18.4.12

ΣΟΥΗΔΙΑ:Οταν οι Σοσιαλιστες μιμουνται τους..Δεξιους!



(Μτφ απο DN)

Ο Stefan Löfven, πρόεδρος του κομματος των Σοσιαλδημοκρατων (S) και η Magdalena Andersson, εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής (S) υπογραφουν το παρακατω κειμενο πανω στη πολιτικη του κομματος τους σχετικα με την οικονομια, τις επιχειρησεις, την ανεργια στους νεους, την ανταγωνιστικοτητα και αλλα ζητηματα. 
Διαβαζοντας το δεν βρηκα διαφορες με αντιστοιχα κειμενα του Δεξιου Συνασπισμου, δλδ. του ηγετικου κομματος, στην Σουηδια. Ειναι αραγε..περιεργο, ή μονο...Σουηδικο φαινομενο;



''Η Σουηδία είναι μια σύγχρονη και επιτυχημένη χώρα. Εμείς οι Σουηδοί είμαστε θετικοι για την ανάπτυξη και το άνοιγμα προς τον έξω κόσμο. Η νεολαια στη Σουηδια έχει αυτοπεποίθηση και φιλοδοξία. Η Σουηδία αξίζει μια κυβέρνηση που τολμά να σκεφτεί επιθετικά και να διατηρήσει μια σύγχρονη πολιτική, προσανατολισμένη στο μέλλον και στη δημιουργία θέσεων εργασίας.

Το μεγαλύτερο περιουσιακό στοιχείο της Σουηδίας είναι η δουλεια των ανθρώπων. Είναι η βάση για την ευημερία μας, και για το οτι πρεπει να αφήσουμε πίσω μας μια καλή κοινωνία για τα παιδιά μας. Για κάθε άνθρωπο η ικανότητα να μπορει να ζησει τον εαυτο του προϋποθεση να αισθάνεται ελεύθερος και να μπορει να κάνει τις επιλογές του στη ζωή.

Όποιος δεν έχει δουλειά, αισθάνεται συχνά ότι εχει ενα μειονεκτημα, και πώς η ποιότητα ζωής του επιδεινώνεται. Η υψηλή ανεργία πλήττει επίσης άμεσα τα δημόσια οικονομικά και την ικανότητα της Σουηδίας για τη χρηματοδότηση της εκπαίδευσης, της υγείας και της φροντίδας των ηλικιωμένων. Δεν έχει σημασία πως το βλέπει κανεις, αλλα η πλήρη απασχόληση δεν αποτελεί σπατάλη πόρων.

Η ανεργία είναι τώρα σχεδόν 8% και οι προβλέψεις δείχνουν να συνεχιζεται σ ένα υψηλό επίπεδο. 
Η μεγαλύτερη ανησυχία είναι η υψηλή ανεργία των νέων και η αύξηση της μακροχρόνιας ανεργίας. Ο αριθμός των για περισσότερο από δύο χρόνια ανέργων, αυξήθηκε κατά 175%, κατά τη διάρκεια της ηγεσιας της συντηρητικης κυβέρνησης – οταν απο λιγοτερους απο 25.000 ατομα, εφτασε σε πάνω από 69.000 άτομα.

Παρ ολα αυτα η κυβέρνηση δεν έχει νέες ιδέες και πρωτοβουλίες για περισσότερες θέσεις εργασίας, στον ανοιξιατικο προϋπολογισμό που παρουσίασε χθες. Είναι τραγικό, αλλά ίσως όχι και τόσο περίεργο. Έχει γίνει όλο και πιο προφανές ότι η κυβέρνηση έχει ήδη παίξει όλα τα χαρτια τους, έχουν ξεμείνει από ιδέες και ότι οι πολιτικές τους δεν χτυπουν την ανεργία.

