23.7.11

ΝOΡΒΗΓΙΑ: Hμέρα τραγωδίας



Tουλαχιστον 84 νεοι και νεες ειναι τα θυματα της χθεσινης σφαγης στο νησι Utøya στη Νορβηγια, συμφωνα με την αστυνομια. 
Ο 32χρονος Νορβηγος δραστης, Anders Behring Breivik, εχει συλληφθει, και πληροφοριες τον συνδεουν με μια ακροδεξια οργανωση. 

Στις 15.36 Παρασκευη απογευμα τοποθετησε την βομβα σε κυβερνητικο κτηριο στο Οslo oπου εξεραγει  αφηνοντας τουλαχιστον 7 νεκρους και πολλους τραυματιες.
Δυο ωρες μετα ο δραστης φθανει στο νησι Utøya για να συνεχισει το καταστροφικο του εργο σκοτωνοντας, ισως οχι μονος του, οπως λενε αυτοπτες μαρτυρες, πανω απο 80 ανυποψιαστους νεους και νεες σε ενα καμπινγκ συναντησης και συνεδριου προοδευτικων νεολαιστικων κομματων.

Ο Mattias Carlsson, ρεπορτερ της Αftonbladet, λεει (στο video), οτι υπηρχαν νεκροί άνθρωποι παντού στο μικρο νησι. 
Στη προκυμαία υπαρχουν πολλά ρούχα από τους ανθρώπους που προσπάθησαν να διαφύγουν πεφτοντας στο νερό. Πολλοι από αυτους ηταν ακομη στο νερό, λεει. Σε ένα σημείο φαίνεται οτι τέσσερις ή πέντε άνθρωποι προσπαθησαν να κρυφτουν ολοι μαζι. Είναι ολοι νεκροι, λέει ο Mattias Carlsson. Το σώμα μιας γυναίκας βρίσκεται με την πλάτη στο νερό. Ένας άνδρας κατρακύλησε σε μια ρωγμή βραχου να κρυφτει. Ένα ζευγάρι κόκκινα παπούτσια βρίσκονται ακομα στην παραλια.

Οσοι τελικα καταφεραν να ξεφυγουν κρυφτηκαν μεσα σε ντουλαπες, ενω αλλοι προσποιηθηκαν οτι ηταν νεκροι για να γλυτωσουν, στελνοντας SMS απο εκει στην αστυνομια: "Υπάρχουν πέντε πτώματα έξω από το διάδρομο. Ειμαι σε ενα ντουλάπι με δύο άλλους, οπότε δεν μπορώ να μιλήσω", εγραψε καποιος σ ενα SMS.

Πολλοι έφηβοι στον πανικό τους να ξεφύγουν από τον σκοπευτή επεσαν στο νερο για να κολυμπήσουν στην απεναντι οχθη. Ο Ali Esbati πρωην προεδρος της νεολαιας του Αριστερου κομματος ειναι ενας απο τους επιζησαντες. Καταφερε να γλυτωσει με το να πεσει στο νερο και εγραψε στο Facebook για το δραμα στο νησι.

"Το κινητο μου δεν δουλευει, γιατι επεσα στο νερό όταν ο δράστης πλησίασε. Είμαι καλά και είμαι μαζι με αλλους σ ένα ξενοδοχείο τώρα. Πολλοί από αυτούς είναι τραυματίες, αλλοι και νεκροί. Αλλά ο δράστης- ένας ξανθός άνδρας ντυμένος αστυνομικος, ή φρουρος ασφαλείας - πρέπει να εχει συλληφθει τωρα", γράφει. 
Οι νεοι που ειναι συγκλονισμενοι και χωρις παπουτσια σε ένα ξενοδοχείο που δεν απέχει πολύ από το νησί, δεχονται τωρα ψυχολογικη βοηθεια απο τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης. 

Μια μαυρη μερα για τη γειτονικη χωρα και οχι μονο....

19 σχόλια:

  1. Τρομακτικό. Και τόσοι πολλοί νεκροί... Ακροδεξιά οργάνωση από πίσω. Ποτέ δεν θα γλυτώσουμε απ' αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουρλοπαιδο

    Ο δραστης, ακροδεξιος οπως λενε, ειχε στησει, μεχρι και ..αγροτικη επιχειρηση εδω και δυο χρονια, προκειμενου να προμηθευεται μεγαλες ποσοτητες κοπρια χωρις να κινει υποψιες (δεν ξερω βεβαια αν αληθευει)και ετσι λενε οτι εφτιαξε την βομβα που εβαλε στο Οslo!!

