17.8.11

Τα..Globish, οι τουριστες & οι..(ακαταδεχτοι) Σουηδοι!

H oικογενεια του Suhail Din στη Σουηδια, (φωτο απο the Local)
Εφτασα να μαθω για τα ...Globish, μια παραλλαγη της Αγγλικης γλωσσας, (μπορειτε να διαβασετε για αυτα στη σημειωση), απο ενα ενδιαφερον αρθρο στο οποιο φαινεται η απογοητευση του Suhail Din, Αγγλου υπηκοου με καταγωγη απο Ινδια, οταν αυτος και η οικογενεια του επισκεφτηκαν προσφατα τη Στοκχολμη σαν τουριστες, αλλα διαπιστωσαν οτι κανεις Σουηδος- εκτος απο οσους λογω επαγγελματος χρειαστηκε να τους μιλησουν- δεν εδειξε προθυμια  να επικοινωνησει μαζι τους...

Οπως διηγειται: ''Η γυναίκα μου κι εγώ επισκεφθήκαμε πρωτη φορα τη Στοκχόλμη το 2003. Περασαμε υπεροχα και υποσχέθηκαμε ότι θα επιστρέφαμε με τα τρία παιδιά μας. Αφησαμε την απόφαση για διακοπές αυτό το καλοκαίρι στη κορη μου, λογω αποφοίτησης της και για τα 21α γενέθλιά της.

Όταν τη ρωτήσαμε, είπε ότι προτιμούσε μια Ευρωπαϊκή πόλη για διακοπές, όχι διακοπές σε παραλια! Και κάθε Ευρωπαϊκή πόλη έχει πολλά να προσφέρει: Ταλλιν, Παρίσι, Βαρσοβία, Φλωρεντία - όλες τους είναι υπεροχες. 

Εγώ, ωστόσο, πρότεινα τη Στοκχόλμη. Ήξερα ότι άξιζε να τη δει μια και το ένα τρίτο ειναι νερο, το ένα τρίτο αστικός χώρος, και το ένα τρίτο πράσινο. 
Όχι μόνο θα ήταν μια επίσκεψη σε μια Σκανδιναβική χώρα, είναι κάτι μοναδικό, αλλά το να βιωσει κανεις και τις μεγαλες μερες το καλοκαιρι (ακόμα κι αν ζούμε στον 55ο παράλληλο, στο Νewcastle) θα ήταν κάτι καινούργιο....

Γνωριζαμε την επιδραση της Σουηδίας, ακόμη και με τον σχετικά μικρό πληθυσμό της, στην παγκόσμια σκηνή. Έτσι, σκεφτήκαμε, ότι θα ήταν πολύ ενδιαφέρον να δούμε το κέντρο της και να μάθουμε περισσότερα για τους Σουηδούς. Ειμασταν ολοι πολυ ενθουσιασμενοι για το ταξιδι στη Σουηδια....


Καναμε κράτηση του ξενοδοχείου και της πτήσης. Αγοράσαμε τουριστικούς οδηγούς ακόμα και την κάρτα της Στοκχόλμης.


Ειμαστε καλοι επισκέπτες, μιλάμε παντα σε Αγγλικά και όχι σε Punjabi, και ντυνομαστε όπως ακριβώς κάθε άλλη Ευρωπαϊκή οικογένεια.


Επίσης γελάμε και φερομαστε όπως και κάθε άλλη οικογένεια που διασκεδάζει εξω. Στη Στοκχόλμη, σταθήκαμε υπομονετικά σε οποιαδηποτε ουρά λεγοντας «Hello», «Hej Hej», «Τack», 'Thank you', ακομα και το Αμερικανικο 'Hi, how are you?' Με άλλα λόγια, ήμασταν προφανώς τουρίστες.



