29.9.11

ΓΕΡΜΑΝΙΑ:To κυνήγι των...πειρατων σωζει θέσεις εργασίας!



Το Γερμανικο σωματειο ΙG Metall (Industriegewerkschaft Metall, "Industrial Union of Metalworkers'') βλέπει μια διευρυνόμενη αγορά για πολεμικά πλοία στη δράση κατά των πειρατών στο Κέρας της Αφρικής. To σωματειο που ειναι ταυτοχρονα και το πιο ισχυρο σωματειο εργατων Μεταλλου, στη Γερμανια, απευθύνει έκκληση για την προσαρμογή στον 21ο αιώνα, οσον αφορα το περιβάλλον ασφαλειας, τη διασφάλιση θέσεων εργασίας, στη Γερμανια, αλλά τώρα επικρίνεται για υποστηριξη στην αύξηση των εξαγωγών όπλων!

Σε μια έκθεση για τη στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία ισχυριζεται η IG Metall, οτι η ασφάλεια, στον 21ο αιώνα χαρακτηρίζεται από νέες προκλήσεις, που μεταξύ άλλων, προερχονται από την "απειλή για την ελεύθερη κυκλοφορία των εμπορευμάτων".
Αναφέρονται στη συνέχεια, ειδικά στις διαδρομές του εμπορίου εξω απο το Κέρας της Αφρικής, όπου εγινε η πρώτη κοινή- στρατιωτική επιχείρηση της ΕΕ, Operation Atalanta και συνεχίζεται ηδη από το 2008.

Η επιχειρηση Atalanta εχει συμφωνα με την ΕΕ, κύριο σκοπό την προστασία των ευάλωτων πλοίων του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, αλλά και τη προληψη οπως και αποτροπή των επιθέσεων των πειρατών που δρουν στις ακτες της Σομαλίας....


Η επιχείρηση Atalanta έχει αμφισβητηθεί. Η κύρια κριτική είναι ότι παρέχει στρατιωτική προστασία για εμπορικα συμφερόντα, αντί για την ριζικη αντιμετώπιση του προβλήματος. Η κατάσταση με τις πειρατείες πλοίων και τους πειρατες στα ανοικτά της Σομαλίας έχουν προκύψει ως συνέπεια του οτι οι ντοπιοι ψαραδες έχασαν τα βιοποριστικα τους μεσα, σαν επακολουθο της μεγάλης λαθραλιείας.

Τα υδατα της Σομαλίας έχουν εξαντληθεί και απο παράνομα απόβλητα, όπως και απο εκτεταμένη λαθραλιεία, που συνεβη όταν οι ακτες έμειναν απροστάτευτες κατά τη διάρκεια του μακροχρονιου εμφύλιου πολεμου.

Σύμφωνα με την Greenpeace, τα Ευρωπαϊκα πλοία εχουν ευθυνες για ένα μεγάλο μέρος της λαθραλιείας που σύμφωνα με την οργάνωση το 2009 ανήλθε σε στη τιμή των 4 - 9.000.000.000 δολαριων. Ο πρωθυπουργός της Σομαλίας έχει καλεσει τις διεθνείς δυνάμεις να δράσουν, όχι μόνο κατά των πειρατών, αλλά και κατα της παράνομης αλιείας.

Παρά την κριτική ότι η επιχείρηση Atalanta στρατιωτικοποιει μια ήδη ευπρόσβλητη ζώνη, εκει ακριβως ειναι που η IG Metall βλέπει μια αγορά για επέκταση.

Συμφωνα με την έκθεση υπαρχει ελπίδα για την αγορά πέρα απο την Ευρωπη. Η IG Metall απαιτει, γι αυτο, να αναθεωρηθεί το εξαγωγικό δυναμικό των γερμανικών όπλων και να αναπτυχθουν «νέα προϊόντα για νέες αγορές», που θα προκύψουν.
- Το σωματειο για να το θέσουμε ωμά, απαιτει αύξηση των εξαγωγών όπλων σε όλους τους εμπορικους πολέμους και τα εμπορεύματα, που πρέπει να προωθηθουν σε όλο τον κόσμο, ειπε η Kathrin Vogler, βουλευτης του κομματος της Αριστεράς "Die Linke", σε μια δήλωση που απορρίπτει την έκθεση.

