28.10.11

ΣΟΥΗΔΙΑ: Σκέψεις πανω στη Mετανάστευση!


(Σημ. Συνειδητα και για λογους διαμαρτυριας επελεξα να δημοσιευσω σημερα, μερα εθνικης επετειου, θεμα πανω στη μεταναστευση ......) 

"Τώρα οικονομολόγοι, δικηγόροι, γιατροί, δικηγόροι, αρχιτέκτονες και άλλοι μορφωμένοι που θέλουν να φυγουν από την Ελλαδα με ρωτάνε αν υπάρχουν θέσεις εργασίας στη Σουηδία", ειπε η Ελληνοσουηδη Αnna Μ. σε προσφατη συνεντευξη, σε μια Σουηδικη εφημεριδα και εξηγει τους λογους που πολλοι νεοι σκεφτονται την μεταναστευση, λεγοντας παραλληλα οτι οι Ελληνες έχουν χάσει την εμπιστοσύνη τους στους πολιτικούς και οτι μερικες φορες σκεφτεται κανεις οτι ειναι ''καλυτερα να πιασει πατο, έτσι ώστε να ξέρει οτι απο κει και περα θα ξεκινήσει από την αρχή''. 

Η Anna μιλαει για την οικονομικη επιφανεια και τη σταση της Εκκλησιας στα οσα συμβαινουν, για την ατιμωρησια των πολιτικων, την απογοητευση των νέων, τις προκαταλήψεις που ειχαν διαδοθει εδω και αρκετο καιρο σχετικα με τους μισθους και τις συνταξεις των Ελληνων, ενω ειναι γνωστο οτι δεν αληθευουν.

Aπο τη πλευρα μας, oμως, εμεις, στο να βοηθησουμε, ως ιστολογια ''Elva'' και ''γλομπινγκ'', οσους σκεφτονται να μετακομισουν στη Σουηδια, θα θελαμε να αναφερθουμε σε καποια πρακτικα ζητηματα, πολλα απο τα οποια πρεπει να πουμε οτι εχουμε "δανειστει" απο το φιλικο, σ εμας και αξιολογο, για τη βοηθεια που προσφερει σε ομογενεις, ιστολογιο  Δραστηριοι Ελληνες στη Σουηδια, που καλυπτει πολλα θεματα, δινοντας πληροφοριες και πρακτικες συμβουλες, απαντωντας, παραλληλα και σε εκατονταδες σχολια-αποριες, απο Ελλαδα.

Δεν ισχυριζομαστε, βεβαια, οτι λεμε κατι καινουργιο οταν λεμε, οτι οι αντιεργατικες και ανθρωποδιωκτικες πολιτικες του ΠΑΣΟΚ και τη Νέας Δημοκρατίας συνειδητα, συμβαλλουν, πια, στην εντονη μεταναστευτικη διαθεση μεγαλης μεριδας του λαου. 
Παντως το να μετανάστευσει, κανεις σε μια ξενη χωρα, με εντελως διαφορετικη κουλτουρα και νοοτροπια δεν ειναι απλη υποθεση και δεν πρεπει να το βλεπει κανεις μονοδιαστατα, χωρις να εχει ερευνησει τις προϋποθεσεις για ενα τετοιο βημα....


Ειναι γεγονος οτι ολες οι χωρες-μελη της ΕΕ, οπως και η Σουηδια, εχουν ηδη απο καιρο, δυσκολεψει τους ορους, για οσους θέλουν να μεταναστεύσουν εδω.

Ιστορικα, παντως, ηταν τη δεκαετία του ΄50, οταν οι πρωτοι Ελληνες ηρθαν να εργαστουν στην Σουηδια, 300-400 άτομα περιπου, ενώ η μεγαλυτερη ομάδα των μεταναστών αυτων εργαστηκε με συμβάσεις στην αυτοκινητοβιομηχανία «SCANIA».
Το μεταναστευτικο κυμα, αυξηθηκε, ομως, αργοτερα στη δεκαετια ´60–´70. Οι κυβερνήσεις ΕΡΕ με τον Κ. Καραμανλή αλλά και του Κέντρου του Γεωργίου Παπανδρέου, έστελναν τους Έλληνες εργάτες στο εξωτερικό για μετανάστες και ας μη ξεχναμε οτι ο Καραμανλής μαλιστα αποκαλούσε την μετανάστευση,.. «ευλογία Θεού»!!!

