31.5.12

ΝΤΡΕΠΟΜΑΙ !


from '' Shame'' (1968) Skammen, Ingmar Bergman

Εχω ξαναγραψει οτι τα τελευταια χρονια αποφευγω να λεω οτι ειμαι απο την Ελλαδα γιατι ντρέπομαι!

Οχι, ισως, μαντεψατε λαθος. Δεν ντρέπομαι για το οτι δεν εχουμε χρηματα, γιατι η Ελλαδα που εγω ηξερα, ποτέ δεν ειχε πολλα. 
Με τα λιγα περνουσε παντα ο κοσμος γιατι ειχε καρδια, ψυχη και φιλοτιμο. Ηταν αρκετα. Οσοι ξενοι μας επισκεπτονταν το ηξεραν, αυτο ηταν που εκτιμουσαν  και κρυφοζηλευαν απο τους Ελληνες. Ομως αυτα ξεφτισαν με τα χρονια μεσα απο την συστηματικη μεταλλαξη μας σε καταναλωτικη κοινωνια οπου οι αναγκες παραμερισαν τη ψυχη.

Ολοι εχουμε μεριδιο ευθυνης για τους φασιστικους εφιαλτες που αφησαμε ως νεοελληνικη κοινωνια να δρουν, σκορποντας τον τρομο και την απογνωση και εκτος...ύπνου!

Ντρέπομαι γιατί κατι Έλληνες, που ταχα ειναι πιο...''Ελληνες'' απο αλλους, καταφερονται ειτε με τη βια, ειτε και με προκλητικες δηλωσεις  σχεδον καθημερινα εναντια στους μετανάστες και παρα τον ρατσιστικο λογο τους, εχουν το θρασος να ζητουν και τη ψηφο μας!

Ντρέπομαι που ως κοινωνια δεν απαιτουμε να καταδικαστουν οσοι μας εκλεψαν και μας κλεβουν καθημερινα την ζωη, την αξιοπρεπεια, τον ανθρωπισμο απεναντι στον αλλο, τον μη εχοντα, την ελπιδα για το αυριο.

Η νωχελικοτητα μας ως κοινωνια με τρομάζει, γιατι ο τι και να μας κανουν, δεν δειχνουμε να προβαλλουμε σθεναρη αντισταση, παρα κουναμε το κεφαλι και συνεχιζουμε να κανουμε τα ιδια ...λαθη με διαφορα ετων και προσωπων.

Ντρέπομαι που αφησαμε τη χωρα μας ερμαιο επικινδυνων φασιστοειδων-πολιτικων και επιχειρηματιων και προσποιουμενοι ολα αυτα τα χρονια οτι δεν βλεπαμε, δεν ακουγαμε τις φωνες που ερχοντουσαν σαν κυματα, αλλα σαν αλλοι συντροφοι του Οδυσσεα ειχαμε κι εμεις καλα κλεισει τα αυτια μας, γιατι η αληθεια ειναι οτι δεν αφυπνιζομαστε ευκολα, ως λαος, παρα μονο αφου εχουμε κυριολεκτικα γονατισει απο τα προβληματα! Προς τα εκει βαδιζουμε, αλλωστε.

Ντρέπομαι που, ενω, το ...πλοιο βουλιαζει εδω και μηνες, εμεις σκεφτομαστε μηπως δεν υπαρχουν...ευρω για τον αλλο μηνα και αποφευγουμε συστηματικα οσους μας λενε την αληθεια, προτιμωντας (και παλι) τα ομορφα ψεμματα, αγοραζοντας ετσι κλεμμενο χρονο απο το μελλον των παιδιων μας.

Ντρέπομαι που ο φασιστικος λογος στην Ελλαδα εχει γινει καθημερινοτητα στα ΜΜΕ και ολες οι συζητησεις περιστρεφονται γυρω απο το τι λενε και το τι κανουν αυτοι, αντι να καταδικαζονται απεριφραστα τα λογια τους και οι πραξεις τους απ ολο τον λαο!