Ισχυρίζεται ότι η IG Metall δινει προτεραιτοητα στην βιομηχανική πολιτική σε σχεση με την πολιτική ειρήνης και ότι η Ενωση θα πρέπει, αντίθετα, να επικεντρώνεται στη μετάβαση από την πολεμική βιομηχανία σε άλλες μορφες παραγωγής. 
Η IG Metall έχει μια μακρά αντιμιλιταριστικη ιστορία και βρέθηκε στην πρώτη γραμμή της συζήτησης για τη μετατροπή από την παραγωγή όπλων, παράδειγμα, στις ανεμογεννήτριες. Η Οργάνωση νεολαίας τους συνεργάζεται με το αντιπολεμικό δίκτυο και η Ένωση απευθύνει επίσης έκκληση για την απόσυρση των Γερμανικων στρατευματων  από το Αφγανιστάν.


- Είναι αραγε η ίδια IG Metall, που κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα, ενημερωνε πλήρως τους νέους και τα μέλη τους για την τακτικη της "αντίρρησης συνείδησης" και τις εναλλακτικές λύσεις για την παραγωγή όπλων και κατά τη διάρκεια των ειρηνικων διαδηλώσεων εξήγουσαν πόσα τραμ, θα μπορούσε κανεις να αγοράσει στην τιμή ενος απλού Eurofighter, διερωταται η βουλευτης Kathrin Vogler.

Σε μια δήλωση, ως απάντηση στους επικριτές, η IG Metall εξηγει οτι δεν υποστηρίζει την αύξηση των εξαγωγών όπλων και ανακοινωνει επίσης ότι θέση τους είναι ότι η Γερμανία θα πρέπει να βρει κοινωνικά υπεύθυνες λύσεις στα προβλήματα που η στρατιωτική ναυπηγική βιομηχανία αντιμετωπίζει.

Ο Jürgen Wagner, από την αντιμιλιταριστικη οργάνωση Informationsstelle Militariserung λεει ότι η Ένωση είναι διχασμένη όσον αφορά το ζήτημα των εξαγωγών όπλων.

- Μεσα στην IG Metall υπαρχουν ακόμη κλαδοι με αντιμιλιταριστικη παράδοση, αλλά και ομάδες που αντιπροσωπεύουν τους εργαζομένους στη βιομηχανία όπλων. Ομάδες που έχουν στενούς δεσμούς με το στρατό. Μια ομάδα εργασίας στα πλαίσιο της ενωσης για τη προωθηση στρατιωτικής τεχνολογίας και θέσεων εργασίας πιέζει για αυξημένες στρατιωτικες επενδύσεις. Τμήματα της IG Metall υποστηρίζουν τις εξαγωγές όπλων, λέει στην εφημεριδα, προσθέτοντας ότι είναι κρίμα που η έκθεση δεν προκαλεσε περισσοτερες συζητησεις/ αντιδρασεις.


Μτφ απο την Σουηδ. εφημεριδα Αrbetaren 
(Οι υπογραμμισεις δεν ειναι του αρθογραφου).

2 σχόλια:

  1. Διαβάζοντάς την ανάρτησή σου μου ήλθε στο νου αυτή η ταινία:

    http://www.imdb.com/title/tt0106856/

    με θέμα ένα μηχανικό που εργάζεται σαν σχεδιαστής οπλικών συστημάτων και χάνει τη δουλειά του ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπερα spiral architect

    Δεν την εχω δει τη ταινια, αλλα αφου παιζει ο ...Μichael Douglas, δεν νομιζω χανω και τιποτα! :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)