Moλις χθες, 17 Ιουνη, οι Ισλανδοι γιορτασαν τη μερα ανεξαρτησιας της χωρας τους, μιας χωρας που απο το 2008 παλευει να ξεφυγει απο τη δινη της μεγαλυτερης, μεχρι τωρα, οικονομικης κρισης και μολις φετος αρχισε να βλεπει σημαδια ανακαμψης.
Η Ισλανδικη οικονομία, τη περασμενη εβδομαδα εκανε....''comeback'' στις διεθνεις αγορες, με το να δανειστει 1 δισ. δολλαρια, με επιτοκιο 5% για το πενταετες ομολογο, πολυ χαμηλότερο από ό, τι σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία.
Πολλοι λενε οτι η Ελλαδα θα επρεπε, ισως, να ακολουθησει τα βηματα των ανυποκτακτων Ισλανδων που αρνηθηκαν να πληρώσουν τα...σπασμένα των τραπεζών, ή τα χρέη που οι κυβερνήσεις τους υποχρεωναν το λαο να πληρωσει.
Παρ ολα αυτα τα θετικα σημαδια, ομως, οι Ισλανδοι συμβουλευουν την Ελλαδα να μην αντιγράψει το μοντέλο αποκατάστασης της χωρας τους, ακομα κι αν το νησι του Ατλαντικου κατάφερε μια επιστροφή στις διεθνείς αγορές σε λιγότερο από τρία χρόνια, αφηνοντας τις τράπεζες με χρεη 85 δισ. δολάριων!
Reykjavik |
Mαλιστα ο νομπελιστας Paul Krugman συγκρινοντας το παραδειγμα της Ιρλανδίας, όπου το μεγαλύτερο μέρος του τραπεζικου χρεους έχει προστατευθεί με κρατική εγγύηση, από το 2008, ειπε σε αρθρο του (24/11), στην New York Times, οτι θα ήταν καλύτερα η Ιρλανδια να ειχε χρησιμοποιησει το Ισλανδικο μοντελο "bankrupting yourself to recovery" ("πτωχευοντας προς την ανακαμψη").
Ομως ο Υπ. οικονομικων της Ισλανδιας, Steingrimur J. Sigfusson, λέει στο πιο πανω αρθρο, ότι η συμβουλη αυτη θα μπορούσε να είναι επικίνδυνη, καθώς οι Ευρωπαίοι ηγέτες προσπαθούν να συμφωνήσουν για το πώς οι επενδυτές θα μοιραστουν το κόστος ενός δεύτερου πακετου Ελληνικής διάσωσης.
Η Ισλανδία πρεπει να αποφευγει να δινει συμβουλες σε άλλες χώρες, ιδιαίτερα όταν πρόκειται για τράπεζες, λεει ο Sigfusson. "Αυτό που συνέβη ήταν μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης η οποία δεν θα μπορούσε να ειχε αποφευχθει." Δεν ήταν επιλογή μας. "Αν δεν είχαμε περάσει τη νομοθεσία αυτή, η οικονομία της Ισλανδίας θα έχει καταστραφει τελείως", λεει ο Sigfusson.
Ενα απο τα πρωτα μετρα που πηρε η Ισλανδια ηταν:
Α. Nα υποτιμησει την Ισλανδική κορώνα, το νομισμα τους, ετσι η χαμηλότερη ισοτιμία της κορώνας οδηγησε στην αύξηση των εξαγωγών και στη μείωση των εισαγωγών, αντικαθιστώντας ένα τμήμα τους με τοπικά προϊόντα. Το αποτέλεσμα ηταν πλεόνασμα στο εμπορικό ισοζύγιο της Ισλανδίας.
Β. Οι Ισλανδοι αφησαν τις ιδιωτικές τράπεζες να χρεοκοπήσουν και στη συνεχεια τις εθνικοποίησαν, αλλά εθεσαν και όρους για τη διαφυλαξη των καταθετων των πολιτων!
