεσθαι τι να πεις; Εξαρταται απο το ποσο καλοι στην ιστορια ειμαστε και το τι συμπερασματα μπορουμε να βγαζουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Δεν υπάρχει περίπτωση ακόμη και στις ενδοκαπιταλιστικές συναλλαγές και διαπραγματεύσεις,στις δικές τους αδιέξοδες συγκρούσεις, να επιβαρύνεται άλλος εκτός από τους λαούς και τους εργαζόμενους στο σύνολό τους.
    Μέσα στο Παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, ας μάθουμε να αντιμετωπίζουμε το κεφάλαιο όχι σαν πρόβλημα της κάθε χώρας ξεχωριστά, τα συμφέροντα του κεφαλαίου δεν έχουν πατρίδα.
    Τα συμφέροντα των εργαζομένων που καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα της άναρχης ανάπτυξης του καπιταλισμού, είναι κοινά όπου γης.
    Θα πεις, εδώ η εργατική τάξη μιας χώρας δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τους ταξικούς της εχθρούς ενωμένα, αποφασισμένα, συντονισμένα.
    Αυτό όμως, έτσι και αλλιώς είναι αναπόφευκτο, είναι ιστορική και νομοτελειακή ανάγκη και θα γίνει.
    Πότε;........................................................

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εμένα τώρα μ' έπιασε το θυμοσοφικό μου.Θυμήθηκα την παροιμία που λέει:"Δυο γάιδαροι μαλώνανε σε ξένο αχερώνα" και την άλλη που λέει:" Όταν μαλώνουν τα βουβάλια την πληρώνουν τα βατράχια"(κι ας είμαι βάτραχος).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για τη μετάφραση Κουμπάρα, πολύ ενδιαφέρον το άρθρο.

    Στην επόμενη μου κουβέντα με Γερμανό (είχα μία πρόσφατα) θα του το πετάξω ως αποστομωτικό επιχείρημα :D

    φιλιά

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γιατί δεν θέλουν την αναδιάρθρωση, είναι γνωστό. Μη χάσουν οι ξένες και οι ελληνικές τράπεζες. Τώρα, με αυτό το δεδομένο, το γιατί δεν τους έχουμε ήδη πάρει με τις πέτρες, φοβάμαι ότι είναι αρμοδιότητα ψυχιάτρου.


    Καλό βράδυ Ελβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Eξαιρετικά ενδιαφέρον Εlva και σ'ευχαριστώ κι εγώ για τη μετάφραση. Τι να πώ, δεν ξέρω τι άλλο να προσθέσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Kαλησπερα blackbedlam

    Φυσικα εκτός από τους λαούς και τους εργαζόμενους στο σύνολό τους κανεις αλλος δεν επιβαρυνεται αλλα δεν φαινεται να συνειδητοποιει τη δυναμη της αυτη η εργατική τάξη σε πολλες χωρες και ενας λογος ειναι οτι δεν εχει αποκτησει ταξικη συνειδηση, ουτε εχει την απαραιτητη παιδεια να αναλυσει σε βαθος τι φταιει και πως φτασαμε να εμπιστευομαστε κυβερνησεις που μας εξαπατουν χρονια λεγοντας τα ιδια και τα ιδια για να αρπαξουν ψηφους και μονο.
    (Nα δουμε μεχρι ποτε;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε μας Σελιτσάνε

    Δεκτο και το θυμοσοφικό σας ...mood ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Koυμπαρε Μανο

    Παρακαλουμε, παντα στην υπηρεσια της ενημερωσης! :)
    Ναι, αποστομωσε τον Γερμανο! :D

    Φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Kαλησπερα Swell

    Ολα λιγο πολυ γνωστα ειναι, αλλα πες μου στην Ελλαδα γιατι...κρατιομαστε; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλη ippoliti

    Να σαι καλα! Καλο βραδυ! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)