Ντρέπομαι και θυμωνω που καποιοι μου εκλεψαν τη χωρα που ειχα, γιατι τωρα μονο απογοητευση και οχι νοσταλγια, νιωθω, καθε φορα που τη σκεφτομαι!

10 σχόλια:

  1. Και εγώ ντρέπομαι Εlva, αλλά πιο πολυ για το ότι υπάρχουν πολλοί Ελληνες που ΔΕΝ ΝΤΡΕΠΟΝΤΑΙ να μην παίρνουν θέση σε ενα ζήτημα όπως το μεταναστευτικό. Αρκετοί είναι αυτοί που βλέπουν τους μετανάστες ως πρόβλημα και ΜΟΝΟ, γεγονός που δεν φταίνε οι ίδιοι και μιλώ για την πλειοψηφία τους, να εξηγούμαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. σκόρδο παιδιά. Ας αφήσουμε τις ντροπές. Και ας δούμε ποίοι είμαστε. Κάτσε εκεί που είσαι και ας ντρέπεσαι και λίγο γιατί αν ζούσες στο κέντρο μπορεί και να ντρεπόσουνα που ντρέπεσαι. Είσαι το ίδιο ρατσίστρια με τα σκουλίκια της χρυσής αυγής.Υπάρχουν γιατί υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα που δεν σε έχω δεί ούτε μια φορά να λές πως οι μετανάστες (μην πώ λαθρομετανάστες και ντρέπεσαι παραπάνω) στο μέγεθος της ροής τους είναι ένα σημαντικό πρόβλημα σε καθαρά πρακτικά επίπεδο. Τα έχεις καλά με την συνηδεισή σου και καλά κάνεις. Άσε τις ντροπές λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Elva, ..... και συνεχίζουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Φιλε Nik

    Στην κατηγορια των Ελληνων που θεωρουν τους μεταναστες προβλημα εμεις δεν θα μπουμε, κι ας λενε ο, τι λενε καποιοι με ..ασχημη μυρωδια, οταν μιλουν για τη μεταναστευση, ενω δεν λενε κουβεντα για το συστημα και τις αιτιες που προκαλουν την μεταναστευση σε διεθνες επιπεδο, οχι μονο στην Ελλαδα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. nikos

    Kαλα λες, αφήστε τις ντροπές και κοιταχτειτε, μερικοι, καλα καλα στον καθρεπτη!
    Βγαλτε τη...κουκουλα και τη μασκα του δηθεν αγανακτισμενου πολιτη, που ..''ενοχλειται απο την παρουσια ξενων στο κεντρο της Αθηνας'' και ας δουμε τι επιτελους ειστε! ΣΚΕΤΟΙ ΦΑΣΙΣΤΕΣ!

    Πρωτη φορα που γραφεις εδω, ομως, εχεις και το θρασος να γραψεις αυτα που γραφεις σε ..μπλογκ μεταναστριας σε ξενη χωρα!!!

    Θα σου συνιστουσα να μη συνεχισεις με επιπλεον σχολια στο μπλογκ μου, γιατι οι ρατσιστικες σου αποψεις δεν με ενδιαφερουν! Κρατα τες για αλλου, εδω δεν πειθεις!

    Υ.Γ Σε περιπτωση που συνεχισεις θα σβησω τα σχολια σου, οποτε αδικος κοπος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φιλε VKP

    Oχι για πολυ,..ας ελπισουμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα συντρόφισσα του Βορά.
    Σε καταλαβαίνω, είναι φορές που και εγώ αισθάνομαι ντροπή περισσότερο όμως, αισθάνομαι λύπη.
    Ακούω ανθρώπους που μιλούν με επιχειρήματα που ούτε μικρό παιδί δεν θα τα επικαλείτο, ακούω ανθρώπους φοβισμένους τρομοκρατημένους.
    Ακούω ανθρώπους να μην μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να ερμηνεύσουν την σημερινή κατάσταση, να την αποδίδουν ακόμη και στους ίδιους τους τους εαυτούς.
    Ξέρεις. "φταίμε και μεις, το παρακάναμε, ξοδεύαμε περισσότερα απ΄ότι βγάζαμε"....
    Τους ακούω να παπαγαλίζουν με την νοοτροπία που η εξουσία τους εμφύτευσε, με τις απόψεις που οι μηχανισμοί τους έβαλαν στα μυαλά, για χρόνια ολόκληρα.

