24.5.12

2 bloggers, 2 e-mails. "Με ρωτάς πώς τα βλέπω".

Ολο ελεγαν να συναντηθουν σαν ..ομοϊδεάτες bloggers, να πιουν ενα καφε, αλλα επειδη εμεναν σε διαφορετικες πολεις, το ανεβαλλαν, ετσι η επικοινωνια τους ηταν μεσω e-mails. Το τελευταιο διαστημα δεν εγραφαν συχνα στα ιστολογια τους. 
Ειχαν αλλα προβληματα και οι δυο, πολυ πιο σημαντικα απο το να ανεβαζουν αναρτησεις και να τσακωνονται με τον καθε ανωνυμο στα σχόλια, προσπαθωντας να εξηγήσει κανεις τα...ανεξήγητα, ενω συχνα θα επρεπε να ανέχεται κανεις την βλακεία, ή την πρόκληση του καθενος, που οπως πιστευαν, για να υποστηριζει αυτα που υποστηριζει, ειτε ειναι..μειωμενης αντιληψης και δεν εννοει να καταλαβει τα αυτονοητα, ειτε εχει προσωπικο συμφερον. Μονο ετσι εξηγειται...

Στα μπλογκς που ηξεραν και συμμετειχαν, η πολιτικη εμοιαζε να ειναι πολυ πιο σοβαρο θεμα απο τη προσωπικη ζωη του καθενα, ομως ηταν αλληλενδετα το ενα με το αλλο, κι ας μη φαινοταν παντα.



 Μίμης

"Δεν ηξερα οτι ειχες δυο παιδια. Εγω, φετος τελειωνω τη σχολη μου, στο Πολυτεχνειο, αλλα με προοπτικη να φυγω, αν τα καταφερω.

Μου εχουν πει οτι υπαρχει δυνατοτητα για μηχανικους του κλαδου μου στο εξωτερικο και το σκεφτομαι σοβαρα..Προς το παρον δουλευω λιγο στο μαγαζι ενος γνωστου, που κι αυτος δε ξερω ποσο θα αντεξει να το εχει ανοικτο. Μενω με τους δικους μου, δε "βγαινω" αλλιως. 

Με ρωτας πως τα βλεπω, εδω, στη Βορεια Ελλαδα. Τι να σου πω; Τα ξερεις. Σε περιοδους κρισης ο κοσμος αντι να ριζοσπαστικοποιεται, συμβαινει το αντιθετο. Πολλοι πιστευω οτι φοβουνται να ψηφίσουν ΚΚΕ μη τυχον ετσι μπουν σ ενα δρόμο "αβεβαιότητας" και πολλους ισως και τους φοβιζει αυτός ο άγνωστος δρόμος εκτος καπιταλισμου. 

Aπο τη μια τους καταλαβαινω, μεσα στο συστημα αυτο μεγαλωσαμε, αυτα μας διδαξαν αυτα ξερουμε, αλλα ρε Κωστα, εδω που φτασαμε, τι εχει κανεις, πια, να χασει, δεν το καταλαβαινω; Ηθελα να ξερα, δεν το βλεπουν ποτέ ετσι, οσοι εχασαν δουλειες και ο τι αλλο ειχαν προ κρισης;

Εν τω μεταξυ, απο ...πιεση και παραπληροφόρηση, αλλο τιποτα. Ειδες οτι ολοι οι εταιροι παρελαυουν καθε μερα ενας-ενας σαν καλοκουρδισμενα ..στρατιωτακια και κινδυνολογουν μεχρι τις εκλογες! Μεχρι και ο..πρασινος Daniel Cohn-Bendit βγηκε και  ειπε τα δικα του, για να μας πεισουν οτι ειναι αναγκη να μεινουμε στο ευρω! 
Τις αλλες διαβασα ενα αρθρο, (να ηταν το μονο;) που ειναι εντελως παραπλανητικο για εμας και τα "πηρα" και παλι. Μας τσουβαλιαζει το συστημα μαζι με τους αστους, κι εμεις δε βγαινουμε να τους καταγγειλουμε. Αυτοι κάνουν την δουλειά τους και την κάνουν σωστά. Ενω εμεις;

Ατομα που μιλω στη σχολη, αλλα και γενικα σε παρεες, πιστευουν το παραμυθι οτι τα πραγματα αργα, ή γρηγορα θα ...επιστρέψουν στα χρονια που υπηρχε μια σχετικα καλη κατασταση για τους περισσοτερους...Απο αυταπατες, αλλο τιποτα...

