3.1.12

''CUCKOO'S nest'', η εξουσία και εμείς!



''If Mr McMurphy doesn't want to take his medication orally, I'm sure we can arrange that he can have it some other way. But I don't think that he would like it''.

Η νεα χρονια, που μας βρηκε με το Μαυρο Μετωπο...αγκαλια, μου θυμιζει λιγο τη ταινια  "Η φωλιά του κούκου" , (One Flew Over the Cuckoo's Nest, 1975) του Μ. Φόρμαν, μια ταινια που δε θυμαμαι κι εγω ποσες φορες την εχω δει, αλλα οποτε τυχαινει να τη προβαλλουν, δεν τη χανω!

Προχθες μαλιστα που την εδειξε η τηλεοραση, ειχα την ευκαιρια να δω και παλι τους εξαιρετικους, στους ρολους τους, Jack Nicholson και τη Louise Fletcher, την τυρρανικη νοσοκομα Mildred Ratched.

Αυτο, ομως, που προσεξα, αυτη τη φορα, ηταν η ψυχολογια των εγκλειστων του θαλαμου του νοσοκομείου και κυριως πως μεσα απο μεσα τις μεθόδους που χρησιμοποιει η σκληρη (πρωην στρατιωτικη) νοσοκόμα, Mildred Ratched, ως εκπροσωπος της εξουσιας, στη πτερυγα του νοσοκομειου, καταφερνει να υποτάσσει τους εγκλειστους και να τους ταπεινώνει. Οι ασθενεις δειχνουν να την φοβούνται περισσοτερο κι από τη πιθανοτητα ...επανένταξής τους στον έξω κόσμο!


Η νοσοκομα Ratched επιλέγει το προσωπικό της με βαση τον ...βαθμο υποταγής τους, και ανακαλεί τα "προνόμια" τους κάθε φορά που ένας ασθενής της την δυσαρεστεί. Οι προϊσταμένοι της την ανεχονται, επειδή με τον τροπο της, διατηρεί την ταξη και γι αυτους, αυτο ακριβως, φαινεται να ειναι το ζητουμενο!

''Some men on the ward take a long, long time to get used to the schedule. Change it now and they might find it very disturbing''.

H Ratched, ως εξουσια, καλυπτει με τους κρυους, μηχανικους τρόπους της, την ανθρωπια και τη θηλυκότητά της πίσω από μια σκληρη, συγκαταβατικη μασκα, προσπαθωντας καθε φορα να αποδυναμωσει τους ασθενεις της μέσα από ενα πρόγραμμα...ψυχολογικής χειραγώγησης, ωστε να καταστρεψει την αυτοεκτίμηση τους, ενα παλιο, αλλα γνωστο κολπο της ...καθε φορα εξουσιας!.

Με το χαμογελο στα χειλη, η νοσοκομα Ratched, αναγκαζει αυτον που αντιστεκεται περισσοτερο απ ολους, στην ομαδα των ασθενων, δηλαδη τον McMurphy, (Jack Nicholson), να παρει το...ηρεμιστικο φαρμακο του. Με το ιδιο χαμογελο θα διαταξει αργοτερα, την λοβοτομη του, μετα την αποτυχημενη προσπαθεια του να την στραγγαλισει!

Η ειρωνεια ειναι οτι η νοσοκομα Ratched, μαλλον πιστευε, για τον εαυτο της οτι ειναι ενας...καλος ανθρωπος, που φροντιζε παντα για το καλο των ασθενων της!

Οι ασθενεις της, ομως, γινοντουσαν καθε μερα πιο ανισχυροι και ετσι ανικανοι να παρουν αποφασεις ουτε καν συνειδητοποιουσαν οτι ...βιωναν εναν αργο, καθημερινο θανατο της ελπιδας τους και των ονειρων τους για μια ελευθερη ζωη, μακρια απο το ''αρρωστο'' νοσοκομειακο περιβαλλον, που -ηθελημενα,  ή αθελα- τους ειχαν εγκλειστει!


5 σχόλια:

  1. Καλη χρονια, Ελβα!
    Τι ταινια μου θυμισες και παρα το γεγονος οτι ειναι ενα αριστουργημα της 7ης τεχνης, δεν ειναι απο αυτες που βλεπει κανεις ευχαριστα,αλλα εχεις δικιο στις παρατηρησεις σου για την νοσοκομα, στο προσωπο της οποιας ανακαλυπτουμε το διαχρονικο παιχνιδι της εξουσιας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ως τρόφιμοι της φωλιάς του Κούκου, πάντως, μια χαρά μάς βρίσκω!
    Εξαιρετική ταινία!
    Καλή χρονιά, με υγεία και αισιοδοξία, εύχομαι, Έλβα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. για σου Ελβα,

    η ταινια αυτη ειναι απο τις αγαπημένες μου και να σκεφτεις οταν την δειξαμε σε μια προβολή στο πανεπιστήμιο δεν άρεσε σε πολλούς ειδικά σε ελιτιστες φοιτητές.
    Κατα την γνώμη μου η εξουσία έχει πολλά πρόσωπα και πίσω ενα όμορφο και ελκιστικό χαμόγελο κρίβει τα άργια και λυσαλέα δόντια της. Και απο οτι φαινεται δεν τρομάζει ποτέ οτι και να γίνει χωρις κανενα κομπλεξ χωρις κανένα δυσταγμο δράει πάντοτε με στόχο να χαλιναγωγίσει τον λαό και να υποβιβάσει καθετι που μπορει να της σταθεί εμπόδιο. Η κατάσταση στην Ελλάδα είναι κάτι που θα έπρεπε να γίνει ταινία. Ο σκηνοθετης θα πρέπει να παρομοιάσει την ελλάδα ως ένα τρελοκομείο στο οποίο όλοι οσοι βρίσκονται, υπάρχουν σαν καταναγκαστηκές φιγούρες που απλά και μόνο η ύπαρξη τους είναι διακοσμιτικές και άβουλες. Οσο για την νοσοκόμα θα έπρεπε να βάλουμε καμία Έλενα Ραπτη ή καλύτερα τον ίδιο τον Βενιζέλο. Θα είναι σίγουρα πιο καμένη φυγούρα.

    Η δημοσίευση σου ήταν πολύ καλή μου άρεσε πολυ. Βασικά όλες μου άρεσουν αλλα είναι μερικές που είναι θεικές.


    φιλιά απο την Θεσσαλονίκη και ευχομαι καλλή χρονιά και οτι επιθυμεις να το έχεις το 2012!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Νik
    @Λωτοφαγε
    @Στεφανε Αδαμαντιδη


    Kαλη χρονια και προσωπικα στον καθενα σας ευχομαι!
    Ας ελπισουμε οτι το 2012 θα ειναι μια χρονια που δεν θα ανεχθουμε αλλο τον παραλογισμο της εξουσιας και οτι ο λαος ενωμενος θα βγει νικητης και οχι χαμενος, οπως συμβαινει τωρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ας το ελπίσουμε ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)