Σ ενα σχετικο αρθρο που διαβαζα ειδα να αναφερεται παντως οτι ενω η ανεργία στην «υπάκουη» Ιρλανδία ηταν στο 14,1%, στην«απείθαρχη» Ισλανδία ηταν 7,3%. Μηπως και παρα τα οσα λεει ο Sigfusson, η λυση ειναι τελικα η ...ανυπακοη;
Ακουμε παντως να λενε οτι η Ισλανδία ειναι παράδειγμα μιας απευθείας και απομονωμένης τραπεζικής κρίσης, ενω η Ελλάδα ειναι τμήμα μιας ευρύτερης Ευρωπαϊκής δυσμενούς κατάστασης και φυσικα δεν χανουν την ευκαιρια να μας τονιζουν οι ειδικοι καθημερινα οτι θα ειχαμε ηδη οδηγηθεί στη χρεοκοπία, αν το περασμένο Μάιο δεν είχαμε προσφύγει στον Ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης, παιρνοντας δάνειο ύψους 110 δις. ευρώ από την ΕΈκαι το ΔΝΤ.
Για την Ελλάδα λενε οτι οι φοβοι για κίνδυνο χρεοκοπίας, εχουν να κανουν με τη δομή της κοινότητας και τους συσχετισμους των μελων της και ειναι κυριως ο φοβος για διάσπασή της ΕΕ ειναι που ωθει στα επιχειρηματα αναγκης του πακετων δανεισμου, τα οποια ομως δεν ξερει κανεις ποτε θα σταματησουμε να "χρειαζομαστε", ουτε φυσικα ασχολουνται οι οικονομολογοι αυτοι με τις οικονομικες συνεπειες στους λαους. Αυτα ειναι ψιλα γραμματα, απ ο τι καταλαβαινετε..
Nα πω και οτι οι Ισλανδοι οπως και πολλοι αλλοι Βορειοευρωπαιοι, δεν θελουν ουτε καν ν ακουσουν για το ευρω, εχοντας σαν «παραδειγμα προς αποφυγη» χωρες που οπως η Ελλαδα, η Ισπανια και η Ιρλανδια, (επονται κι αλλες), παλευουν να ανταπεξελθουν μεσα σε σκληρα μετρα λιτοτητας που προκαλουν τελικα περισσότερη ζημια στην οικονομια. Ειναι δυνατον να το παραβλεψει κανεις, με τοση ανεργια και λουκετα στην αγορα;
Σαν να μην εφτανε αυτο, διαβαζω σημερα στην Σουηδικη SvD, συνεντευξη του Γ. Στουρναρα (ΙΟΒΕ), ο οποιος ισχυριζεται οτι: "Η Ελλάδα έχει μεγάλους ανεκμετάλλευτους πόρους, αλλά είναι πολιτικά παράλυτη. Μεγάλη ευκαιρία για μας είναι να αφήσουμε την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ να αναλάβουν και να κάνουν ό, τι η κυβέρνηση δεν μπορεί να φερει εις περας".
Δε θελω oυτε να σκεφτομαι "τι" περιλαμβανεται σε αυτο "που δεν μπορει η κυβερνηση να φερει εις περας"!
Πηγες:
Η Ισλανδια οπως και η Ελλαδα υπηρξαν χωρες υπερ του δεοντος καταναλωτικες. Τωρα δικαια πληρωνουν τα αποτελεσματα της παραλογης αυτης συμπεριφορας τους. Ετσι το βλεπω εγω, δε ξερω αν συμφωνειτε.
ΑπάντησηΔιαγραφήLukas
δυστυχως εμεις ως πιο πρωτογονος λαος αντεχουμε μονο στον πολεμο. Σε οικονομικο-κοινωνικο πολεμο καταρρεουμε , στην καλυτερη περιπτωση.γιατι το το πιο συνηθες ειναι να τρωει ο ενας τον αλλον..
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Ισλανδια εχει μια βασικη διαφορα.
Περα απο τις διαφορες τους μεταξυ τους, ενωνονται για το κοινο καλο.
Σαφως , παιζουν ρολο και οι ηγετες , που εδω και πολλαααα χρονια εκλειπουν απο την ελληνικη πολιτικη σκηνη.
Με τις υγειες μας.
Εγω προσωπικα ειμαι πλεον απογοητευμενη απο την φαρα μας..
