26.5.11

"Πάλι στη θάλασσα να πήγαινε;......"




-Ναι, περιμενω καμποση ωρα, απαντησε στον ηλικιωμενο, που τον ρωτησε και ο οποιος στη συνεχεια καθησε, ασθμαινοντας, στον παγκο, εξω απο τη πορτα του γιατρου.

-Και ποσο, ακομα, θα περιμενουμε, σ αυτη τη χωρα, ειπε με απογοητευση ο γερος με το ξεθωριασμενο απο τον ηλιο μπουφαν, που ειχε "βγαλει" τα λεφτα του και με το παραπανω! ''Νιος ημουν και γερασα...περιμενοντας'', ειπε.

Ο αλλος καταλαβε οτι η παρατηρηση του ανθρωπου ηταν γενικη και οτι ηθελε, μαλλον κουβεντα, ομως το τελευταιο διαστημα εκεινος μιλουσε με ολο και πιο λιγους. Ενιωθε πολυ κουρασμενος, δεν ηταν καλα, γι αυτο πηγε στο γιατρο, αν και η "αρρωστεια" του αυτη, υποψιαζοταν, οτι δεν γιατρευοταν με φαρμακα. Δεν ειχε ορεξη, πια, να ακουει τον καθενα να μιλα για το ενα και το αλλο, λες και στη χωρα αυτη ολοι ηξεραν τις λυσεις, ηταν ολοι ..."ειδικοι". Σκατα...
Ετσι περιοριζοταν καθε φορα στο να κουναει το κεφαλι καθε φορα που ακουγε κανενα να το παιζει "ξυπνιος". Απο λογια χορτασαμε, πια, σ αυτη τη χωρα, γι αυτο παμε ολοταχως στο διαολο, σκεφτηκε.

Αλλα ο ηλικιωμενος, δεν περιμενε απαντηση και μονολογωντας, σχεδον, ειπε:

-Μα να βγαινει και ο πρόεδρος των βιομηχάνων και να ζητά απολύσεις και να μην λεει κανεις τιποτα; Γιατι να απολυθουν τοσοι ανθρωποι; Ποιοι τους απολυουν, ποιοι ωφελουνται; Τετοιους ανθρωπους, τι τους εχουν για συμβουλους; Τι λενε κι οι...''αγανακτισμενοι'', στις πλατειες γι αυτα;

"Ωχου", σκεφτηκε ο αλλος, "δε προκειται να σταματησει ο γερος" κι ετσι του απαντησε, περισσοτερο για να βαλει ενα τελος στη κουβεντα: 
 -Ε, κι αυτο, κατι ειναι, μια μορφη διαμαρτυριας! Απο το τιποτα....

-Ναι, παιδι μου, δε λεω, ολες οι διαμαρτυριες καλες ειναι, αλλα που ηταν ολοι αυτοι οταν αρχισε εδω και μηνες το ξεπουλημα της χωρας; Τωρα ξυπνησαν ολοι τους με μιας; Μοδες ξενοφερτες κι αυτες, ειπε o γερος και κουνησε το κεφαλι του.

-Ειστε βλεπω καλα ενημερωμενος, του απαντησε ευγενικα. Εκει φτασαμε, να περιμενουμε τα ...φατσοβιβλια να μας μαζεψουν στις πλατειες...

-Δεν τα ξερω, εγω, αυτα ειπε ο ηλικιωμενος. Τα εγγονια μου τα ξερουν. Αυτο που ξερω εγω και βλεπω καθε μερα ειναι οτι κλείνουν μαγαζια. Κλεινουν νοσοκομεια, σχολεια, που θα παμε; Εμενα τα παιδια μου, ο ενας ειναι τωρα ανεργος και δεν τα βγαζει περα, καλα-καλα, πηγαν ομως ενα Πανεπιστημιο..Τα εγγονια μου ομως δεν το βλεπω. Που χρηματα για σχολεια, φροντιστηρια, ολα εγιναν επι πληρωμη!..Μας πανε πολυ πισω, παιδι μου, ουτε να αρρωστησουμε, εμεις οι γεροι, δεν μπορουμε πια. 
Λεγαμε, τοτε, οτι ο πολεμος ηταν μεγαλο κακο. Περασε oμως κι ο πολεμος και τωρα τι; Εγω που με βλεπεις ειμαι 77 χρονων κι αρχισα τωρα να ''φτιαχνω'' λιγο το κηπο της πολυκατοικιας μας. Ειπα στο διαχειριστη να μου δινει ο τι νομιζει ο ανθρωπος, να βοηθησω λιγο τον ανεργο γιο, το παιδι ψαχνει καθε μερα για δουλεια, αλλα που;....