Αλλά ένα πράγμα που εχει κανει καλα η κυβέρνηση, είναι να σεβαστεί τους κανόνες του προϋπολογισμού, πραγμα που τους συγχαιρουμε. Για εμάς τους Σοσιαλδημοκράτες, η πειθαρχία και η τάξη στα δημόσια οικονομικά και βασικά κάτι που ποτέ δεν θα διακινδυνευσουμε. 
Αλλά εξίσου σημαντικη είναι και η αναγνώριση του γεγονότος ότι τα υγιή δημόσια οικονομικά δεν είναι επαρκή για να δημιουργήσουν τη μελλοντική ανάπτυξη και την απασχόληση. Κάντε μια απλή σύγκριση με μια εταιρεία. Για να είναι επιτυχής, δεν είναι αρκετό για να ξεπληρώσει τα χρέη τους. Πρέπει επίσης να επενδύσει στο να δημιουργει δουλειες στο μέλλον.

Οι Σουηδικές εταιρείες ανταγωνίζονται μέσω της ποιότητας, της γνώσης και της καινοτομίας. Στο σκληρό διεθνή ανταγωνισμό, η Σουηδία δεν μπορει να διατηρηθει με χαμηλούς μισθούς, χαμηλή ειδίκευση και την τεχνολογία του χθες. 
Πρέπει να βελτιωνομαστε συνεχώς, να βελτιώσουμε τις ικανοτητες μας και την ανάπτυξη νέων επιχειρηματικών ιδεών, προϊόντων και υπηρεσιών. Απαιτεί σύγχρονες πολιτικές ανάπτυξης που ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα. 
Το επίκεντρο των πολιτικών αυτών και νέες συγκεκριμένες προτάσεις για τη μεταρρύθμιση εργασία, θα παρουσιάσουμε σε δύο εβδομάδες στις προτασεις, που θα αποτελέσουν τη βάση του συνολικού προϋπολογισμού μας το φθινόπωρο.

Μια υπεύθυνη δημοσιονομική πολιτική για περισσότερες θέσεις εργασίας απαιτει μια ενεργό βιομηχανική πολιτική για να βοηθήσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν νέες επιχειρήσεις, και έτσι οι επιχειρήσεις μπορούν να αναπτυχθούν και να αποκτήσουν νέα μερίδια αγοράς. 
Για πολλά χρόνια η κυβέρνηση ειχε παραμελήσει τις συνεργασια με τη βιομηχανία και εχει ονομασει τις επιχειρησεις ως «δευτερευουσης σημασιας». Εμεις αντιθετα θα προτιμουσαμε έναν εποικοδομητικό διάλογο. 
Θέλουμε να εμβαθύνουμε τη συνεργασία με τις βιομηχανικες συνδικαλιστικές ενωσεις και την έρευνα. 

Έχουμε ήδη ξεκινήσει ενα διάλογο με τις επιχειρήσεις και την ακαδημαϊκή κοινότητα, συμπεριλαμβανομένης της επιστήμης της ζωής, και θα προχωρήσουμε με περισσότερους κλαδους. 
Για όσους είναι εξοικειωμένοι με τους επιχειρηματίες και την καθημερινή ζωή των επιστημόνων, είναι προφανές ότι πολλές καλές ιδέες για τη βελτίωση, ή νέα προϊόντα και υπηρεσίες σήμερα δεν εχουν εκμεταλλευθει, συχνά επειδή είναι δύσκολο να βρεθουν κεφάλαια επιχειρηματικού κινδύνου στα αρχικά στάδια της ανάπτυξης. Οτι οι ανάδοχοι εμποδιζονται οδηγεί στο να χάνονται πολλές μελλοντικές επιχειρηματικές ευκαιρίες, και θα υποβάλλουμε προτάσεις για την ενίσχυση της αλυσίδας της καινοτομίας.