Την περίοδο της Χούντας αυξηθηκαν, οπως ξερουμε, οι Ελληνες μεταναστες λογω του οτι, τοτε, η Σουηδία ηταν η κυριως χωρα που στηριζε τον αντιδικτατορικο αγώνα, ετσι πολλοι ηρθαν απο Ελλαδα ζητωντας πολιτικο ασυλο. Σήμερα οι Ελληνες που ζουν εδω υπολογιζονται σε 20.000– 25.000 περίπου, ενω η πλειοψηφία προέρχεται από την Β. Ελλάδα, κυρίως σε μεγαλουπολεις, οπως Στοκχολμη, Γκέτεμποργκ, Ουψάλα, κ.α.

Βεβαια πολλοι ηταν οι Ελληνες, τοτε, οπως και σημερα, που προσποιουνται οτι δεν καταλαβαινουν τους κυριους λογους που σπρωχνουν πολλους στη μεταναστευση. Ειναι ομως η ιδια πολιτική που κάνει τους πλούσιους πλουσιότερους και τους φτωχούς φτωχότερους!

Φτανωντας στα 2011, διαπιστωνει κανεις οτι η μετανάστευση συνεχίζεται χαρις στη κυβέρνηση του εγγονού, Γεωργίου Παπανδρέου που συνεχίζει τη....παράδοση!

Σήμερα βεβαια οι μετανάστες που εγκαθιστανται στη μακρινη αυτη χωρα του Βορρα, δεν ειναι οι ιδιοι που ηρθαν στα 1960, ως ανειδίκευτοι εργάτες, αλλά κυριως ατομα με πτυχία με προϋπηρεσια, ειδίκευση κλπ προσόντα..
Μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού του 2010 έφτανε μια αίτηση για να πάρει κανεις τον προσωπικό αριθμό και ν αρχίσει να μπαίνει στο Σουηδικο εργασιακο σύστημα.

Απο τον Αύγουστο του 2010, χρειαζεται, ομως, να συμπληρωθει και μιά ξεχωριστή αίτηση αν έχει καποιος δουλειά (τον εργοδότη του) ή άν είναι άνεργος (με ταμείο ανεργίας από Ελλάδα). Από 1 Οκτώβρη 2010 ομως ζητάνε και μια αίτηση αν έχει κανεις δουλειά (με στοιχεία του εργοδότη στη Σουηδία) ή αν έχει χρήματα έτσι ώστε να μείνει στη Σουηδία. Το μίνιμουμ ποσό που απαιτουν να έχει κανεις είναι γύρω στις 10 χιλιάδες κορώνες το μήνα (περιπου 1000 ευρω) για περίπου ένα χρόνο.

Επισης καλο ειναι να πουμε, οτι οπως αναφερει το παραπανω ιστολογιο, υπαρχουν και σ αυτη τη περιπτωση κυκλωματα, κυρίως “συμπατριωτών” Ελλήνων, που πέφτουν θύματα επιτήδειων, δηθεν επιφανων επιχειρηματιων που σκοπο εχουν την εξαπατηση. Οι ανθρωποι αυτοι χρησιμοποιούν και παράνομα αλλά και “νόμιμα” μέσα. 

Ετσι δυστυχως λειτουργει το σύστημα και στην Ελλάδα, αλλα και στην Σουηδία. Είτε με νόμους που ψηφίζουν τα κοινοβούλια είτε παράνομα, οι ανθρωποι αυτοι εκμεταλλεύονται εργάτες. Μερικοί τέτοιοι έχουν προσλάβει προσωπικο και τους απολύουν χωρίς να τους πληρώνουν (τους χρωστούν δεδουλευμένα, υπερωρίες, άδειες κλπ).

