2.11.11

ΒΡΕΤΑΝΙΑ: "Ιmmigration cap" και μετανάστευση



Η Βρετανία τα τελευταία χρόνια έχει δυσκολεψει σε μεγάλο βαθμό τους κανόνες, για τη μετανάστευση. Ένα ανώτατο όριο θα μειωσει τον αριθμό των μεταναστών, αλλά και οι μετανάστες θα έχουν το δικαίωμα να τους χορηγουνται επιδοματα και καταλύματα, εφοσον το "αξίζουν". Για παράδειγμα, η εθελοντική εργασία θα μετραει στο ''point system'', που θα μπορούσε να οδηγήσει στο να αποκτησει κανεις δικο του διαμερισμα. Τα τεστ γλώσσας και βρετανικής κουλτούρας είναι, επισης, εξ ισου σημαντικα.

Η οικονομία της χωρας βρίσκεται σε κρίση. 2,5 εκατομμύρια Βρετανοί είναι άνεργοι. Καθώς η ανεργία αυξάνεται, οι Βρετανοί πολιτικοί γίνονται όλο και πιο θετικοι στην κριτική κατα της μετανάστευσης. Οι μετανάστες αποτελούν ένα βάρος για το δημόσιο σύστημα κοινωνικής πρόνοιας και ανταγωνιζονται τους Βρετανους με χαμηλή εκπαιδευση για ανειδίκευτες θέσεις εργασίας.

Η αλήθεια για τη μετανάστευση είναι πολυεπίπεδη: Υπάρχει έρευνα που υποστηρίζει ότι οι ντοπιοι Βρετανοί πολιτες πεφτουν θυματα ανταγωνισμου στην αγορά εργασίας, ενώ άλλες έρευνες δείχνουν ότι οι μετανάστες, μακροπρόθεσμα, δεν είναι καθαρό κόστος για το κράτος, αλλα πληρώνουν "και πάλι" κάθε συνεισφορά με τους φόρους πολλων χρόνων σκληρής δουλειάς και ότι συμβάλλουν επίσης θετικά στο ΑΕΠ της χώρας....


250 000 μη Ευρωπαίοι μετανάστες, ερχονται κάθε χρόνο στη Βρετανια. Η συντηρητική κυβέρνηση του πρωθυπουργού David Cameron κέρδισε τις εκλογές, εν μέρει, λόγω της υπόσχεσής του να μειώσει σημαντικά τη μετανάστευση. Η απόφαση που παρθηκε είναι ασαφής, οπως εκφράζεται, αλλά το πνεύμα της είναι ξεκάθαρο: «Η μετανάστευση θα μειωθεί από εκατοντάδες σε δεκάδες χιλιάδες ετησίως." Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθει μέχρι το 2015.


Οι πολίτες της ΕΕ έχουν νόμιμο δικαίωμα να βρουν απασχόληση στη Βρετανία, γι αυτο έχει ως στόχο τους μη Ευρωπαίους. 
Με το νεο οριο, που ονομάζεται "Immigration cap", η κυβέρνηση έχει πέντε διαφορετικές ποσοστώσεις για μεταξυ αλλων σπουδαστές, ατομα που είναι εκπαιδευμένα στα επαγγελματα που υπαρχει έλλειψη στη Βρετανια και  ειναι "εξαιρετικά ταλαντούχοι" στην τέχνη, τη μουσική και τις επιχειρήσεις. Τα ποσοστα θα μειώνονται από χρονο σε χρονο.
 
Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει θανάσιμο πλήγμα για την Εθνική Υπηρεσία Υγείας, (NHS), τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης της Βρετανιας που σε ποσοστο 30% εξαρτάται από τους αλλοδαπους γιατρους και νοσηλευτες, τριες, κυρίως από την Ινδία, το Πακιστάν και διάφορες Αφρικανικές χώρες. 
Ένας από τους σημαντικότερους επικριτές της νέας, σκληρής μεταναστευτικής πολιτικής είναι ο Δρ Kailash Chand, που εχει εργαστεί ως γιατρός στη Βρετανια, εδώ και 25 χρόνια και κέρδισε το 2009 το βραβείο του " καλυτερου οικογενειακου γιατρου της χώρας".
 