Πήγαμε στη Gamla Stan, επισκεφθηκαμε ένα ιταλικό εστιατόριο οπου ενας Τουρκος εκανε τον... Ιταλό. Μας φερθηκαν καλα ο μαύρος Βραζιλιάνος οδηγός ταξί, ο Τούρκος ιδιοκτήτης κεμπάπ και τα ευχάριστα κορίτσια στο κοσμηματοπωλείο της Efva Attling, η μια ηταν Σουηδεζα, η αλλη  μιγαδας, εκπληκτικες και οι δυο. 
Στα McDonaldς οι Σουηδεζες που εργαζονταν ήταν πολυ εξυπηρετικες, όπως και στο πολυκαταστημα Åhlens.

Σε όλη την πόλη, σε κάθε οικονομική συναλλαγή ολοι ήταν ευγενικοί και επαγγελματίες. Η κοπελλα στο Μουσείο Σύγχρονης τεχνης ήταν ιδιαίτερα εξυπηρετικη.

Καναμε πολλες επισκέψεις στη Gamla Stan, Norrmalm, Södermalm και Djurgården.



Ήταν πρώτη φορα στο δρόμο, στη συνέχεια, στο Εθνικό Μουσείο και στη συνέχεια στο Drottningholm, όταν άρχισαμε να παρατηρούμε ότι τα πράγματα ήταν λίγο περιεργα. Μας κοιταζαν επιμονα στο δρόμο. 
Δεν μπορούσαμε να καταλάβουμε το γιατι, επειδη ειμαστε ντυμενοι όπως όλοι οι άλλοι, εκτός από το ότι είμαστε πιο σκουροι.  
Ειμασταν οι μόνη μη-λευκοί στο εστιατόριο Atrium, του Εθνικού Μουσείου. Ενα ζευγάρι Σουηδων στο τραπέζι μας δεν μας μιλησε ακομα κι οταν τους ειπαμε «Καλημέρα».



Οταν εφυγαν ηρθε στο ιδιο τραπεζι μια μητέρα με τη κόρη της από το βόρειο Λονδίνο, που ήταν πιστεύω Έλληνες, ή Ελληνοκυπριοι στη καταγωγη και πιασαμε μεγάλη συζήτηση.

Αργότερα, στο ταξίδι μας, οταν ετυχε να καθησουμε στην καφετέρια στο Drottningholm, η σύζυγός μου παρατήρησε ότι μας κοίταζαν επιμονα ξανά.



Σε κάποια στιγμή αισθάνθηκα σαν να επρεπε να εξηγησω ότι και οι Ινδοι εκτιμούν, επίσης, τα όμορφα μέρη, τον καθαρό αέρα και τα πράσινα δέντρα και την υπέροχη πολιτιστική κληρονομιά της Σουηδίας.


Στο τραμ προσφερα κάθισμα σε μια ηλικιωμένη γυναίκα με το σύζυγό της. Δεν μου εδωσε σημασια και προχωρησε στο βαθος του τραμ.


Καθισμένος ακριβώς απέναντι από ένα ζευγάρι, σε ένα αδειο τραμ, προσπάθησα να τραβήξω την προσοχή τους, να ανταλλάξουμε ενα χαιρετισμό. Εδειχαν να μη θελουν να διασταυρωσουν τη ματια τους και ηταν σαν να ημουν απο ...γυαλι!


Οταν στην ουρά, επεσε απο μια νεαρή ξανθιά μητέρα κατι απο το καροτσι του μωρού της, ζήτησα από τη γυναίκα μου για να το μαζεψει και να της το δωσει υποθετωντας οτι ειναι καλυτερο να το παρει απο γυναικα. Δεν της είπε ουτε ενα ''ευχαριστώ''.

Gröna Lund
Και πάλι σε ένα γεμάτο τραμ, μια γυναίκα ήταν πολύ απότομη λέγοντάς μας να προχωρήσουμε προς το εσωτερικο του τραμ. 

Στο Gröna Lund, (λουνα παρκ) περιμένοντας για τις κόρες μου υπηρχαν γυρω μας πολλοι Σουηδοι, αλλά και πάλι κανεις δεν μας μιλησε, ουτε αστειευτηκε.


Εμείς χαμογελουσαμε και αστειευομασταν με τα μωρα στα καροτσάκια τους. Οπουδήποτε αλλού στον κόσμο, αυτό θα ειχε σαν αποτελεσμα μια χαμογελαστη μητέρα. Στη Σουηδία, εισπραξαμε ένα σκληρό βλέμμα. 
Κρατουσαμε επισης τις πόρτες ανοιχτές και για αλλους οταν περνουσαμε. Κανείς δεν το αναγνωρισε.


