4.7.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: Οταν η αγορά αποφασίζει [και για τις σπουδές μας]




"Οσοι σπουδαζουν Τεχνη και Θεωρητικες (Ανθρωπιστικες) σπουδες εχουν μεγαλυτερη δυσκολια να βρουν δουλεια απ ο τι οι μηχανικοι", ισχυριζεται προσφατη εκθεση του Σουηδικου Εμπορικου Επιμελητηριου (Svenskt Näringsliv) και γι αυτο το λογο προτειναν να περικοπουν τα ...φοιτητικα επιδοματα οσων σπουδαζουν τετοιoυς κλαδους! 

Φυσικα μια τετοια προταση ξεσηκωσε μεγαλες αντιδρασεις εδω και αν μη τι αλλο, θεωρειται..."τρομακτικη", επειδη δειχνει το δρομο προς μια στειρα τεχνοκρατικη κοινωνια, απορριπτοντας τομεις ανθρωπινης δραστηριοτητας, οπως π.χ το Θεατρο και τις Τεχνες, για να αναφερουμε μονο μερικους απο τους κλαδους των Ανθρωπιστικων σπουδων.

Η επιλογή της εκπαίδευσης, λεει η Karin Linder, προεδρος της  Ενωσης και του συνδικαλιστικου οργανου Πανεπ/κων πτυχιούχων στους τομείς της τεκμηρίωσης, πληροφόρησης και του πολιτισμού, είναι μια από τις πιο σημαντικες επιλογες στη ζωή.
Θα πρέπει να γίνεται με βαση το ενδιαφέρον και το ταλέντο, όχι ...συμφωνα με τον πινακα του Σουηδικου Εμπορ. Επιμελητηριου, ακομη κι αν αυτη η δυνατοτητα ειναι μια παράμετρος. Οι φοιτητές των Ανθρωπιστικων σπουδων δεν είναι ηλίθιοι, ή τεμπέληδες, είναι σαν όλους τους άλλους φοιτητές που κανουν μια συνειδητή επιλογή για την εκπαίδευση τους, ισχυριζεται η Linder.

H Αnna Carlson, προεδρος της Ενωσης Θεατρων δηλωνει: ''Ειμαι εκπληκτη που ακουω μια τετοια προταση.Θα ηταν πολυ παραξενο να φανταστει καποιος από το Σουηδικο Εμπορ. Επιμελητηριο ότι αυτό το είδος των επαγγελμάτων δεν είναι απαραίτητα σε μια σύγχρονη ανθρωπιστική δημοκρατική κοινωνία!''


Το Σουηδικο Εμπορ. Επιμελητηριο, oμως μεσω της οικονομολογου Malin Sahlén και συγγραφεως της εκθεσης με τον ...ευφανταστο τιτλο "Η τεχνη του να καταστρεψεις μια ζωη" (Konsten att strula till ett liv), υποστηριζει οτι αν καποιοι θέλουν να σπουδασουν ενα συγκεκριμενο κλαδο εκπαίδευσης, ας το κάνουν. Είναι καλό να επιλέξει κανεις την εκπαίδευση με βάση τα ενδιαφέροντα του, αλλά θα πρέπει επίσης να σκεφτεται και το μέλλον. 

Η εκθεση ισχυριζεται οτι εχουμε μια πραγματικότητα όπου άνεργοι νέοι σπουδάζουν επειδή δεν θέλουν να εργαστούν. Οι νεοι οδηγουνται σε ακαδημαϊκές σπουδες που στην πραγματικότητα δεν θέλουν να σπουδάσουν. Οι ονομαζομενοι στην εκθεση "άνεργοι φοιτητές", θα πρέπει, κατά Σουηδικο Εμπορ. Επιμελητηριο να παρουν μια σαφέστερη ένδειξη, μεσω της μειωσης του επιδοματος τους, ότι η εκπαίδευση τους δεν ειναι ...ισης αξιας με αυτη των τεχνοκρατων!

