12.7.11

''H Ελλάδα να βοηθαει το Ισραήλ, (δεν έχει ξαναγίνει!)''

(Mτφ απο Arbetaren)

''Όταν η Ελλάδα το περασμενο Σάββατο απέτρεψε τον Στόλο της Ελευθερίας απο το να σαλπαρει "αλλαξαν" την προηγουμενη σταση τους στο Παλαιστινιακό ζήτημα. Η εξήγηση μπορεί να βρεθεί στους όλο και πιο στενούς δεσμούς με το Ισραήλ που έχουν επισυναφθει από τοτε που η Ελλάδα βρέθηκε αντιμέτωπη με την οικονομική κρίση. – Οι Ελληνες συντρόφοι μας είναι πολυ απογοητευμένοι από την ελληνική κυβέρνηση, είπε στην Σουηδικη εφημεριδα "Arbetaren" (Eργατης) η Ann Ighe, συντονιστρια του πλοίου για τη Γάζα, απο Σουηδία.

Ο Khalid Tuhraani, Αμερικανο-παλαιστίνιος ακτιβιστής, που βρισκεται σ ένα από τα πλοία στην Κέρκυρα, δήλωσε στο Al-Jazeera: Επιλέξαμε την Ελλαδα, επειδή η χώρα έχει μια ιστορία στην υποστήριξη του Παλαιστινιακού αγώνα για την ελευθερία. Δεν περιμέναμε ότι η Ελληνική κυβέρνηση θα φεροταν ετσι. Αλλά η κρίση του χρέους της χώρας και οι στενότεροι δεσμοι της με το Ισραήλ αλλαξαν τις προϋποθεσεις.

- Οι διοργανωτές δεν ελαβαν υπόψη ότι η Ελλάδα του Ιουλιου του 2011 δεν είναι η ίδια με την Ελλάδα του Μάιου του 2010, δήλωσε ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος του Ισραήλ της ισραηλινής εφημερίδας Ha'aretz, αφού το πλοίο δεν μπόρεσε να φύγει από το λιμάνι. 

Ισραηλινοί διπλωμάτες δηλωνουν ότι η Ελλάδα έχει εμπλακεί περισσότερο με το Ισραήλ. Ο Νετανιάχου έχει γίνει ο λομπιστας της Ελλαδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ένας Ισραηλινός διπλωμάτης, δηλωσε συμφωνα με την εφημεριδα Ha'aretz. Η εφημεριδα δηλωνει ότι οι ηγέτες μιλούν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα στο τηλεφωνο και ότι ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου αναφέρεται στον Γιώργο Παπανδρέου δημοσίως ως "ο φίλος μου". 

Η συντηρητική εφημερίδα "Jerusalem post" ανηγαγε το γεγονός σε διπλωματική νίκη και υπογραμμίζει πως είναι αποτέλεσμα των διπλωματικών δυναμεων του Ισραήλ στην Ελλάδα. Το περιοδικό γράφει: "Μετά από χρόνια που η Ελλάδα αγνοουσε το Ισραήλ, επέλεξε τη περασμένη χρονια - μπροστα στη μεγαλη οικονομική κρίση - να αναβαθμίσει σημαντικά τους δεσμούς της με το Ισραήλ". 

Οι κοντινες διπλωματικές σχέσεις σύμφωνα με την εφημεριδα "Jerusalem post" έχουν φερει στην Ελλάδα απο 400.000 μεχρι 500.000 περισσότερους τουρίστες από το Ισραήλ. Η Γαλλική εφημεριδα "Le Monde" αναφέρει τη σημαντική αύξηση των επαφών μεταξύ των χωρών για εδω και ενα χρονο. 
Τον Οκτώβριο του 2010, πραγματοποιήθηκε κοινή αεροπορικη στρατιωτική άσκηση πάνω από τη Νότια Ελλάδα. Τον Ιανουάριο του 2011, η Ελλάδα και το Ισραήλ θέσπισαν απο κοινου ενα διακυβερνητικο Συμβούλιο προκειμενου να συνεργαστούν στον τομέα του τουρισμού, της οικονομίας, του πολιτισμού, της ενέργειας, της γεωργίας και της τεχνολογικής ανάπτυξης. Ακόμα και η επιδείνωση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία προβάλλεται ως εξήγηση για τη βελτίωση της σχέσης. 