Μια οικογένεια στο (παρκο) Skansen κάθησαν στο ιδιο τραπέζι, μας χαιρετισαν αλλά ολόκληρη η συζητηση τους ήταν στα Σουηδικά. Δεν εκαναν καμία προσπάθεια απολύτως να επικοινωνησουν μαζί μας.


Οι κόρες μου βγήκαν εξω την τελευταία Παρασκευή το βράδυ, τη νύχτα της μεγάλης τραγωδίας στη Νορβηγία.


Τους εστειλα SMS να είναι πολύ προσεκτικες και να ερθουν με ταξί πισω στο ξενοδοχειο. Ακολουθουσα τα γεγονότα στην τηλεόραση και απο το Twitter. Ειχα γινει παρανοϊκός. Οταν έφθασαν τελικά πίσω στο ξενοδοχείο μου είπαν ότι περασαν ωραια, αλλά δεν ετυχε να μιλήσουν με κανενα Σουηδο, αλλα αισθάνθηκαν την αναγκη να μιλησουν με πιο εξωστρεφεις Αμερικανούς τουρίστες.

Στην πραγματικότητα, πέρα από το επαγγελματικό περιβάλλον, δεν μιλησαμε ποτε με κανένα Σουηδό. Αυτό είναι ένα ζητημα που μας θλιβει πολυ.



Μας φάνηκε ότι οι Σουηδοί χρησιμοποιούν τη Σουηδική γλώσσας ως ...εμπόδιο για να αποθαρρυνουν τη συνδιαλλαγη, αν και οι περισσότεροι μιλούν άπταιστα Αγγλικά.

Δεν φανηκε να ενδιαφέρονται για ένα κοινωνικό διάλογο με μη Σουηδους - ή μη λευκούς, ίσως. Πολλοί Σουηδοί ήταν κρύοι, και πολύ λίγοι μας εδωσαν σημασια. Στην πατρίδα μου το Newcastle upon Tyne, στη Βρετανια, έχουμε τώρα περίπου 100 εθνικότητες που ζουν, σπουδάζουν και εργάζονται, και έχουμε πολύ λίγη κοινωνικη ένταση.

Οι περισσότεροι από εμάς μιλάμε Globish. Μια συντμημενη έκδοση της αγγλικής γλώσσας με ένα λεξιλόγιο, περίπου 5.000 λέξεων, το οποίο εξυπηρετεί σχεδόν παντού.


Στο Newcastle, ο επισκέπτης είναι βέβαιο ότι θα λάβει ένα θερμό καλωσόρισμα και μια καλη λέξη από οποιοδήποτε μέλος της κοινότητας, μαύρους, άσπρους, ή καφέ, Κινέζους, ή Ασιατες.



Η κόρη μου θα ήθελε να ζήσει στη Στοκχόλμη, αλλά η συμβουλή μου είναι ότι υπάρχουν πολλές πόλεις πιο εύκολες για κάποιαν σαν κι αυτήν για να κάνει το σπίτι της- ειδικά η δικη μας''.





Σημ. 
1. Ολες οι υπογραμμισεις δικες μου 

2. Τα Globish είναι ένα υποσύνολο της αγγλικής γλώσσας και επισημοποιήθηκαν από τον Jean-Paul Nerriere στα 1995, προκειμενου να περιγραψει μια παραλλαγη της Αγγλικης γλωσσας, που εγκειται στην απλοποιημενη γραμματικη και σ ενα λεξιλογιο 1,500 λεξεων.
Δεν γνωριζα τιποτε αλλο, ομως το ολο θεμα μου θυμισε λιγο την παλια Esperanto, αλλα οπως διαβασα δεν ειναι σαν αυτη. 
Δεν ειναι μια κατασκευασμενη γλωσσα, αλλα μια διαλεκτος που συνεχως προσαρμοζεται και προερχεται απο τη πρακτικη της χρησιμοτητα. 
Περιπου 88% της ανθρωποτητας μιλαει ...Globish κατα καποιο τροπο και οπως λεει ο Nerriere "δεν είναι μια γλώσσα", per se, αλλά μάλλον είναι το κοινό έδαφος που οι non-native-speakers της Αγγλικης,  παγκοσμιως, φαινεται να εχουν υιοθετήσει στο πλαίσιο των διεθνών συναλλαγων τους. Δειτε και το video που ο ιδιος εξηγει και δινει περισσοτερες πληροφοριες.
 