Το ιδιο επιμελητηριο, (που οπως ολα τα...σοβαρα επιμελητηρια, λατρευει τις στατιστικες, τις προγνωσεις, τους δεικτες αναπτυξης, κλπ,) και εκτος των αλλων, ειχε μαλιστα αναφερθει και στην Ελλαδα, (οπως η πλειοψηφια των εταιρων μας, εξ αλλου!), σε μια εκθεση/προγνωση του για την πορεια της Σουηδικης οικονομιας το 2011-2012. (Τους ευχαριστουμε για το ...ειλικρινες..ενδιαφερον!! )

''Eνα επικινδυνο σενάριο είναι ότι μπορει η Ελλάδα να μην καταφερει να εκπληρωσει επαρκώς τις μεταρρυθμισεις / μετρα που είχε υποσχεθεί, και, συνεπώς να πρέπει να σταματησει τις πληρωμές τόκων και αποπληρωμές των δανείων τους. Κατι τετοιο θα επιδεινωνε την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα καθώς η χώρα, αν συμβει κατι τετοιο, θα πρέπει να τα καταφερει χωρίς να χρειαστει νέο δανεισμό, και να αναγκαστει να αναλάβει την ευθύνη για τις ελληνικές τράπεζες, που δανεισαν σε μεγάλο βαθμό το κράτος. Συνεπώς, είναι πιο πιθανό ότι η ελληνική αντιπολίτευση θα αναγκαστει τελικα να δεχθεί τα μετρα...'' (σελ.3).

23 σχόλια:

  1. Καλησπερα φιλη Elva.

    Σε αυτον τον κοσμο που προσπαθουν να μας ''κτισουν'', φοβουνται τους ''ονειροπολους'' και τους ποιητες, τους αλλους, τους τεχνοκρατες τους εχουν στο τσεπακι με τα μπονους, την ανταγωνιστικοτητα και το γωνιακο γραφειο με ''γραμματεως''.

    Ενα θεατρικο, ενα διηγημα, ενα ποιημα, τους ξεθεμελιωνει το οικοδομημα τους, ανοιγονται οριζοντες και θρεφονται μυαλα, γι'αυτο και η ''παραινεση'', καλα αυτα τα ''θεατρικα'', αλλα ψωμακι θα εχεις με τα λογης-λογης πεζα επαγγελματα, που θα σε κρατανε καρφωμενο στο σπιτι-δουλεια, οχι παιζουμε, ''δουλευουν'' μυαλα παγκοσμιως για την πανανθρωπινη υπνωση.

    Και πριν φυγει η μυρωδια των χημικων, νεα μετρα ζητουν οι δανειστες και νεα υποβαθμιση της χωρας απο την εταιρεια από την Standard & Poor's, η οποια εταιρεια, ''απειλει'' και τους Αμερικανους οτι οπως ειναι αυτη την στιγμη τα οικονομικα τους στις 16 Αυγουστου θα κηρυξη πτωχευση στην χωρα τους!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος4.7.11

    dimitris μην ξεχνάμε οτι ένα διήγημα,ενα ποίημα,ένα θεατρικό το οποίο δεν είναι στρατευμένο στην κομμουνιστική ιδεολογία αλλα στρατευμένο στην αστική ιδεολογία ΟΧΙ μόνο δεν "ανοίγει" μυαλά αλλά ίσα ίσα τα "εγλωβίζει" πολύ περισσότερο απο ότι η μή ύπαρξη τέτοιων.
    Και τα παραδείγματα ουκ ολίγα...
    Γι αυτό δεν θέλουν μόνο τεχνοκράτες, θέλουν και ποιητές και θεατρικούς συγγραφείς κλπ, αλλά ποιούς;ΜΟΝΟ αυτούς που υπηρετούν το καπιταλισμό ΜΟΝΟ τους στρατευμένους στην αστική ιδεολογία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. "..."Οσοι σπουδαζουν Τεχνη και Θεωρητικες (Ανθρωπιστικες) σπουδες εχουν μεγαλυτερη δυσκολια να βρουν δουλεια απ ο τι οι μηχανικοι", ισχυριζεται προσφατη εκθεση του Σουηδικου Εμπορικου Επιμελητηριου (Svenskt Näringsliv) και γι αυτο το λογο προτειναν να περικοπουν τα ...φοιτητικα επιδοματα οσων σπουδαζουν τετοιoυς κλαδους!..."