    Οσο καποιοι τους στελνουν στο κοινοβουλιο,υπαρχει περιπτωση να γλυτωσουμε απο την...ακροδεξιά; :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Με συγχωρεις πολυ φιλη μας ΕΛΒΑ...
    Αλλα...δεν το πιστευω...
    Πως ειναι δυνατον ενας ..!!
    Να σκοτωσει 91 ατομα...Χωρις να βρεθει καποιος πισω του...Να τον εμποδισει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τη στιγμή αυτή, οι νεκροί έχουν φτάσει τους 92 και φαντάζομαι ότι η πραγματικότητα γίνεται ακόμη σκληρότερη εαν αναλογιστούμε ότι οι περισσότεροι είναι έφηβοι και νέοι άνθρωποι.
    Πόσο επικίνδυνο είναι, όταν αρρωσταίνει τελικά το ανθρώπινο μυαλό και πόσο ευπαθές είναι στο να εκμηδενίζει κάθε έννοια ανθρωπιάς και ηθικής όταν κατακλύζεται και μεταλλάσεται από τα πολυποίκιλλα μηνύματα που λαμβάνει στον κόσμο της Πληροφορίας...
    Τυχαίο το γεγονός που αναφέρουν ότι ο δράστης ήταν μανιώδης παίχτης ενός παγκόσμιου πολεμοχαρούς και δολοφονικού παίγνιου στο Διαδύκτιο?
    Τυχαίο το γεγονός ότι ζούμε όλοι μας σε κοινωνίες όπου το φαντασιακό μπερδεύεται με το πραγματικό,όπου με το πάτημα μερικών πλήτρων έχουμε μπροστά στην οθονη μας ίδέες,απόψεις και καταστάσεις ακραίες,εικόνες τόσο διαφορετικές από αυτές του περίγυρού μας?
    Τυχαίο το γεγονός ότι και στις πλέον φιλειρηνικές κοινωνίες έχει από δεκαετίες εισβάλλει η κινηματογραφική βία μέσα από την τηλεόραση?
    Τυχαίο ότι από το Internet μπορούμε να αγοράσουμε σχεδόν τα πάντα,χωρίς τους συμβατικούς νομικούς και κοινωνικούς περιορισμούς(και-αλίμονο-πόσο "παντοδύναμους" μας κάνει στο προσυνειδητό μας επίπεδο,αυτή η δυνατότητα...)?
    Απέναντι στην φαντασιακή κοινωνία της Πληροφορίας και στη δυναμική της, καμμιά πραγματική κοινωνικη δομή δεν είναι προστατευμένη...

    :-(((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε Μαχαιρη

    Πως ειναι δυνατον λενε και οσοι ηταν στο νησακι το οποιο ειναι παρα πολυ μικρο, δεν υπηρχε εκει αστυνομια, ή καποιος αλλος φρουρος κλπ.
    Κατ αρχην δεν ξερω αν διαβασες, δεν σκοτωθηκαν ολοι, εκει..
    Επτα ατομα σκοτωθηκαν απο τη βομβα στο Οσλο και πολλοι αλλοι τραυματιστηκαν απο την εκρηξη, ενω οι υπολοιποι, οι περισσοτεροι που ηταν νεα παιδια, ηταν στο νησι και προσπαθησαν να ξεφυγουν σκοτωθηκαν ομως απο τα πυρα του δραστη, ο οποιος ισως και να μην ηταν..μονος του, οπως λενε καποιοι μαρτυρες!

    Χωρις να τον εμποδισουν,ρωτας; Μα αυτο ακριβως προσπαθησαν να κανουν καποια απο τα παιδια που ηταν εκει, δεδομενου οτι τον ειδαν ντυμενο σαν αστυνομικο και μαλιστα τους φωναζε να πανε κοντα του πριν αρχισει να πυροβολει και να σκοτωνει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχουμε σοκαριστεί όλοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλησπερα 7Demons

    Aκριβως ετσι. Προκειται για νεους ανθρωπους, μερικοι μαλιστα ηταν τοσο νεοι, 14, 15 χρονων παιδια, που πηγαιναν σχολειο και φυσικα δεν εφταιγαν σε τιποτα να πεσουν θυματα ενος αρρωστου (φασιστικου) μυαλου, μυημενου στη βια και το μισος στους ξενους, οπως τα ''βιωνε'' σε πολεμικα παιχνιδια στο Ιντερνετ, κλπ.
    Τιποτα οπως λες δεν ειναι τυχαίο και για πολλα απο αυτα τα εγκληματα ευθυνεται και η πολιτεια, κ.α φορεις, που προωθουν τη βια και τον ρατσισμο, ειτε μεσω παιχνιδιων του Ιντερνετ, ειτε πολιτικων επιλογων τους, ειτε μεσω ταινιων στη Τιβη, αδιαφορωντας για τις επιδρασεις ολων αυτων στους νεους.