Προχθες στο διαδικτυο, ειδα ενα σχολιο που εγραφε «Είμαι σίγουρη ότι έχετε δίκιο εσεις του ΚΚΕ. Αλλά εγώ ψάχνω κάτι πιο εύκολο». Μου θυμισε μια παλια διαφημιση, ο τροπος που το ειπε...Ομως η ζωη μας μονο διαφημιστικο σλογκαν δεν ειναι. Ναι μπορει να είναι δύσκολο, (της απαντησα μετα), αυτό που λέμε εμείς, ομως αυτο που «υποσχέθηκε» ο ΣΥΡΙΖΑ,  είναι εντελως αδύνατο. Δε πιστευω να νομιζει κανεις οτι θα αλλαξει ο ..Μανωλιος, (δλδ η ΕΕ,) επειδη ταδε εφη.. Tσιπρας!

Ο σκοπος του συστηματος, οπως τα βλεπω εγω, Κωστα, ειναι να μας παρασυρουν κι εμας στη δινη πολλων αλλων «κομμουνιστικων» κομματων στην Ευρώπη, που μεσω της συμμετοχής τους στο συστημα σιγα σιγα αφομοιωθηκαν...Αυτο θελουν, να μας βαλουν κι εμας στο χωνευτηρι τους, αλλα δεν θα τους κανουμε τη χαρη. Συμφωνεις; "

----------------------------------------------------------------------------------------------------

Κώστας


"Καλα κουραγια και καλο πτυχιο, φιλε! Εγω παντως σε θεωρουσα με τις κουβεντες που καναμε, ισως και συνομηλικο μου. Στη καλυτερη ηλικια εισαι, ρε μπαγασα!

Nαι, εχω δυο πιτσιρικια. Νομισα οτι στο ειχα, ηδη, γραψει. Δουλευα, που λες, μεχρι τελευταια σε μια μικρη επιχειρηση, αλλα εκλεισε πριν εναμισυ μηνα και τωρα ψαχνω για δουλεια. Η γυναικα μου εχει ακομη τη δουλεια της και μακαρι να τη κρατησουν. Δουλευει και παραπανω απο το ωραριο της, απο φοβο μη τη...σουταρουν. Ξερεις πως ειναι..

Φιλε Μίμη, με ρωτουσες τις αλλες γιατι δεν ανεβαζω πια τοσο συχνα αναρτησεις. Σου μιλαω ειλικρινα, εχω χασει και τη διαθεση ν αφηνω σχολια στα μπλογκς φιλων, οπως εκανα. 
Ισως επειδη πανω-κατω ξερω τις αποψεις του αλλου...Ολοι ειμαστε γνωστοι πια στη μπλογκογειτονια και δεν εχω κουραγιο και διαθεση ουτε να διαφωνησω, εφ οσον ξερω οτι δυσκολα θα πεισω τον αλλο. 

Ολοι μας τη χρονια αυτη, αν συγκρινεις με περισυ, ταμπουρωθηκαμε ακομη περισσοτερο πισω απο την αποψη μας, γι αυτο γιναμε τα τελεια θυματα! Αφεθηκαμε, στη πλειοψηφια μας, σαν μλκες στα χερια ξεφτιλισμενων πολιτικων, που συνεχιζουν να μας υποτιμουν τη νοημοσυνη με το να εμφανιζονται με οποιο σχημα θελουν, αρκει να κλεψουν τη ψηφο του κοσμακη. 

