20.7.11

ΓΑΛΛΙΑ-ΕΛΛΑΔΑ: Another..''great moment'' ?




 (Αναδημοσιευση απο Καρτεσιος)

''Η Γαλλία και το Λούβρο προσέφεραν στο μουσείο του Δίον δύο χαρακτικά…. που ήταν αγορασμένα από το κατάστημα αναμνηστικών του γαλλικού μουσείου. 
 
Έτσι και σε πάρει η κατηφόρα σα χώρα δεν υπάρχει σταματημός. Δεν είναι μόνο ότι μας αντιμετωπίζουν σαν αποικία των Βρυξελλών την οποία μπορούν να εκμεταλλεύονται τοκογλυφικά τράπεζες και κράτη… Δεν είναι μόνο ότι απολαμβάνουν να βρίζουν τους Έλληνες και να μας αποκαλούν συλλήβδην τεμπέληδες και κομπιναδόρους… Δεν είναι μόνο ότι θεωρούν πως εμείς, οι ιθαγενείς, δεν έχουμε δικαίωμα να διαμαρτυρηθούμε, να διεκδικήσουμε και να απεργήσουμε… Είναι κι ότι άρχισαν να μας κάνουν χοντρή πλάκα με τον Πολιτισμό. Το χειρότερο δε, είναι ότι αυτοί που θα έπρεπε να μας προστατέψουν από την κοροϊδία, χαίρονται σαν αρχηγοί φυλής χωμένης σε κάποια ζούγκλα που απολαμβάνουν τα μπιχλιμπίδια των κατακτητών
Ας διαβάσουμε πρώτα τί λέει η είδηση όπως πανηγυρικά δημοσιεύθηκε στον Τύπο:

«Δύο χαρακτικά που εξιστορούν το έπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προέρχονται από το Μουσείο του Λούβρου παρέδωσε σήμερα σε ειδική εκδήλωση ο Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, Κριστιάν Τιμονιέ, εν ονόματι των γαλλικών αρχών, στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου.
«Πρόκειται για μια μεγάλη στιγμή της γαλλοελληνικής συνεργασίας, καθώς και για ένα άριστο παράδειγμα επένδυσης στην πολιτιστική κληρονομιά», τόνισε ο Γάλλος πρόξενος στη Θεσσαλονίκη, Κριστιάν Τιμονιέ.
Παρόντες στην εκδήλωση ήταν η διευθύντρια του τμήματος Ελληνικών και Ρωμαϊκών Αρχαιοτήτων του Μουσείου του Λούβρου, Σοφί Ντεσάμπ, η οποία εξέφρασε τη χαρά της για τη συνεργασία μεταξύ του Μουσείου και των ελληνικών πολιτιστικών φορέων, Γάλλοι δημοσιογράφοι, ο διευθυντής του ΕΟΤ Γαλλίας, Θεόδωρος Χαρτοματσίδης, καθώς και τοπικές αρχές.
«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ότι το μουσείο του Λούβρου είναι εδώ με τα δύο χαρακτικά έργα που συμβολίζουν τη γοητεία που άσκησε ο ελληνισμός στο γαλλικό πολιτισμό», υπογράμμισε η αντιδήμαρχος Πολιτισμού του δήμου Δίου- Ολύμπου, Μαρία Τσιμήτρη.
Τα δύο έργα με τίτλο «Η είσοδος του Αλέξανδρου στη Βαβυλώνα» του 1704 (πρωτη φωτό) και «Η Ακαδημία Επιστημών και Καλών Τεχνών» του 1698 φιλοτέχνησε ο Γάλλος χαράκτης Σεμπαστιέν Λε Κλερκ για λογαριασμό του Λουδοβίκου του 14ου. Παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι κατά τη διάρκεια της έκθεσης «Το Λούβρο στο Δίον», που διοργανώθηκε στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Ολύμπου».