Τον κοιταξε....Ο γερος εδειχνε ταλαιπωρημενος. Η ζωη του θα πρεπει να ηταν γεματη απο στερησεις, στα χρονια του πολεμου θα´ταν μικρο παιδι. Τι αραγε ειδαν τα ματια του στη χωρα αυτη...Τι κατακτητες, προδοτες, ντοπιους και ξενους, αχρηστους, φασιστες, ''βολεμενους'', ''κομματοσκυλα'', ξεπουλημενους, που μεσα απο ραδιοφωνα και τις τηλεορασεις, μιλουσαν και μιλουν για τη χωρα αυτη, μια χωρα που τη ξεπουλανε καθε μερα ολο και πιο πολυ σ οποιον εχει τα χρηματα να την αγορασει! Κι αυτοι και τα παιδια τους που διαβαζε οτι προωθουνται ηδη για τις επομενες εκλογες. 
Τιποτα δεν αλλαξε απο τοτε μεχρι σημερα. Τιποτα ρε γμτ, σκεφτηκε...

Ενιωσε τη λυπη να ρχεται σαν κομπος στο λαιμο του μαζι με αηδια για ολα αυτα που τον αρρωσταινουν καθε μερα και κανουν το μυαλο του να μη σκεφτεται το δικο του γολγοθα της ανεργιας, αλλα να γυριζει σαν ρολοι πισω στο χρονο και να σκεφτεται τι εφταιξε. 
Πως γινεται ρε γμτ να εχουν φαει τοσες και τοσες ζωες και να θελουν κι αλλες; Πως γινεται απ την αλλη να μη το συνειδητοποιουν οι πολλοι; Πως γινεται να εχουν κατσικωθει στη χωρα αυτη που καποτε ειχε περηφανους ανθρωπους και να μη τους εχει ηδη παρει ολους ο διαολος, (ή εστω ενα...ελικοπτερο), ρε γμτ;

Σηκωθηκε κι εφυγε να μη τον δει ο γερος ετσι και τον ρωτησει. Τι να του εξηγει και του ανθρωπου, ειχε κι αυτος τα δικα του. Αν και νεος, αισθανονταν πιο κουρασμενος απο το γερο, ενα κουρελι ηταν η ψυχη μεσα του. 
Οι εξηγησεις oμως σε τριτους τον κουραζαν ακομα περισσοτερο.....



Παλι στη θαλασσα να πηγαινε, να κοιταει τα κυματα;...........






15 σχόλια:

  1. Ελβα μου καλησπερα.Μου θυμισες πραγματα τοσο κοντα μας με την λιτη αλλα βγαλμενη απο τη ζωη διηγηση σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Elva,

    σε αυτόν τον άνεργο και σε κάθε άνεργο,
    σε αυτόν τον παππούλη και σε κάθε παππούλη,

    της δικής σου ιστορίας, της δικής μας πραγματικότητας, δεν έχω να πω ΤΙΠΟΤΑ...

    Μπορώ και μπορούμε να μιλάμε άπειρες ώρες για την κρίση, τη Δαμανάκη, τα χρέη και την αδικία,

    αλλά δεν έχουμε τίποτα να πούμε για τον άνεργο και τον παππούλη μας. ΤΙΠΟΤΑ. Όχι να κάνουμε, αλλά να πούμε έστω και μια λέξη.......

    Θλιβερό.. Τι περιμένουν, πράξεις. Τι τους δίνουμε: ΤΙΠΟΤΑ. Θλιβερό..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. YΓ. Η ιστορία σου υπέροχη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και εμείς με το Facebook δεν είμαστε fan και τα έχουμε γράψει πολλές φορές για την κατάντια της κοινωνίας και των πολιτών της.

    Τώρα μια αισιοδοξία υπάρχει αλλα δε θέλει και πολύ ο κόσμος για να μπει κ πάλι μέσα. Αλλωστε μετά τις 2-3 μέρες ορισμένοι θα χρειαστούν καναπέδες. Μήπως να μπει χορηγός το ΝΕΟΚΑΤΟΙΚΕΙΝ ή η ΝΕΟSET;

    Ο παππούς δίκιο έχει αλλά κράτησαν την Ελλάδα πολλά χρόνια στη μιζέρια και στην αμάθεια. Αυτοί ακόμη κουβάλανε τα εκκλησιαστικά κομπλεξ και τις παπαριές.

    Τώρα τι κανουμε;

    Παρακολουθούμε και αναλόγως πράττουμε.

    Την 1η μέρα κατεβήκαμε στο Σύνταγμα; Ολοι αυτοί χθες συνειδητοποίησαν την πούτσα; Ειναι πολλά τα ερωτήματα φίλη Elva!