Elva, ευχαριστούμε για τα νέα από το Βορρά. Μακάρι να είχαμε εφημερίδα να σε προσλαμβάναμε ως ανταποκρίτρια, αλλά μετά θα έπρεπε να σε απολύσουμε να νοιώσουμε λίγο επιχειρηματίες και μεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΠρο ευρώ εποχής, θα "χτυπούσαν" κάτι υποτιμήσεις στη δραχμή και θα τη σκαπούλαραν όπως κάναν τόσα χρόνια οι προηγούμενοι πρωθυπουργάρες μας. Αν έκανε ένα καλό το ευρώ είναι αυτό, να ξεμπροστιάσει τον πραγματικό χαρακτήρα τους, να μάθει ο κόσμος, στα δύσκολα ποιον υπερασπίζονται.
Παρ'οτι είστε εγγύτερα στην Ισλανδία,έχοντας διαβάσει ένα εκτενές αρθρο του Mich.Lewis για το πως "εσκασε" η ασυνήθιστη τραπεζοχρηματιστική φούσκα του μικρού νησιού,μπορώ να πω οτι οι 2 χώρες απέχουν παρασάγγας τόσο ως προς τη γενεσιουργό αιτία των προβλημάτων τους,όσο και από νοοτροπία λαού και συλλογική συνείδηση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΣτην Ισλανδία η συγκέντρωση των δικαιωμάτων αλιείας στα χέρια κάποιων,οδήγησε στην δημιουργία περιουσιών που δεν είχαν όμως διαδόχους,μα και τα αμερικανοσπουδαγμένα ισλανδάκια προτιμούσαν τα τραπεζικά παιχνίδια απ το ψάρεμα ανοιχτής θαλάσσης.
Αποτέλεσμα μια ταχύτατη ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα που είχε όλα τα καλά χαρακτηριστικά των "πυραμίδων".
Αντίθετα εδώ,οι πολιτικές ελίτ εξασφάλιζαν την διαιώνιση τους ανταλλάσσοντας ψήφους με διορισμούς ή επιδόματα στον αντιπαραγωγικό Δημόσιο Τομέα,με δανεικά φυσικά λεφτά,υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και των νεότερων γενεών.
Γεια σου Ελβα,
ΑπάντησηΔιαγραφήολα καλα στον Βορρα? Γιατι εδώ στον νότο τα πράγνατα αγριεύονε πολύ τελευταία και δεν μου αρέσει καθόλου.Αν και η κατάσταση οικονομική και κοινωνική παρουσιάζει πολλά κοινα , η Ισλανδία είναι ένα κράτος που έχει πολύ ποπ γερές πλάτες και πολύ μεγαλήτερη ανεξαρτησία.Με το να μην πληρώσει τα χρωστούμενα απλα εκμηδένησε τις πιθανότητες να μπεί σε ευρωπαική ένωση και νατο , ενα γεγονός που μάλον την αφήνει σχεδόν αδιάφορη όπως και την Νορβηγία άλλωστε. Η Ελλάδα δεν έιναι ακριβώς έτσι γιατι αμα μείνει εκτός ευρωπαική ένωση θα πάρουμε καθαρά τον βαλκανικό δρόμο και θα είμαστε στα πρόθυρα να πέσουμε στον κεάδα....και μετά να δεις πείνες και κακό...Αυτοί που προτείνουν έξοδο απο την ευρωπαική ένωση είναι οι άνθρωποι που δεν έχουν μελετήσει τις συνεπειες μιας τόσο μεγάλης πολιτικής αλλαγής(κκε) ή μάλον έχουν πολύ ''γερά'' κίνητρα και συμφέροντα για να το λένε αυτό.
πολλά φιλιά απο τον ''καημένο'' νότο.
Ανώνυμε, Lukas
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν ειναι ιδιοι οι οροι για Ισλανδια και Ελλαδα, ασχετα αν και οι δυο πληρωνουν τα αποτελεσματα της κρισης. Η Ελλαδα συνδεεται πολυ περισσοτερο με την ευρωζωνη ενω η Ισλανδια θεωρειται πιο απομονωμενη περιπτωση, χωρις μεγαλες επιπτωσεις στις αλλες χωρες.
