25.9.12

ΣΟΥΗΔΙΑ: Απεργιακές κινητοποιήσεις σε λιμάνια!


H Ένωση λιμενεργατων  (Hamnarbetarförbundet) εκανε σημερα απεργια συμπαραστασης στους Πορτογαλους συναδελφους τους, που ηδη απεργουν απο τις 17 του μηνα. Ταυτοχρονα μαζι με το σωματειο των μεταφορων, ανακοινωσαν την απαγόρευση υπερωριων στα Σουηδικα λιμανια. Εάν δεν γινει συμφωνια με την εργοδοτικη οργανωση Sveriges Hamnar , αποψε τα μεσανυχτα, 27 Σεπτέμβρη, θα ξεσπάσει απεργια.

-Πραγματικά δεν είναι συνηθισμένο να συνεργαζομαστε με το σωματειο των μεταφορων. Σε πολλά θέματα ειμαστε σαν το σκυλο με τη γάτα! Αλλά ένα πράγμα που έχουμε κοινό είναι ότι θέλουμε να δημιουργήσουμε καλές συνθήκες εργασίας για τα μέλη μας, λέει ο προεδρος της Σουηδικής Ένωσης Λιμενεργατών, Eskil Rönér.

Ειναι η Ένωση λιμενεργατων που συμπαραστεκεται με δράσεις, μετά από συνομιλίες με το αλλο σωματειο λιμενεργατων, τις Μεταφορές.

Η διαμαχη αφορά κυρίως το χρόνο εργασίας στο λιμάνι και τη σύμβαση φορτοεκφόρτωσης. Ένα ζήτημα εξουσίας, σύμφωνα με τον Eskil Rönér.

- Δεν είναι πραγματικά για τα χρήματα, αλλά για τη μικρή επιρροή που εξακολουθούμε να έχουμε στη  δουλειά μας, λέει. 

Οι διαπραγματεύσεις μεταξύ εργοδοτών και του σωματειου Μεταφορών εμειναν σε στασιμότητα στις αρχές Σεπτεμβρη, και αν τα μέρη δεν συμφωνήσουν πριν την Πέμπτη, 27 Σεπτεμβρίου, η απεργια θα ξεσπάσει σε όλα τα λιμανια που συνδέονται με την εργοδοτικη οργανωση Sveriges Hamnar.

Οι εργoδοτες προσέφεραν στους λιμενεργάτες μια σύμβαση 14 μηνών με μισθολογική αύξηση ύψους 1200 κορωνων. Γι αυτο απαιτουν οι εργοδότες ενα μεγαλύτερο έλεγχο του χρόνου εργασιας τους. Κατι που δεν είναι πρόθυμα τα σωματεια να διαπραγματευτούν. Ο ιστοτοπος της εργοδοσιας τώρα προειδοποιει για σοβαρές συνέπειες αν ξεσπάσει σύγκρουση.

- Αυτό θα καθηλώσει πολλα λιμανια μας. Θέλουμε να είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε σχετικά με το πρόγραμμα. Σήμερα, ένα μεγάλο μέρος της δουλειας βασίζεται σε υπερωρίες και γι αυτό δεν το θέλουμε, λέει ο Erik Froste, διευθυνων συμβουλος του λιμανιου του Södertälje.

Και ο διευθυνων συμβουλος της εργοδοτικης οργανωσης, Sveriges Hamnar, Peter Jeppsson εκφράζει την ανησυχία του για το μπλοκαρισμα τω υπερωριων:

"Είμαστε έκπληκτοι με την απροθυμία να εκσυγχρονιστει η ξεπερασμένη συμφωνία, η οποια ειναι 40 ετών. Η προσφορά μας θα σήμαινε μεγάλες αυξήσεις μισθών και περισσότερες θέσεις εργασίας, δηλωνει ο Peter Jeppsson, στην ιστοσελίδα της οργάνωσης. Υπαρχουν πολλες υπερωρίες σήμερα, οπότε ηταν αναμενομενο ότι μια διαφωνια θα μπορούσε να έχει ένα απίστευτα μεγάλο αντίκτυπο, λέει.

Στο μεταξύ, η Ένωση Λιμενεργατών δεν φοβούνται να παρουν μέτρα οπως το σταματημα των προσληψεων, την ενοικιαση προσωπικού και τις υπερωρίες.

- Η λυση της συγκρουσης δεν θα πρέπει να χρησιμοποιειται ευκολα, αλλά όταν οπως τωρα είμαστε αναγκασμένοι να αγωνιστούμε για να διατηρήσουμε την επιρροή μας για το χρόνο εργασίας, δεν θα υποχωρήσουμε, λέει ο Eskil Rönér.


Προσαρμογη

2 σχόλια:

  1. Ασχετο με το post αυτο, αλλα σχετικο με προηγουμενο post, κατι που νομιζω πρεπει να το διαβασουν ΟΛΟΙ

    http://www.lifo.gr/now/greece/16670

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φιλε Ephemeron


    Σ ευχαριστω, ειναι πολυ ενδιαφερουσα και την αναδημοσιευω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)