Ο Denis Buchardt, σύμβουλος Μέσης Ανατολής, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων είπε στην εφημεριδα "Le Monde" ότι υπό το πρίσμα της οικονομικής κατάστασης στην Ελλάδα, η χώρα πάνω από όλα δεν θελει να συγκρουσθει με το Ισραήλ. Η Ann Ighe πιστεύει ότι η θέση της Ελλάδας μπορεί να συνέβαλε στην απόφαση να σταματήσουν τα πλοία. 

- Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς γιατί το κάνουν αυτό και να αλλάζουν θέση για το ζητημα αυτό. Ότι η Ελλάδα ενεργά βοηθαει το Ισραήλ, δεν έχει ξαναγίνει. Είναι απόλυτα σαφές ότι η Ελλάδα είναι κάτω από πολύ μεγάλη πίεση από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Στην ΕΕ είναι πιθανώς επίσης αρκετά απροθυμοι να έχουν τετοιες συγκρουσεις αυτή τη στιγμή με όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στο εσωτερικό της Ένωσης. 

Η Ann Ighe τονιζει οτι ότι υπήρχαν περισσότεροι λόγοι για να επιλέξει κανεις την Ελλάδα ως σημείο εκκίνησης από την προηγούμενη στάση της απέναντι στο Ισραήλ. Μεταξύ άλλων, ότι υπάρχει μια καλή προσφορά σκαφών για να αγοραστουν εκεί και επισης εκει υπαρχουν οι  κυριότερες οργανώσεις που συμμετέχουν.
- Δεν ήταν ο καθοριστικός λόγος που η Ελλάδα ήταν τόσο πολιτικά χρήσιμη, υπήρχαν και άλλοι λόγοι. Τώρα, αυτό αποδείχτηκε εξαιρετικά πολιτικά ανάρμοστο. 

Σε μια ανοικτή επιστολή προς τον Γ. Παπανδρέου γράφει η Σουηδική αποστολη Ενα πλοιο για τη Γάζα: "Γνωρίζουμε όλοι την πίεση που η χώρα σου είναι εκτεθειμένη αυτές τις μέρες, και όλοι νιωθουμε τον ελληνικό λαό και τις δυσκολίες που εσεις σήμερα περνατε. Ως σοσιαλδημοκράτης και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, δεν μπορεί να είναι εύκολο να εισαι ευχαριστημενος όταν οι διεθνεις τραπεζίτες υπαγορεύουν τους όρους της πώλησης και της ιδιωτικοποίησης των αγαθών του ελληνικού λαού. " Η Ann Ighe τονίζει ότι η αποστολη Ενα πλοιο για τη Γάζα θα συνεχίσει να προσπαθει να σαλπαρει. Δεν σταματαμε τη προσπαθεια, οι άνθρωποι είναι ακόμα εκεί.

Η Ελλάδα υποστηρίζει ότι δεν επιτρέπουν στα πλοία να ταξιδεύσουν για λόγους ασφαλείας. Η Ελλάδα έχει, επίσης, προσφερθει να μεταφέρει τις προμήθειες στη Γάζα''. ( Arbetaren).


Xθες μαλιστα η Ελλαδα μεσω του Κ. Παπουλια δεχθηκε... ευχαριστιες απο τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες για τον…αποκλεισμό από την Αθήνα του στολίσκου που ήθελε να σπάσει συμβολικά τον αποκλεισμό της Γάζας! Εκει φθασαμε, να μας ευχαριστει το Ισραηλ που εμποδιζουμε τη βοηθεια σε ενα λαο που αυτοι δολοφονουν καθημερινα! 
(Ολες οι υπογραμμισεις, δικες μου).