    Φοβάμαι ότι η τάση είναι παγκόσμια. (Βλ. ΗΠΑ). Αυτό σίγουρα θα έχει άσχημες συνέπειες στην παγκόσμια κοινωνία, αφού φαίνεται ότι επιδίωξη της υπερεθνικής ελίτ, είναι άνθρωποι εκπαιδευμένα εργαλεία, χωρίς τίποτα περίεργες ανθρωπιστικές σκέψεις και παιδεία.

    Λύση:

    Ίσως αν χωνόντουσαν ορισμένα ανθρωπιστικής κατεύθυνσης μαθήματα στο υποχρεωτικό πρόγραμμα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αλλά δεν το βλέπω.

    Είπαμε:

    Ανθρωποεργαλεία με απολύτως συγκεκριμένο γνωστικό πεδίο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Η αγορά, πλέον, αποφασίζει για την ίδια την ζωή των ανθρώπων ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Marko καλησπερα.

    Μα δεν γραφω για τους Ζεραρ ντε βιλιε και τους διαφορους λοιπους ''κουκουλοφορους'' της διανοησης.

    Δεν το ξεκαθαρισα, σωστα το προσεξες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Πολύ καλή ανάρτηση Elva, μπράβο.

    Επί της ταμπακιέρας, είναι μια τεράστια συζήτηση. Η παιδεία δεν διαμορφώνεται εντελώς 'από πάνω'. Το μοντελάκι παιδεία-αγορά εργασίας εξ αρχής ήταν ζητούμενο από την ίδια την κοινωνία. Όταν ο παππούς μου μόρφωνε τη μάνα μου, έλεγε μεν 'μάθε γράμματα να γίνεις άνθρωπος' δεν είμαι καθόλου σίγουρος όμως εάν αυτό που εννοούσε δεν περιλάμβανε και την επαγγελματική της αποκατάσταση.

    Με άλλα λόγια μια κοινωνία οφείλει πρώτα να αποφασίσει τι παιδεία θέλει. Τί θεωρεί παιδεία. κλπ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε Δημητρη

    Κι εγω την ιδια γνωμη εχω και πιστευω οτι οπως λες οι..ονειροπολοι και οι ποιητες ειναι ενα "προβλημα" για τους τεχνοκρατες και τη νεα ταξη πραγματων, που εμπιστευονται μονο τις στατιστικες, και τις τραπεζες και δεν ενδιαφερονται για τους ανθρωπους πισω απο τα νουμερα, ουτε για τα ιδανικα που δεν σημαινουν τιποτα για τετοια ατομα μπροστα στο προσωπικο συμφερον και την δικη τους καρριερα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. MARKO

    Υπαρχει σιγουρα και αυτη η πλευρα που λες, αλλα οι ..παραινεσεις οπως και η προταση της μειωσης του φοιτητικου επιδοματος οσων σπουδαζουν εδω Ανθρωπιστικες σπουδες, ειναι κατι που επιχειρειται για πρωτη φορα επισημα τουλαχιστον και φυσικα ο κοσμος εδω ευτυχως αντεδρασε και ελπιζω να αντιδρα παντα σε...προτασεις για θεματα μορφωσης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Συμπατριωτα.. :) pølsemannen

    Και βεβαια εχεις δικιο οτι η τάση είναι παγκόσμια και καλο θα ηταν να γινοταν αυτο που λες (μαθήματα ανθρωπιστικής κατεύθυνσης να ηταν υποχρεωτικα σε ολες τους κλαδους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης!), αλλα ουτε κι εγω το βλεπω να γινεται εφ οσον ειναι σιγουρο οτι δεν θελουν το κοσμο να ..ονειρευεται και να εχει λαβει καλυτερη...παιδεία για τον εαυτο του και για τα παιδια του, παρα μονο να ...δουλευει και να μη διαμαρτυρεται, (και κυριως να λεει κι ενα ..."ευχαριστω" σε οσους τον εκμεταλλευονται!!) :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μου faro

    Ετσι θα ειναι αν τους...αφηνουμε να αποφασίζουν για εμας, δυστυχως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Φιλε Θαναση Ξ.