Συχνα σκεφτομαι να κατεβασω το μπλογκ, ρε συ, αλλα μετα λεω δε βαριεσαι θα το συνεχισω για οσο παει, κι ας μη παταει ψυχη! Το κανω για το κεφι μου, περισσοτερο, για να ξεδινω λιγο και να βριζομαι που και που με κανενα δεξιο μλκα που ισως ...λοξοδρομησε! :)

Εχεις δικιο σ αυτα που λες, για τους φοβους μιας μεριδας στο να ψηφισουν ΚΚΕ, αλλα απ την αλλη εχω λιγο απογοητευτει απο τη σταση οσων δικων μας δεν δεχονται καμμια κριτικη και μιλαω μονο για καλοπιστη, ετσι; Να εξηγουμαστε. Βαρεθηκα να διαβαζω συχνα σε σχολια και ιστολογια οτι συντροφοι και δικοι μας ανθρωποι χαρακτηριζονται ως "οπορτουνιστες", επειδη τολμησαν να φερουν υπ οψιν μας καποιες αδυναμιες..Γεμισε το διαδικτυο με τετοιες περιπτωσεις. Νισαφι!

Δε θα πρεπε να κατσουμε οσοι απο εμας ποναμε γι αυτο το κομμα και να προβληματιστουμε αν και κατα ποσο υπαρχει καποια αληθεια σ αυτα που λεγονται, τα οποια σιγουρα εχεις διαβασει κι εσυ, μη μου πεις...
Ολοι ξερουμε φυσικα το οτι γινονται επιτηδες επιθεσεις, oλο το διαστημα, αλλα, ρε γμτ, γιατι κανεις δε μπαινει στη λογικη του οτι δεν γινονται παντα ολα με δολο και οτι υπαρχουν και πραγματα που θα πρεπει να διορθωθουν, επειδη κατι δε παει οσο καλα θα θελαμε
 
Δεν βλεπουν, δεν ακουν οτι μια μεριδα κοσμου εχει κουραστει χωρις προοπτικη, χωρις τη παραμικρη χειροπιαστη ελπιδα; 
Ακουγα τις αλλες οτι ο μονος λογος που καποιοι διαλεξαν να ψηφισουν...ΣΥΡΙΖΑ ειναι οχι βεβαια επειδη ειναι η καλυτερη λυση αυτη τη στιγμη, (γιατι εσυ κι εγω και οσοι ασχολουνται με το ...αθλημα, ξερουμε καλα οτι δεν ειναι!), αλλα μονο και μονο επειδη σου λενε..."αφου απ τον Περισσο δεν παιζουν...μπαλλα, ποιον θελετε να ψηφισουμε;" (!!) 
Και ναι, μεν, τους απαντας, βαρεθηκες ηδη να τους τα αναλυεις χιλιες φορες, αλλα αυτοι παλι τα δικα τους. ''Ο πνιγμένος απ' τα μαλλιά του πιάνεται'', ετσι δε λενε;...

Κουραστηκα, ρε Μιμη και δεν εχω δουλεια, τι θα γινει αν δεν βρω κατι το επομενο διαστημα; Και σου μιλαω ειλικρινα δεν με νοιαζει και να δουλεψω με κατι ασχετο απ αυτο που εκανα...Ομως δε βρισκω τιποτα. Θα αναγκαστω κι εγω στο τελος να τα μαζεψω και που στο διαολο να παω στα 40 μου; Ποιος θα με παρει;

Εγω, οπως ξερεις, ψηφιζα ανεκαθεν το κομμα και να εξηγουμαστε, αυτο θα ψηφισω και στις επομενες. Δεν υπαρχει περιπτωση να αλλαξω, επειδη θεωρω οτι οι μονες προτασεις για να βγουμε απο το αδιεξοδο ειναι του ΚΚΕ. 
Απο την αλλη, ομως, δεν θα επρεπε να προβληματιστούν, απο την ηγεσια, πανω στο τι δεν γινεται σωστα, εφ οσον ας μη κρυβομαστε δεν "περνανε" τοσο καλα οι προτασεις μας σ ενα μεγαλο κομματι του κοσμου, κι αυτο το ξερουμε καλα και ειναι κατι που εδω και χρονια ειναι προβλημα, χωρις ομως λυση. 

Λιγο πολυ ειναι γνωστοι οι λογοι που κατι τετοιο δεν γινεται στο βαθμο που θα επρεπε. Εκει ειναι που σκαω, ρε Μίμη. Υπαρχουν ατομα που οταν κανεις κριτικη στο ΚΚΕ πεφτουν να σε φανε! Ειναι πολλοι που διαλεγουν να αντιμετωπίζουν τα πραγματα μ αυτον τον τροπο και ειναι πραγματι κριμα, γιατι ετσι χανει το κομμα..Αλλοι παλι, πιο συζητησιμοι πραγματικα ανησυχουν, οπως καλη ωρα εγω, για πιθανη συρρικνωση μας.

