31.10.11

Οικον.εκθεσεις, Πολωνοι εργατες & o ρατσισμος στην Ολλανδια!



Mερικες φορες οταν διαβαζει κανεις εκθεσεις και στατιστικες οργανισμων, οπως τη προσφατη που διαβασα, με τον τιτλο  Europe´s Growth Emergency, (Oct 2011), απο τον  ILO, International Labour Organisation (Διεθνη Oργανισμο Εργασιας), θυμηθηκα αυτο που μας ελεγε ενας καθηγητης, στο πανεπιστημιο, οτι οι ανθρωποι που ασχολουνται με τετοιου ειδους στατιστικες δεν εχουν και πολυ σχεση με τη καθημερινη ζωη και τα πραγματικα προβληματα. 
Ετσι καθισμενοι και απομονωμενοι στο γραφειο τους, στον δικο τους κοσμο δεν συναναστρεφονται αλλους, εκτος ισως των συναδελφων τους, που συχνα εχουν παρομοιες...αγωνιες και..κοσμοθεωριες ενω το μονο που τους ενδιαφερει ειναι η προσωπικη τους καρριερα, που συχνα βασιζεται στο ποιος θα αποδειξει με τους πολυ παραστατικους στατιστικους του πινακες οτι ειναι ...βασιλικοτερος του βασιλεως!

Γιατι τα λεω αυτα;

Διαβαζω στην πιο πανω εκθεση οτι οι συγγραφεις της "συγχαιρουν" κατ αρχη το Ευρωπαικο Συμβουλιο, οπως και τη Παγκοσμια Τραπεζα για τις " πρωτοβουλιες" που (υποτιθεται οτι) παιρνουν, προκειμενου να "προωθησουν την οικονομικη...αναπτυξη στην Ευρωπη", σε καιρο κρισης oπως λενε!

Ποιες ειναι αυτες οι "πρωτοβουλιες" και γιατι δεν τις βλεπει, εμπρακτα, ο μεσος πολιτης, αυτο δεν το αναφερουν, φυσικα...Ποση φαια ουσια σπαταλησαν για να γραψουν κατι που ο μεσος Ευρωπαιος που παει στη δουλεια, ή και ξενητευεται επειδη δεν βρισκει δουλεια, ξερει οτι αυτα που γραφουν ειναι... "λογια του αερα";...


Θα πειτε, βεβαια, ποιος τις διαβαζει τετοιες εκθεσεις και ειδικα αυτες που συχνα δικαιολογουν αντιλαικα μετρα που παιρνονται απο κυβερνησεις;  

Τελοσπαντων καποιοι εχουμε τη...διαστροφη να τις διαβαζουμε, οταν τυχει και πεσουν στη προσοχη μας, ετσι πολλες φορες βγαζει κανεις χρησιμα συμπερασματα. Ειδικα στην πιο πανω εκθεση, οπου συγκρινονται Eυρωπαϊκες χωρες, που οπως λενε ...''μπορεσαν να συμβαδισουν με τις ΗΠΑ'', οσον αφορα τη παραγωγικοτητα τους ακουμε μεταξυ αλλων οτι η Ισπανια και η Ιταλια ειναι πιο κοντα στους στοχους τους, απ ο τι η ..Ελλαδα και η Πορτογαλια (που οι δεικτες παραγωγικοτητας ειναι χαμηλοι), ενω η Πολωνια παρουσιαζεται ως "ευεργετημενη" εξ αιτιας της υποτίμησης της συναλλαγματικής της ισοτιμίας.


Οι συγγραφεις, παντως, μιλουν για την αναγκη να υιοθετηθουν καποια κριτηρια απο μερικες χωρες σε κριση ωστε να βρεθει σωστη εξισορροπηση βασισμένη στα έσοδα και τις προσαρμογες στις δαπάνες οπως και μέτρα που θα πρεπει να ειναι λιγότερο επιζήμια για την ανάπτυξη. 

Μιλουν επισης για φορολογικά μέτρα που διευρύνουν τη φορολογική βάση, ή δεν επηρεαζουν άμεσα τα κίνητρα για εργασία και για επενδύσεις, ενω οι περικοπές δαπανών θα πρέπει να διασφαλίσουν τις δημόσιες επενδύσεις σε υποδομές, εκπαίδευση και ερευνα (!!) Kαμμια σχεση με τα μετρα που προωθει το Πασοκ.

Επισης η εκθεση αναφερει οτι η επιδείνωση των συνθηκών στις αγορές κρατικών ομολόγων αλλαξε την πορεία των γεγονότων εντελώς και υπό την αυξανόμενη πίεση, οι κυβερνήσεις εφτασαν ακομη και να υιοθετήσουν μέτρα έκτακτης ανάγκης σε μια προσπάθεια να ανταποκριθουν στην ακόρεστη ζήτηση για δημοσιονομικες εξυγιανσεις
Το ..''σφιξιμο της ζωνης'', ομως, oπως λενε, οτι δεν περιοριστηκε σε χώρες του προγράμματος (Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία), αλλά επεκταθηκε γρηγορα και προς την Ιταλία, την Ισπανία και τη Γαλλία, χωρες που ολες τους ενέκριναν τα έκτακτα μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο, ενω λενε αλλου οτι οι φορολογικές ελαφρύνσεις θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας.