    Σ ευχαριστω, δεν κανω τιποτα παραπανω απο το να μεταφερω αυτα που συμβαινουν ειτε εδω σ εμας, ειτε εκει σ εσας! :-)
    Kαι φυσικα ειναι ενα τεραστιο θεμα το οποιο σε καμμια περιπτωση δεν θα επρεπε να επιναλλεται εκ των ανωθεν. Καποιες παραμετροι, βεβαια, πρεπει να σχετιζονται και με την αγορα εργασιας, αλλα το να επιβαλλει η αγορα τους κανονες του παιχνιδιου, το θεωρω παραπλανητικο και εντελως ανηθικο!
    Δυστυχως πολλες κοινωνίες δεν εχουν ακομα ξεκαθαρισει τι θεωρουν "Παιδεία" και ακολουθουν λανθασμενα μοντελα αλλων κοινωνιων επειδη π.χ οι αλλοι θεωρουνται επιτυχημενοι. Οι Σουηδοι που στη πλειοψηφια τους πιστευουν οτι οι ΗΠΑ ειναι πολυ πιο μπροστα σε θεματα τεχνολογιας κλπ θεωρουν οτι θα πρεπει ισως και αυτοι να ... "εξελιχθουν" οπως οι ΗΠΑ, αγνοωντας τις υπολοιπες παραμετρους μια τετοιας..."εξελιξης"! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Μεγάλη υπόθεση το ζήτημα της παιδείας τούτες τις μέρες μάλιστα που επιχειρείτε η απόλυτη εμπορευματοποίησή της, εδώ.
    Elva, η παιδεία αλλά και ο πολιτισμός ποτέ δεν ήταν προσβάσιμος από τις λαϊκές μάζες, από τα παιδιά των εργαζομένων, το ξέρεις αυτό.
    Και μιλώ για την ουσιαστική παιδεία, για τον πολιτισμό που συμβάλλει στην ανάπτυξη της προσωπικότητας του ανθρώπου που τον κάνει σκεπτόμενο και ελεύθερο.
    Γιατί από πολιτισμό έχουμε μπόλικο. αλλά άνοιξε τα πρωϊνάδικα και τα μεσημεριανάδικα. προσπάθησε να δεις μια ταινία σε όποιον σταθμό θέλεις στην Ελλάδα και θα δεις ποιο πολιτισμό πλασάρουν, τι λογής πρότυπα δημιουργούν, πως αποπροσανατολίζουν, πως κατασκευάζουν πολίτες ρομπότ, εθισμένους στην βία, στην πορνεία, στο ξεπούλημα, ανεκτικούς ,ουδέτερους, αποστασιοποιημένους και ατομοκεντρικούς.
    Έτσι και ρίξουμε μια ματιά στο νομοσχέδιο που έχουν ετοιμάσει για την παιδεία και τα ανώτερα ιδρύματα ,θα καταλάβουμε πια είναι η επιδίωξή τους.
    Τα σχολειά τους δεν είναι πια τίποτε άλλο από φάμπρικες για την κατασκευή αναλώσιμων προϊόντων: "Εξειδικευμένου φθηνού και πειθήνιου εργατικού δυναμικού"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Ρομπότ που να μην σκέφτονται: μεγάλα πνεύματα του 20ού αιώνα είχαν προειδοποιήσει για αυτή την εξέλιξη. Ακόμα και ο πιο αδιάφορος φοιτητής ανθρωπιστικών σπουδών κάτι αρχίζει να υποψιάζεται για το γενικό σχέδιο ύστερα από 2-3 χρόνια.