    Τους βλέπω να απεμπολούν και να εκχωρούν το δικαίωμά τους στην ζωή και μπρος στην τραγωδία που ζούνε, να αυταπατώνται ίσα για να γαντζωθούν από μια ψεύτικη ελπίδα.
    Και τότε συντρόφισσά μου, ντρέπομαι που δεν δούλεψα με τον τρόπο που απαιτούσαν οι εκάστοτε συνθήκες και έδιναν την δυνατότητα για να τους προσεγγίσω και "εγώ".

    Να τους μιλήσω για τα δικαιώματά μας, να τους πείσω για την δύναμή μας,να παρεμβω αποφασιστικά και αποτελεσματικά για να συσπειρωθούμε στους συλλόγους, στα σωματεία, στους δήμους, στους φοιτητικούς συλλόγους.......
    Έτσι που σήμερα να μπορούμε να δώσουμε αποφασιστική απάντηση στον πόλεμο κατά της ζωής.
    Και κάτι ακόμη θλίβομαι, θλίβομαι βαθιά βλέποντας τα παιδιά μας να δίνουν καθημερινά την μάχη στους δρόμους και στις πύλες των εργοστασίων αναποτελεσματικά.
    Θλίβομαι να τα βλέπω με την απογοήτευση στα μάτια.

    Παρ΄όλα αυτά μαζεύουμε τις δυνάμεις μας και προχωράμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εγώ ΔΕΝ ντρέπομαι! Δεν ντρέπομαι ούτε γιά τα πιστεύω ούτε για τις πρακτικές άλλων.

    Εγώ ντρέπομαι μόνο για λογαριασμό μου, για τις δικές μου πράξεις, για την δική μου απραξία, για τις δικές μου σκέψεις και ελπίζω να είμαι σε θέση να το πράξω, αν χρειαστεί.

    Δεν αγχώνομαι ιδιαίτερα με τους όρους Ελλάδα και Έλληνας. Πατρίδα είναι όλα όσα αγαπώ και εγώ αγαπάω συγκεκριμένους ανθρώπους. Οι όροι πατριωτισμός και υπηκοότητα με αφήνουν παγερά αδιάφορο. Δεν δίνω μία για το "ένδοξο παρελθόν" και προτιμώ να γίνομαι κομμάτια στην σημερινή Κόλαση του Δάντη της εποχής της συντέλειας του πολιτισμού, της κοινωνικότητας και της ανθρωπιάς.

    Είμαι μετανάστης. Και στην χώρα που ζω και στην χώρα από την οποία κατάγομαι. Είμαι μετανάστης για τον πολιτικό μου αντίπαλο αλλά και για τους ομοϊδεάτες μου.

    Για τους τελευταίους μάλλον ...λαθρομετανάστης...

    Και καλά περνάω με το προνόμιο αυτό. Γιατί είναι προνόμιο να είσαι μετανάστης: Στην καλύτερη περίπτωση είναι όλη η οικουμένη πατρίδα σου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φιλη & συντρόφισσα blackbedlam

    Υπαρχει μια μεγαλη μεριδα λαου στην Ελλαδα, που θεωρουν τους εαυτους τους..''προοδευτικους'' (!) και παρ ολα αυτα λενε οτι ειναι.. εναντιον των μεταναστων, προφανως εχοντας πεσει θυματα της ελεεινης προπαγανδας των καναλιων και των πολιτικων που βρηκαν ευκολα θυματα για την προωθηση των ξενοφοβικων τους στοχων. Ετσι μονο λυπη αισθανεται κανεις στη περιπτωση αυτη για τετοιες αποψεις και επιχειρήματα, που οπως λες κι εσυ, ούτε μικρό παιδί δεν θα τα επικαλείτο,ακριβως επειδη ΔΕΝ μπορούν να δώσουν απαντήσεις και να ερμηνεύσουν την σημερινή κατάσταση, οντας προθυμοι να δεχτουν οσα παραμυθια τους λενε απο τα καναλια!