Για τις νέες αναδυόμενες εταιρείες, που εμφανιζονται καθώς και για τους υπάρχουσες, είναι σημαντικό να είναι σε θέση να προσλαμβάνουν ειδικευμένους εργαζόμενους. 
Μπορεί να ακούγεται προφανές, αλλά η κυβέρνηση έχει περικόψει την κατάρτιση, την επικύρωση και αντίθετα επικεντρωνεται σε χαμηλότερες απαιτήσεις δεξιοτήτων, την επιδείνωση των συνθηκών για τους ασθενείς και τοποθετησε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους σε μαζικες δράσεις.

Το αποτέλεσμα είναι ότι οι εταιρείες, παρά το υψηλό ποσοστό ανεργίας στη Σουηδία, έχουν πρόβλημα να βρουν το κατάλληλο προσωπικό
Το εμπορικο επιμελητηριο των Σουηδικών Επιχειρήσεων ανέφερε πρόσφατα ότι η μια στις πέντε απόπειρες πρόσληψης αποτυγχάνουν, και όταν οι επιχειρήσεις δεν μπορούν να βρουν τα προσοντα που χρειάζονται, αναγκάζονται σε πολλές περιπτώσεις να αρνουνται παραγγελίες. Αυτό δεν ισχύει, η σωστη επιλογη στην αγορά εργασίας πρέπει να βελτιωθεί.

Μέσω της συνεργασίας με τους κοινωνικούς εταίρους και περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση, θέλουμε να ανοίξουμε νέους δρόμους, έτσι ώστε αυτοι που αναζητούν εργασία να διαθέτουν τα προσοντα που απαιτούν οι περισσότερες εταιρείες. Στις προτασεις μας παρουσιάζουμε επίσης συγκεκριμένες επενδύσεις στην εκπαίδευση και την απασχόληση για τους νέους. 

Αυτό ωθει προς τα πίσω την ανεργία των νέων και ενισχύει τόσο τα άτομα όσο και τις επιχειρήσεις. Σε συνδυασμό με το οτι αυξανουμε τις θεσεις για πρακτική άσκηση, και τις θέσεις εργασίας για τους νέους, θα θεσπιστούν αυστηρότερες απαιτήσεις για όσους λαμβάνουν επιδομα.

Εμείς, οι σοσιαλδημοκράτες έχουμε μερικές φορές υπαρξει κακοι στο να τονίσουμε την ευθύνη των ανθρώπων για να γινουν οι ίδιοι απασχολήσιμοι. Η κοινωνία πρέπει να δημιουργησει συνθήκες και ευκαιρίες, αλλά για να δουλέψει αυτό, το άτομο πρέπει να αναλάβει την δικη του ευθύνη. Ο καθένας θα πρέπει να είναι σε θέση να διεκδικει τα δικαιώματά του, αλλά επίσης κάνει το καθήκον του.

Η κυβερνητική πολιτική έχει δοκιμαστεί για 6 χρόνια, τόσο στην αναπτυξη οσο και την ύφεση, και είναι προφανές ότι αυτό δεν μεταφράζεται σε περισσότερες θέσεις εργασίας. 
Ο πληθυσμος της Σουηδίας αγαπα την αναπτυξη και αξίζει κάτι καλύτερο. Οι επιχειρήσεις και οι θέσεις εργασίας δεν προκύπτουν από το πουθενά. 
Στις προτασεις μας, σας παρουσιάζουμε αντι αυτων μια προσανατολισμένη στο μέλλον οικονομικη πολιτικη. Θέλουμε να επικεντρωθουμε στην ευθύνη, τις ικανοτητες, την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, έτσι ώστε να αυξηθουν περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας.

Μονο έτσι μπορούμε να εχουμε περισσότερους ανθρώπους που εργάζονται, να κανουμε τη Σουηδια μοντερνα και να ενισχύσουμε τη μελλοντική μας ανταγωνιστικότητα''. 


Stefan Löfven, πρόεδρος του κομματος των Σοσιαλδημοκρατων (S) 
Magdalena Andersson, εκπρόσωπος της οικονομικής πολιτικής (S)


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)