Άλλοι, τους υπερνοικιάζουν, χωρίς οι ίδιοι να το ξέρουν και παίρνοντας περίπου 1000 ευρώ κάθε μήνα από την επιχείρηση που τους νοικιάζει και ταυτόχρονα 1000 ευρώ από τον εργαζόμενο για να του βρεί υποτίθεται δουλειά (500 ευρώ τον πρώτο μήνα και 500 τον δεύτερο). Ο εργαζόμενος δουλεύει μαύρα (ο ίδιος δεν το ξέρει) και ανασφάλιστος! Υπαρχουν και περιπτώσεις εργατικών ατυχημάτων (εγκλημάτων) που ο εργαζόμενος αναγκάστηκε να πληρώσει την περίθαλψη μόνος του!

Στεγη: Η ευρεση κατοικιας ειναι ενα αλλο προβλημα, στη Σουηδια, εφοσον στις μεγάλες πόλεις τα τελευταία χρόνια εχουν χτιστει ελάχιστα διαμερίσματα για ενοικιαση σε πολυκατοικίες με αποτελεσμα και να μην υπαρχουν αρκετα διαμερισματα και να ειναι πανακριβα τα ενοικια! Σε μικρότερες πόλεις είναι λίγο καλύτεροι οι οροι, αλλά βέβαια εκεί υπάρχουν λιγότερες πιθανοτητες για θεσεις εργασιας.

Μισθοι: Στη Σουηδία δεν υπάρχει κατώτερος μισθός και Εθνική Γενική Συλλογική σύμβαση εργασίας. Όλοι οι μισθοί καθορίζονται από τις κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Δηλαδή ανάλογα από τον κλάδο και το επάγγελμα υπάρχουν και οι μισθοί. Γενικά όμως μπορούμε να πούμε ότι ένας χαμηλός μισθός στη Σουηδία είναι περίπου 15.000 κορώνες μικτά (δηλαδή γύρω στα 1500 ευρώ). Ο φόρος είναι περίπου 30% (ανάλογα με τον δήμο, κοινοτητα που μενει κανεις). Δηλαδή ένας χαμηλός μισθός, καθαρά, είναι γύρω στα 1000 ευρώ.

Κόστος ζωής: Πολλα βασικα τροφιμα ομως ειναι φθηνοτερα απο αντιστοιχα στην Αθηνα. Πάντα η σύγκριση γίνεται μεταξύ Αθήνας και Στοκχόλμης. Στις επαρχιακές πόλεις της Σουηδίας το κόστος είναι λίγο χαμηλότερο.

Εργασια:Το να βρει κανεις δουλεια χωρίς καλη γνώση Σουηδικών είναι εξαιρετικά δύσκολο. Σχεδόν όλοι οι εργοδότες απαιτούν γνώση Σουηδικών επιπέδου SFI (είναι τα αρχικά των λέξεων svenska för invandrare (Σουηδικά για μετανάστες) και είναι δωρεάν από τον δήμο για όποιον έχει αποκτήσει τον προσωπικό αριθμό. Υπάρχουν κάποιοι Ελληνες εργοδότες αλλά και αυτές οι θέσεις εργασίας είναι σε πολύ περιορισμένο αριθμό και συνήθως είναι σε κουζίνα σε ελληνικό εστιατόριο, σε εταιρεία καθαρισμού κλπ.
Κατι αλλο που δεν εχω διαβασει να θιγεται απο πολλους Ελληνες που ζουν εδω ειναι η δυσκολια προσαρμογης πολλων ...Νοτιων, σε ενα Βορειο κλιμα με πολυ ψυχρους χειμωνες και σε μια αλλη νοοτροπια, οπως κι ενα διαφορετικο τροπο ζωης, που δεν θα τον ελεγα "αρκετα κοινωνικο", κατι που πολλοι Ελληνες ισως να εχουν συνηθισει.
Παντως, ενα πραγμα που δεν θα ...λειψει σε πολλους Ελληνες που ενδεχομενα σκεφτονται να μεταναστευσουν στο Βορρα, ειναι η ελλειψη γραφειοκρατιας, στη Σουηδια, σε συγκριση με το ..."χαρτοβασίλειο" που  ακομα, ισχυει (και θα ισχυει), στην Ελλαδα!

