24.6.11

Μidsommar blues για...γκρινιάρηδες!


Σημερα οι Σουηδοι γιορταζουν επίσημα την αρχη του καλοκαιριου που τυπικα σχεδον καθε χρονο τετοια εποχη βρεχει στη χωρα του ...''πρασινου χειμωνα'', οπως αποκαλουν ειρωνικα καποιοι το καλοκαιρι στη Σουηδια! 

Το Μιdsommar (Μεσοκαλοκαιρο), η αρχη δλδ. του θερινου ηλιοστασιου, η μεγαλύτερη σε διάρκεια ημέρα του χρόνου ειναι και μια απο τις σπουδαιοτερες αργιες στη Σκανδιναβια, η οποια παρ ολα οσα λεγονται και γινονται με αφηνει αδιαφορη, οπως ολες οι κατα παραγγελια ...γιορτες, οπου το αλκοολ και το φαγοποτι (στην Ελλαδα, οπως και παντου στον κοσμο!) υπερεκτιμωνται, ενω οι επικριτες τετοιων γιορτων υποβιβαζονται σε …''γκρινιαρηδες'' που δεν καταλαβαινουν το ...''πνευμα των ημερων''!

Ομως ποιο ειναι τελικα αυτο το..''πνευμα των ημερων'' και κατα ποσο π.χ οι 3.800 υπάλληλοι και οι μηχανικοί της Saab Automobile, στην Trollhätta, θα πρεπει να είναι ...ευχαριστημενοι και να χορευουν παραδοσιακα γυρω απο το  midsommarstången; γνωριζοντας πολυ καλα οτι δεν θα πληρωθουν τη Δευτέρα και περιμενοντας να ανταπεξελθουν στα εξοδα τους με....δανεια; 
Αυτα γινονται οταν οι κυβερνησεις ξεπουλανε αυτοκινητοβιομηχανιες και ιδιωτικοποιουν κρατικα μονοπωλια. 

Ισως, ομως, θα πρεπει να ...κλεινουμε ματια και αυτια και να μη δινουμε σημασια και σε αλλες ειδησεις που μιλανε για αυξηση των αστεγων νεων στη Σουηδια πραγμα που  εχει να κανει με τις ταξικες διαφορες και τον κοινωνικο αποκλεισμο καποιων νεων;

Ουτε βεβαια να διαβαζουμε...δυσαρεστες  ειδησεις που λενε οτι ολο και περισσότεροι νεοι στη Σουηδια σπουδαζουν σε θερινα προγραμματα σπουδων σε πανεπιστήμια και κολεγια, εφ οσον δεν βρισκουν δουλεια και ετσι πολλοι παιρνουν φοιτητικα δανεια ωστε να μπορεσουν να πληρωσουν το νοικι τους..

Να ξεχασουμε ομως λογω της...ημερας και τις διαφορες μεταξυ εργαζομενων, που οπως αναφερει η εκθεση του LO, (Σουηδικη συνομοσπονδια εργατων) οι κατηγοριες των εργαζομενων με τους χαμηλότερους μισθούς, χειρότερες μορφές απασχόλησης, πιο αβολο ωραριο εργασιας και βαρυτερες δουλειες, εχουν  τις λιγοτερες πιθανότητες να πανε διακοπές, ή να αποκτησουν ποτε ...εξοχικο σπιτι και στη κατηγορια αυτη βεβαια ενα μεγαλο ποσοστο ειναι γυναικες, λογω κατωτερων μισθων σε συγκριση με τους ανδρες συναδελφους τους.

Κατα τα αλλα "ολα καλα" και τρεχω, οπως καθε χρονο και φετος να μη ...χασω (!) κανενα  γυρο απο το .....χορο γυρω απο το …Μαγιοξυλο! 

8 σχόλια:

  1. δυστυχως Elva παντα ετσι ηταν τα πραγματα, οι "απο πανω" να αρμεγουν ασταματητα, και οι "απο κατω" να διασκεδαζουν την δυστυχια τους με διαφορες "ψυχοφελεις" εκδηλωσεις...
    ΕΥΤΥΧΩΣ δεν ζουμε πια στο μεσαιωνα...
    ΔΥΣΤΥΧΩΣ ομως, σημερα η πλυση εγκεφαλου ειναι πολυ πιο ευκολη απ οτι στο μεσαιωνα... ας ειναι καλα τα social media...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα,

    Τη Saab Έλβα την αγόρασαν οι Κινέζοι; Ρωτώ για λογαριασμό των εδώ υπαλλήλων των Κινέζων στα λιμάνια, που πούλησε ο ΓΑΠας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αυτα είναι! Αν πέσει κ η Σουηδία ζήτω που καήκαμε!

    Η καταντια του μικροαστού πανευρωπαικώς είναι προφανής. Η διαθεση για αλλαγή δεν υπάρχει.

    Γιατι πρέπει να γυρίσουμε στο μεσαιωνα (στην Ελλάδα γυρίσαμε) για να θυμηθούν κάποιοι πως ειναι να σέβονται τον εαυτό τους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Ephemeron

    Σιγουρα τα πραγματα δεν ηταν ποτε ιδεατα, αλλα τα τελευταια χρονια οι κυβερνησεις, οπως διαπιστωνουμε,
    μας πηγαινουν ολοταχως στον..εργασιακο μεσαιωνα, υποβοηθουμενοι οπως λες απο τα..social media! Απο τις αντιστασεις μας εξαρταται ποσο πιο γρηγορα θα μας στειλουν εκει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπέρα Swell

    Nαι, Swell, οι Κινέζοι αγόρασαν τη Saab, οπως και τα λιμανια στην Ελλαδα και oπως διαβασες ακομα δεν εχουν πληρωσει τους υπαλληλους στη Saab! Περιμενουν οι ανθρωποι να τακτοποιηθουν με ...δανεια! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ

    Πεφτει και...η Σουηδία, (ηταν δυνατον να ξεφυγει;), εφ οσον και οι εδω κυβερνησεις των συντηρητικων, αλλα και των ..."σοσιαλιστων" ασπαζονται τα μετρα της ΕΕ.
    Δυστυχως φαινεται οτι πρεπει να φτασουμε στον...πατο, ολοι οι λαοι, για να συνειδηοποιησουμε τι χασαμε και ποσους αιωνες πισω μας εχουν στειλει οσον αφορα τα εργασιακα δικαιωματα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Nα φτάσει η Σουηδία στο δικό μας χάλι δεν το βλέπω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. habilis

    Oυτε εγω το πιστευω, τοση ..κοροιδια δεν την ανεχεται κανεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)