25.11.11

Το υπέροχο «Ταγκό της Κρίσης»



«Ποιος φταίει για την κρίση;
Τι είναι η κρίση;
Κρίση είναι όταν... δεν ξέρω κυρία...
Φταίνε οι πολιτικοί;
Φταίει που οι Ελληνες είναι καλοπερασάκηδες;
Φταίει ότι τρώγαμε πολύ;
Η Ανυπακοή φταίει!!!
Οι απεργοί, οι απεργοί φταίνε!!!
Φταίει ο Βελζεβούλ!!
Α ρε Ελληνα..!!! Ορίστε τώρα...».

Mε ολες αυτες τις αθλιες καταστασεις που περνα η χωρα εχουμε ξεχασει οτι υπαρχει κι ο κοσμος της καλης μουσικης που κι αυτος δινει το δικο του αγωνα.  
Ετσι ετυχε να διαβασω στο ιστολογιο του φιλου Allu Fun Marx, για το «Ταγκό της Κρίσης», το πρώτο πολιτικό μιούζικαλ στην ιστορία της μεταπολιτευτικής δισκογραφίας που παίρνει θέση, συγκρούεται, προτείνει το δρόμο της ρήξης και της ανατροπής οπως εγραψε ο Ριζος, τον περασμενο μηνα, αλλα μαλλον μου διεφυγε και εκι ετσι βρηκα την ευκαιρια να το κατεβασω τωρα απο τον «902 Αριστερά στα FM» δωρεάν και νόμιμα oπως λενε, όλο το έργο μαζί με το artwork, στίχους και πληροφορίες, κατι που αξιζει τον κοπο και το προτεινω και σε αλλους.....

Ομολογω οτι δεν ειχα ξανακουσει το ονομα του συνθετη Χρ. Χατζησπύρου που δουλεψε με ήχους jazz, gypsy, παραδοσιακούς, αλλά και λαϊκούς, ουτε ειχα ακουσει ξανα τον Φάνη Μαργαρώνη (στιχουργός και κιθαρίστας των KollektivA).

Ετσι αντιγραφω απο τον  Ριζοσπαστη περισσοτερες λεπτομεριες για το αξιολογο αυτο μιουζικαλ.
"Tις ερμηνείες ανέλαβαν δύο ταλαντούχοι νέοι ερμηνευτές. Η Κύπρια Βίκυ Αναστασίου, έχοντας μοναδικές κριτικές στις αποσκευές της από την πορεία της στην Αγγλία και ο Θανάσης Χουλιαράς, τραγουδιστής των KollektivA, με σημαντική εμπειρία στο μιούζικαλ.

Τις ενορχηστρώσεις και μίξεις έκανε ο Χρήστος Χατζησπύρου στην Αγγλία, όπου μένει μόνιμα. Για τις ηχογραφήσεις δούλεψαν δεκάδες μουσικοί από Αγγλία και Ελλάδα. Συμμετέχει ο ηθοποιός Κώστας Κόγιος. Την επιμέλεια παραγωγής είχαν οι Χρήστος Χατζησπύρου και Φάνης Μαργαρώνης.
Την εικαστική επένδυση του έργου υλοποίησε με μοναδικό τρόπο ο ζωγράφος Ιάκωβος Βάης. Ενας πίνακας για κάθε μέρος του «Ταγκό», συνολικά 11 έργα, δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα που σπανίως συναντάμε πλέον στη σύγχρονη βιομηχανοποιημένη δισκογραφία.

Το γραφιστικό μέρος ανέλαβαν οι Eyellusion Team.

Το «Ταγκό της Κρίσης» στιγματίζει τη σημερινή πραγματικότητα άλλοτε με καυστικό τρόπο, άλλοτε με χιούμορ και σαρκασμό, κάποιες φορές με συναισθηματική τραγικότητα. Ταυτόχρονα φανερώνει το δρόμο της ανατροπής και της κοινωνικής απελευθέρωσης. Κυρίως, όμως, γίνεται προπομπός ενός νέου ρεύματος πολιτικού τραγουδιού για το οποίο υπάρχει τεράστια ανάγκη, ειδικά στις σημερινές συνθήκες".

2 σχόλια:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)