    Κριμα που τα παιδια αυτα στη Νορβηγια πληρωσαν με τη ζωη τους τον παραλογισμο της εποχης μας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Φιλε Θαναση Ξ.

    Δυστυχως ετσι ειναι. Τετοιο κακο δεν το χωρα το μυαλο κανενος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τραγικό. Τα παιχνίδια βίας σίγουρα έπαιξαν μεγάλο ρόλο, αλλά το σημαντικότερο έπαιξε ο ρατσισμός, η τυφλή πίστη στις ακροδεξιές ιδέες. Είναι σοκαριστικό και απίστευτο. Είναι τρομερό να σκοτώνει άλλους ανθρώπους απλά και μόνο γιατί είχανε άλλες απόψεις από τον ίδιο, απλά και μόνο γιατί δε θέλει ξένους στη χώρα του, απλά και μόνο γιατί πιστεύει ότι αντιπροσωπεύει κάτι ανώτερο, τεράστιο μίσος από έναν κενό, τρελό άνθρωπο. Δυστυχώς δεν είναι ο μόνος τρελός εκεί έξω. Δυστυχώς υπήρξαν, υπάρχουν και άλλοι σαν αυτόν. Το "κόμμα" στο οποίο ήταν μέλος, τον χαρακτήρισε ως "συνεσταλμένο"... Δεν υπάρχουν λόγια πραγματικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Πραγματικά δεν το χωράει ο νους μας τέτοιο κακό.
    Πως σκότωσε τόσα παιδιά ανενόχλητος; Γιατί δεν τον σταμάτησαν;
    Μακάρι ν΄ανοίξουν τα μάτια στις υπόλοιπες χώρες και να γίνει κάτι με τους επικίνδυνους νασιοναλιστές.
    ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ καιρό τώρα φωνάζουμε για το αβγό του φιδιού.
    Κάποια εκατομμύρια Ευρωπαίοι θεωρούν ότι η Δημοκρατία οφείλει να δέχεται και όσους τη μισούν. Και μάλιστα τους δέχεται στα Κοινοβούλια.
    Εν ολίγοις, φίδια στον κόρφο μας!
    Κρίμα, μόνο, που την πλήρωσαν αθώοι έφηβοι! Θα βάλουν άραγε μυαλό οι ανόητοι Σκανδιναβοί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Φιλη roadartist

    Φυσικα, καποια πραγματα ειναι αλληλενδετα, ο ρατσισμός, οι ακροδεξιές ιδέες και τα αρρωστα μυαλα, οταν μετα απο το τραγικο αυτο εγκλημα ο δραστης πιστευει οτι.. "ηταν απαραιτητο" να γινει, οπως ειπε, σε δηλωση του που διαβασα σε εφημεριδα..
    Ο τι και να πει κανει ειναι λιγο μπροστα στις ζωες των αθωων παιδιων που εφυγαν αδικα απο το χερι ενος ακροδεξιου δολοφονου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καλημερα thalassamov

    Σιγουρα ειναι δυσκολο να το συνειδητοποιησει κανεις, αλλα οπως ειπα και στο φιλο @μαχαιρη, πιο πανω, oταν δεν υπηρχε φρουρος εκει να τον σταματησει και οταν πηγαινε γυρω στο πολυ μικρο νησι και πυροβολουσε οσους εβρισκε στη παραλια, ή και σε αλλα σημεια, επι μια ωρα, γυρνωντας μαλιστα να ..αποτελειωσει και οσους πιστευε οτι δεν ειχαν ηδη πεθανει οταν αρχικα τους πυροβολησε! Ποιος τολμα μετα να τον σταματησει, οταν οποιοι βρισκονταν μπροστα του, τους πυροβολουσε;