Σημ.1 : Εν τω μεταξυ στην Ελλαδα,  το ταξίδι του πλοίου "Τζουλιάνο" που συμμετέχει στο Στόλο της Ελευθερίας μονο σαν "Οδύσσεια" μπορει να περιγραφει! Οι λιμενικές αρχές τους εφεραν μεγαλες δυσκολιες, ειτε με ναυτιλιακα εγγραφα, ειτε σχετικα με τον ανεφοδιασμο του πλοιου. 
Ο Σουηδο-ισραηλινος Dror Feiler, ενας απο τους πιο ενθερμους οργανωτες του στολου της Ελευθεριας, ειπε οτι οι Ελληνες μας εφεραν πολλες δυσκολιες, αλλα αφου ανταπροκριθηκαμε σε ο τι μας ζητουσαν δεν μπορουσαν να μας κρατησουν περισσοτερο....Ηταν κριμα, ειπε, που μια Ελληνικη εταιρεια εκανε πισω στη συμφωνια τους να μας προμηθευσουν τσιμεντο για τους ανθρωπους στη Γαζα. Μας εδωσαν τα χρηματα μας πισω και μας ειπαν οτι τους πιεσαν και οτι δεν μπορουσαν να τηρησουν την συμφωνια τους, αλλα σκοπευουμε να τους κανουμε μηνυση. Τωρα το μονο που ειναι αναμεσα σ εμας και τη Γαζα ειναι οι ενοπλες δυναμεις του Ισραηλ, ειπε ο Feiler

O επισης Σουηδος και διασημος συγγραφεας Henning Mankell κατηγορησε την Ελλαδα για τον αποκλεισμο του στολου της ελευθεριας στη Γαζα.


Σημ. 2. Συνεχιστε το Μποϊκοτάζ στο Ισραηλινό Απαρτχάιντ. O Σύλλογος Ιντιφάντα έχει ηδη ξεκινήσει και στην Ελλάδα καμπάνια καταναλωτικού, πολιτιστικού, ακαδημαϊκού μποϊκοτάζ του Ισραηλινού Απαρτχάιντ. Απο τη σελιδα τους μπορειτε να δειτε επισης τις ελληνικες και ξενες εταιρειες που μποϊκοταρονται.

Το κίνημα  BDS (μποϊκοτάζ, απόσυρση επενδύσεων, κυρώσεις) κατά του ισραηλινού απαρτχάιντ μεγαλώνει σε όλον τον κόσμο, με όλο και περισσότερες δημιουργικές δράσεις, πολλες απο τις οποιες εγιναν και γινονται σε ολη την Ευρωπη με αποκλεισμούς και διαμαρτυρίες σε ένδειξη υποστήριξης στο αντίστοιχο κάλεσμα της παλαιστινιακής κοινωνίας των πολιτών ώστε να ασκηθεί πίεση στο Ισραήλ μέχρι να συμμορφωθεί με το διεθνές δίκαιο. 
Οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να το λαμβάνουν σοβαρά υπόψην. Ο πρόεδρος του ισραηλινού συνδικάτου Histadrut προειδοποίησε τους ισραηλινούς ηγέτες να μην υποτιμούν τα αποτελέσματα των εκστρατειών μποϊκοτάζ. Και ένας νέος νόμος για την ποινικοποίηση των ακτιβιστών BDS έχει καταρχήν εγκριθεί στην Κνεσέτ.


Ξενοι δημοφιλεις καλλιτεχνες οπως π.χ ο Roger Waters που στο video αυτο μιλα και  υποστηριζει την καμπάνια BDS συμπεριλαμβανομένου του πολιτιστικού μποϊκοτάζ  καλει επισης τους συναδέλφους του να πράξουν το ίδιο.

9 σχόλια:

  1. Οι περισσότεροι συμπεριλαμβανομένων και των Παλαιστίνιων αγνοούν μία σοβαρή παράμετρο.
    Η Ελλάδα βρίσκεται κάτω απο καθεστωτική κυβερνητική κατοχή!
    Δεν είναι απόφαση του Ελληνικού Λαού αυτή, αλλά των δοσίλογων,κυβερνητικών.


    Με τέτοια ζέστη σήμερα εδώ σ'εμάς, νάξερες πόσο σε ζηλεύω εκεί πάνω που βρίσκεσαι....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Φιλη kariatida

