27.9.12

Mobbing/ bullying: Άλλη μια μορφή βίας, που δεν χρειαζόμαστε!



Η λεκτικη, ή και σωματικη παρενοχληση, το, λεγομενο bullying, στις ΗΠΑ, (mobbing, στην Ευρωπη), επηρεάζει πάνω από 13 εκατομμύρια παιδιά στις ΗΠΑ το χρονο, οπως ειδαμε απο την εκπομπη DOX, προχθες, η οποια προβαλλε ενα πολυ ενδιαφερον ντοκυμαντερ, πανω σ αυτη τη μορφη βιας.

«Ο όρος mobbing προέρχεται από την αγγλική λέξη mob που σημαίνει επιτίθεμαι, περικυκλώνω, ενοχλώ, ενω σαν ουσιασικο σημαινει οχλος και εκφράζει σήμερα τη συστηματική ψυχολογική επίθεση και στρατηγική περιθωριοποίησης που μπορει να δεχθει ενα «ανεπιθύμητο», για διάφορους λόγους στο αμεσο περιβαλλον του ατομο, ειτε αυτο ειναι εργασιακο, ειτε σχολικο, από τους ιεραρχικά ανωτέρους, ή και τους συναδέλφους του».


Γονείς και οι δάσκαλοι συνεχώς αποτυγχανουν στο να προσφερουν προστασια στα παιδια. Οι διευθυντές στα σχολεία ειναι σαστισμενοι μπροστα σ αυτο που φαίνεται να είναι μια επιδημία, πλεον.

«Τα παιδιά είναι πάντα παιδιά» δεν είναι πλέον μια αποδεκτή δικαιολογία, όταν παιδια εκτίθενται σε σωματική και ψυχολογική κακοποίηση, μονο και μονο επειδή οι συμμαθητές τους τους εκλαμβάνουν ως «αδύναμους» ή «περίεργους». 

Το ντοκυμαντερ Bully έγινε κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2009/2010, από τον βραβευμένο σκηνοθέτη Lee Hirsch, ο οποιος ηταν θυμα κακοποιησης, στα παιδικα του χρονια και τις αλλες διαβαζα οτι ο Ηirsch μαθαινοντας οτι o Μitt Romney οταν ηταν μικρος κακοποιουσε παιδια στο σχολειο, απευθυνθηκε σ εκεινον και του ζητησε να δει τη ταινια του και να τοποθετηθει στο ζητημα, που δεν ειναι πολιτικο, οπως ειπε, αλλα υπαρχει σε ολες τις κοινωνιες! Δεν με εξεπληξε να μαθω οτι ο ..Μitt Romney απερριψε τη προταση ως φαρσα και δεν εδωσε σημασια.


Στη ταινια του Ηirsch, Bully, βλεπουμε πώς το φαινομενο του mobbing επηρεασε πέντε παιδιά και τις οικογένειές τους σε τέσσερις πολιτείες των ΗΠΑ. Ο Alex, ένα 14χρονο αγορι, στο Sioux City στην Iowa, ταπεινωνεται απο συμμαθητες του που του επιτιθενται καθημερινά για την εμφάνισή του. Αλλά δεν αντέχει να πει στους γονείς του τι συμβαίνει. 
- Αν μιλησω δεν θα εχω ...φίλους,(!) λέει ο Άλεξ για τους συμμαθητές του που τον τσιμπουν με το στυλό τους και του εχουν δώσει το παρατσούκλι...fishface !

Βλεπουμε στο σχολικό λεωφορείο πώς χτυπουν και ταπεινωνουν τον Alex και ας ξέρουν ότι τους ''τραβαει'' η καμερα.  

Ο David Murray στο Long County, της Γεωργίας μιλάει για το 17χρονο γιο του, Tyler, ο οποίος αυτοκτόνησε το 2009, μετά από mobbing πολλων χρονων απο συμμαθητες του σχολειου του. Ηταν ενα ευαίσθητο παιδι που δεν συμμετειχε σε αθλητικές δραστηριότητες και τελικά δεν αντεξε. Οι γονεις του τωρα μαζι με αλλους γονεις εχουν ξεκινησει εκστρατεια για να ευαισθητοποιησουν και σωσουν αλλα παιδια.

Συναντάμε επίσης τη Kelby Johnson, μαθήτρια γυμνασίου στην Oklahoma, που δηλωσε ανοικτα οτι ειναι λεσβία και αποκλειστηκε από συμμαθητές και δασκάλους της. Στην εκκλησία, δεν είναι πλέον ευπρόσδεκτη, ουτε και στο γήπεδο μπάσκετ, γιατι κανείς δεν θέλει να παίξει μαζί της. Γείτονες που προηγουμένως ηταν καλοί φίλοι έχουν απομακρυνθεί από την οικογένεια της Kelby. 
- Υπάρχουν άνθρωποι που καναμε παρεα χρόνια και δεν θέλουν καν να μας χαιρετησουν, πια, λέει ο Bob, πατερας της Kelby. Η Kelby προσπάθησε να αυτοκτονησει τρεις φορές.

Το mobbing είναι ένα πρόβλημα που δεν γνωρίζει γεωγραφικά, εθνικα, ή οικονομικά όρια. 

Στη ταινια Bully, βλέπουμε μια αυξανόμενη ευαισθητοποίηση που εμφανίζεται όταν τα άτομα να ανακαλύψουν ότι δεν είναι πλέον μόνα. Τοτε αρχίζει η σκληρή δουλειά για να αλλάξει κάτι απαράδεκτο που έχει γίνει κανόνας. Το mobbing είναι μια τιμωρια που συμβαινει στα σχολεία μας, σε όσους είναι διαφορετικοί και ανυπεράσπιστοι. Πολλά παιδιά ειναι σε κίνδυνο για ενδεχομενες απόπειρες αυτοκτονίας, αλλά τα σχολεία δεν κάνουν τίποτε, (ή κανουν πολυ λιγα), για να το αποτρέψουν.

Παρά το τίτλο, Bully, η ταινία μιλαει για τα θυματα, τους γονείς τους και τους ενήλικες που  απογοητεύουν τα παιδια. 


Ποτε θα μαθουμε να εκτιμουμε τη ζωη; 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)