Και για να σε προλαβω, ξερω τι θα μου πεις. «Τα νουμερα δεν εχουν και πολυ αξία»
Ναι, ισως, αλλα πως αλλιως ομως θα φανει η απήχηση που έχει το κόμμα στις μάζες, αν οχι και ετσι; Θα μου πεις οτι εχει σημασια η παλη στους χωρους δουλειας, στο δρομο και θα εχεις δικιο. Ομως εχε υπ οψιν σου την ανεργια, τα ΜΜΕ και τους μηχανισμους καταστολης καθε φορα που γινεται διαδηλωση. 
Εμενα με ενδιαφερει παντως και η ανταπόκριση του κόσμου στις προτάσεις μας, πως να το κανουμε...Κανω λαθος δηλαδη που ανησυχω;

Και ξερεις τα σκεφτομαι ολα αυτα γιατι η αληθεια ειναι φιλε μου οτι ακομα δεν εχουμε συνειδητοποιησει ολοι μας, στο βαθμο που επρεπε, οτι χωρις ΚΚΕ δεν γινεται. 
Το βλεπεις καθε μερα, το διαισθανεσαι οτι πανε να μας χτυπησουν απο εκατο πλευρες κι εμεις ειτε δεν εχουμε τα μεσα να αντισταθουμε, ή δεν δινουμε τη σημασια που θα επρεπε, για να κλεισουμε τα στοματα τους!

Ποιο αλλο κομμα θα μπορουσε τη στιγμη αυτη να οργανωσει την εργατική τάξη και το ρολο της εκτος απο το ΚΚΕ, ενα κομμα που θα επρεπε να μπορει να αναπροσαρμόζεται στις ανάγκες της εποχης, που εγιναν τοσο επιτακτικες ωστε πολλα πραγματα που λεμε να κανουμε επρεπε ΗΔΗ να ειχαν γινει...χθες! 
Ακουμε οτι δεν ειναι καταλληλες οι συνθηκες..Αν οχι τωρα, ρε συ Μίμη, πότε δηλαδη θα ειναι πιο καταλληλες οι συνθηκες που ευνοούν την ανάπτυξη του λαϊκού κινήματος; 

Για ολα αυτα, ποιος φταιει και τι μπορει να γινει, εστω και τωρα;

Εγω συνεχιζω να πιστευω παντως οτι 

"Το κύριο και βασικό καθήκον μας είναι να βοηθάμε την πολιτική ανάπτυξη και την πολιτική οργάνωση της εργατικής τάξης .Όποιος βάζει σε δεύτερη μοίρα αυτό το καθήκον και δεν υποτάσσει σε αυτό όλα τα μερικότερα καθήκοντα και τις διάφορες μορφές πάλης ακολουθεί στραβό δρόμο και προξενεί σοβαρή ζημιά στο κίνημα" Λένιν από "τα επιτακτικά καθήκοντα του κινήματός μας", Νοέμβρης 1900.


Καλο βραδυ φιλε,
(Δεν απεφυγα, αλλη μια φορα, το..σεντονι!)  :-)



Σημ. Τα e-mails ειναι μια ''συρραφη'' αποψεων, που ανεβηκαν τις μερες αυτες σε διαφορα ιστολογια.

6 σχόλια:

  1. Σαν να διάβασες τις σκέψεις πολλων, Ελβα. Ειναι πολλοί αυτοί που προτιμούν να παραμυθιάζονται με τον Α, ή Β τροπο και δεν θα σου αναγνωρίσουν οτι οι απόψεις αυτές και τίμιες είναι και ειλικρινείς. Η αλήθεια ειναι πικρή αλλα πρέπει να λέγεται.