    Οσο γι αυτο που λες "να ανοιξουν τα μάτια στις υπόλοιπες χώρες και να γίνει κάτι με τους επικίνδυνους νασιοναλιστές", μενει να δουμε στο μελλον αν θα υπαρξει μεγαλυτερη κατακραυγη εναντιον ακροδεξιων κομματων σε ολη την ΕΕ και στον κοσμο. Προσωπικα δεν το πιστευω, αυτο που πιστευω ειναι οτι θα κλεισουν περισσοτερο τον κοσμο πισω απο...συρματοπλεγματα και πισω απο μεγαλυτερη αστυνομευση, αντι να δουν τις πραγματικες αιτιες πισω απο τετοια εγκληματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΦιλεΛωτοφάγε

    Η ιστορια με το ..''αβγό του φιδιού'', ειναι φυσικα πολυ παλια αλλα δεν πεθαινει ετσι ευκολα οσο καποιοι νομιζουν και στην Ελλαδα (που πολλες φορες αδιαφορουν, επειδη ο κοσμος εκει εχει αλλα προβληματα τωρα!) αλλα και στην Ευρωπη, που πιστευει οτι ο κινδυνος δεν ειναι τοσο μεγαλος οσος διαφαινεται οτι ειναι, καθε φορα που εχουμε τετοιου ειδους εγκληματα!

    Απο...ανοητους, φιλε Λωτοφαγε, εχουμε πληθωρα, σε πολλα κοινοβούλια και στην Β. Ευρωπη, αλλα και στο Νοτο και ειδικα στη χωρα μας..
    Ποιοι εβαλαν το ΛΑ.Ο.Σ (και καποιους αλλους σαν το ΛΑ.Ο.Σ!), στη Βουλη; ...Σκανδιναβοι ηταν, ή..Ελληνες; :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Ακρο-συντηρητικες ιδεες
    +
    Ρατσισμος
    +
    Θρησκευτικες φαντασιωσεις


    φερνουν τραγικα και απανθρωπα αποτελεσματα...

    (ας μην ξεχναμε τι εγινε με τους πυργους στην Νεα Υορκη...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. "Όπως γράφει στο πολυσέλιδο σημείωμά του στις 11 Ιουνίου ο Μπρέιβικ λέει: "Εξήγησα στο Θεό ότι εκτός και αν ήθελε τον πλήρη έλεγχο της Ευρώπης από τη συμμαχία μαρξιστών –ισλαμιστών τότε θα έπρεπε να διασφαλίσει τη νίκη των μαχητών που πολεμούν για την επικράτηση του χριστιανισμού στην Ευρώπη"

    (απο την Ελευθεροτυπια online)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Η αναβίωση του φασισμού ...

    Δεν είναι άρρωστος ο τύπος ... όπως ίσως προσπαθήσουν να μας πούνε !
    Ήξερε πολύ καλά τι έκανε !

    Μακάρι να μπορούσαμε να εκφράσουμε την οδύνη μας για τα τόσα αθώα θύματα στους δικούς τους ...
    Όσο μακρυά κι αν είμαστε, η καρδιά μας είναι εκεί ..

    Άλλα λόγια ΔΕΝ υπάρχουν !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Φιλε Ephemeron

    Εχεις απολυτο δικιο οτι αυτα ειναι τα.. συστατικα των επικινδυνων ακροδεξιων και αρρωστων ατομων, σε οποιο σημειο του πλανητη δρουν!
    Οσο διαβαζει κανεις δηλωσεις τετοιων ψυχικα διαταραγμενων ατομων τοσο χανει κανεις την ελπιδα οτι κατι μπορει να αλλαξει προς το καλυτερο...Δυστυχως!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Φιλε μου faro

    Mα και βεβαια βιωνουμε την αναβιωση του φασισμου εφ οσον υπαρχουν κυβερνησεις που ειτε συμπαθουν, ειτε δεν... ξεριζωνουν τα ακροδεξια στοιχεια παντου!
    Εισαι απο τους λιγους (και αυτο ειναι προς τιμην σου), που αν και μακρια νοιωθεις την οδυνη ανθρωπων που χανουν τα παιδια τους...

    Δυστυχως δεν εχουν ολοι αυτη την ικανοτητα, υπαρχει μεγαλη αδιαφορια για δραματα μακρια απο το περιγυρο μας.
    Πως γιναμε ετσι αδιαφοροι στο δραμα του αλλου, λες και εμεις ειμαστε πιο τυχεροι, ή λιγοτερο ...ευαλωτοι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)