    Τα φιλια μας

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εlva είναι που μερικές φορές δεν ξέρεις τι να πεις.
    Φτάνεις να αισθάνεσαι γραφικός, μοιάζεις να αναμασάς τά ίδια και τα ίδια, νιώθεις ντροπή και το εννοώ.
    Ντρέπεσαι να κοιτάξεις στα μάτια τον γονιό σου, ντρέπεσαι στο τι να πεις στον αδερφό σου και εκείνοι ντρέπονται εσένα.
    Γιατί ρε συ Elva, ο παππούς είναι ο πατέρας του καθενός μας και ο νεότερος είναι ο αδερφός μας
    Το ακόμη χειρότερο είναι ότι φοβάσαι για τα παιδιά σου.
    Θέλω να πω κάτι ενθαρρυντικό και δεν μου βγαίνει.
    Όλο βρισιές μου έρχονται.
    Αισθάνομαι να αιωρούμαι.
    Με την ελπίδα ότι αύριο το πρωί θα έχω έρθει στα ίσα μου, συγχώραμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ανώνυμος27.5.11

    πραγματικά η ανεργία είναι βραχνάς, σε πνίγει. Ντρέπεσαι να αντικρύσεις τον άλλον όταν σε ρωτήσει "τι δουλειά κάνεις;". Δεν ξέρω αν μοιράζεται ο πόνος τώρα που η ανεργία είναι αυξημένη, αλλά μάλλον είναι ένα ατυχές σχήμα λόγου κι αυτό! :/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Παρολαυτά δρν χάνουμε τίποτα να κατέβουμε στην πλατεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλησπερα φιλη marilia

    Χαιρομαι που σου θυμισα οικεια πραγματα. Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Γαληνε

    Σ ευχαριστω για τα καλα λογια. Η ιστορια ειναι βασισμενη σε καποιες σκεψεις πανω στην ανεργια, που χτυπαει ενα μεγαλο μερος του πληθυσμου, ενα πολυ δυσκολο και αδικο κοινωνικο φαινομενο με ασχημες συνεπειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Οπως λετε πολυ καλες οι διαδηλωσεις του ειδους και μακαρι να υπαρχει ουσιαστικη συνεχεια και να ανοιξει ο δρομος και για μεγαλυτερες κινητοποιησεις.
    Τα ερωτήματα ειναι πολλα και δεν μπορει κανεις απο τωρα να απαντησει σ αυτα. Ας περιμενουμε και βλεπουμε. Εν τω μεταξυ ας κανουμε και τη κριτικη μας για οσα μπορουν να αλλαξουν και θα πρεπει να γινουν τωρα, οχι μετα!

    Φιλια κι απο εμας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλη μουBlackbedlam

    Ακριβως ετσι ειναι ολοι με καποιον που βρισκεται σε αναγκη ταυτιζομαστε και δεν τολμουμε να τους το πουμε. Συχνα κι εγω σκεφτομαι γονεις που φοβουνται τωρα για το μελλον των παιδιων τους. Εδω μπορεις να εισαι ο εαυτος σου, μη ζητας συγγνωμη, εισαι δικος μας ανθρωπος και καταλαβαινομαστε.

    Καλο βραδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλε Αλέξανδρε Δελάρζ

    Ισως αν μας καταλαβαινει ο αλλος να ...μοιράζεται ο πόνος οπως λες, αν και καλυτερα θα ηταν να ειχαμε το κουραγιο να διεκδικησουμε...Ομως μερικες φορες δεν ειναι οπως στη θεωρια, μειωνονται καμμια φορα και οι αντιστασεις και δεν ειναι παντα ευκολο, οπως καταλαβαινεις.

    Κουραγιο λοιπον σε ολους οσους
    αγωνιζονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Φιλε μας Σελιτσάνε

    Τιποτα δεν παει χαμενο, δε λεει και το τραγουδι; :)
    Θα χρειαστουν πολλα απογευματα σε πλατειες, αλλα ειναι καλο το να.. σηκωθει κανεις απο το καναπε για να μη...πιανεται κατα πρωτον και για να συνηθιζει και για τη συνεχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Βλέπω και τους Ισπανούς που, παρά τις διαμαρτυρίες και τις πλατείες, ψήφισαν δεξιούς και ακροδεξιούς, και με πιάνει μελαγχολία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Kαλησπερα φιλε Λωτοφαγε

    Εγω παλι το θεωρω ..''νορμαλ'' εχοντας υπ οψιν το παρελθον τους. Ριξε μια ματια επισης σε μια σχετικη με το ιδιο θεμα, αναρτηση, στο e-globbing.

    http://e-globbing.blogspot.com/2011/05/blog-post_8491.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)