9.9.11

ΚΑΜΠΟΤΖΗ:Οι εργατες της πολυεθνικής H&M λιποθυμουν!



Σε ένα από τα εργοστάσια της εταιρειας ρουχισμου Hennes & Mauritz στην Καμπότζη, περίπου 300 εργαζομένοι λιποθυμησαν τις τελευταίες εβδομάδες. Οι χαμηλοί μισθοί, ο υποσιτισμός, και οι χημικές ουσίες ειναι οι πιθανοτατα οι αιτιες των λιποθυμιων.

Οι εργαζόμενοι στη Καμπότζη πηγαν στο νοσοκομείο, αφου αρρωστησαν σε εργοστασια κλωστοϋφαντουργίας που προμηθεύουν την H&M με πλεκτά, είπε ο Suy Se, δημοσιογράφος του πρακτορείου ειδήσεων ΑFP στην πρωτευουσα Pnom Pehn.
Η κλωστοϋφαντουργία είναι η μεγαλύτερη πηγή εισοδήματος της Καμπότζης . 300.000 άνθρωποι απασχολούνται στον κλάδο.
 
Στον προμηθευτη της H&M, την M&V Manufacturing στην Καμπότζη, εργάζονται περισσότεροι από 4.000 εργαζόμενοι. Οι κατωτατοι μισθοι είναι μόλις κάτω από 400 SEK κορωνες/ μήνα, 44 περιπου ευρω, που είναι φυσικα πολύ λίγα για να ζήσουν, σύμφωνα με το συνδικατο τους, τα δικαιώματα του οποιου είναι πολυ περιορισμένα...

Ήδη απο το 2005 αναφεροταν ο ΟΗΕ σε περιπτωσεις λιποθυμιων, ως το βασικό πρόβλημα κυριως για τις γυναικες εργαζομενες της κλωστοϋφαντουργίας, στη χώρα.

-Εγινε μια έρευνα σε ένα από τα εργοστάσια όπου υπήρχαν πολλες λιποθυμίες, τον Απρίλιο. Η ανεξάρτητη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένας λόγος ήταν οι χαμηλοί μισθοί που οδηγούν στη κακή υγεία των εργαζομένων, δήλωσε η Frieda de Koninck, εκπροσωπος της οργανωσης Clean Clothes στο Βέλγιο. 
Επισης οφείλεται σε ανεπαρκή εξαερισμό, επικίνδυνες χημικές ουσίες και επικίνδυνα υλικά.

Απο την H&M, λένε ότι προσπαθουν να ερευνήσουν την αιτία του τι συνέβη στα εργοστάσια στην Καμπότζη.

-Εχει συμβεί και σε πολλούς αγοραστές, έτσι πρέπει να συνεργαστουμε, σαφώς και δεν χρειάζεται να είναι ετσι τα πραγματα, λέει η Helena Helmersson, επικεφαλής των Κοινωνικών Υποθέσεων της H&M.
Αυτο ειναι το τίμημα που πληρώνει κανεις  για να αγοράζει φτηνά ρούχα απο την Η & Μ;

-Είναι μια κοινή λανθασμενη αντιληψη ότι η χαμηλή τιμή σημαίνει υποβαθμισμένες συνθήκες εργασίας, αλλά δεν πρεπει να ειναι ετσι λεει η Helmersson.


Πως αλλιως, ομως, ειναι, ρωταμε εμεις;
Πηγη  SVT


Πρώτη εκτέλεση: Χάρης&Πάνος Κατσιμίχας


Για ένα κομμάτι ψωμί,
δε φτάνει μόνο η δουλειά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
πρέπει να δώσεις πολλά.


Δεν φτάνει μόνο το μυαλό σου,
δε φτάνει μόνο το κορμί σου.
Το πιο σπουδαίο είν' η ψυχή σου, δικέ μου.
Έχει τους νόμους τους αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.

Θα σου κρεμάσουνε μια μπάλα
και θα τραβιέσαι μ' αυτήν μέρα - νύχτα.
Έχεις κανάλι πολύ να τραβήξεις,
μέχρι να πάψεις να λες -"μα τι τρέχει;"
Έχει τους νόμους της αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.


