12.4.12

ΚΟΥΒΑ: H ζωή μέσα από τη κουλτούρα



Ο Φιντέλ Κάστρο παραχωρησε την εξουσία στον 80χρονο αδελφό του, Ραούλ Κάστρο που έχει εφαρμόσει οικονομικές μεταρρυθμίσεις, χωρίς ομως συμβιβασμούς σχετικά με το μονοπώλιο του Κομμουνιστικού Κόμματος στην εξουσία. 

Η λογοκρισια παραμενει αμετάβλητη. Η εκπομπη Cobra συναντα εργαζομενους στον πολιτιστικό τομέα της Κούβας και μιλαει μ αυτους για να καταλάβει πως ειναι να ζεις και να εργαζεσαι στη μεγαλύτερη πολη της Καραϊβικής.

Ο βιβλιοπώλης Guivei Reina Francia είναι ένα παράδειγμα του νέου τύπου των ιδιοκτητών μικρών επιχειρήσεων που γίνονται ολο πιο συνηθισμενες, δεδομένου ότι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι απολύθηκαν. 
Το καθεστώς έχει χαλαρώσει τους περιορισμούς στην ατομική ιδιοκτησία και τις επιχειρήσεις. Ο Francia λεει ότι ο ίδιος είναι ένας από τους λίγους που έχει μια πρωτόγονη μορφη διαδικτύου, επειδη η πληροφορηση εξακολουθει να ελέγχεται αυστηρά.  
Δεν υπάρχει το Google, ή άλλες μηχανές αναζήτησης και οι κουβανικες σελιδες κυριαρχουν, εχουν π.χ το Red Social, μια μορφη facebook για την Κουβα, αλλα το διαστημα που συνεβει η λεγομενη Αραβικη Ανοιξη, αν και τα ΜΜΕ της χώρας δεν την αναφεραν, μπορουσε κανεις να εχει προσβαση στα γεγονοτα, οπως ειπε ο Guivei, μεσω της Wikipedia, που τη χρησιμοποιησε σαν ειδησεογραφικό κανάλι.

Ο Alfonso X, που είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς μουσικούς και εργατες του πολιτισμου ειναι και διοργανωτης του φεστιβαλ Peace & Love Havanna, που εγινε τον Μαρτιο, για δευτερη συνεχη χρονια και λεει οτι σε αντιθεση με ο τι ισως κανεις πιστευει, οι Κουβανοι ειναι απο τους καλυτερα ενημερωμενους λαους, οσον αφορα τα μουσικα πραγματα. 

Alfonso X
Υπαρχουν πολλα ειδη μουσικης στη σημερινη Κουβα, punk, rock, techno, hiphop, fusion κ.α. Εκτος απο τους Κουβανους καλλιτεχνες ηρθε φετος ενας απο τη Νορβηγια και αρκετοι Σουηδοι, οπως οι δημοφιλεις Veronica Maggio, οι Maskinen και ο Timbuktu που οπως δηλωσε στην εκπομπη ερχεται για δευτερη συνεχη φορα στο φεστιβαλ, εχοντας τις καλυτερες εντυπωσεις. 

Η Κουβα, λεει ο Timbuktu, ειναι μια μοναδικη χωρα που η μουσικη και η κουλτουρα ειναι σε μεγαλη εκτιμηση, [μαθαμε οτι περισυ 2,5 εκατομμυρια επισκεπτες πηγαν σε εκθεση βιβλιων που διοργανωνεται καθε χρονο στον ιδιο χωρο] και δηλωνει οτι η Αβανα ειναι μια απο τις πιο ρομαντικες πρωτευουσες στο κοσμο, χωρις διαφημιστικες επιγραφες, που προσπαθουν να τραβηξουν τη προσοχη του κοσμου.

To φρουριο El Morro
Οι καλλιτεχνες εμφανισθηκαν μπροστά από δέκα χιλιάδες Κουβανους στη σκηνή, στο πανεμορφο κλασσικό φρούριο, El Morro που βρισκεται στην είσοδο του λιμανιού της Αβάνας.

