13.8.11

"Κανείς δεν γεννιέται κακός" (;)



Eτσι τουλαχιστον ισχυριζεται ο διασημος Σουηδος συγγραφέας best seller και ακτιβιστής  ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Henning Mankell, που δήλωσε σε συνέντευξή του στο βρετανικό τηλεοπτικό show Hardtalk, τη περασμενη Δευτέρα ότι οι πολιτικοι ειναι υπευθυνοι για την άνοδο της ακροδεξιάς και ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Νορβηγία μας έδειξαν ότι οποιαδήποτε θρησκεία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν αιτια για τρομοκρατία απο ένα άρρωστο μυαλό.

«Η τρομοκρατία απο δω και περα θα συνδεεται με ανθρώπους που η δικαιολογια τους δεν θα ειναι μονο το Ισλάμ, αλλά και ο Χριστιανισμός, ή οποιαδήποτε άλλη θρησκεία" δήλωσε ο Mankell στο BBC και ειπε επισης οτι ανησυχεί για οσους που οταν μιλουσαν για τον Anders Behring Breivik και το μακελειό στη Νορβηγία, τον χαρακτηριζαν ως «evil person» (κακο ανθρωπο).


Aπο εκδηλωση στο νησι Utøya.

Ο Αnders Behring Breivik, ειπε ο Mankell, ζει σε ένα "φανταστικό κόσμο" όπου ο ίδιος πιστεύει ότι είναι ...στρατιώτης σε ..εμπόλεμη κατάσταση, απαιτώντας να του επιτραπεί να ντυθει με στολή στο δικαστήριο και οτι πιστεύει ότι οι εξετάσεις θα δείξουν ποσο σοβαρα διανοητικά διαταραγμένος ειναι ο Brevik. 
Το BBC τον ρώτησε ποσο θα πρεπει να ανησυχει ο υπόλοιπος κόσμος απο την άνοδο της ακρο δεξιάς στη Σκανδιναβία.
"Θα πρέπει να ανησυχουμε, αλλά θα πρέπει επίσης να είμαστε και ρεαλιστές επισης. Μέχρι στιγμής, η ακροδεξιά δεν είχε τόσο ισχυρή επιρροή στη Σκανδιναβικη κοινωνία. Αλλά θα πρέπει να φροντισουμε να μην αυξηθεί πολύ" απάντησε ο Mankell.

Ωστόσο ο Mankell κατηγορεί τους πολιτικους (και εκει εχει κατα τη γνωμη μου πολυ δικιο) για την αύξηση της στήριξης της ακροδεξιάς στην περιοχή, επειδη οι πολιτικοι «κρατουν τη στάση: «Ας τους αγνοήσουμε - δεν θα συζητήσουμε μαζί τους» και για μένα λεει ο Μankell αυτο είναι εντελώς λάθος. Πρέπει να εχει κανεις διάλογο μαζί τους, διαφορετικά θα αφεθουν να αυξάνονται ", δήλωσε o Mankell στο BBC.

ΠηγεςΤhe Local, BBC

6 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13.8.11

    Μια χαρα τα λεει ο ανθρωπος. Ας μην ξεχναμε οτι η σταση της "μη-παρεμβασης" η "μη-εμπλοκης" που τηρηθηκε απο τους συμμαχους κατα την δεκαετια του '30 ηταν καθοριστικη για την δυναμωση του ναζιστικου καθεστωτος και κατ' επεκταση την εναρξη του δευτερου παγκοσμιου (αν και η καπιταλιστικη κριση εκεινης της περιοδου το εβαλε και αυτη το χερι της).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Aπό που προήλθε ο όρος-βρισιά "Κουίσλιγκ" είπαμε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Kαλωσηρθες lassietteaubeurre

    Kι εγω ετσι πιστευω, αν και αν ηθελε να τα πει πραγματικα..''εξω απο τα δοντια'', θα ελεγε και οτι οι δηθεν σοσιαλιστικες κυβερνησεις ειναι οι κυριως υπευθυνοι για τη παραπλανηση των μαζων στις χωρες της ΕΕ και αυτοι ευθυνονται για πολλα απο τα σημερινα δεινα μας.
    (Δεν περιμενω, ομως, απο Σκανδιναβους και μαλιστα διασημους συγγραφεις, της εποχης μας, να ακουσω τοσο ξεκαθαρα λογια...)

    Εχεις δικιο, επισης οσον αφορα τη σταση της "μη-παρεμβασης",ή "μη-εμπλοκης" απο τους συμμαχους κατα την δεκαετια του '30 η οποια, ευνοησε την αναπτυξη (και διατηρηση) του ναζισμου στην Ευρωπη. Το θεμα ειναι κατα ποσο το συνειδητοποιει ο κοσμος σημερα,που δεν εννοει να απαγκιστρωθει
    απο τις πολιτικες του δικομματισμου, ειτε μιλαμε για Β.Ευρωπη, ειτε για το Νοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα spiral architect

    Πολυ σωστα επισημαινεις οτι το επώνυμό του επι εποχης Β Παγκ. πολεμου Νορβηγου πρωθυπουργου Vidkun Quisling, (που ηταν ενα εντελως μισητο προσωπο στους Νορβηγούς),
    χρησιμοποιείται σημερα σε πολλές γλώσσες για να δηλώσει προδότες, και δωσίλογους.

    Υ.Γ
    Οπως διαβασα, (επειδη δεν γνωριζα πολλα για το θεμα) δικάστηκε για εσχάτη προδοσία και εκτελέστηκε από απόσπασμα το 1945. Παλια, τουλαχιστον ετσι εκαναν στους προδοτες, σημερα ομως....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οταν υπάρχει έλλειμμα της πολιτικής των πολιτικών που ψηφίζουμαι και το πόπολο αρχίζει να γκρινιάζει , τότε αρχίζει και ο κάθε επίδοξος σωτήρας της κοινωνίας να βγαίνει μπροστά .


    Για τα σοβαρά εγκλήματα , όπως αυτό , οι ψυχολόγοι θα επρεπε να είχαν πιάσει δουλειά χρόνια πριν .

    Οι πολιτικοί βρήσκουν χρησιμότητα της ψυχολογίας μόνο σε ότι έχει να κάνει η πεποίθηση του ανθρώπου με την ψηφοδοσία .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. habilis

    Eχεις δικιο, σε τετοιες περιπτωσεις αυτοι που ωφελουνται ειναι οι διαφοροι επιδοξοι σωτηρες και οσοι αλλοι εχουν κερδος απο την ολη ιστορια..

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)