12 σχόλια:

  1. Βρε δε λες πάλι καλά που δεν ήρθε και από τας Αθήνας; Μην τον τουλουμιάζαν τίποτε χρυσαυγίτες...

    Δυστυχώς η ανθρώπινη βλακεία είναι παγκόσμια και αήττητη.

    Χρώμα δέρματος, μαλλιών, ματιών και αηδίες. Δυστυχώς δεν βλέπω πώς μπορεί να αλλάξει αυτό. Ίσως αν αποκτήσουμε όλοι πράσινο δέρμα ενισχυμένο με χλωροφύλλη με την βοήθεια της γενετικής μηχανικής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εχω ζησει κατα καιρους στην Στοκχολμη και στην Σουηδια γενικοτερα για περιπου 10 χρονακια,κι αυτα που περιγραφει ο τυπος δεν ειναι τιποτα μπροστα σ'αυτα που εχω βιωσει εγω.Στην Solna ο ανεγκεφαλος πυροβολουσε με φλωμπερ τους μαυροκεφαλους,και δεν ετρεχε τιποτα.Απολαμβανουν ακομα την ασυλια του μαξιλαριου αναμεσα στην κοκκινη αρκουδα και τα λαμπιονια του λουνα παρκ του καπιταλισμου.Η πολιτικη ορθοτητα ειναι μια μαλακια και μιση.Με τους ρατσιστες αντιδρω με τον ιδιο τροπο.Αν καταλαβαινουν,πραγμα απιθανο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Έλβα, ήξερες ότι υπάρχουν Globish και στα ελληνικά; Προς το παρόν ο μόνος που τα χρησιμοποιεί, είναι ο ΓΑΠας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Elva god morgon!
    (ας είν' καλά ο γούγλης!)

    Eσένα και κατ' επέκταση τους Έλληνες που έχουν κάτι χρόνια "κει πάνω", πως σας αντιμετωπίζουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Συμπατριωτα pølsemannen

    Εχετε πολυ δικιο οτι ''η ανθρώπινη βλακεία είναι παγκόσμια και αήττητη'' και τα παραδειγματα τα βλεπουμε και στο Νοτο, εφαρμοσμενα απο χρυσαυγιτες κλπ ''ιντελλεκτουελ'' στοιχεια... :((

    Δεν ειναι κακη η ιδεα σας να χρησιμοποιηθει καποιο χρωμα με τη βοηθεια της γενετικής μηχανικής!
    Προς θεου ομως, οχι...πρασινο! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σου Αdegia

    Εσυ τα γνωριζεις καλυτερα, εφ οσον εχεις μεινει οπως λες 10 χρονια. Εχεις αρκετη εμπειρια και απ ο τι λες οχι παντα καλη!
    Υπαρχει αραγε κατι που θυμασαι ολα αυτα τα χρονια ως θετικο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Kαλημερα Swell

    Ελυσες την απορια πολλων, μαλλον! :PP

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. spiral architect

    God morgon! :)

    Eξαρταται παντα απο τη περιπτωση, εχει τυχει να γνωρισω μη ρατσιστες Σουηδους, αλλα και πολλους αλλους που αμεσως καταλαβαινεις οτι σε θεωρουν κατωτερο τους!
    Οσοι ειναι απο ΗΠΑ και Αγγλια εχουν συνηθως καλυτερη μεταχειρηση εδω, απ
    ο τι εμεις οι αλλοι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @ Elva:
    ... Οσοι ειναι απο ΗΠΑ και Αγγλια εχουν συνηθως καλυτερη μεταχειρηση εδω, απ ο τι εμεις οι αλλοι!