    Καλό βράδι, όπως είπε και ο «Κώστας».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Συντρόφισσα του Βορά.
    Αναγνωρίζω πολλά από τις απόψεις των "συντρόφων".
    Από τις αγωνίες τους από τους προβληματισμούς τους.
    Ξέρεις, κυριαρχεί η άποψη που λέει ότι αυτά δεν τα συζητάμε δημοσία.
    Εξ ου μεθερμηνευόμενον, στον κάθε Κώστα που προβληματίζεται, που αναρωτιέται για τα αποτελέσματα όχι μόνον των εκλογών, αλλά και της απόρριψης των θέσεων και των προτάσεών μας από τον κόσμο,τον λαϊκό παράγοντα,εμείς του λέμε ότι κάνει λάθος.
    Βλέπει λάθος, εκτιμάει λάθος, δεν καταλαβαίνει,επηρεάζεται από αλλότριες απόψεις, είναι βλάκας με λίγα λόγια, εξελίσσεται σε οπορτουνιστή, μεταλλάσσεται σε Αντικομμουνιστή.
    Στην καλύτερη περίπτωση του στέλνουμε τα μυαλά στα κάγκελα.
    Στον κόσμο που βλέπει τα ολοφάνερα και εκτιμάει την κατάσταση, στον κόσμο που βλέπει και ερμηνεύει τα γεγονότα, στον κόσμο τόσο στον δικό μας όσο και στους ευρύτερους εκείνους που καλοπροαίρετα αναρωτιούνται και προβληματίζονται, δεν έχουμε πρόβλημα να δεχτούμε τις όποιες αδυναμίες και λάθη, τα όποια κενά, παραλήψεις και αντιφάσεις.
    Αν δεν τα ερμηνεύσουμε εμείς, αν δεν μας προβληματίσουν εμάς ώστε να παρέμβουμε και να τα βελτιώσουμε, τότε αφήνουμε ρωγμές στον χώρο μας, που άλλοτε από αυτές διεισδύουν απόψεις αποπροσανατολιστικές και άλλοτε, δυνάμεις δικές μας ξεπορτίζουν γυρίζοντάς μας την πλάτη.
    Εμείς και επιχειρήματα έχουμε και δυνάμεις έχουμε για το καλύτερο.
    Αρκεί να μην μείνουμε στο εμείς τα είπαμε, εμείς κάναμε ότι μπορούσαμε,αλλά,..... έχουν μηχανισμούς.
    Ας μάθουμε επί τέλους ότι η διαφορετική άποψη δεν είναι λόγος αποκλεισμού αλλά λόγος σύνθεσης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο Μίμης και ο Κώστας ...

    Σαν και μας ... σαν όλους μας !

    Σωστοί προβληματισμοί, σωστές απόψεις, εκφράζουν τις αγωνίες εκατομμυρίων ελλήνων !

    Ένα μόνο δεν κάνουν. Στο "διά ταύτα" να πουν ότι: "αφήνουμε στην μπάντα ΟΣΑ μας χωρίζουν και πιάνουμε ΑΥΤΑ που μας ενώνουν (και είναι ΠΟΛΛΑ αυτά πανάθεμά με) και ΠΑΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ, ΜΑΖΙ !

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Nik

    Εχεις δικιο, αλλα δεν εχει και τοση σημασια τι θα μου αναγνωρισει κανεις. Αυτα που ηθελα να πω τα ειπα και ο νοων νοειτω! :) Ενας λογος που εχουμε τα blogs ειναι για να λεμε την αποψη μας και αυτο ακριβως προσπαθω να κανω.

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. blaclbedlam, συντροφισσα του Νοτου!

    Εννοειται οτι συμφωνω με καθε λεξη απο το σχολιο σου και ειδικα με τη φραση:

    ''Ας μάθουμε επί τέλους ότι η διαφορετική άποψη δεν είναι λόγος αποκλεισμού αλλά λόγος σύνθεσης''.

    Aν καταφερουμε αυτο, θα ειναι σαν να εχουμε κερδισει μια μεγαλη μαχη, ισως και το σπουδαιοτερο κομματι της μαχης!

    Tα σεβη μας! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γεια και χαρα faro

    Ο "Κωστας" και ο "Μιμης" αυτο ακριβως θελουν να δουν να γινεται. Ν αφήσουμε στην μπάντα ΟΣΑ μας χωρίζουν και πιάσουμε ΑΥΤΑ που μας ενώνουν, ακριβως επειδη οπως λες, είναι ΠΟΛΛΑ!

    Ας ελπισουμε οτι θα δουμε το ονειρο τους να γινεται πραγματικοτητα και συντομα μαλιστα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)