22.4.12

ΙΣΛΑΝΔΙΑ: Εξώσεις σπιτιών, εθελοντές και δράσεις!


(Μτφ. απο Arbetaren)


Με τα σώματα τους προσπαθουν μελη της Iσλανδικής ομάδα ακτιβιστων, (εγχώριας φρουράς) να σταματήσουν τις εξώσεις, οι οποίες είναι σε πλήρη εξέλιξη στον οικονομικο απόηχο της κρίσης.
 
- Στόχος μας δεν είναι να γινουμε δημοφιλεις. Δεν μας ενδιαφέρουν οι πολιτικές συζητήσεις. Μοναδικός σκοπός μας είναι να προστατεύσουμε τα σπίτια των ανθρώπων, λέει ο Þorvaldur Ottar Guðlaugsson, εκπρόσωπος της εγχώριας φρουράςHeimavarnarliðið, όπως ονομάζεται στα Iσλανδικά).
 
Συναντιόμαστε στο Café Αϊτή, ένα μικρό καφενείο στην περιοχή του λιμανιού του Reykjavik. O Þorvaldur Þorvaldsson,ο οποίος ηταν ο συν-ιδρυτης της "εγχώριας φρουράς" κατά τη διάρκεια του χειμώνα του 2009, ειναι στην εισοδο.

Όταν η κρίση έπληξε την Ισλανδία το 2008, οι τιμές των σπιτιων έπεσαν κατακόρυφα, ενώ τα δάνεια έγιναν πιο ακριβά. Από τότε, ο Þorvaldur Ottar Guðlaugsson, εχει δει εκατοντάδες άνθρωπους να χάνουν τα σπίτια τους απο τις τράπεζες. Αυτό το καλοκαίρι, ο ίδιος υπολογιζει ότι πολλοί θα αναγκαστουν να ζουν σε σκηνές.

Η ανάκαμψη της Ισλανδίας, που τα διεθνή μέσα ενημέρωσης αναφέρονται εκτενως εχουν να κανουν κυριως με την ικανότητα της χώρας να πληρώσει τους πιστωτές της στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις Κάτω Χώρες.  

Αλλά για ένα μεγάλο μέρος των ανθρώπων της Ισλανδίας τέτοιες "χαρμοσυνες εκθέσεις" θα πρεπει να φαίνονται σαν ένα ..κακόγουστο αστείο.

(Απο διαδηλωση της ομαδας στο Reykjavik).
Τη στιγμή που γραφοταν το αρθρο, ηδη 200 αιτησεις νοικοκυριων, υποβαλλονταν για αναδιάρθρωση των χρεων τους, κατι που γινεται απο ενα διαμεσολαβητή, που εχει οριστει από την κυβέρνηση. Εχουν εγκριθεί μεχρι τωρα 2483 αιτήσεις προς τον διαμεσολαβητή για την αναδιαρθρωση του χρέους τους. 

Αυτο που τους προσφερεται είναι να παγώσουν τα δάνεια τους για διάστημα από 6 έως 12 μηνες, εφόσον καταβάλλουν το 60% του ενοικίου για τη κατοικια τους. Αλλά πολλοί δεν εχουν καν τη δυνατοτητα ουτε γι αυτο. Λόγω της κρίσης, τα ενοίκια έχουν αυξηθεί σημαντικά. Τα περιθώρια συρρικνώνονται επιπλεον από τις αυξανόμενες τιμές τροφίμων και βενζίνης.
Από τα 200 άτομα στην αναδιαρθρωση του χρέους είναι περίπου 120 απ αυτους είτε άνεργοι, ή συνταξιούχοι, και συνεπώς έχουν πολύ φτωχές προοπτικές βελτίωσης της οικονομικής τους κατάστασης σε ενα βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Στο τελος η η τράπεζα θα πουλησει το σπίτι τους.
 
- Δεν ηταν όλοι, που τους γινεται εξωση, χρεωμένοι μέχρι τον..λαιμό στα χρόνια πριν τη κριση. Εγώ ειχα το 40% του διαμερίσματός μου και πολλοί ήταν στην ίδια κατάσταση, αλλά η κρίση παρεσυρε όλα τα περιουσιακά στοιχεία που είχαμε βαλει σαν εγγυηση για τα σπίτια μας, λέει ο Þorvaldur Ottar Guðlaugsson.

(Aπο δραση της ομαδας & συγκρουση με την αστυνομια)
Το μανιφέστο της Εγχωριας Φρουράς είναι απλο και σαφες: Ο σκοπός της ομάδας είναι να προστατεύσει τα άτομα που απειλούνται με έξωση, λόγω των "άδικων αξιώσεων". Αυτή η προστασία πολύ συχνά εχει να κανει με το να σταματησει την εξωση, ή τουλάχιστον να την καθυστερήσει. Η ομαδα σχηματίζει μια ανθρώπινη ασπίδα γύρω από το σπίτι. Μερικές φορές τα καταφέρουν - μερικές φορές η τράπεζα είναι πιο διεκδικητική και καλει την αστυνομία για να διαλύσει την ομάδα.