-Θυμάμαι όταν οι μεγάλες εφημερίδες ειχαν αγγελιες στις ινδικές εφημερίδες ότι οι Βρετανοί παρακαλουσαν «ελατε και κανετε αιτηση για μια θέση εργασίας σ εμας, σας χρειαζόμαστε." Τώρα, αποφάσισαν ότι δεν μας χρειάζονται πλέον. Που θα πανε όλοι οι εκπαιδευμένοι γιατροί και οι νοσοκόμες; Είναι προσβολή! Έχουμε κάνει τις πιο απαιτητικές δουλειες μεσα στο κλασο της γηριατρικής, ψυχιατρικής και γενικής πρακτικής. Τώρα μας λένε ότι «υπάρχει ένα όριο, τώρα να φυγετε".

-Αλλά δεν είναι άραγε λογικό οι Βρετανοί που παίρνουν πτυχιο ιατρικης κατά πρώτο λόγο να πάρουν τις θέσεις εργασίας στον τομέα της υγείας; ρωταει η Σουηδη δημοσιογραφος.

-Ετσι κι αλλιως παίρνουν πρωτοι τις θέσεις εργασίας, αυτο ειναι γνωστο. Αλλά η εργασια των μεταναστων θα χρειαζεται παντα στην ιατρική, στον τομέα της έρευνας, στο σχολικό σύστημα.
Το θέμα της μετανάστευσης συγκρούεται μεταξύ της οικονομίας και της πολιτικής. Η πολιτική ανοχή για τη μετανάστευση μειώνεται, ενώ τα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια είναι πλήρως εξαρτημένα από την εργασία των μεταναστών.
 
Ίσως μια μέρα η Ευρώπη να μετανοιωσει για τις ολοένα και πιο περιοριστικές πολιτικές μετανάστευσης, πουσκοπευει να στειλει τους μεταναστες στα σπιτια τους, ανθρωπους δηλαδη που ήταν σε θέση να προσφέρουν τις ικανότητές τους και τα κίνητρά τους για να δημιουργήσουν μια καλύτερη ζωή.
Για την ώρα, δειχνει να αντιστρεφεται η μεταναστευτικη ροη, να μειώνεται ελαφρώς προς την Ευρώπη και να πηγαινει, αντιθετα, προς τα ανατολικά, στην Κίνα, όπου οι τροχοί γυριζουν και οπου υπάρχει έλλειψη εργατικού δυναμικού.
 
-Γιατί είμαστε τόσο στενομυαλοι; Ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης. Σύντομα, δεν θα υπάρχουν μορφωμενοι άνθρωποι που θα θελουν να έρθουν εδώ από την Ινδία και την Κίνα, αλλα αντιθετα θα θελουν να μεινουν στη πατριδα τους. Η μετανάστευση είναι υγιής και μια θετική δύναμη, πιστεύει ο Δρ. Kailash Chand.

 
Μτφ απο SVT

4 σχόλια:

  1. Αυτοί που τα βάζουν με τους αλλοδαπούς καλό είναι να αναλογιστούν ένα πράγμα: Φταίει ο ξένος που γεννήθηκε σε χώρα φτωχότερη και θέλησε να ζήσει τίμια και πιο ανθρώπινα κάπου αλλού?

    Αν ναι, τότε και οι ίδιοι δεν θα πρέπει να επιζητούν να βρουν καλή δουλειά, να μην προσπαθήσουν να ζήσουν καλύτερα απ' όταν γεννήθηκαν γιατί πολύ απλά γεννήθηκαν ως τέτοιοι. Δηλαδή με τα σκατά στο κεφάλι τους. Έτσι θα πρέπει να παραμείνουν, να μην αλλοιώσουν την "καθαρότητα" των άλλων κοινωνικών τάξεων.

    Μετά το "Immigration cap" να φτιάξουν και το "Social Cap"
    Να τα βάλουν με τους φτωχούς και τους συνταξιούχους. Οι μεν πρώτοι γιατί δεν καταναλώνουν όσο θα έπρεπε οι μεν δεύτεροι γιατί βαραίνουν το σύστημα υγείας.

    Τα φιλιά μας ELVA και κουράγιο μας, θα δούμε πολλά ακόμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημερα φιλοι Πειρατες

    Μακαρι να μη χρειαστει να δουμε οσα περιγραφονται στο αρθρο, αλλα και οσα μας ετοιμαζουν οι..''σωτηρες'' της οικονομιας, ανα την Ευρωπη και την Ελλαδα! :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Triton

    To OXI παει για το ...δημοψηφισμα, φανταζομαι! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)