6.8.12

Οι αγριόχηνες κι ..εμείς!



''Καθώς οι αγριοχηνες σηκωνονται για να πεταξουν, πετουν ψηλα ολες μαζι χωρις ταξη. Ωστόσο, μεσα σε δευτερολεπτα και μεσα από τη μάζα των καφέ φτερων σχηματιζεται μια γραμμή που ισιώνει, αρχικα γινεται αψιδωτη και στη συνέχεια σχηματίζεται γρηγορα ένα τέλειο σχήμα "V".  

Οι χήνες πετάνε σε σχηματισμό "V" για ενα πολύ ρεαλιστικο λόγο: Οπως λενε οι αεροδυναμιστές τα μεταναστευτικά πουλιά, όπως οι χήνες και οι κύκνοι που ταξιδευουν σε μεγάλες αποστάσεις, υιοθετουν το σχημα "V" στο σχηματισμό πτησης τους, γιατι ετσι μπορουν να πετάξουν περίπου 10% περισσοτερο και να εχουν τουλάχιστον 71% μεγαλύτερη εμβέλεια από ό, τι αν πετούσαν το καθενα μονο του. Ενα σμήνος από χήνες που πετούν σε ενα τετοιο σχηματισμό μπορεί να κινηθεί γρηγορότερα και να διατηρήσει τη πτήση για περισσότερο χρονο από κάθε αλλη χήνα που πεταει μονη της.

Η συνέργεια είναι ένας νόμος της φύσης.

Ο  σχηματισμος μειωνει την αντίσταση του αέρα.  Επιπλέον, κατά την πτήση, κάθε πουλι δημιουργεί μια μικρή περιοχή διαταραγμένου αέρα πίσω από αυτό. Κάθε πουλί που πετα πίσω από ένα άλλο θα πεσει σε αυτή αναταραχή.   

Στο  σχηματισμό "V"  των Καναδικων χηνων, τα πουλια δεν πετουν ακριβως το ενα πίσω από το άλλο, αλλά πιο πέρα, ή πάνω από αλλο, που ηγειται μπροστά. Τα πουλιά αναλαμβάνουν να πετανε μπροστα, εκ περιτροπής, πηγαινοντας στο μπροστινό μέρος,  όταν κουράζονται. 
Με τον τρόπο αυτό, οι χήνες μπορεί να πετάξουν για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα πριν να σταματήσουν για ξεκούραση. Οι συντάκτες ενος αρθρου για τη φυση δήλωσαν οτι οι πελεκάνοι που πετούν μόνοι τους χτυπούσαν τα φτερά τους πιο συχνά και έχουν υψηλότερα ποσοστά καρδιακων παλμων από εκείνους που πετούν σε σχηματισμό. Επομένως, τα πουλιά που πετούν σε σχηματισμό γλιστρούν πιο συχνά στον αερα και μειώνουν την κατανάλωση ενέργειας τους (Weimerskirch, 2001).

Όταν μια αγριόχηνα τυχει να βγει έξω από το σχηματισμό, ξαφνικά αισθάνεται την έλξη και την αντίσταση του να προσπαθει να προχωρήσει μόνη της και γρήγορα επιστρέφει στο σχηματισμό για να εκμεταλλευτει τη δύναμη της ανύψωσης της αγριοχηνας που βρισκεται αμέσως μπροστά της.

Οι πισω χηνες με κλαγγες ενθαρρύνουν εκείνες που βρίσκονται μπροστά για να κρατησουν την ταχύτητα τους. 

Τέλος, όταν μια αγριόχηνα αρρωστήσει, ή τραυματιστει από πυροβολισμό, και βγει έξω απο το σχηματισμο, δύο χήνες πέφτουν βγαινουν επισης έξω από το σχηματισμό και να την ακολουθουν κάτω για να τη βοηθήσουν και να τη προστατεύσουν. Θα μείνουν μαζί της μέχρι να είναι σε θέση είτε να πετάξει, ή έως ότου πεθανει, και στη συνέχεια θα ξεκινήσουν από μόνα τους, ή με άλλο σχηματισμό μέχρι να συμβαδίσουν με την ομάδα τους''.

Έχουμε πολλά να μάθουμε απο τις αγριοχήνες, αλλα φαινεται οτι δεν μαθαινουμε ποτέ...
  


Υ.Γ. Αφορμη ηταν μια ταινια που (ξανα)ειδαμε προσφατα  ;)

4 σχόλια:

  1. Εντάξει καλά τα λένε οι επιστήμονες αλλά πάντα υπάρχει η αντίθετη άποψη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. varometro


    αχαχα! Λες να εχει δικιο ο Αρκας; :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα.
    Έλβα διάβασα την ανάρτησή σου μην έχοντας και καμιά ιδιαίτερα καλή διάθεση τις τελευταίες μέρες και φτάνω στα σχόλια...
    Ε, μετά το σκίτσο του Αρκά όχι μόνο έφτιαξε η διάθεσή μου, έχω "πονέσει" από τα γέλια.
    Να είστε καλά, κι εσύ (που του έδωσες την αφορμή) και το βαρόμετρο.

    Όπως καταλαβαίνεις, μετά από αυτό, δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τα τόσο χρήσιμα και άγνωστα σε μένα, που έγραψες.
    Καληνύχτα.
    Καλή δύναμη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Γεια σου οikodome

    Xαιρομαι που ο ..Αρκας, σου εφτιαξε τη διαθεση! Τα ευσημα πανε στον φιλο varometro που μας το εστειλε!

    Να σαι καλα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)