-Στην περίπτωση αυτή, υπάρχουν κάποιοι στην ομάδα που ειναι διατεθειμένοι να καταφύγουν σε γροθιές! Αλλά μέχρι στιγμής δεν έχουμε ακόμη φτασει εκει. Καταλαβαίνουμε ότι η αστυνομία πλεονεκτει απεναντι μας και οτι θα κάνουν ό, τι είναι απαραίτητο για να μπορέσει η τράπεζα να κατάσχει τα περιουσιακά στοιχεία.
 
Όμως οσο προσπαθούν αυτοι να σταματήσουν τις επιμέρους εξώσεις, ο στόχος μας είναι η δημιουργία προσοχής των ΜΜΕ, για να ευαισθητοποιήσουν το κοινό πανω στο τι συμβαίνει.
 
Τέλος έρχεται ο δεύτερος Þorvaldur. Αυτός είναι ξυλουργός και έζησε στη Σουηδία, για αρκετά χρόνια. Λέει «γεια» στα Σουηδικά και στη συνέχεια συμπληρώνει τη κουβεντα που τελειωσε ο φιλος του.
- Δυστυχώς, τα μέσα ενημέρωσης είναι πολύ αναξιόπιστα εδώ. Μια μέρα είμαστε «ήρωες», τη αλλη ημέρα, είμαστε «εγκληματίες»!

Η οργάνωση δεν έχει καμία επίσημη δομή, ή ηγεσία. Αυτοί που κινδυνεύουν να τους γινει εξωση μπορουν να επικοινωνήσουν με την ομαδα για βοήθεια. Τοτε συναντιούνται όλοι, συζητουν και αξιολογήσουν την κατάσταση. Μετα είναι στο χέρι του καθενος, αν θέλουν να συμμετάσχουν στην προσπάθεια, ή όχι.

- Όταν μετα πάμε σε μια δράση, είναι οι ιδιοκτήτες που κανονιζουν τα πάντα. Όλες οι περιπτώσεις είναι μοναδικες και δεν θέλουμε να στρεσσαρουμε κανένα. Μπορούν να πουν τι θέλουν να κάνουμε και πόση αντίσταση θελουν να δειξουμε. Τα λογια τους είναι νόμος για μας, λέει ο Þorvaldur Þorvaldsson.

Η ομαδα τους λειτουργεί επίσης ως ηθική υποστήριξη, σε όσους έχασαν τα σπίτια τους και τα μέλη προσπαθούν να βοηθήσουν και μετα, οσο καλύτερα μπορούν. Δεν είναι σπάνιο, οτι εκείνοι που έχουν υποστει έξωση να γινονται μελη στην ομαδα, μετα.

Ο Συνήγορος του Πολίτη, για την αναδιαρθρωση του χρέους, που η κυβέρνηση ξεκινησε στα 2010 έχει αποδειχθεί μια ανεπαρκής λυση. Η ''εγχωρια φρουρά'' θελει να δεί μια ολοκληρωμένη λύση και λέει ότι τα μετρα που παιρνονται τώρα είναι προσωρινα, με επίκεντρο το άτομο, και απλά δεν φτανουν.

- Ακόμη και αν το κράτος θα παρέμβαινε ωστε το χρέος των 200 να μην εμενε στο δρόμο παλι υπαρχουν 1000 ακομα που περιμένουν βοήθεια από τον διαμεσολαβητή, λέει ο Þorvaldur Þorvaldsson.

Ο συνάδελφός του πιστεύει ότι η ευθύνη για την κατάσταση βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στις τράπεζες.
- Οι άνθρωποι εδώ ήταν συνεχώς σε επαφή με τους τραπεζίτες οι οποίοι τους ενθαρρυναν να παρουν φτηνά δάνεια.

Τα δάνεια θα πρέπει να επανέλθουν οπως ηταν τον Ιανουάριο του 2008, πριν από την κατάρρευση, λένε.
- Χρειαζόμαστε μια δικαιη λύση. Είναι φυσικά δύσκολο να γινει. Το κόστος πεφτει εν μέρει στους φορολογούμενους και τους ανθρώπους που ποτέ δεν πήραν κανένα δάνειο κατά τη διάρκεια της κρίσης.  
Αλλά είμαστε μια μικρή κοινότητα και πρέπει να είμαστε σε θέση να υποστηριξουμε ο ενας τον άλλον για να βρεθει μια σωστή και βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. 

Και οι δυο τονίζουν ότι δεν θεωρούν τους εαυτούς τους, ουτε ήρωες, ουτε μάρτυρες.
 
- Στόχος μας είναι πρώτα απ 'όλα να ανοίξουμε τα μάτια τους στους Ισλανδούς και ως εκ τούτου να τους κανουμε να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και τους γείτονές τους.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)