Links και πηγες:

 

Untitled from Elva on Vimeo.

10 σχόλια:

  1. Εντελως, πληροφοριακα να πω οτι το πιο πανω video το ειχα φτιαξει πριν ..8 μηνες και το ειχα ανεβασει, τοτε, στο blog Elva.

    Βεβαια,(δυστυχως) παραμενει, ακομα....επικαιρο! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Την καλησπέρα μου από τη φτωχή και ταπεινωμένη πατρίδα μας..

    Γνωρίζω ήδη για 3 συμφοιτητές που δουλεύουν ειδικευόμενοι στη Σουηδία.

    Αυτά ίσχυαν πριν την κρίση, αλλά πλέον πολλοί ειδικοί γιατροί θέλουν να αφήσουν το ΕΣΥ. Μόνο για φέτος 1200 άτομα θα βρουν εργασία στο εξωτερικό.

    Ζήτηση υπάρχει. Ειδικά για Γερμανία, ζητάνε γιατρούς,ειδικούς ή μη, σε πολλές ειδικότητες.

    Όμως, Elva, εδώ στην Ελλάδα, οι φίλοι μου έχουν παράλογες φαντασιώσεις για μεγάλους μισθούς και ξεκούραστα μεροκάματα. Μόνο αυτό δεν ισχύει... Μου λένε, είδες πόσα παίρνει ένας πρωτο-διοριζόμενος στην Ελβετία δάσκαλος; 2000 περίπου ευρώ. Ναι, αλλά με κόστος ζωής τουλάχιστον 1500 το μήνα.

    Έχω ψάξει πολλές χώρες(από Ισλανδία μέχρι Νέα Ζηλανδία) και ειδικότερα τα συστήματα υγείας-ειδικότητας που με ενδιαφέρουν. Τρομάζει η ομοιότητα μας με την Ελλάδα. Κι εκεί και παντού περιζήτητες είναι οι lifestyle ειδικότητες ή οι "ξεκούραστες" τύπου οφθαλμολογία-δερματολογία. Κι εκεί και παντού υπάρχουν ελλείψεις σε τομείς που οι Έλληνες δεν επιλέγουν όπως γενική ιατρική και παθολογική-ογκολογία.

    Εν ολίγοις, θεωρώ πως άλλα πρέπει να είναι τα κριτήρια που θα επιλέξει κάποιος να ξενιτευτεί. Όχι ο μισθός. (που για να λέμε την αλήθεια, εδώ στην Ελλάδα προ κρίσης οι μισθοί ήταν ιδιαίτερα υψηλοί στον ιδιωτικό τομέα και στο ΕΣΥ ήταν ικανοποιητικοί σε σχέση με την Γερμανία, αν όχι υψηλοί για κάποιους που χρηματίζονταν ..)

    Καλύτερη εκπαίδευση, καλύτερες προοπτικές, κοινωνικό κράτος(όσο και όπου απέμεινε..) πρέπει να είναι τα κριτήρια. Και από την άλλη, ο συμβιβασμός πως μάλλον θα πρέπει να μείνεις μόνιμα στο εξωτερικό... Και το χειρότερο, πιθανότητα θα είσαι
    σε ένα μικρό επαρχιακό νοσοκομείο. (Στοκχόλμη; Ουψάλα; πάρα πολύ δύσκολα ως ειδικευόμενος)

    Αυτά ισχύουν για τους γιατρούς. (όντως πλέον το personal number στη Σουηδία δε βγαίνει τόσο εύκολα..)

    Για τους άλλους επαγγελματικούς κλάδους δε γνωρίζω. 3 γείτονες μου βρήκαν εργασία στη Νορβηγία. Τυχεροί που έφυγαν ως παρέα.