Η εκπομπη μιλησε επισης με καλλιτέχνες οπως τον K´cho, τον El Sexto και τη συγγραφεα Wendy Guerra για το τι σημαίνει να είσαι εργατης της κουλτουρας στη Κουβα. Τα βιβλία της Wendy Guerra, δημοσιεύονται μόνο στο εξωτερικό. Την άνοιξη, το πρώτο της μυθιστόρημα θα εκδοθει στα Σουηδικά. Ο Εl Sexto είναι αμφιλεγόμενος καλλιτέχνης γκράφιτι που συχνά αντιμετωπιζει προβληματα λόγω της δουλειας του. 

Ο διεθνούς φήμης εικαστικος K´cho πιστεύει ότι η τέχνη πρεπει να είναι πάντα δωρεάν, και λεει οτι δεν έχει καμία δυσκολία στο να εκφραστει ελεύθερα και ετσι πρεπει να ειναι παντου, λεει. 

K´cho
Λεει επισης, στην εκπομπη, οτι, οταν για πρωτη φορα ταξιδεψε εκτος Κουβας, στα 21 του, οσο περισσοτερο εβλεπε πως ειναι οι αλλες χωρες, τοσο πιο πολυ αγαπουσε τη Κουβα. Εκτος Κουβας παντως, τον θεωρουν σαν κριτικο του καθεστωτος, αλλα οπως ο ιδιος λεει, γνωριζει και στηριζει τους αδερφους Καστρο.

Το site του του διεθνους οργανισμου για τη προστασια των απανταχου δημοσιογραφων, CPJ, ισχυριζεται οτι ειναι η πρωτη φορα, φετος, μετα απο 50 χρονια που δεν υπαρχουν πια φυλακισμενοι δημοσιογραφοι στη Κουβα.

Οι Inti Herrera και Claudia Calvino, παραγωγοι της πρωτης κινηματογραφικης κουβανικης ταινίας ζόμπι «Juan de los Muertos» (ο Χουάν των νεκρων), η οποία, μεταξύ άλλων, παρουσιάστηκε στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Στοκχόλμης, αρνουνται παντως να διαλεξουν πλευρα. "Kαποιοι δημοσιογραφοι που μας πηραν συνεντευξη, λενε, ηθελαν οπωσδηποτε να διαλεξουμε πλευρα". Υπαρχουν ίχνη κοινωνικής κριτικής στην ταινία, αλλα θα είναι μεταξύ των πρώτων που θα παράγονται στο εξης χωρίς παρεμβολές από τις κουβανικές αρχές.



(Aπο μια συναυλια του Κουβανου Αlfonso X, περισυ στη Στοκχολμη, στο Mosebacke, 5/07/ 2011)

2 σχόλια:

  1. Kαλά εκανες βρε Ελβα και το ανεβασες ως δειγμα του τι λεει η Δυση για το νησι αυτο που χρονια υποφερει λογω εμπάργκο απο τις ΕΠΑ.
    Παντως ο δημοσιογραφος βρηκε ευκαιρια να ριξει τα καρφια του,αλλα ευτυχως εχουμε καλυτερη γνωση και γνωμη του τι συμβαινει εκει. Διαβαζουμε βλεπεις!
    Θεωρω τις γνωμες των καλλιτεχνων αυθεντικες και απο εκει φαινεται η επιτυχια της επανάστασης, αν θελεις.

    Φοβερος τυπος ο Αlfonso X. Toν ειδες μηπως οταν ηρθε σ εσάς εκει στα Βορεια;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φιλε Νik

    Eτσι ειναι! Κατι τετοια, λενε και μετα θελουν να πεισουν οταν ολοι ξερουμε οτι λογω εμπαργκο δεν μπορει να εχει κανεις προσβαση σε πολλες υπηρεσιες του Ιντερνετ!
    Δεν ετυχε να τον δω τον Αlfonso X. Την αλλη φορα που θα ερθει ισως τα καταφερω!
    Παντως, αντιθετα απ ο τι ακουμε απο τα ΜΜΕ, μια χαρα ταξιδευουν απο τη Κουβα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή