4.9.11

ΟYΓΓΑΡΙΑ:(Μέρος β´) Η καταναγκαστική εργασία των Ρομά


Jobbik, ''το κινημα για μια ...καλυτερη Ουγγαρια'', οπως λεει το συνθημα τους
Μολις πριν λιγες εβδομαδες ειχαμε αναφερθει σε αρθρο της Αrbetaren για το «ουγγρικό σχέδιο εργασίας», το οποιο και δημοσιευσαμε, ενω μολις προχθες  στην ιδια  εφημεριδα διαβασαμε και για ενα ακομα..."μεγαλεπηβολο" project, στην Ουγγαρια, (δεν τους προλαβαινουμε σε..."δημιουργικες ιδεες καταπιεσης πληθυσμων") που, ομως, φορα τους ...Ρομά της χωρας.

Οπως αναφερει το αρθρο:

"40 Ρομά άνδρες και γυναίκες εξοπλισμένοι με δρεπάνια, τσεκούρια και μαχαίρια – και ενα ηλεκτρικο πριονι -κοβουν θάμνους έξω από το χωριό Gyöngyöspata, στην Ουγγαρια. Αυτοι ειναι οι πιονιεροι της μεγαλεπηβολης καταναγκαστικης εργασιας της κυβερνησης Fidesz.

Ρομα μεταφερουν τα υπαρχοντα τους στο χωριο Gyöngyöspata

Μετά το «ουγγρικό σχέδιο εργασίας» το οποιο περασε απο το Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, οι Ρομα έγιναν η πρώτη ομάδα που στη πραξη τους εχει ανατεθει καταναγκαστική εργασία, με αποζημίωση ίση με την κοινωνική πρόνοια....

- Έχω ανάγκη τα χρήματα, αλλά εδω δεν υπάρχουν τουαλέτες, και κάθε φορά που πηγαινει κανεις στους θάμνους εχει μυρμηγκοφωλιες και δεν υπάρχει σκιά πουθενά, λέει ένας από τους ανέργους για την εφημεριδα «168 Òra», όπως αναφέρεται στο blog Contrarian Hungarian.

Αν πρόκειται να αναγκασθουν να κάνουν τα ίδια καθήκοντα, ακόμη και στη βροχή και το κρύο δεν το ξέρουν.

- Θα μάθουν γεωργία και κτηνοτροφία, και να παράγουν τρόφιμα για τους ανθρώπους του τοπου, εξήγησε ο Károly Papp, επικεφαλής του έργου.

Σύμφωνα με το blog, οι εκπροσώποι του κυβερνώντος κόμματος Fidesz εχουν μια εμμονή να μαθουν τους Ούγγρους να καλλιεργούν τη τροφή τους. Μια ομάδα ανθρώπων που έχασαν τα σπίτια τους κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης έχει επίσης εγκατασταθει σε μια μακρινή τοποθεσια μακριά από αλλες ομαδες εργασίας, αλλά με χώρο για ατομικους λαχανόκηπους.

Το κοψιμο των θαμνων στο χωριο Gyöngyöspata, λέει το blog Contrarian Hungarian, είναι ένα project που θα χρησιμοποιηθει σαν μοντελο απο τις αρχές για τα ΜΜΕ που αναμενεται οτι θα επισκεφθούν τη τοποθεσια. 
Αργότερα, τον Αύγουστο, τουλάχιστον μία ακομη ομάδα εργασιας στελνεται με παρόμοια αποστολη από ένα κοντινό χωριό. Μέχρι στιγμής, καμία ομάδα δεν σταλθηκε μακριά από τον τοπο κατοικιας τους, γι 'αυτό μένει να δούμε αν οι πληροφοριες περι στεγασης σε κοντεινερ ειναι ακριβεις.


Οι Ρομα επι το..εργον, που η κυβερνηση Fidesz τους εξαναγκαζει!
Tα ατομα που αρνούνται να συμμετάσχουν στο σχεδιο εργασίας χάνουν το δικαίωμα για κάθε είδους κοινωνική υποστήριξη για ένα χρονο. Αν κάποιος αποκλεισθει εξαιτίας «κακής εργασίας» χανει τις επιδοτήσεις για τρία χρόνια. 

Η επιλογή της θεσης του Gyöngyöspata ως πρώτου τάγματος εργασίας έχει προφανή συμβολισμό. 
Αυτό ήταν το χωριό που νωρίτερα τη χρονια καταλήφθηκε από 2000 ένστολους παραστρατιωτικούς που συνδέονται με το φασιστικό κόμμα Jobbik μετά απο συγκρούσεις μεταξύ Ρομά και της εθνικης ουγγρικής μειονότητας, και οι οποίοι αργοτερα επέλεξαν δήμαρχος από το κομμα Jobbik.