    Πάντως, η ξενιτιά δεν είναι ούτε παράδεισος ούτε και κόλαση. Κόλαση έχει γίνει η Ελλάδα.. Για τη νεολαία συνεπώς δεν υπάρχουν και πολλές επιλογές...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι να πει κανείς μετά το παραπάνω σχόλιο ...

    Ότι, μάλλον, δίκιο έχεις που έβαλες αυτή την ανάρτηση "μέρα που είναι".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Καλησπερα Γαληνε

    Mε το σχολιο σου πανω στην ειδικοτητα του χωρου σου, τα ειπες ολα και μαλιστα σ ευχαριστω γιατι ταυτοχρονα ειναι μια εντιμη πληροφορηση και για οσους χρειαζονται στοιχεια για εργασια στον τομεα της ιατρικης, σε χωρες της ΕΕ και οχι μονο.

    Κρατω τη φραση σου στο τελος:
    ''Πάντως, η ξενιτιά δεν είναι ούτε παράδεισος ούτε και κόλαση. Κόλαση έχει γίνει η Ελλάδα.. ''

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Φιλε μου faro

    Καλησπερα! Ειναι σιγουρο οτι εξ αιτιας της επετειου της ημερας ανεβασα ενα τετοιο θεμα και δεν νομιζω να ειναι ευχαριστο για ...μεταναστες να δινουν συμβουλες σε αλλους, απο την ιδια χωρα, προκειμενου να φυγουν κι αυτοι!
    Ομως, οπως ειπα και στο γλομπινγκ, το ειχα υποσχεθει στον φιλο @giorgosbookhunter και ...διαλεξα επιτηδες την ημερα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συμφωνώ βέβαια σε όλα αυτά. Να πω απλά ότι έγω ξενητεύτηκα λόγω έρωτα και πάλι μου ήρθε βαριά η καλογερική! Είναι πολλά τα ψυχολογικά στάδια που περνάει κανείς, που ειλικρινά δεν ξέρω, αν ξεπληρώνονται με έναν καλύτερο μισθό! Είναι άλλη κουλτούρα, η κουλτούρα των Βορειοευρωπαίων σε σχέση με εκείνη της Μεσογείου. Είναι όλα απλά αλλιώτικα. Η νοσταλγία είναι σαράκι που σε κατατρώει (αν φυσικά αγαπάς την Ελλάδα). Είναι ώρες-ώρες που αναρωτιέμαι γιατί να μην μπορεί να κλείσει κάποιος μέσα σε μια βαλίτσα αυτό το υπέροχο φως του ήλιου της Μεσογείου, λίγη ομορφιά από αυτό το τοπίο, λίγες μυρωδιές από δυόσμο και βασιλικό, τη μυρωδιά του φρεσκοψημμένου ψωμιού από το φούρνο της γειτονιάς, τη ζεστασιά από τη συντροφιά των φίλων την ώρα του κρασομεζέ και της αμπελοφιλοσοφίας σε ταβερνάκι που σκάει το κύμα δίπλα σου, την αίσθηση του ζεστού καλοκαιρινού απογεύματος σε ένα θερινό σινεμαδάκι με ταινίες σινεφίλ και όχι χολιγουντ,την οχλοβοή στη λαϊκή και την επικοινωνία που αναπτύσσεις με τα προϊόντα της μάνας γής, τη ζεστασιά των βλεμμάτων (όταν υπάρχει βέβαια!) και την υπέροχη επικοινωνία με τη γλώσσα του σώματος, τα ζεστά χαμόγελα που όταν ανταλάσσονται είναι πραγματικά και όχι τυπικά ευγενικά, τις βρισιές που θα ξεστομίσει κάποιος γιατί βράζει από θυμό και θέλει να το δείξει και όχι να το καταπνίξει...
    Όπως είπε κι ένας Ισπανός συμφοιτητής, οι προοπτικές στη Σουηδία είναι καλύτερες για τους Σουηδούς, στην Ισπανία για τους Ισπανούς και γενικά σε κάθε χώρα για τους αυτόχθονες.
