29.8.11

ΙΣΠΑΝΙΑ: Η εκμετάλλευση της ανθρώπινης ζωής επί Franco


 

Ο Manuel Espi αγόρασε ένα κλεμμένο παιδί. Μεχρι σημερα βασανίζεται από την απόφαση που πήρε πριν 30 χρόνια περιπου. 


Oλοκληρη η Iσπανια υποφερει απο την υποθεση των ''κλεμμένων παιδιων''. Επί των ημερών του καθεστώτος Franco, στην Ισπανια, πολλοι γονείς εξαπατηθηκαν να πιστέψουν ότι τα παιδιά τους ειχαν πεθανει κατά τη γέννηση, όταν στη πραγματικοτητα αυτα ειχαν πουληθεί!

Σύμφωνα με τους δικηγόρους που εμπλέκονται στην υποθέση των ''κλεμμένων παιδιων'' εκτιμάται ότι εγιναν περίπου 300.000 παράνομες υιοθεσίες στην Ισπανία. Από αυτες, 50.000 πιστεύεται ότι είναι καθαρή κλοπή.

Ο Manuel Espi, ζει έξω από το Ontinyent της Valencia, και βασανιζεται, ακομη, απο την απόφαση του να αγοράσει ενα παιδι. Παρά το γεγονός ότι ήξερε ότι ήταν παράνομο να αγοράσει ένα παιδί, ήταν ομως μεγαλη λαχτάρα για τον ίδιο και τη σύζυγό του. Το ζευγαρι υπέφερε από στειρότητα και αυτος ηταν ο λογος που πηρε την απόφαση να αγοράσει ένα παιδι από μια κλινική στη Valencia. Το αγόρι ονομάστηκε Lucas.



-Ήταν ένα όμορφο μωρο και ειχε κάτι το ιδιαίτερο επανω του. Ακόμα και όταν ήταν μικρός, κέρδιζε αμεσως τις καρδιές των ανθρώπων -έκανε αστείες φατσες και οι άνθρωποι τον αγαπούσαν, δήλωσε ο Manuel.


Η αγορά ομως δεν ήταν εύκολη. Τους επομενους μήνες μετά την άφιξή του Lucas στην οικογενεια, αρχισαν να τους ζητουν όλο και περισσότερα χρήματα. Εκβιαζαν τον Manuel και απειλουσαν ότι θα επαιρναν τον Lucas από το σπιτι τους, αν δεν πληρωναν περισσότερα χρήματα.
-Όταν φανηκε οτι όλα ήταν ένα ψέμα, απειλησα να τους αναφερω, ειπε ο Manuel. Θέλεις να πας φυλακή; Θα πρέπει να πληρώσεις μου είπαν.


Αφού κατεβαλλε το ισόποσο μισθων για τεσσερα χρονια πηρε τελικα το χαρτί που έδειχνε ότι Lucas ήταν ο γιος τους. Αλλά στα 18 του χρονια πέθανε ο Lucas και ο Manuel αισθανεται ακομα τυψεις.

-Ήταν ένα διαφορετικό παιδι. Τα πράγματα ήταν τόσο άσχημα, που νόμιζα ότι ηταν τιμωρία για τον εγωισμό μας ότι ο Lucas εφυγε μακριά μας. Δεν ειμασταν αξίοι του''.




Σημ. Τα παιδια που εκλεβαν απο πολιτικους κρατουμενους και φτωχες οικογενειες, κατα τη διαρκεια του εμφυλιου στα 1930 και μετα στα 1940, τα  πουλουσαν, ή τα εδιναν μετα σε συμπαθουντες του Francο. 
Εδω και καιρο εχει ηδη ξεκινησει στην Ισπανια ερευνα για τα χαμενα παιδια της δικτατοριας του Franco.

 Πηγη: SVT 

4 σχόλια:

  1. Eπισης, στην Εl Pais, μπορει κανεις να διαβασει το πολυ ενδιαφερον αρθρο:

    Can Franco's stolen children recover their identity?

    http://bit.ly/p9ivxt

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο Φράνκο στην Ισπανία, η Φρειδερίκη στην Ελλάδα. Ο φασισμός σε όλο του το μεγαλείο. Και βέβαια τα περισσότερα παιδιά ήταν στην Ισπανία, όπως και στις παιδούπολεις της Φρειδερίκης, παιδιά κομμουνιστών, αριστερών και άλλων προοδευτικών γονιών που ήταν στο αντάρτικο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα Γιαννη

    Σωστα αναφερεσαι και στα..δικα μας, που μονο οσοι τα εζησαν ξερουν τι ...ωραια ηταν τα χρονια επι...Φρειδερικης και τι εκανε η γυναικα αυτη στη χωρα!
    Ο φασισμος σε ολο του το μεγαλειο, οπως λες! Ετσι ...καλα που παμε, ομως, σε λιγα χρονια θα δουμε και κανενα.. αγαλμα της στην Eλλαδα! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ανώνυμος3.9.11

    "Εδω και καιρο εχει ηδη ξεκινησει στην Ισπανια ερευνα για τα χαμενα παιδια της δικτατοριας του Franco."

    Εδώ θα ξεκινήσει ποτέ η έρευνα για της παράνομες υιοθεσίες της Φρειδερίκης;

    Δε νομίζω...έχουμε μέλλον ακόμα...

    Άν λύσουν κάτι πιο "εύκολο", π.χ. το σκάνδαλο Siemens...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)