Καλως τη Maria Hatzigeorgiadou
ΑπάντησηΔιαγραφήΣυμφωνω απολυτα για το οτι αλλοι λαοι οπως π.χ οι Ισλανδοι ενωνονται παρα τις διαφορες τους για το κοινο καλο. Οι δικοι μας ηγετες για το μονο που ενδιαφερονται ειναι η θεση τους και φυσικα ειμαι κι εγω ..απογοητευμενη απο τη ...μυωπικη φαρα μας!
Φιλοι ΠΕΙΡΑΤΕΣ
ΑπάντησηΔιαγραφήΝα στε καλα, για τη ψηφο...
εμπιστοσυνης! ;)
Καιρος να καταλαβουν ολοι τωρα οτι η ενταξη μας στην ευρωζωνη ηταν εναντια στο συμφερον της χωρας!
Γεια σου squarelogic
ΑπάντησηΔιαγραφήΝαι, καπως ετσι ηταν η κατασταση στην Ισλανδια με την ταχύτατη ανάπτυξη του τραπεζικού τομέα που ομως τιναχτηκε τελικα στον αερα και πιστευω οτι ηταν ενα μαθημα για πολλους εκει, οπως και το γεγονος οτι υπηρξαν κι εκει αρκετοι πολιτικοι που κατηγορηθηκαν για διαφθορα και τελικα παραιτηθηκαν απο τις πιεσεις και τις διαμαρτυριες του κοσμου. Στην Ελλαδα δεν μας εχουν συνηθισει σε τετοιες..."ευαισθησιες" οι πολιτικοι των δυο μεγαλων κυβερνησεων της χωρας. Οπως λες, εκει οι πολιτικές ελίτ "εξασφάλιζαν την διαιώνιση τους ανταλλάσσοντας ψήφους με διορισμούς ή επιδόματα στον αντιπαραγωγικό Δημόσιο Τομέα,με δανεικά φυσικά λεφτά, υποθηκεύοντας το μέλλον της χώρας και των νεότερων γενεών".
Μεχρι ποτε ομως; Δε παει αλλο αυτη η ιστορια, το βλεπει κανεις καθε μερα που περναει....
Γεια σου Stefane
ΑπάντησηΔιαγραφήΤα μαθαινω δυστυχως και λυπαμαι αφανταστα κι εγω με οσα διαβαζω και ακουω. Η Ισλανδια δεν ενδιαφερεται να γινει μελος της ΕΕ, οσο για το ΝΑΤΟ ειναι ηδη μελος εκει αλλα με την ειδικη συμφωνια να μην επιτεθει ποτε σε αλλη χωρα. Δεν συμφωνω οτι για την Ελλάδα η λυση του να παραμεινουμε στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ ειναι μονοδρομος, ετσι κι αλλιως δεν ειμαστε σε καλυτερη μοιρα τωρα, στα πρόθυρα του γκρεμου ειμαστε και τωρα, αν οχι και ηδη μεσα στο γκρεμο...Το ΚΚΕ και πολυ καλα εχει μελετήσει τις συνεπειες και ολα αυτα τα χρονια ειχε δικιο για το οτι δεν επρεπε να γινουμε μελη στην ΕΕ, που τωρα μας μας επιβαλει να υποθηκευσουμε το μελλον των επομενων γενεων ακομη περισσοτερο!
Αν αυτοι οι λογοι του ΚΚΕ φανταζουν σε καποιους ως..."συμφέροντα" τοτε τι να λεμε;
Στην Ισλανδία το μοναδικό ηφαίστειο που έχουν είναι ενεργό και με λογική έξαρση,τα δικά μας δεν έχουν συνεναίσει ακόμα,κάτι πάει να γίνει στην Σαντορίνη,αλλά αν πάρει μπρός όλα θάναι εκτός ελέγχου...εδώ είναι η διαφορά.
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι Ζήτημα πολιτικής οικονομίας και τίποτα άλλο.
ΑπάντησηΔιαγραφήγράφοντας αυτή την αράδα μου ήρθε στο μυαλό μου "το κρανίο" του Ναζίμ Χικμέτ
καλησπέρα στην όμορφη παρέα