Για ένα κομμάτι ψωμί,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα πιεις φαρμάκια πολλά.


Θα σε πετάνε από δω κι από κει
θα λαχανιάζει η ψυχή σου.
Θα φτύσεις αίμα απ' το στόμα, δικέ μου.
Έχει τους νόμους της αυτή η ιστορία,
δεν φτάνει μόνο η δουλειά.


Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα 'χεις ξεχάσει πολλά.
Για ένα κομμάτι ψωμί,
θα 'χεις πληρώσει ακριβά.
Και κάποια μέρα θα σε λύσουν,
μα θα φοβάσαι να φύγεις, θα τρέμεις.


Θα σε κλωτσάνε και θα σ' αρέσει, δικέ μου.
Σαν το σκυλί τους θα σ' έχουν, δικέ μου,
μα δε θα έχεις ψυχή να το νοιώσεις,
θα είναι για σένα αργά.

4 σχόλια:

  1. Η είδηση αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει την καταγγελία της Greenpeace για τις τοξικές ουσίες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των ενδυμάτων πολλών διάσημων εταιρειών!
    Μόνος τρόπος αντίδρασης είναι να μποϊκοτάρουμε τις εταιρείες αυτές, ούτως ώστε να εξαναγκαστούν σε κατάργηση τέτοιων μεθόδων. Προσωπικά, δεν αγοράζω από εταιρείες που ενέχονται σε περιβαλλοντικά σκάνδαλα. Ως καταναλωτής, χρησιμοποιώ το μόνο δυνατό μου όπλο εναντίον των διεθνών εγκληματιών!
    Ενδεχομένως να στερώ την εργασία από κάποιους, αλλα ζωή σακατεμένη δεν είναι ζωή, νομίζω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα φιλε Λωτοφαγε

    Exεις απολυτο δικιο. Στην Ελλαδα ομως οπως ξερεις δεν υπαρχει καταναλωτικη συνειδηση και ο κοσμος δεν σκεφτεται το τροπο που παραγονται μερικα φθηνα προιοντα, ειδικα στην ενδυση τα πραγματα ειναι πολυ ασχημα. Εχω δει αρκετα ντοκυμαντερ και εχω εκνευριστει πολυ ειδικα με γνωστες εταιρειες στο χωρο του ετοιμου ενδυματος.

    Δυστυχως ο κυριος λογος που πηγαινει εκει κανεις ειναι ο ιδιος που οδηγει κοσμο και στο ΙΚΕΑ, παρα τις αποκαλυψεις για το παρελθον του ιδιοκτητητ. Οι φθηνες τιμες κανουν τον ηδη απελπισμενο κοσμο να ψωνιζει εκει παρα τα οσα ακουγονται κατα καιρους!

    Το θεμα ειναι οτι και να θελει κανεις να τις αποφυγει τελικα ειναι δυσκολο να βρει κανεις άλλα μαγαζια, αφου ενα ενα τα μικρα....κλεινουν πια και μονο οι μεγαλες εταιρειες εχουν απομεινει!

    Μια αλλη λυση ισως ειναι τα..second hand καλης ποιοτητος που εδω υπαρχουν αλλα θελει βεβαια χρονο για ψαξιμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι κόσμος.... Το θέμα είναι να μπορούσανε οι άνθρωποι να αρνιούνταν να δουλέψουν σε τέτοιες συνθήκες. Αντί να εξαλειφθεί η κοινωνική αδικία, αντίθετα μεγεθύνεται συνεχώς ανά τον κόσμο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. roadartist

    Eιναι τοση η ανεχεια που δεν εχουν και πολλες εκλογες! Εξ αλλου αν δεν πανε αυτοι καποιοι αλλοι σιγουρα θα πανε, οποτε το συστημα καλα κρατει! Μονο αν οι καταναλωτες διαμαρτυρηθουν και μπουκοταρουν τα προιοντα τους, ισως γινει κατι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)