    Προφανώς όσοι είναι WASP, και όχι π.χ. ινδικής, αφρικανικής, ή ... βαλκανικής καταγωγής!

    Το φαντάστηκα γιατί από μια πρόσφατη λιγόμηνη διαμονή μου στην Ολλανδία είδα ότι, ακόμα και Έλληνες ή Γάλλοι (με καταγωγή από Μάγκεμπ) μεταπτυχιακοί φοιτητές να αντιμετωπίζονται κατ' αρχήν με επιφύλαξη και έπειτα με κοινωνικό αποκλεισμό, από ένα λαό με λατρεία στην Αρχαία Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. spiral architect

    E, καπως ετσι, ειναι παντου πιστευω για oσους δεν ανηκουν στη κατηγορια...WΑSP!

    Οσο για Ολλανδία δεν εχω καλυτερη γνωμη, μαλιστα εκει το ξενοφοβικο κομμα http://bit.ly/nNLdJu εχει ανεβει οποτε τι περιμενει κανεις απο μια χωρα οπου οι περισσοτεροι θαυμαζουν τις ΗΠΑ και μαλιστα εχω ακουσει οτι οι Ολλανδοι φοιτητες μιλουν ισως τα καλυτερα Αγγλικα απ ολα τα αλλα πανεπιστημια της ΕΕ.
    Ο λογος ειναι οτι τα Πανεπιστημια τους χρησιμοποιουν Αγγλικα στα περισσοτερα προγραμματα, ως instruction language. Αντε να τους συναγωνισθει κανεις μετα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Όταν διάβασα το αρχικό post στο "The Local" μου θύμισε σκηνή από την ταινία "Το πάρτι" με τον Peter Sellers...
    Σε κάθε κουλτούρα υπάρχουν διαφορετικοί κώδικες συμπεριφοράς. Ο φίλος μας, δεν κατάφερε να επικοινωνήσει με τους ντόπιους ίσως επειδή δεν κατάλαβε αυτούς τους κώδικες.
    Οι διαφορές, δεν κάνουν τον ένα ή τον άλλο λαό καλύτερο ή χειρότερο.
    Στη πόλη που μένω (στη Σουηδία), συχνά χαιρετάμε στο δρόμο εντελώς άγνωστους όταν συναντηθεί το βλέμμα μας και είναι σύνηθες φαινόμενο άγνωστοι να πιάνουν την κουβέντα.
    Πιστεύω να μη νομίζει κανείς ότι αν επισκεφθεί το "Newcastle upon Tyne", θα γεμίσει ρυτίδες ανταποδίδοντας τα χαμόγελα των ντόπιων...
    Πάντως μετά από έξι χρόνια στη Σουηδία, δεν αισθάνθηκα να με αντιμετωπίζουν οι ιθαγενείς σαν κατώτερο ή έστω υποδεέστερο.
    Καμιά φορά είναι τα προσωπικά μας συμπλέγματα που μας κάνουν να νοιώθουμε... κάπως και όχι οι άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλωσηρθες Petro

    Δε διαφωνει κανεις οτι σε καθε κουλτούρα υπάρχουν διαφορετικοί κώδικες συμπεριφοράς, οπως κι εσυ λες και το σιγουρο ειναι οτι οταν καποιος ερχεται απο αλλη κουλτουρα δεν τους κατανοει!
    Το θεμα, ομως, ειναι κατα ποσο θα πρεπει να εφαρμοζονται πιστα τετοιοι ''κωδικες'' ειδικα σε καποιους που ερχονται ως ..τουριστες! Οπως ειπε ο φιλος ηταν ξεκαθαρο, αφου μιλουσαν Αγγλικα και εν μεσω τουριστικης σαιζον να καταλαβουν οι Σουηδοι οτι οι ανθρωποι αυτοι ηταν τουριστες και οχι..μεταναστες/προσφυγες, οπως ισως πολλοι τους περασαν λογω του.. χρωματος τους!