    Ποσο θα ηθελα να συμφωνησω μαζι σου, oμως τον κατατρεγμενο δεν τον ενδιαφερουν οι ..λεπτομερειες! Αυτο που ξερει καλα ειναι οτι δεν θα τον βοηθησει κανεις!
    Δεν ηταν Ελληνες αυτοι που ψηφισαν το Πασοκ, τη ΝΔ και οσους συμφωνουν στην αρνηση βοηθειας προς τη Παλαιστινη;
    Η πραγματικοτητα ομως, ειτε μας αρεσει, ειτε οχι, δειχνει οτι η χωρα μας φερεται σαν το Ισραηλ, μη σου πω και χειροτερα, εφ οσον η Ελλαδα, τουλαχιστον, δεν εχει κανενα συμφερον με το να εμποδιζει τη βοηθεια να φτασει στον Παλαιστινιακο λαο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. τι λέγαμε σε προηγούμενό σου πόστ για το ότι οι ζήτουλες δεν έχουν ούτε αξιοπρέπεια ούτε ελεύθερη βούληση? Κι έχουμε ακόμα πολλά να δούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οχι βρε Ελβα αυτό δεν είναι λεπτομέρεια!
    Και ο σωστά σκεπτόμενος δεν κρίνει έναν ολόκληρο λαό (που είναι απο τους πρώτους που έχει ζήσει την αδικία)απο αποφάσεις προτεκταρικών κυβερνήσεων!
    Όλοι δέσμιοι του παγκόσμιου κανιβαλικού συστήματος είμαστε!

    Τώρα το πως βγαίνουν οι σημερινές ελληνικές κυβερνήσεις είναι αλλού παπά ευαγγέλιο και όχι της στιγμής να το συζητήσουμε...
    Θεωρώ πάντως ότι στο σύνολό του ακόμα ο ελληνικός λαός δεν έχει αλλοτριωθεί στις ιδέες και θεωρίες περί δικαίου, σε σχέση μ'άλλους ευρωπαικούς λαούς!
    Τόχει αποδείξει εξ'άλλου, πρόσφατα, στο Γιουγκοσλαβικό. Το ξεχάσαμε?
    Ηταν η μοναδική χώρα που διαδήλωνε εναντίον των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και απέδειξε έμπρακτα την υποστήριξή της ακόμα και με υιοθεσίες ορφανών παιδιών απ΄την Βοσνία!
    Μην αναθεματίζουμε λοιπόν εύκολα και επιφανειακά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλησπερα φιλη Elva.

    Τωρα για καινουργιες αγαπες δεν ''ξερω'', αλλα οτι στον ΟΗΕ οταν υπαρχει ολομελεια και κετεβαζει προταση η Αμερικη, τρεις χωρες, ψηφιζουν ΠΑΝΤΑ υπερ, Κολομβια, Ισραηλ, Ελλαδα, ''ασχετο''? ''Τυχαιο''?

    Κραταει χρονια αυτη η κολωνια, απλως λογω των ''συγκυριων'', εκδηλωθηκε τοσο ΦΑΝΕΡΑ, αυτη η αμοιβαια ''αγαπη'', αχαρακτηριστη ΑΟΖ, ΠΕΤΡΕΛΑΙΚΑ ΚΟΙΤΑΣΜΑΤΑ, ''ξαφνικες'' ''επαναστασεις'' στην ευρυτερη περιοχη, ''αλλαγες'' προεδρων με πιο ''δικους'' τους, ε, ολα τουτα προυποθετουν συμμαχιες και ''αγαπες''...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Φιλε mahler

    Eτσι λεγαμε και βεβαια δικιο ειχαμε. Ομως ας αναζητησουμε και τις αιτιες, οπως και ποιους μας εκαναν.. ζητουλες, οπως λες.
    Aυτοι βεβαια πλασαρουν τη λογικη του οτι ''τα φαγαμε και μαζι'' και επιμενουν μαλιστα, ωστε να το.. χωνεψουμε και να πληρωνουμε εμεις βεβαια, γιατι αυτοι που τα εφαγαν ουτε τιμωρουνται, ουτε καν φορολογουνται!
    Θα έχουμε ακόμα πολλά να δούμε αν συνεχισουμε και εκλεγουμε τους ιδιους και τους ιδιους.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλη kariatida

    Aυτη ειναι η δικη μας γνωμη, εκ του ασφαλους, θα μου επιτρεψεις να πω! Αν εσυ ησουν π.χ μια Παλαιστινια και χρειαζοσουν τη βοηθεια ας πουμε για παραδειγμα της Σουηδιας, η οποια μεχρι τωρα και προοδευτικη δειχνει και στηριζει τη βοηθεια σε κατατρεγμενες χωρες. Ομως σε μια αλλαγη κυβερνησης καθε βοηθεια και καθε αλληλεγγυη σε καποιες επιλεγμενες χωρες σταματα, απο τη Σουηδια,εσενα ως Παλαιστινια σε ενδιαφερει αραγε το..παρελθον της
    Σουηδιας, ως χωρας που βοηθουσε παλιοτερα, ή το οτι οταν τα παιδια σου δεν εχουν φαρμακα κλπ απαραιτητα εφοδια θα πεθανουν, ενω των Ισραηλινων που σε βομβαρδιζουν, (οποτε τους κανει κεφι και μενουν ατιμωρητοι απο τη διεθνη κοινοτητα!), ζουνε μια χαρα;

