24.8.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: Ενεργό Μέλος των Ναζί o...Ιngvar!




Ενεργό μελος του Ναζιστικου κομματος στη διάρκεια του Β 'Παγκοσμίου Πολέμου ηταν τελικα, οπως αποδειχθηκε, ο ιδρυτης και ιδιοκτητης του κολοσου ΙΚΕΑ, Ingvar Kamprad, οπως γραφει και η  Αftonbladet, αλλα και αλλες εφημεριδες, σημερα, εδω.

Βεβαια η ειδηση δεν ειναι ...κεραυνος εν αιθρια, αφου και στο παρελθον υπηρχαν στοιχεια οτι ειχε διασυνδεσεις με το εθνικιστικο κομμα Svensk Socialistisk Samling (SSS), αλλα το καναλι της SVT και συγκεκριμενα η δημοσιογραφος Elisabeth Åsbrink αποκαλυπτει στο βιβλιο της "Och i Wienerwald står träden kvar." (Και στο Wienervald εχουν απομεινει δενδρα) οτι ο Κamprad οχι μονο ηταν ενεργο μελος, αλλα και οτι στρατολογουσε ατομα στο ναζιστικο κινημα!!

Είναι λίγο περίεργο ότι ο Kamprad δεν βγηκε να μιλησει ανοικτα γι αυτά τα στοιχεια, λεει η δημοσιογραφος. Στο παρελθον ειχε πει ότι θελει καποια στιγμη  ''να μιλησει για ολα αυτα και να ζητήσει συγγνώμη'', λέει η Ελίζαμπεθ Åsbrink, στο δελτιο ειδησεων της SVT.... 

Το δελτιο ειδήσεων αποκαλύπτει ότι η υπηρεσια προ της SÄPO, η Γενική Υπηρεσία Ασφαλείας ειχε απο το 1943 συνταξει φακελο για τον Ingvar Kamprad με τον τίτλο «Ναζιστης». 
Εκει, ασχοληθηκαν με την ενεργη του συμμετοχή στο ναζιστικό κίνημα και πώς στρατολογουσε νέα μέλη για το Svensk Socialistisk Samling.
Το δελτιο ειδησεων αποκαλυπτει επισης οτι σύμφωνα με δήλωσή της υπηρεσιας Ασφαλειας σε επιστολή που και η αστυνομία διαβασε, ο Κamprad αφιέρωνε πολύ χρόνο σε αυτη τη δραστηριοτητα.

O ιδιος ο Kamprad ειχε περιγράψει προηγουμένως τις διασυνδέσεις του στο κίνημα ως ...''αμαρτίες''.
-Σήμερα έχω μια εντελώς διαφορετική άποψη, ειχε δηλωσει ο Κamprad, σε παλαιότερη συνέντευξή του στο καναλι SVT.

Η Ylva Magnusson, υπεύθυνη Γραφείου Τύπου του ΙΚΕΑ στη Σουηδία, δεν θελει να σχολιάσει τα νέα δεδομένα, αλλά παραπεμπει στον εκπρόσωπο του Kamprad στην Ολλανδία, Per Heggenes.
Όταν η Aftonbladet απευθυνθηκε στον Heggenes, αυτος λεει οτι δεν εχει λαβει υπόψη του τα νεα στοιχεία, αλλά υποσχεθηκε να επανέλθει.


Πως και ποσο κατι τετοιες αποκαλυψεις επηρεαζουν οσους απο εμας εχουμε παρει σχεδον oλο μας το...βιος απο τα ΙΚΕΑ; :((




12 σχόλια:

  1. Στην περσινό κατάλογο της ΙΚΕΑ είχαν μια αφρικανικής καταγωγής "οικογένεια", αφροσουηδούς ή αφροαμερικάνους,δεν είμαι σίγουρη για την ταυτότητα.
    Μια καμπάνια που κακά τα ψέμματα πρέπει να θεωρήσουμε πολύ θετική και πολυπολιτισμικά υποσχόμενη,ειδικά για τις χώρες της Ευρώπης.
    Για τα εγκλήματα,σιωπώ αφού δεν γνωρίζω τις λεπτομέρειες.
    Παρ΄όλα αυτά, ευχαριστώ για την πληροφορία, μάλλον είναι κάτι που όλοι πρέπει να γνωρίζουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη thalassamov

    Οσον αφορα τη διαφημιση και το ευρος του αγοραστικου κοινου των απανταχου, πια, ΙΚΕΑ ειναι λογικο να προβαλλεται το μοντελο multi culti, το οποιο κερδιζει ως προφιλ.
    Απο κει και περα, ομως, το ΙΚΕΑ εχει δεχθει πολλες φορες κριτικη και για τον ιδιοκτητη με το ..υποπτο παρελθον, αλλα και για τις οff shore δραστηριοτητες του.