    Κριμα που καποιοι ειναι τοσο προθυμοι να δεχθουν να συνεχιζουν να αυταπατώνται με τις ιδιες απατηλες υποσχεσεις απο διαφορετικα στοματα καθε φορα!

    Ολα αυτα που αναφερεις πρεπει να μας απασχολουν και αν δεν μας κανουν να ντρεπομαστε, τουλαχιστον ας μας ανοιγουν τα ματια, για να μη ξανακανουμε τα ιδια λαθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε βραχόκηπε

    Καλα, ξερουμε, ηδη, οτι εσυ δεν ντρεπεσαι!! :DD

    Aστειευομαι βεβαια και καταλαβαινω το πνευμα σου, αλλα εγω μιλησα γενικα για το κλιμα που αποπνευουν κατι τετοιες δηλωσεις κατα των μεταναστων!

    Η χωρα μας, οπως ξερεις,καθημερινα βαλεται απο πολλες πλευρες και το τελευταιο που χρειαζομαστε ειναι να μας θεωρουν και ..ρατσιστες απο πανω, οταν δεν εχουμε κανενα λογο να ειμαστε!

    Δεν μας φταινε οι ξενοι, αλλα τα δικα μας λαθη, με το να ψηφιζουμε επι χρονια, ανευθυνους πολιτικους, που μας εφεραν μεχρι εδω, σημερα!

    Το οτι δεν βρισκεται ικανοποιητικη λυση στο μεταναστευτικο δεν φταινε βεβαια οι απεγνωσμενοι ανθρωποι,που δεν ερχονται για να μεινουν στη χωρα, μας, αλλα κυριως για να περασουν σε καποια αλλη. Μεριδιο ευθυνης εχουν οι πολιτικες των κυβερνησεων αυτων που δεν κανουν πολιτικη αλλα ψηφοθηρια και χρησιμοποιουν ΚΑΙ το μεταναστευτικο ζητημα προς αυτη τη κατευθυνση!

    Ουτε εγω αγχώνομαι ιδιαίτερα με τους όρους ..''Ελλάδα'' και ''Έλληνας'', ως εθνικοτητα, αλλα οσο να ναι οταν ζουμε μακρια απο τη χωρα μας ειμαστε αυτοι που ειμαστε απεναντι σε αλλους ξενους και οταν διαβαζει κανεις για ανοδο της ΧΑ κλπ, τοτε πιστευω οτι λιγο πολυ ντρεπεται για τη καταντια της χωρας του.
    Και για μενα πατρίδα είναι μονο αυτοι και αυτα που εγω αγαπώ και δεν πιστευω οτι ειμαστε μοναδικοι σε κατι τετοιο.

    Το .."ένδοξο παρελθόν" της Ελλαδας σιγουρα δεν ειναι απο τα πραγματα που με απασχολουν ως ατομο που ζει μακρια και πιστευω οτι ειναι ξεκαθαρο οτι δεν μιλαω για κατι τετοια ζητηματα.

    Εχεις ομως δικιο οτι οσοι ζουμε μακρια απο τη χωρα μας ειμαστε οχι μονο μετανάστες για τους ξενους, αλλα και μετανάστες για τους Ελληνες!
    Ειμαστε με το ενα ποδι στη μια χωρα και με το αλλο στην αλλη. Λεπτες ισορροπιες παντως και πως να τα εξισορρπησει κανεις...
    Ειναι ενα δυσκολο προνόμιο παντως και οπως λες ''στην καλύτερη περίπτωση πατρίδα είναι όλη η οικουμένη''.

    Aν τα καταφερει κανεις, μονο τοτε αισθανεται κανεις τι σημαινει σωστος πολιτης!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)