Το φασιστικο κομμα Jobbik ειχε προηγουμένως απαιτησει οι κατηγορουμενοι για εγκληματα Ρομά σταλουν σε ειδικα περιφραγμενες και παρακολουθούμενες απο την αστυνομια περιοχες, μια πρόταση που η κυβερνηση Fidesz, στη συνέχεια, απέρριψε ως "φρικτή" και "αντισυνταγματικη".


Σύμφωνα με το Contrarian Hungarian, όλοι οι συμμετεχοντες στην ομαδα στο Gyöngyöspata ειναι Ρομά, επειδή, συμφωνα με πληροφοριες, όλοι οι άνεργοι ουγγρικής μειονότητας που κλήθηκαν την τελευταία στιγμή μπορεσαν να παρουσιασουν πιστοποιητικά για απασχόληση που πληρούν τις προϋποθέσεις για μια νέα περίοδο με επιδομα ανεργίας.
Παρ 'όλα αυτά, απο το φασιστικο κομμα Jobbik δήλωσαν απογοητευμένοι από τον νέο νόμο, που το κόμμα επέκρινε για «να μην γίνουν διάκρισεις μεταξύ λαθραιων και τιμια εργαζόμενων που μένουν άνεργοι χωρίς να φταίνε» και να «εξορίσει ανθρώπους που κατέβαλαν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης τους για πολλά χρόνια σε όλη τη χώρα, για να ζουνε σε παραγκουπόλεις », σύμφωνα με την Βudapest Times.

Είναι πιθανό ότι τα - υποτίθεται ψευδή - πιστοποιητικά εργασίας ήταν έργο των τοπικών δημοτικών αρχών στην Gyöngyöspata, και ότι το Jobbik φοβαται ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί με ενα λιγότερο εθνικα διακρισιμο τροπο αλλού. Τον τελευταίο καιρο η χρηματοπιστωτική κρίση στην Ουγγαρία επιδεινώθηκε, με μηδενική ανάπτυξη και νεες απαιτησεις για λιτοτητα. 

Είναι αβέβαιο κατά πόσο αυτό θα οδηγήσει στη μειωση των μεγαλεπηβολων σχεδιων για εργασια, ή το αντίστροφο, να παραμένει με τη σκεψη να αποτρεψει οσους έχουν αλλες επιλογες, ωστε να μην κανουν αιτηση για επιδοματα.

Στην Gyöngyöspata οι εργατες εχουν μέχρι τώρα καθαρισει ένα μικρό λόφο. Το έργο, το οποιο με τις μηχανές θα επαιρνε μια εβδομάδα, αναμένεται τωρα να παρει τέσσερις μήνες. Στη συνέχεια, είπε ο δήμαρχος απο το κομμα Jobbik, η καλλιεργούμενη έκταση θα φυτευθει με «πραγματική ουγγρική βελανιδιά".

Ο εργατης Pal, ο οποίος είναι ένας έμπειρος ξυλοκόπος, ωστόσο, επισημαινει για τον Γερμανο δημοσιογράφο του Der Spiegel οτι ένα δάσος βελανιδιάς θελει τουλαχιστον 80 χρόνια για να μεγαλώσει, ενώ οι θαμνοι hibiskus τους οποιους τωρα καθαριζουν δίνουν ήδη καρπούς που αξίζουν μισό ευρώ το κιλό, αν δηλαδη κανεις εκανε συγκομιδή''.

6 σχόλια:

  1. Έχουμε τρελαθεί! Επιστρέφουμε αιώνες πίσω, λες και ο πλανήτης μπορεί να περιμένει για να ικανοποιήσει ο καθένας τα βίτσια του!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αναρωτιέμαι βρε Εlva, όσα λάθη και αδυναμίες και αν παρουσιάστηκαν στις χώρες του πρώην σοσιαλιστικού μπλοκ.
    Όσα προβλήματα και αν υπήρξαν στην ανάπτυξη του σοσιαλιστικού μοντέλου παραγωγής, δεν είναι δα και εύκολη υπόθεση,σίγουρα όμως τα επιτεύγματα ήταν τεράστια.
    Η πρόοδος και η ανάπτυξη στους τομείς,για τα δικαιώματα στην εργασία,οι κατακτήσεις στην επιστήμη,στην τεχνολογία, στην παιδεία,στην δημόσια καθολική κοινωνική ασφάλιση, στον αθλητισμό,στην αντιμετώπιση της λαϊκής κατοικίας.....
    Και σήμερα βιώνουν τον εφιάλτη της φτώχειας,της μιζέριας,του εξευτελισμού.
    Στην Ουγγαρία όμως ζουν ακόμη οι γενιές που μεγάλωσαν σε μιαν άλλη κοινωνία.Φαντάζομαι μνήμη έχουν και θυμούνται,μπορούν να συγκρίνουν,μπορούν όμως και να αντιδράσουν.
    Τι κάνουν;
    Τι διάβολο μας ποτίζουν;(ερωτήματα αγανάκτησης)
    Ξέρω υπάρχει απάντηση,υπάρχουν ερμηνείες,ελπίζω ότι θα υπάρξει και αντίδραση πότε;
    'Οποτε! Και προς αυτήν την κατεύθυνση, πρέπει να δίνεται η μάχη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλημερα φιλε Λωτοφαγε