    Εχοντας, ηδη, περισσοτερα απο εσενα χρονια παραμονης εδω, εχω συνειδητοποιησει οτι οταν καποιος δεν θελει να δει καποια πραγματα, τοτε ποτέ δεν τα βλεπει.Τι εννοω;

    Το οτι καποιος απο Ελλαδα δεν αντιμετωπισε προβλημα δεν σημαινει και οτι ολοι οι ξενοι, ολων των φυλων ειναι καλοδεχουμενοι στη Σουηδια και αλλου, οπου ειναι μειοψηφια.

    Καποια απο τα παραδειγματα που δινει ο φιλος τα εχω ζησει κι εγω στα χρονια που εχω μεινει στη Σουηδια και μερικες φορες με εχουν απογητευεσει, αλλα δεν πρεπει να γενικευει κανεις βεβαια, γιατι ζωντας εδω ξερω οτι ευτυχως δεν ειναι ο λ ο ι οι Σουηδοι ετσι!

    Oμως, ειναι η εμπειρια που κανει πολλες φορες τη διαφορα και ο φιλος δεν ειχε καιρο να βιωσει....
    εμπειριες,εφ οσον στο συντομο χρονικο διαστημα που εμεινε στη χωρα, αντιμετωπιστηκε απο πολλους ως.. μεταναστης και αυτο ειναι που εισεπραξε.
    Αν το αναλυσει αυτο κανεις περισσοτερο βγαζει παντως καποια χρησιμα συμπερασματα.
    Πρωτα οτι πολλοι λαοι (σαν τους Σουηδους και τους Ελληνες) δεν ειμαστε εξοικειωμενοι με..τουρισμο απο μη λευκες χωρες και ετσι καποιοι απο εμας ισως εχουν ενα Α προβλημα να δεχτουν οτι π.χ ο Ασιατης που ηρθε στην Αθηνα δεν ειναι αναγκαστικα...
    ο ''παρανομος μεταναστης'' που αυτοι νομιζουν!

    Eνα δευτερο συμπερασμα ειναι οτι πολλοι λαοι ειναι πολυ πιο ευγενικοι προς τους...λευκους τουριστες (και μαλιστα οσο πιο ξανθοι τοσο πιο καλα τους φερονται) και πιο αγενεις προς τους εγχρωμους, αφου σε αρκετες περιπτωσεις δεν τους εκλαμβανουν καν για...τουριστες!

    Οσο για το "Newcastle upon Tyne" πιστευω κι εγω οτι υπερβαλλει λιγο, οι Αγγλοι δεν ειναι και τοσο.. εγκαρδιοι ανθρωποι, ισως ομως ειναι περισσοτερο ομιλητικοι απο τους Σουηδους, οταν εχουν να κανουν με τουριστες και εκει ειναι το ζητημα πιστευω και μαλλον στο θεμα των τουριστων στην Αγγλια αναφερεται ο φιλος Ινδος, ο οποιος προφανως μενει σε ενα multi-culti προαστειο, το οποιο oμως σε καμμια περιπτωση δεν αντιπροσωπευει (και) τη ξενοφοβικη Βρετανια!

    Τελος, αναφερεις οτι στη Σουηδικη πόλη που μένεις, συμβαινει συχνα να ''χαιρεταει ο κοσμος εντελώς άγνωστους όταν συναντηθουν τα βλέμματα και οτι μερικες φορες άγνωστοι πιάνουν την κουβέντα''.
    Eισαι τυχερος, τοτε, αλλα αυτο δεν ειναι ο κανονας για ολους τους ξενους, δυστυχως.

    Εγω πιστευω οτι θα ηταν ωραιο αν πραγματικα μπορουσαμε αν οχι να χαιρετουμε ο ενας τον αλλον, τουλαχιστον να ειμασταν λιγο πιο.. ευγενικοι ο ενας στον αλλον, οταν επικοινωνουμε, ασχετως χρωματος και φυλης.

    Ισως αργησει βεβαια, αλλα ας ελπισουμε οτι θα το δουμε καποτε και στη Σουηδια, οπως και στην Ελλαδα, που ειναι ακομα χειροτερη σε θεματα συμπεριφορας προς τους μεταναστες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)