8.8.11

M. Bρετανία: London...burning (again!)



Tο Λονδίνο καιγεται και πάλι. Δεν ειναι η πρωτη φορα που παρατηρει κανεις όλο και πιο συχνες ταραχες απο τοτε που ξέσπασε η οικονομική κρίση. Ειναι χαρακτηριστικο οτι την ωρα που οι δυτικοί ηγέτες παλεύουν για να φρεναρουν τον οικονομικό πανικό, οι νέοι συγκουονται με την αστυνομία στους δρόμους του Τοttenham, ελεγε χθεσινο  αρθρο της SvD

Σημερα διαβαζουμε οτι  συνεχιστηκαν για δευτερη νυχτα και το ΒΒC ζητουσε απο τους αναγνωστες του να του πουν πως επηρεαστηκαν απο τις συμπλοκες....Αληθεια αυτο ειναι το μονο ζητουμενο; 

Οπως διαβαζουμε, οι συμπλοκες στο Βορειο Λονδινο άρχισαν μετά τον θανασιμο πυροβολισμο του 29χρονου Mark Duggan από την αστυνομία. Οι συνθηκες του θανατου του δεν ειναι ακομα γνωστες και θα το δειξει η έρευνα. 

Παντως ο κοσμος δεν φαινεται να εκπλήσσεται απο το γεγονός ότι οι ταραχές γινονται αυτη την εποχη. Τα τελευταία χρόνια το κλίμα έχει γίνει πιο σκληρο στη Βρετανια, ιδιαίτερα στις φτωχότερες περιοχές της, είτε είναι στο Λονδίνο, ή αλλου στη χωρα. Η αστυνομία κανει περικοπες παντου, ενώ εξαφανίζονται σιγα σιγα πολλες υπηρεσιες για τη νεολαία.

Έχουμε επισης δει την εμφάνιση ακροδεξιών κινηματων π.χ English Defence League, στο Luton, το κίνημα που ενέπνευσε τον Anders Behring Breivik, στη Νορβηγία.

Στο Λονδίνο και σε άλλες πανεπιστημιακές πόλεις, oπως αναφερει το αρθρο, "ριζοσπαστικά στοιχεία έχουν ουσιαστικά υπεισέλθει στις ειρηνικές διαδηλώσεις σπάζοντας παραθυρα τραπεζων. Τα γραφεία του κόμματος των Torries είχαν καταληφθεί, ενω επιτεθηκαν και στο αυτοκίνητο του Πριγκ. Καρολου".
Εν τω μεταξύ, η αστυνομία έχει να λογοδοτήσει για τον θανατο του πωλητή εφημερίδας, Ian Tomlinson, που πέθανε στις διαμαρτυρίες των G-20 το 2009.

Η εφημεριδα Guardian, ομως, αναφερει σε αρθρο της οτι στο Τottenham, που διοικητικα ανηκει στη περιοχη του Haringey, πάνω από 10.000 άτομα παιρνουν επίδομα ανεργιας. Στο Τottenham πρόσφατα στοιχεία της κυβέρνησης έδειξαν οτι υπήρχαν 54 ατομα για μια θεση εργασιας!

Παρά τη μικρή πτωση σε εγκληματα που δηλωθηκαν στην αστυνομια φετος μέχρι τον Ιούνιο του 2011, σε σύγκριση με τους προηγούμενους 12 μήνες, στο Haringey σημειώθηκε αύξηση των διαρρήξεων και μια ανησυχητική αύξηση των ληστειών κατά πολιτων, απο 884 περιπτωσεις σε 1204. 
Το γειτονικο Edmonton συνδεθηκε ασχημα με μοιραία περιστατικα μαχαιρωματων εφήβων τα τελευταία χρόνια. 

Περικοπές δαπανών οδηγησαν  στο κλείσιμο 8 από τα 13 στεκια νεολαίας στο Haringey παραλληλα με τη μείωση του αριθμού αστυνομικων, που αναμενεται να γινει. 
Σε ενα τέτοιο κλίμα, ο θανασιμος πυροβολισμος του 29χρονου πατέρα τεσσάρων παιδιων Mark Duggan την Τρίτη το βράδυ απο την αστυνομια είναι πιθανό να εστρεψε πολλους νεους εναντιον του νομου και αλλων συμπολιτων τους.


Θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί; Θα μπορουσε η αστυνομία να ειχε κανει καλύτερη δουλεια και να ειχαν προβλεψει τέτοια προβλήματα αντιμετωπιζοντας τα ετσι ωστε να προλαβουν τις συμπλοκες; Ισως, αλλα ενα ειναι το σιγουρο, η δυσαρέσκεια και η εγκληματικότητα θα μπορουσαν να ξεσπάσουν οποιαδηποτε μερα σε ενα σωρο άλλες περιοχες του Λονδίνου. 

Την άνοιξη η αστυνομία συγκρουστηκε για αρκετές ημέρες με τους καταληψίες στο Bristol. Σύμφωνα με την αστυνομία προετοιμαζοντουσαν για επιθέσεις εναντίον της Tesco, μια από τις σημαντικότερες αλυσίδες βασικών προϊόντων της χώρας που κατηγορούνται για φοροδιαφυγή.
Στη Βόρεια Ιρλανδία υπαρχουν αναταραχες ακόμη και μεταξύ των "loyalists". Το περασμένο καλοκαίρι, εγιναν διάφορα σοβαρά επεισόδια στο ανατολικό Belfast. Πριν από αυτό, τα πράγματα μεταξύ των Ρεπουμπλικάνων διαφωνούντων ειχαν φτάσει σε νέα ανησυχητικά επίπεδα με αρκετές δολοφονίες αστυνομικων, απειλές και βομβιστικές επιθέσεις. Και οι δύο πλευρές έχουν εμπλακεί σε επιθέσεις κατά των μεταναστών.