    Οσο για τον Ελληνικο λαο δεν χρειαζεται υπερασπιση,πιστευω, γιατι οσοι αγωνιζονται εκει για ελευθερια και ανεξαρτησια ειναι οπως ξερεις στους δρομους σχεδον καθημερινα και προε τιμη τους διαδηλωνουν.
    Ειναι οι ανθρωποι του ΚΚΕ και οσοι προοδευτικοι ειναι και παραμενουν ακομη ...Ανθρωποι!
    Οι αλλοι που δεν διαμαρτυρονται για τιποτα φαινεται οτι δεν ενοχλουνται που εγιναν ....υπερασπιστες δολοφονων αλλων λαων! Αυτη ειναι η αληθεια οσο και να μην αρεσει.
    Ναι μεν ολοι οι λαοι ειμαστε δέσμιοι του παγκόσμιου συστήματος, αλλα καποιοι ανθρωποι σε ολες τις χωρες διαλεγουν πλευρα, αν θα ειναι μαζι με το συστημα, ή εναντιον του... "κανιβαλικου" αυτου συστηματος, οπως το ονομαζεις!

    Το πως τωρα βγαίνουν οι σημερινές ελληνικές κυβερνήσεις, συγγνωμη και δεν ειναι ..αλλου παπά ευαγγέλιο! Πως εκλεγονται Πασοκ και ΝΔ αν δεν τους ψηφιζει η πλειοψηφια των πολιτων; Μονοι τους εκλεγονται; :(
    Δεν ξερω αν οι Ελληνες εχουν αλλοτριωθεί λιγοτερο απο αλλους σε θεματα δικαιου, εγω βλεπω ομως οτι πολλοι Ευρωπαιοι ζουνε σε πιο δικαιες κοινωνιες απ ο τι ο μεσος Ελληνας που ποτε δεν υπηρξε το ιδιο ελευθερος στο να αποφασισει για θεματα της χωρας του, οσο ο μεσος Β.Ευρωπαιος που και καλυτερα ενημερωμενος ειναι για θεματα πολιτικης και μεγαλυτερη ελευθερια γνωμης εχει απ ο τι οι Ελληνες, που σας ''πλακωνουν'' καθε φορα στα δακρυγονα με το που θα διαμαρτυρηθειτε για το ενα και το αλλο!
    Χωρις να θελω να δικαιολογησω τις εδω κυβερνησεις, θα σου πω οτι τοσο ασχημη αντιμετωπιση οπως στην Ελλαδα, δεν εχει ο μεσος πολιτης, στην Ευρωπη και στο λεω απο προσωπικη πειρα.
    Οποτε μονο εύκολα και επιφανειακά δεν αναθεματίζω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλημερα φιλε Δημητρη

    Τιποτα πια δεν ειναι ''τυχαιο'' και αν καποτε λεγαμε και μια κουβεντα παραπανω σαν λαος, τωρα μας εχουν κλεισει κυριολεκτικα το στομα αυτου του ειδους οι κυβερνησεις, στην Ελλαδα, γιατι φυσικα αν κανεις δεν τους ψηφιζε δεν θα ειχαν τωρα πλειοψηφια εστω και οριακη!
    Καποιοι στην Ελλαδα ΑΚΟΜΑ δεν εχουν καταλαβει τι μεγαλο κακο για τον τοπο ειναι ο δικομματισμος και τα παιχνιδια που παιζονται!Παντως παρα τα οσα λεμε καθε φορα, να δεις οτι στις επομενες εκλογες οσοι απογοητευτηκαν απο το Πασοκ θα πανε και παλι στη...ΝΔ! :(((
    Eτσι δυστυχως ειναι η Ελλαδα, μονο που ειναι και θλιβερο και εκνευριστικο να τα βλεπεις ξανα και ξανα, δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)