18.1.12

ΣΟΥHΔΙΑ: ΟΧΙ, λενε τα 2/3 στην ιδιωτική περίθαλψη ηλικιωμένων

 

Ειχαμε  αναφερθει και παλαιοτερα στο θεμα της ιδιωτικής περίθαλψης των ηλικιωμένων στη Σουηδια, ενα θεμα που στις Σκανδιναβικες χωρες θεωρειται απο τα σπουδαιοτερα κοινωνικα και προεκλογικα ζητηματα, δεδομενου οτι αφορα εμμεσα και αμεσα ολη τη κοινωνια. Ολοι εχουν γονεις, συγγενεις που ειναι στη θεση αυτη, αλλα και ολοι θα χρειαστουν στο μελλον τετοιες υπηρεσιες! H εμπιστοσύνη των Σουηδών στις εταιρειες περίθαλψης των ηλικιωμένων μειωθηκε πολυ μετά τα σκάνδαλα το περασμενο φθινόπωρο!

Μια νέα έρευνα που ξεκινησε από το πρόγραμμα Agenda της SVT, δείχνει  ότι τα 2/3 των Σουηδών έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στις ιδιωτικες εταιρειες περιθαλψης ηλικιωμενων. Το φθινόπωρο, εγιναν πολλες δημοσιες συζητησεις για τα κερδοσκοπικά συμφέροντα στην περιθαλψη των ηλικιωμενων μετά από την αποκαλυψη πολλων περιπτώσεων κατάχρησης σε οίκους ευγηρίας που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες!

Στο κέντρο βρισκόταν η εξαπλωμενη σε ολη τη Σουηδια εταιρεία Carema, που επίσης έγινε γνωστό ότι οι ιδιοκτήτες της δεν να πληρωναν φόρους για τα κερδη που προέρχονταν από την επιχείρηση. 
Η εκπομπη Agenda ζητησε από την στατιστικη εταιρεια Sifo να ρωτησει τους Σουηδους πόση εμπιστοσύνη έχουν σε γηροκομεία που λειτουργούν από ιδιωτικές εταιρείες. Ετσι 66% λένε ότι έχουν ελάχιστη εμπιστοσύνη στις ιδιωτικές εταιρειες, ενώ μόνο το 26% λένε ότι έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη.

Η έρευνα δείχνει επίσης ότι μόνο 1 στους 100 έχει πολύ υψηλό επίπεδο εμπιστοσύνης και ότι σχεδον ο 1 στους 5 έχει πολυ λίγη εμπιστοσύνη. 

-Είναι προφανές ότι οι άνθρωποι είναι καχύποπτοι μετα απ ολα αυτα που εχουν γραφει, λέει η Anne-Marie Svensson, πρόεδρος της ιδ.εταιρειας περιθαλψης, Aleris. Η Sifo ρώτησε επίσης για την εμπιστοσύνη στα γηροκομεία που διοικούνται από τους δήμους. 

Εκει αντιστραφονται οι αριθμοί. 66% των Σουηδών έχει μεγάλη εμπιστοσύνη στους δημοτικους οικους περιθαλψης, ενώ μονο το 27% έχουν μικρή εμπιστοσύνη. Η έρευνα δείχνει επίσης ότι ανεξαρτητα του τι κόμμα ψηφίζει κανεις, η πλειοψηφία του κοσμου εχει μικρη εμπιστοσύνη στη λειτουργία οικων περιθαλψης από ιδιωτικές εταιρείες. 59% εκείνων που ψηφίζουν κάποιο από τα αστικά κόμματα, έχουν μικρή εμπιστοσύνη, ενώ το 33% έχουν μεγάλη εμπιστοσύνη.

Μεταξύ εκείνων οι οποίοι ψηφίζουν Σοσιαλδημοκρατες, το Αριστερο κομμα ή τους Πρασινους, ενα 76% εχουν μικρη εμπιστοσυνη και 20% μεγαλη εμπιστοσυνη.

Μετά τα σκάνδαλα του φθινοπωρου, η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στο Εθνικό Συμβούλιο Υγείας να διερευνήσει κατά πόσο υπάρχουν διαφορές στην ποιότητα μεταξύ του ιδιωτικού και του δημόσιου στη περιθαλψη των ηλικιωμένων.

2 σχόλια:

  1. Στην ελλάδα είμαστε πιο προχώ.Δεν έχουμε εμπιστοσύνη ούτε στα ιδιωτικά ούτε στα δημόσια.Πάλι μπροστα απ' τους κουτόφραγκους!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σελιτσανε

    Nαι, τοσο...μπροστα που δεν εχουμε καταλαβει οτι εμεις ειμαστε τα πειραματοζωα των...κουτοφραγκων!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)