6.2.12

O Μακιαβελισμός..φοριέται πολύ!


Niccolò Machiavelli
Eχουν, εκτραχυνθει, φαινεται ολοι και ολα σε τετοιο βαθμο που δεν μας κανει πια εντυπωση ο, τι και να ακουσουμε! Απλα περιμενουμε τι θα ειναι αυτο που θα μας χτυπησει περισσοτερο και ισως μας κανει να συνειδητοποιησουμε επιτελους το συμφερον μας, οχι το δικο τους!

Τελευταια, μαλιστα, ειπωθηκε οτι θα μπορουσε να διορθωθει το κακο ''ιματζ,'' της χωρας, αν αλλαζαμε το ονομα απο Ελλαδα σε..."Hellas"! 

Εκτος απο...κοτσάνα ολκης, αυτο που βρισκω γελοιο ειναι οτι τα ΜΜΕ απογοητευτηκαν οχι τοσο για το ...περιεχομενο της κοτσάνας, αλλα κυριως επειδη αυτος που το προτεινε, σε συνέντευξη του στην «Bild», ειναι ο...Ελληνικης καταγωγης ευρωβουλευτής των Γερμανών Φιλελευθέρων  Χατζημαρκάκης!

Ας τους εξηγησει, επιτελους, καποιος οτι οι ..υπερασπιστες του κεφαλαιου ΔΕΝ εχουν πατριδα! Γι αυτους οι χώρες είναι κατι σαν...εταιρείες, που οταν "φαληρισουν", εχουν τη τακτικη ν αλλάζουν όνομα, ωστε με τον επαναβαπτισμο τους να ξανακερδισουν την χαμενη εμπιστοσυνη των πελατων τους! 

Καλα θα καναμε, λοιπον, να μην απορουμε για τον τροπο σκεψης πολλων εκπροσωπων του κεφαλαιου και ας συνειδητοποιησουμε οτι καποια πραγματα ειναι «ετσι» γιατι ετσι ...βολευουν καποιους να ειναι! Ουτε συναισθηματα υπαρχουν, ουτε εθνικοτητες!
Αλλωστε, τοσο καιρο δεν μας πιπιλιζουν το μυαλο με τη λεξη «επιτυχια», «σωτηρια» παραπεμποντας μας σε σκεπτικο C.E.O (chief executive officer), και στη λογικη του ..μπιζνες που λεει π.χ οτι επειδη ο Romney «πετυχε» ως μπιζνεσμαν, αυτο σημαινει οτι θα ειναι επιτυχημενος και ως ...προεδρος των ΗΠΑ!!

Το μονο, ομως, που δεν εννοουμε σαν πολιτες να κατανοησουμε ειναι οτι οταν αυτοι χρησιμοποιουν ορους οπως «επιτυχια», «σωτηρια», κλπ, εννοουν την αυξηση και τη περισωση των κερδων του κεφαλαιου και καθολου δεν αναφερονται, ουτε βεβαια ενδιαφερονται για την καλυτερευση της ζωης των πολιτων, οπως καποιοι λανθασμενα πιστευουν, υπομενοντας τα σκληρα μετρα, ως αναγκαιο κακο, που καποια μερα θα περασει και θα ξαναγινουμε ...ευτυχισμενοι και χαμογελαστοι καταναλωτες, οπως ειμασταν στις μερες του... «καλου καπιταλισμου»!

Εδω που τα λεμε, δεν ειναι ευκολο να δεχθει κανεις οτι αυτοι που ζηταγαν τη ψηφο του παλιοτερα σημερα τον ...πουλανε και τον ξαναγοραζουν στο αψε σβησε και σε …εξευτελιστικες τιμες μαλιστα, οπως πραγματικα κανουν οι ...κυριοι αυτοι που οι πολιτικες τους εχουν ξεπερασει σε αμοραλισμο ακομα και τον ...Μακιαβέλι, οταν εγραφε τη θεωρια του περι του σωστου ηγεμονα, αυτου που δεν εχει ηθικούς φραγμούς, αλλα μεταχειριζεται ολους τους τροπους για να πετυχει το σκοπο του!

Ετσι κι αλλιως μηπως ο ...αμοραλισμος δεν ειναι το κυριο χαρακτηριστικο που βλεπουμε στις περισσοτερες κυβερνησεις σε Ευρωπη και Αμερικη; Ετσι δεν εκαναν και στην Αγγλια και στην Αμερικη, οπου ξεπουλησαν τα παντα, ενω επεβαλλαν σκληρη λιτότητα, πιστευοντας οτι μειωνοντας τις δαπανες θα καταφερουν να καταπολεμησουν την υφεση;

Εν τω μεταξυ αναπροσαρμοζεται και το λεξιλογιο στη νεοφιλελευθερη αγορα ετσι ωστε καποιοι οροι να ακουγονται παραπλανητικα ''καλυτεροι''. Π.χ ακουμε για...μαθητεια, που σε πολλες περιπτωσεις σημαινει σκετη...δουλεία!
«Σε παιρνω στη δουλεια μου για να μαθεις, πρεπει να εισαι ευγνωμων απο πανω και αν θυμηθω σε πληρωνω,...που και που!». Να πως γινεται η κριση...μεγαλυτερη...ευκαιρια, (αλλα για...εκμεταλλευση του αλλου)! 

Ο Μακιαβελισμος, ομως, στη πολιτικη τους, δεν σταματα πουθενα, ουτε γνωριζει περιορισμους. Ετσι π.χ ακουμε και για τη χρηση Μουσειων και αρχαιολογικων χωρων ως διαφημιστικα αντικειμενα στο βωμο του κερδους, πραγμα που απο τους ιδιους δικαιολογειται ως.. "αξιοποιηση της πολιτιστικης μας κληρονομιας" (!) 

Κι επειδη δεν εχει τελειωμο η ...φόρα που εχουν παρει, υπενθυμιζω μονο τα περιφημα λογια του Λουντέμη, σε δικαστηριο: «Χρειάστηκαν εκατομμύρια χρόνια για να γίνουν τα τέσσερα πόδια δύο. Δεν θα τα κάμω πάλι τέσσερα εγώ».


2 σχόλια:

  1. Kαι πως να λεγοταν, μηπως Hell-Αss? :P

    To διαβασες;
    http://pitsirikos.net/2012/02/hell-%CE%B1ss/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος29.10.12

    Εχεις μπλεξει λιγο τις εννοιες....το εργο του Μακιαβελη δεν συνδεεται με τον αμοραλισμο-ο ιδιος ο Μακιαβελη θετει ορια, μιλαει για συνεση και ηθος. Χρησιμοποιεις τον ορο "Μακιαβελισμος" με την ευρεια εννοια-Σε αυτή την ευρύτερη έννοιά του δε θα πρέπει να ταυτίζεται με την πολιτική θεωρία του Μακιαβελη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)