16.4.12

NOΡΒΗΓΙΑ: Η δίκη του Anders Behring Breivik.



Σημερα στο Οslo ξεκινησε η δικη του Anders Behring Breivik, ο οποιος περισυ στις 22 Ιουλιου 2011, σκοτωσε 77 ατομα και τραυματισε 42 στο μικρο νησι Utøya. Η δικηγορος ποινικου δικαιου Elisabeth Massi Fritz, εμπειρογνώμονας της SVT που σταλθηκε στο Όslo, για να καλυψει τη δικη, πιστευει οτι ο Anders Behring Breivik εχει προετοιμαστει πολυ για τη δικη αυτη και πιθανον να χρησιμοποιήσει την αίθουσα του δικαστηρίου ως πλατφόρμα για να προβαλλει την ιδεολογια του.  

Το νησι Utøya
800 δημοσιογράφοι από 20 διαφορετικές χώρες θα ακολουθήσουν τη δίκη. Ακουγοντουσαν πολλες γλωσσες γυρω, Αγγλικα, γερμανικα, φινλανδικα.

-Είναι μια ακραία δίκη αυτη και πρεπει να πω οτι είναι άνευ προηγουμένου, τόσο στη Σουηδική και τη Νορβηγική ιστορία, λέει η δικηγόρος Elisabeth Massi Fritz, [η οποια, σημειωνω εγω, εχει καταγωγη απο Συρια και ειναι μια καταξιωμενη δικηγορος, εδω].


Την πρώτη ημέρα της δίκης ο Breivik θα δηλώσει ένοχος, ή αθώος για το έγκλημα. [Ηδη δηλωσε οτι ειναι υπευθυνος για τους φονους, αλλα επικαλεστηκε ..αυτοαμυνα oπως διαβαζουμε].

Εκεί, θα δούμε πώς ο ίδιος τοποθετειται. Παραδέχεται τα πραγματικά περιστατικά γύρω από τις ενέργειές του, αλλά αρνείται το έγκλημα, υποστηρίζοντας αυτοάμυνα του νόμου για την προστασία της ...Νορβηγίας και της Ευρώπης κατά του «πολιτιστικου μαρξισμου» οπως λεει. Δεν είναι σαφές πώς ακριβως θα απαντήσει στην ερώτηση, αν ειναι ένοχος, ή αθώος.

Είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι ο Breivik έχει δικαίωμα αυτοάμυνας;
-Εγώ προσωπικά δεν σκέφτομαι έτσι. Νομίζω ότι είναι προσβολή για τα θύματα για να υποστηρίξει ακόμη και το δικαιώμα για αυτουπεράσπιση!

A.Behring Breivik, (πηγη SVT)
Πέντε ημέρες απο τη δικη για να δωσει εξήγησεις ο Breivik. Τι θα πει ομως;
-Ο δικαστης μπορεί να σταματήσει τον Breivik αν θελησει να μπει σε πράγματα που δεν είναι σχετικα με τα γεγονότα. Αλλά οι απόψεις του και οι  πολιτικές πεποιθήσεις του αποτελούν μέρος του κινήτρου για το αν θα πρέπει να αξιολογηθει ως διανοητικά υγιης, ή όχι. Θα χρησιμοποιήσει την αίθουσα ως μια πλατφόρμα για να εκφράσει τις πολιτικές του απόψεις, είμαι σίγουρη.

Συνηθιζεται ο κατηγορούμενος να χρειαζεται τόσο πολύ χρόνο;
-Είναι φυσιολογικό για πολυ σοβαρα αδικηματα. Οφείλει να εξηγήσει πώς είχε προγραμματίσει τις επιθέσεις, πως τίς εκανε και το κίνητρο που πίσω απο αυτες. (Μτφ απο SVT )

Η δικη συνεχιζεται...

Περισσοτερες φωτος απο τη δικη, μεσω SVT




2 σχόλια:

  1. Τι καθίκι. Υπάρχει πολύ αρρώστια εκεί έξω Έλβα. Αρρωστημένοι εγκέφαλοι.
    Ο ναζισμός ζει, αυτή είναι η αλήθεια, δυστυχώς. Εις θάνατον μόνο έτσι, και παραδειγματικό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλη Roadartist

    Ακριβως. Στο τελος θα βγει να πει οτι εκανε στην ανθρωποτητα ..χαρι ο ανισορροπος που σκοτωσε 77 παιδια! Ακουσα οτι ζητησε για ..μαρτυρες υπερασπισης του...εξτρεμιστες ισλαμιστες! Αν ειναι δυνατον!

    Απο εκει καταλαβαινει κανεις ποσο..
    ''καλα παει'' στα μυαλα! :((

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)