Και τώρα ας μάθουμε την αλήθεια:

Τα «Δύο χαρακτικά που εξιστορούν το έπος του Μεγάλου Αλεξάνδρου και προέρχονται από το Μουσείο του Λούβρου» είναι κοινές reproductions των γνήσιων χαρακτικών του Γάλλου χαράκτη Σεμπαστιέν Λε Κλερκ. Τα γνήσια χαρακτικά συνεχίζουν φυσικά να βρίσκονται στο Λούβρο.
Όταν λέμε «reproductions», μη φανταστείτε ότι πρόκειται έστω για κάποια αυστηρή αναπαραγωγή των έργων που αναπαράγονται σε αριθμημένα αντίτυπα. Κάτι τέτοιο, πάλι δεν το κάνεις λαμπρή είδηση, αλλά εν πάση περιπτώσει θα ήταν μικρότερη η κοροϊδία.

 Η αλήθεια είναι ότι το κατάστημα αναμνηστικών του Λούβρου διαθέτει μία συλλογή από χάλκινες πλάκες. Ο κάθε επισκέπτης μπορεί να ζητήσει να δει το στοκ των reproductions που υπάρχει από αυτά τα χαρακτικά και να αγοράσει όποιο επιθυμεί. Αν δεν του αρέσει κάτι από τα έτοιμα, τότε μπορεί να αναζητήσει στον κατάλογο του καταστήματος κάποιο άλλο χαρακτικό και να παραγγείλει αντίγραφο. Συνήθως τα αντίγραφα παραδίδονται εντός μίας εβδομάδας. 

Η τιμή του κάθε αντίγραφου κοστίζει από 50 έως 200 ευρώ, ανάλογα το μέγεθος και την παλαιότητα της πλάκας που έχει χρησιμοποιηθεί. Εν ολίγοις, το σπουδαίο δώρο του Λούβρου και της Γαλλίας στο Αρχαιολογικό Μουσείο του Δίου είναι δύο αναμνηστικά από το κατάστημα με τα σουβενίρ. Ντροπή, φυσικά. Κι αν οι Γάλλοι έκαναν τη δουλειά τους, κάποιος από το Δίον θα έπρεπε να τους ξεμπροστιάσει. 
Όμως ποιος να το κάνει αυτή την εποχή που όλα φτηναίνουν; Ας ελπίσουμε ότι αύριο δε θα διοργανώσουμε μία λαμπρή τελετή για να παραλάβουμε δύο καρτ ποστάλ από το μουσείο της Περγάμου''.

5 σχόλια:

  1. Aν αληθευουν οσα γραφει το αρθρο του Καρτεσιου, τοτε ειμαστε σε χειροτερη μοιρα απ ο τι και οι πιο ..απαισιοδοξοι θα φανταζοντουσαν ποτε για τη χωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαι να μην αληθεύει, το γεγονός ότι έχουμε μια άθλια κυβέρνηση παραμένει.
    Καλημέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Στον καπιταλισμό όλα μα όλα, είναι εμπορευματοποιημένα και ο αέρας που αναπνέουμε και το νερό που πίνουμε και ο πολιτισμός, τα γράμματα, η ζωή μας η ίδια.
    Είναι εντυπωσιακό πως παραδόθηκε ο άνθρωπος ,πως εξελίχθηκε σε είλωτα και ταυτόχρονα πως μπόρεσαν να τον κάνουν να πιστεύει ότι είναι και ελεύθερος.
    Μας ξεπουλάνε για μια μπουκιά ψωμί , βγάζουν την ζωή μας στο σφυρί, στα παζάρια και στα πανηγύρια.
    Γαμώτο πως θα γίνει να ξυπνήσουμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου Swell

    Σωστα η ..πικρη αληθεια παραμενει! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλη blackbedlam

    Πως θα γινει να ξυπνησουμε, ρωτας; Δεν ειμαι και πολυ αισιοδοξη με οσα ακουω και διαβαζω, δυστυχως... ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)