    Για τον "σουηδικό παράδεισο", καλή μου Έλβα, δεν τρέφω πια καμιά αυταπάτη, αφότου διάβασα Μάνκελ, Λάρσον και άλλους σουηδούς συγγραφείς αστυνομικής λογοτεχνίας, οι οποίοι δεν φείδονται εκτεταμένων περιγραφών απίστευτης βίας! Μια κοινωνία βαθιά άρρωστη, αλλά φτιασιδωμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. YΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ενος υπερήλικα προς νεοφώτιστους επιστήμονες και όχι μόνο::
    1. Σας διαφεύγει παντελώς η ταξική διαστρωμάτωση της κοινωνίας μας.
    2.Για να έχουμε επιστημονικά τεκμηριωμένα συμπεράσματα πρέπει η ανάλυση των δεδομένων να γίνεται με δοκιμασμένα εργαλεία (Μαρξισμός).
    3.Να έχουμε συγκεκριμένο στόχο ταξικά και πολιτικά προσανατολισμένο.
    4.Να προσδιορίσουμε επακριβώς τις κοινωνικές , πολιτικές , οικονομικές , ταξικές συνθήκες των δεδομένων που εξετάζουμε.
    5.Τέλος να αναζητήσουμε ποιό μοντέλο κοινωνικής - οικονομικής ανάπτυξης αναζητούμε για την επίλυση του θέματος ....
    ...ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΕΠΟΝΤΑΙ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Η σ. blackbedlam περιγράφει με τον καλύτερο τρόπο την σημερινή πραγματικότητα, με ταξικά κριτήρια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Θα πρότεινα για το ίδιο θέμα και μια επίσκεψη στο blog "γλόμπινγκ" :
    http://e-globbing.blogspot.com/2011/07/blog-post_04.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Φιλη blackbedlam

    Σωστα, μονο που το ζητημα της εμπορευματοποίησης της παιδείας δεν ειναι μονο Ελληνικο! Σχεδον παντου πια επιχειρειται ελεγχος και μειωση της προσβάσης των λαϊκων μαζων στη Παιδεια και φυσικα μιλαμε για ενα αλλο ειδος Παιδειας και οχι το προιον που κατι τετοιες κυβερνησεις ονομαζουν ..."Παιδεια", των ...πρωϊνάδικων, μεσημεριανάδικων, οπως λες και γενικα των πολιτων που ειναι ανεκτικοι και αδιαφοροι σε οτιδηποτε.... σκουπιδι τους προσφερουν!

    Οσοι εχουν καταλαβει τα σχεδια τους καταλαβαινουν οτι αυτο που επιδιωκουν να προσφερουν στους αυριανους πολιτες ειναι η μετατροπη τους σε.... "φθηνο και πειθήνιο εργατικο δυναμικο". Το γιατι δεν αντιδρουνοι πολιτες δειχνει ακριβως οτι πολλοι δεν εχουν, ακομα, συνειδητοποιησει αυτο το..παλιο μοντελο...εκπαιδευσης! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Λωτοφάγε

    Ευτυχως που αρκετοι Σουηδοι συγγραφείς εχουν περιγραψει τα ...καλα της ....φτιασιδωμένης μας χωρας και ετσι δεν εχουν μερικοι αυταπατες για...παραδεισους! Στο μονο που ακομα ειναι...παραδεισος, ειναι ο...σεβασμος τους στη φυση και στο να διατηρησουν ο τι καλο εχουν, σε αντιθεση με εμας που κοιταμε να καταστρεψουμε αυτο που λεγοταν....
    Ελλαδα! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλησπερα σ. taso

    Εχεις απολυτο δικιο στο οτι για να βγαλει κανεις συμπερασματα πρεπει να ισχυουν τα κριτηρια που παραθετεις, τα οποια καποιοι φροντιζουν να αγνοουν επιμελως, ωστε να παραπλανουν κοσμο και να θρεφει κανεις αυταπατες, π.χ μιλουν για "ισες ευκαιριες για ολους" στις σπουδες, οταν εννοουν ακριβως το αντιθετο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Υ.Γ.
    ΑΣΧΕΤΟ
    Προσωπικά κρίνω την λεγόμενη Ε.Λ.Ε. που κυρίαρχα προωθείται απο το blog :"You Pay Your Crisis",
    εντελώς αποπροσανατολιστική και επιβλαβή για το λαικό κίνημα.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Είναι ένα θέμα που με προβληματίζει άμεσα, απλά τη θλίψη μου πλέον να καταθέσω. Γενικότερα ο ανθρωπισμός βάλλεται από παντού στην εποχή μας. Δεν είναι καθόλου τυχαίο αυτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Φιλη Roadartist

    Ολα αυτα που γινονται ειναι μελετημενες κινησεις με σκοπο να εφαρμοστουν σε ολες τις χωρες. Απο τις αντιδρασεις του κοσμου στα σχεδια τους θα φανει κατα ποσο θα περασουν ετσι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)