30.9.11

Θα πει τελικα το..."ναι";



Η Fatma είναι μια 25χρονη φωτογράφος απο τη Τουρκια με καταγωγη απο το Κουρδισταν. Για να ζήσει μια ζωή μακρια απο τους παραδοσιακούς δεσμούς της πατριαρχικής οικογένειας της, μεταναστευσε στην Ιταλία. Εκεί ερωτεύτηκε τον Davide, έναν Ιταλό, αλλά οι γάμοι της οικογένειάς της ήταν πάντα προσυμφωνημένοι απο τους γονεις, και ο πατέρας της είναι αποφασισμένος να σεβαστει τις παραδοσεις!
Η Fatma πηγαίνει στην Κωνσταντινούπολη ενα καλοκαίρι αποφασισμένη να πει στο πατέρα της οτι έλει να παντρευτεί τον Davide.
Από αναζήτηση της Fatma για ανεξαρτησία και μεσα απ το ντοκυμαντερ αυτο έχουμε μια εικόνα  για τη ζωή των γυναικών στη Τουρκια, πως προσεγγιζουν το γάμο, τους ανδρες και την αγάπη, βλεποντας  τη σύγκρουση μεταξύ του μοντερνισμου και της παράδοσης.

Το φωτογραφικό έργο της αφορά την ατυχία των γυναικών στην οικογένειά της. Σ ενα ταξιδι με το πατερα της στο γαμο μιας συγγενους τους στην Ανατολία, η Fatma δεν τολμα να του πει για τον David. Στην πορεία, ομως αρχιζει να γνωρίζει τον πατέρα της λίγο καλύτερα: Ο ίδιος είχε απορριφθεί από τα πεθερικά - ήταν τοτε πολύ αριστερος  και τα μαλλιά του ήταν μακρια!.....

Στη ταινια η Fatma σχολιαζει τα συναισθήματά της και τη σχέση με την οικογένειά της, ρίχνοντας φως στη στάση της οικογένειάς της
Η Pinar εξάδελφη της, που για παράδειγμα, δεν μπορεσε να πάρει βιζα και να παντρευτει ενα ξαδελφο της που μενει στη Σουηδια, γρηγορα ομως την παντρεψαν με ενα αλλο ξαδελφο και παρα τη θεληση της!
Δεν είχε βεβαια επιλογή, αλλά απογοητευμενη λεει οτι πιστεύει οτι οι ...προσυμφωνημένοι γάμοι είναι οι καλύτεροι.
«Η αγάπη σε τυφλωνει», λέει ο πατέρας Fatma, που υποστηρίζει ότι η οικογένεια ποτέ δεν κανει λάθος
Αυτό δινει ελπίδα στη Fatma, ενω η αγωνια φαινεται στο πρόσωπο του Davide όταν ερχεται, με την οικογενεια του, στη Kωνσταντινουπολη και ετοιμαζεται να ζητήσει το χέρι της, σύμφωνα με το παραδοσιακό έθιμο.

Θα πει ο πατερας της Fatma τελικα το... "ναι";  :-)
  

7 σχόλια:

  1. Eγω λεω ο αυστηρος Τουρκος μπαμπας θα λυγισει και θα πει το ναι! Το παιδι φαινεται σοβαρο για γαμπρος! Tι αλλο θελει δηλαδη; :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. marilia

    ''Τι αλλο μπορει να θελει ο Τουρκος μπαμπας;'' ρωτας

    Δε ξερω,ισως κανενα γαμπρο..
    πετρελαιοπαραγωγο! ;)
    Τωρα τελευταια προς τα εκει το πανε....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θυμώνω όταν διαβάζω τέτοιες ιστορίες.

    Και, πάντα, σε βάρος των γυναικών, σε τέτοιο σημείο που να λες ότι δεν άλλαξε τίποτα στον κόσμο τούτο, από τον καιρό της ... Εύας !
    (που ένα (αριθ. 1) μήλο έφαγε και τιμωρήθηκε ...

    Τέλος πάντων !

    Καλημέρα και Καλό Αγωνιστικό Μήνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δυστυχώς οι περισσότεροι Τούρκοι Πατεράδες ξυλοκοπούν κ ξεφτιλίζουν τα κορίτσια τους.

    Αλλωστε δεν είναι τυχαίο ότι τελευταία γίνεται μια προσπάθεια στην Τουρκία να υπερασπιστούν κάπως τις κακοποιημένες γυναικες.

    Κ πολλές, πολλές αυτοκτονίες!

    Φιλιά Elva

    ΥΓ. Ενημέρωσε όταν θα σκάσετε μύτη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλησπερα faro

    Kαλο μηνα και σ εσενα!
    Ειναι ενα θεμα το ζητημα των γυναικων σε πολλες μουσουλμανικες χωρες,αλλα πιστευω οτι με τη μορφωση και την επαφη τους με αλλες κουλτουρες οπως στη περιπτωση της Fatma, υπαρχει βελτιωση. Eκει που διαπιστωνει κανεις μεγαλες διαφορες σε τετοια θεματα ειναι μεταξυ πρωτευουσας και επαρχιας! Η μερα με τη..νυχτα στη Τουρκια τουλαχιστον!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια σας φιλοι Πειρατες

    Η αληθεια ειναι οτι ακουει κανεις πολλα περιστατικα με γονεις που οταν μεταναστευουν στο εξωτερικο γινονται και πιο φανατικοι ακομα, ειδικα με τα κοριτσια τους και ο φανατισμος τους ειναι τετοιος που φτανουν μεχρι και στα εγκληματα τιμης, οπως εχουμε δει και εδω απο Τουρκους, Κουρδους κ.α.
    H μονη λυση ειναι η μορφωση των παιδιων και η συναναστροφη και με αλλες κοινωνικες ομαδες, οχι μονο με τους συντοπιτες τους, αλλα αυτο δεν ειναι παντα ευκολο βεβαια...

    Υ.Γ Θα σας ενημερωσω,μην ανησυχειτε! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ελβα,

    Για τις δολοφόνίες που λέγαμε!!!

    http://www.pitsounicity.gr/2010-12-29-12-59-19/10539---4190--------2005.html#.Tog43l-T0yg.twitter

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)