''Ακόμα και στο σπίτι μου στο Hackney, λεει ο ρεπορτερ της SvD, Jon Pelling, το κλίμα έχει επιδεινωθεί. To Ανατολικό Λονδίνο θα φιλοξενήσει του χρονου τους Θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αγωνες ειναι κατι σαν ευκαιρία να αναδειχθει η περιοχή. Τώρα, πολλοί φοβούνται ότι η βία θα βαλει τη σφραγιδα της στη περιοχη. Έγω, λεει ο Pelling, εχω γινει μαρτυρας, αλλα και εχω υποστεί ο ιδιος επιθέσεις. Ο αριθμός των νέων που πεθαίνουν αδικα σε συμπλοκες συμμοριων συνεχίζει να αυξάνεται'', λεει.

Υπάρχουν πολλα προηγουμενα γεγονοτα, ένα από αυτα ηταν οι ταραχές στο Brixton το 1981. Τοτε ηταν οι Αφρικανοι και οι κατοικοι απο τη Καραϊβική κατά της αστυνομίας. Ήταν η οικονομική κρίση και η αστυνομία ειχε κατηγορηθεί για ρατσισμό. Στο Τοttenham ξέσπασαν ταραχές και το 1985. Την εποχή εκείνη, σκοτώθηκε ένας αστυνομικός. Οι ταραχές ξέσπασαν αφου μια γυναίκα πέθανε από καρδιακή προσβολή σε μια κατ 'οίκον έρευνα.

Πιθανότατα η κατάσταση θα επιδεινωθεί πριν να δουμε σημαδια βελτιωσης, επισημαινει το αρθρο. Οι κοινωνικές εκφράσεις είναι συχνά βίαιες και συγκρουσιακες. Στο βαθος υπαρχει μια βαθιά περιφρόνηση για τους πολιτικους. Μετά τα σκάνδαλα με τις αποδειξεις, στη Βουλή, δεκάδες πολιτικοί πιεστηκαν να παραιτηθουν. Αρκετοί βουλευτές φυλακιστηκαν όταν τα δικαστήρια έκαναν ό, τι μπορούσαν για να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη στο σύστημα.

Ότι και η αστυνομία και οι κορυφαίοι πολιτικοί της χώρας που κατηγορούνται για διαφθορά από τους ανθρώπους της κλικας του Murdoch, καθολου δεν αυξάνει την εμπιστοσυνη που απαιτείται για τα δύσκολα χρόνια που ειναι μπροστά μας.

Πηγες: SvD, BBC, Guardian

6 σχόλια:

  1. Κάτι ήξεραν οι Clash!
    (δεν λέω για τους Pistols)

    Όπως έγραψα και σε "αδελφό" blog:

    Δυστυχώς το "σύστημα" έχει μεγάλη "εντροπία" και για να περιέλθει σε ισορροπία θέλει πολύ δουλειά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φαντάζομαι ότι επειδή στην Ελλάδα τα δικαστήρια κάνουν ό,τι μπορούν για να μην τιμωρηθεί ποτέ κανείς πολιτικός ή παράγοντας με οικονομική δύναμη, εμείς θα πρέπει να αρχίσουμε το κάψιμο "down town".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. spiral architect

    O Clash μια χαρα τα ελεγαν τοτε, αλλα λιγοι τους ακουγαν! (Οι Pistols, ηταν σε αλλα μηκη κυματος, παντως...) :)

    Χρειαζεται πολυ δουλεια οπως λες, αλλα και μεγαλυτερη συνειδητοποιηση, γιατι οι διαμαρτυριες στο Τοttenham εχουν περισσοτερα στοιχεια χουλιγκανισμου, παρα βασιζονται σε συνειδητοποιημενες διεκδικησεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Swell

    Eιμαστε απο τις λιγες εξαιρεσεις χωρων οπου με τοση διαφθορα, δεν εχουμε δει ουτε να παραιτειται κανεις, ουτε βεβαια και να φυλακιζεται ποτέ!
    Απο την αλλη, θα πρεπει να αισθανομαστε και ...''ενοχοι'' απο πανω, καθε φορα που γινεται καποια συμπλοκη και υπαρχουν θυματα, την ευθυνη των οποιων παντα φορτωνουν στους διαδηλωτες,... ποτέ στην αρχουσα ταξη και τους εκπροσωπους της...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όσο βαθαίνει η καπιταλιστική κρίση, που φέρνει μεγάλη φτώχεια στους λαούς, οι αντιδράσεις θα παίρνουν τη μορφή χιονοστιβάδας !

    Έρχεται το τέλος του καπιταλισμού, όλο και πιο πολλοί το αντιλαμβάνονται αυτό !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλημερα faro

    Tα πραγματα ειναι ασχημα για πολλους λαους παντου πια στην ΕΕ και φυσικα, οπως γνωριζουν ολοι οσοι ασχολουνται, οι λογοι παντου εχουν να κανουν με τον κοινωνικο αποκλεισμο, ειτε μιλαμε για τη Βρετανια, ειτε για την Ελλαδα, ειτε για αλλες χωρες, οπου το μοντελο του φιλελευθερισμου εχει εξαπλωθει και ψαλλιδιζει ονειρα και ζωες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)