    Βέβαια τα λέω όλα αυτά, όχι εκ του πονηρού ορμώμενη, μη τυχόν και έρθετε και μας πάρετε τις δουλειές...Απλά πιστεύω ότι ισχύει αυτό που λέει ο Μπογιόπουλος, έιναι ο καπιταλισμός ηλίθιε! Και, μακάρι να βγω ψεύτρα, αλλά το έργο που παίζεται στην Ελλάδα, ανήκει στην κατηγορία "προσεχώς" στη Σουηδία. Θα μας το παρουσιάσουν αλλιώς. Στην Ελλάδα φταίει η διαφθορά, εδώ θα φταίει κάτι άλλο, που ως δικαιολογία θα ταιριάζει στη λογική του σουηδικού λαού.Πιστεύω ότι είναι πόλεμος που σύντομα θα απλωθεί σε όλη την Ευρώπη. Οπότε αναρωτιέμαι κατά πόσο είναι "λύση", πραγματικά, η μετανάστευση ή απλά ημίμετρα. Κι όπως μου είπε πρόσφατα κάποιος νεοφερμένος μετανάστης, αν η κρίση έρθει στη Σουηδία τότε θα πάει στη Νορβηγία, αν έρθει στη Νορβηγία τότε θα πάει Καναδά και πάει λέγοντας...Αυτό το αποκαλώ με το φτωχό μου το μυαλό τυχοδιωκτισμό...Η μόνη συμβουλή που μπορώ να δώσω πάντως στους μετανάστες που έρχονται τώρα ότι πρέπει να έχουν στο πίσω μέρος του μυαλού τους ότι η κρίση μπορεί να έρθει και στη Σουηδία και οι μετανάστες θα είμαστε τα μαύρα πρόβατα που θα έχουμε αρπάξει τις δουλειές και τα σπίτια των Σουηδών...Κι όλα αυτά σε μια κοινωνία που, κατ’ εμέ, πάσχει από έλλειψη αλληλεγύης, λόγω προχωρημένης ανάπτυξης του καπιταλιστικού συστήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Οποιος αποφασισει να ξενιτευτει, θα πρεπει να βαλει καλα στο μυαλο του οτι, "εκει στην ξενη χωρα" δεν θα εχει μπαμπακα και μαμακα, δεν θα εχει πληρωμενα σπιτια, οι δρομοι δεν ειναι στρωμενοι με λεφτα και τριανταφυλλα, και δεν θα τον χτυπανε στη πλατη τα φιλαρακια λεγοντας του "εισαι και ο πρωτος ρε Γιωργαρα!".
    Σε οποιον αρεσει ο τροπος ζωης στην Ελλαδα, αλλα απλα αναγκαζεται να φυγει για να βρει καπου αλλου μια δουλεια, η προσαρμογη θα ειναι δυσκολη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. nefeli

    Σωστοι και λογικοι οι συλλογισμοι σου φιλη nefeli και σ ευχαριστω που καταθεσες εδω αυτες σου τις σκεψεις. Ειναι πολυ σημαντικο να ακουγονται αντικειμενεικες αποψεις απο ανθρωπους που εχουν ηδη φυγει εκτος Ελλαδας και εχουν δει με τα ματια τους τη πραγματικοτητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλε Ephemeron

    Ετσι ακριβως ειναι, οταν αποφασισει κανεις να φυγει μακρια απο τη χωρα του πρεπει να εχει καταλαβει οτι κανει,συν ολα τ αλλα, κι ενα βημα προς την ωριμανση του, κατι που δεν ειναι βεβαια αρνητικο, το αντιθετο θα ελεγα! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε Ephemeron

    K oι εσωτερικοί μετανάστες σε μια χώρα τα ίδια ακριβώς προβλήματα έχουν.

    Το μόνο που αλλάζει είναι η γλώσσα!

    Οπότε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)