21.7.11

Για έναν μικρό Σομαλό


Σομαλοι σε προσφυγικο στρατοπεδο στο Μogadishu, Kenya (A.P, SVD)
Ο Osman Ali Aliyow εχασε στη χειροτερη ξηρασία των τελευταίων 60 χρόνων που αντιμετωπίζει το Κερας της Αφρικης, τον τετραχρονο γιο του Aden Ibrahim και ...σκάβει έναν τάφο στην ακρη του στρατόπεδου έξω από Dadaab, στην Κένυα. Τυλιξε με ενα πλαστικό χαλι το σωμα του και αφου προσευχηθηκε το ετοιμασε για τη κηδεία.  

Οι γιατροί δεν μπορεσαν να σώσουν τον μικρο Aden, ο οποίος πέθανε από διάρροια και αφυδάτωση μετά από τέσσερις ημέρες θεραπείας. Οι άνθρωποι πεθαίνουν κάθε μέρα εδώ, αλλά κανείς δεν μπορεί να κανει μια σωστη εκτίμηση των θανάτων από ξηρασία. 

3.000.000 ανθρωποι χρειαζονται αυτη τη στιγμη βοηθεια στο Κερας της Aφρικης, αναφερει η οργανωση βοηθειας Oxfam. Εκτος απο τη πρωτοφανη ξηρασια και τους πολεμου,  οι τιμες των τροφιμων συνεχως ανεβαινουν.


Ναι, ξερω βαρεθηκαμε να διαβαζουμε..νουμερα..Τα νουμερα δεν λενε τιποτα πια και το λαθος ειναι οτι συνεχιζουμε και χρησιμοποιουμε ...νουμερα οταν μιλαμε για τοσο σημαντικα θεματα οπως oι παιδικες ζωες που καθημερινα χανονται στην Αφρικη, ή και αλλου στον κοσμο. 
Τα νουμερα εκφραζουν ποσοτητα, κανουν συγκεκριμενα καποια, αοριστα κατα τα αλλα,  "πακετα διασωσης" (!) (οπως τα λενε, εστω και αν δεν διασωζουν αμεσα εμας!).. 
Tα νουμερα εχουν να κανουν με χρεη διεφθαρμενων ανθρωπων και κυβερνησεων που ληστευουν κοσμο παντου προκειμενου να τους τα παρουν, ειτε με εκβιασμους, ειτε με τη γνωστη παλιανθρωπιά που διακρινει οσους εκβιαζουν αλλους ανθρωπους για χρηματα...

Κι ομως οταν προκειται για να παρουν, τοτε βρισκονται δικαιολογιες για πιεσεις, τοτε ολα νομιμοποιουνται, ακομα και το να εγκαταλειψεις τους Παλαιστινιους στο ελεος των Ισραηλινων για να τους σκοτωσουν με ...νομιμους τροπους, τους Αφρικανους στη πεινα, τη δυστυχια, τους πολεμους και τις αρρωστειες, τους φτωχους μεταναστες που πνιγονται στις βαρκες στο δρομο του οραματος της "πολλα υποσχομενης" Δυσης που το ονομα της αναβοσβηνει σαν τις χαλασμενες νέον επιγραφες ....

Τα νουμερα, κρυα πραγματα, φτιαγμενα, ισως, απο ..μεταλλο χρησιμοποιημενα απο αναλγητους ανθρωπους που λιγη σχεση εχουν με τη ζωη, την ανθρωπια, που χαθηκε κι αυτη, οπως και το χαμογελο μας, την αισθηση της ζεστασιας του να κρατας ενα νεογεννητο μωρο που ξερεις οτι θα σου ζησει, θα μεγαλωσει, ισως με στερησεις- εξ αιτιας των δικων μας κακων επιλογων- ομως επειδη εχουμε τη ... "τυχη" να ζουμε στη Δυση, τουλαχιστον δεν θα το χασουμε απο αφυδατωση και ασιτια, εν ετει 2011, οπως ο Osman Ali Aliyow και τοσες αλλες χιλιαδες Σομαλοι γονεις.

(Φωτο: AP, SVD)

6 σχόλια:

  1. Moυ κάνει εντύπωση που με το θέμα δεν έχει ασχοληθεί ακόμα η πολυπράγμονη μεν-αμόρφωτη δε κα Μαριάννα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Kαλησπερα Swell

    Αν ασχοληθουν οπως ασχολουνται και για τις..συνταξεις, τους μισθους, εργασιακα δικαιωματα,κλπ, τοτε καλυτερα να μην.. ασχολουνται! ;(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva, θα στο πω στα ισα, οταν βλεπω τετοιου ειδους ειδησεις, αλλαζω σελιδα. Πραγματικα, δεν τις αντεχω, ειναι ανηκουστο κ φρικτο να πεθαινουν σημερα παιδια κ μεγαλυτεροι απο την ελλειψη νερου κ τροφης, δεν το χωραει ο νους.
    Δε με τιμαει αυτη η σταση στρουθοκαμηλου, το ξερω. Αλλα εδω ειμαστε φιλοι και δε κοροιδευομαστε μεταξυ μας.
    Φευγω, δεν ασχολουμαι καν.
    Χαρα στο κουραγιο εκεινων που ασχολουνται, ειτε ελαχιστα ειτε ενεργα οπως πχ οι γιατροι χωρις συνορα.
    Εκεινοι που κοιταζουν το Θηριο της Σκληρης πραγματικοτητας στα ματια διχως να αλλαζουν βλεμμα, και πολυ περισσοτερο, εκεινοι που το πολεμουν,
    ειναι κατι ανωτερο απο την υπολοιπη ανθρωποτητα. Οσο υπαρχουν αυτοι οι ανθρωποι, θα υπαρχει ελπιδα και για εμας τους υπολοιπους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε celin

    Eκτιμω το οτι εισαι ειλικρινης και λες αυτο ακριβως που πιστευεις.
    Η αληθεια ειναι οτι κανεις δεν αντεχει να διαβαζει τετοιες ειδησεις, celin και ετσι σκεφτομουν και εγω μεχρι καποια χρονια πριν, μεχρι που συνειδητοποιησα μεσω της εμπειριας μου σαν γονιος οτι η ζωη ειναι ο τι πιο ''ιερο'' εχουμε.
    Και εδω που τα λεμε κανεις μας δεν προσφερει τη βοηθεια που προσφερουν οι Γιατροι Χωρις Συνορα, που για μενα θα επρεπε να τιμωνται...καθε χρονο με το Νοbel, τοσο σημαντικο ειναι το εργο τους...
    Επειδη ομως ειναι αργα για καποιους απο εμας να γινουμε..γιατροι, ισως μπορουμε να στειλουμε λιγα χρηματα στους ΓΧΣ που σιγουρα θα πανε για καλο σκοπο!

    Διαβασε αν θελεις http://www.msf.gr/index.php?option=com_content&task=blogsection&id=10&Itemid=187

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι: ας ενισχύουμε, τουλάχιστον, αυτούς που έχουν το κουράγιο να βοηθήσουν από κοντά.
    Μακάρι να ήταν αυτοί οι ήρωές μας και όχι κάτι τυχάρπαστοι που κλωτσούν μπάλες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Λωτοφάγε

    Σωστα! Ειναι κριμα, το ξαναλεω, που δεν δινονται Νοbel εκει που πραγματικα χρειαζονται! Οι ΓΧΣ ειναι οι αφανεις ηρωες της εποχης μας και λιγοι γνωριζουν πραγματικα το εργο τους, που συνηθως ειναι μεσα σε αντιξοες συνθηκες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)