    Και τι αλλο εχουμε να ακουσουνε; :(
    Αυτα που διαβαζουμε για την Ουγγαρια ελπιζω να μη τα ξαναδιαβασουμε, ουτε για τους ανθρωπους εκει, αλλα ουτε για αλλους λαους!
    Ειναι η πιο αισχρη οψη του καπιταλισμου και πρεπει οι λαοι με ολη τους τη δυναμη να καταδικασουν τετοιες πολιτικες, οπου και αν βρισκονται!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλημερα φιλη blackbedlam

    Kι εγω μερικες φορες αναρρωτιεμαι αν κανεις θυμαται τα θετικα των χωρων αυτων και οχι μονο τα οποια αρνητικα, που εν πασει περιπτωσει ηταν πολυ λιγοτερα...
    Το οτι δλδ δεν υπηρχαν στις χωρες αυτες αστεγοι και ανεργοι, οτι η εκπαιδευση ηταν για ανοικτη για ολους, δεν ηταν αραγε σημαντικες κατακτησεις;
    Το οτι καποιοι ετσι μονομιας τα διεγραψαν ως μη επαρκη, δεν το καταλαβαινω.
    Ισως η προπαγανδα να εκανε χρονια τη δουλεια της κι εκει και τωρα ο κοσμος δεν εχει μετρο συγκρισης...
    Τι να πω; Τα ΜΜΕ εχουν παντου μεγαλες ευθυνες, αλλα οταν τα πραγματα δεν πανε καλα, δεν θα επρεπε και ο κοσμος να το συνειδητοποιησουν απο μονοι τους;
    Ισως βεβαια αυτο να γινει πολυ γρηγοροτερα απ ο τι νομιζουμε, απλα ειναι θεμα συγκυριων για οποιαδηποτε χωρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Elva φιλη μου, καλη σου ημερα, στην Ουγγαρια οι Ρομα, εδω η προταση του Σαββοπουλου για εργασια και περιορισμο σε ακατοικητα νησια των χρηστων ουσιων,----τα στρατοπεδα των μεταναστων αλλη προταση οξυνοιας----ΣΙΓΟΥΡΑ περιμενει σε καποιο συρταρι, πειραματα κανουν σε διαφορετικη καθε φορα χωρα, σε εμας οικονομικα και αστυνομικα, σε αλλες χωρες, οπως η Ουγγαρια ρατσιστικα, μη ''ξεχνας'', οτι στην Ολλανδια ειναι σε εκρεμοτητα η απελαση των μολουκων που ζουν στην χωρα πανω απο 35 χρονια, εχουν κανει οικογενειες, σπουδες, δουλειες, και αυτο εδω και καμια δεκαετια, το πειραμα στηνεται χρονια τωρα, ''θυμησου'', τα γκετο στην Γαλλια και στην Αγγλια, χωρες πιλοτοι για την κατοπινη εφαρμογη των πειραματων τους, ετσι και δεν αντιδρασουν πρωτα οι κατοικοι των χωρων αυτων και μετα οι υπολοιποι Ευρωπαιοι, θα εχουμε κακα ξεπμπερδεματα, μαλλον εχουμε μπει σε προκατοχικη περιοδο του τριτου Ραιχ, επιβαλεται να σπασουμε ΤΩΡΑ το αυγο του φιδιου, το εργαλειο που λεγεται φασισμος και το χρησιμοποιουν σε αυτη την ''θολη'' περιοδο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε Δημητρη

    Καλημερα! Εχεις απολυτο δικιο για το ''παγκοσμιο πειραμα'' το oποιο μπορει να εφαρμοζεται διαφορετικα σε διαφορετικες χωρες, ομως οι επιδιωξεις ειναι κοινες, η διαλυση του κοινωνικου ιστου και η μετατροπη των εργαζομενων σε δουλους που θα πρεπει να ειναι κι απο πανω ευχαριστημενοι επειδη εχουν μια δουλεια, σε συγκριση με αλλους που μενουν..ανεργοι για διαφορους λογους που δεν εχουν να κανουν με ελλειψη προσοντων παντα, αλλα και με... εθνικιστικα κριτηρια, οπως η περιπτωση των Ρομα στην Ουγγαρια και αλλου και φυσικα οχι μονο των Ρομα, αλλα και των απανταχου μεταναστων!
    Το αυγο του φιδιου παντως εχει σηκωσει κεφαλι και οσο δεν αντιμετωπιζεται απο τους λαους, γιατι οι κυβερνησεις δεν ασχολουνται (εχουν αλλα πιο...σοβαρα θεματα φαινεται...) τοσο εχει πιθανοτητες να γινει και παλι μια μαστιγα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)