Παρα, το γεγονος, ομως, οτι η εκθεση αυτη δινει ....ευσημα σε χωρες, οπως η Πολωνια, ακουσαμε χθες σε ρεπορταζ του δελτιου ειδησεων της SVT, Πολωνους εργατες και εργατριες στην Ολλανδια, (γιατι μετακομισαν, αραγε, οταν η χωρα τους, συμφωνα με εκθεσεις, βαδιζει καλυτερα απο αλλες;) να μιλουν για τις ασχημες συνθηκες ζωης τους, στην Ολλανδια, οπως και για τον ρατσισμο που υπαρχει εκει. 

Επισης το γεγονος οτι αν και δουλευουν 3 χρονια, (συχνα μαλιστα και σε περισσοτερες απο μια δουλειες o καθενας!), δεν καταφερνουν να μεινουν σε δικο τους σπιτι, αλλα ζουν σε ενα κτηριο-ξενοδοχειο, ολοι μαζι, χωρις δυνατοτητα ουτε καν να μαγειρευουν, επειδη υπαρχει ...''κινδυνος πυρκαγιας'',  οπως τους εχουν πει οι Ολλανδικες αρχες!
Αρκετοι Ολλανδοι δηλωσαν στην ιδια συνεντευξη οτι οι ξενοι απο το πρωην ανατολικο μπλοκ ''δεν ειναι το ιδιο'', οπως καποιοι Γαλλοι, Νορβηγοι, Σουηδοι, κ.α Δυτικοευρωπαιοι, επειδη δεν εχουν ''την ιδια κουλτουρα'' με αυτους...

Οι Ολλανδοι ηταν απο τους πρωτεργατες της ΕΕ και πολλοι απο αυτους λενε τωρα οτι εχουν βαρεθει να πληρωνουν για τις "χωρες σε κριση"! Κατηγορουν τους ξενους για κλοπες και εγκληματα και καποιοι υποστηριξαν οτι θα επρεπε να τους διωξουν μια και καλη απο τη χωρα.

Η καθηγητρια στο πανεπιστημιο του Leiden, Κatja Heede, μιλαει για δραστικη αλλαγη στην αποδεκτικοτητα των "ξενων" στην Ολλανδια και οτι λιγα χρονια πριν θεωρειτο ανηθικο να πει κανεις "δεν μ αρεσουν οι μεταναστες".
"Tωρα, χαρις σε καποια πολιτικα κομματα, που ηρθαν απο το...πουθενα", οπως χαρακτηριστικα λεει και που δειχνουν αντιπαθεια στους μεταναστες, ισως οι απλοι πολιτες να σκεφτονται οτι "αφου το λενε οι πολιτικοι, γιατι να μην το λεμε κι εμεις";

Παντως γεγονος ειναι οτι η Ολλανδια εχει περασει νομοθεσια μεσω του Χριστιανοδημοκρατη υπουργου μεταναστευσης Gerd Leers, που περασε αρκετες προτασεις ωστε να περιορισει τον αριθμο ατομων που ερχονται απο τις χωρες του πρωην ανατολικου μπλοκ. 

Αν δεν βρουν δουλεια μεσα σε 3 μηνες ειναι υποχρεωμενοι να φυγουν απο τη χωρα, κατι που ειναι εναντια στην Κοινοτικη νομοθεσια! 

"Οι Ολλανδοι πιστευουν οτι τους κλεβουμε τις δουλειες", λενε οι Πολωνοι εργατες, στην ιδια συνεντευξη, "αλλα εμεις κανουμε τις δουλειες που αυτοι δεν θελουν".
Καποιοι λενε οτι οι Πολωνοι εργατες δεν ειναι καλοι, γι αυτο λεει, πικραμενος, οτι "οσο πιο λιγα Ολλανδικα καταλαβαινουμε τοσο το καλυτερο"!


4 σχόλια:

  1. Δυστυχώς, στην Ολλανδία ο ρατσισμός εξελίσσεται σε βάρος του -άλλοτε-πολιτικά ορθού. Οι Ολλανδοί δεν διστάζουν πλέον να καταφερθούν εναντίον ενός ξένου.
    Κάποιος κοσμοπολιτισμός διατηρείται ακόμα σε πόλεις με πανεπιστήμια, λόγω των ξένων φοιτητών οι οποίοι στηρίζουν την οικονομία τους. Στον προτεσταντικό Βορρά, όμως, τα πράγματα είναι δύσκολα για τους ξένους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα, Καλό Μήνα !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου Λωτοφάγε

    Eχεις φαινεται γνωση απο τους λεγομενους προτεσταντικους λαους και τον ανερχομενο ρατσισμο. Οι Ολλανδοι ειναι πολυ φιλοαμερικανοι και δεν συμπαθουν τους Νοτιους ιδιαιτερα, ετσι εχω καταλαβει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε μου faro

    Kαλο μηνα, επισης! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)