    Διαβασε, αν σε ενδιαφερει και αυτο:

    http://stovoreiostereomatiselva.blogspot.com/2011/01/lasweden.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, δεν εντυπωσιαστήκαμε κιόλας. Οι "δικοί" μας ήταν "καλύτεροι" και με πιο πολλές δάφνες αυτού του επιπέδου. Οι πρόγονοι όλων των γνωστών μεγάλων οικογενειών, είχαν συνεργαστεί με τους κατακτητές. Όπως η εκκλησία με τους Τούρκους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Να θυμηθούμε και τον πρόεδρο της γερμανικής ένωσης εργοδοτών Σλάγιερ, που ήταν στα SS από το '33; (εκτελέστηκε από την RAF το '76...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Swell


    Σιγουρα εχουμε και ειχαμε κι εμεις τετοια ...φρουτα, δεν παμε πισω!

    Μας πανε αυτοι πισω! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Kαλωσηρθες και απο εδω TRASH

    Σωστα, καλα που τον ..απηλαξε, η RAF, απο τα ''καθηκοντα'' του, αλλιως τωρα θα ειχε γινει ποιος ξερει ισως και ...πρωθυπουργος! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ανώνυμος7.9.11

    ρε, τι όλο σας το βιος από το ικέα; πάτε καλά; εδώ εμείς που δεν είμαστε του κόμματος σκιζόμαστε να παίρνουμε από τα φοιτητικά επιπλάδικα του μπαρμπα Μήτσου και από τα έπιπλα του κυρ Τάκη για να ενισχύσουμε κανένα ντόπιο μικρομεσαίο... κι εσείς μου λέτε ότι χαρίζετε τα λεφτά σας στις πολυεθνικές ελαφρά τη καρδία;;; αυτό με σύγχισε πιο πολύ στην είδηση!!! :P το ότι ανακαλύφθηκε ένας ακόμη ναζί να χει κάνει περιουσία μου ακούστηκε σαν τη φατμέ στο γενί τζαμί... αν δεν έκανε λεφτά ο ναζί ποιος θα κανε; ο μπάρμπας μας που είναι να-μη-ζὶ από την κρίση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμος7.9.11

    επίσης ερώτηση @Elva: γιατί να πρέπει να χαρίσω τα στοιχεία μου στο γκουγκλ για να σχολιάσω; :( δε γίνεται να σχολιάζουμε ανώνυμα και να ελέγχεις το σχόλιο πριν αναρτηθεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Καλως τηρουλιτα

    Τροπος του λεγειν ''ολο μας το βιος'' ρουλιτα μου! ;)
    Ουτε εμεις ειμαστε του ..κομματος, αλλα ελα που εδω δεν υπαρχουν ...Τάκηδες και Μητσοι,για να ειναι φθηνοτεροι, ισως, απο τον ..Κamprad, που κι εμεις μετα την ειδηση αραιωσαμε ηδη τις επισκεψεις μας....
    Ας οψονται οι χαμηλες τιμες του! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ανώνυμος8.9.11

    ωπ, συγγνώμη, νόμιζα ζεις στην Ελλάδα!! :) πάσο τότε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ρουλίτα

    Συγχωρεισαι, συγχωρεισαι! Δε θα μπορουσες να το ηξερες αλλωστε παρα μονο αν ειχες δει το προφιλ! ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ενας που διασχιζει την πολη χανοντας μιση μερα για να βουτηξει μερικα μολυβια και να εχει την ψευδαισθησει οτι εξοικονομει καποια χρηματα τον νοιαζει τιποτα για το παρελθον του κυριου Ικεα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)