21.9.12

ΣΟΥΗΔΙΑ: Φασισμός, ξενοφοβια (και) ομοφοβία στην Ελλάδα!


 

Ένα κύμα εθνικισμού και ρατσισμού σαρώνει όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα, τα εγκλήματα μίσους κατά των μειονοτικών ομάδων έχουν αυξηθεί μετά την εκλογή τους τον Μάιο, όταν το ναζιστικό κόμμα Χρυσή Αυγή μπηκε στο Κοινοβούλιο. Τώρα οργανώνονται ΛΟΑΤ,  μετανάστες και άνεργοι μαζί.

"Σήμερα πεθαίνει ο φασισμός», επαναλαμβάνουν στην Πλατεία Συντάγματος στο κέντρο της Αθήνας. Όταν η πορεία αφήνει τη πλατεια περνάει ένας άντρας σε μια μοτοσικλέτα και φτύνει ενα ατομο που κρατα μια σημαία με το ουράνιο τόξο. Οι διαδηλωτές απαντουν: "Κατω ο ρατσισμός, η ομοφοβία, σήμερα πεθαίνει ο φασισμος".

-Χθες ήταν οι μετανάστες που δέχθηκαν επίθεση, σήμερα είναι οι ομοφυλόφιλοι και τα διαφυλικά άτομα, αύριο ακολουθούν άλλοι. Θέλουμε να δείξουμε ότι ο καθένας επηρεάζεται από τις φασιστικές τάσεις στην κοινωνία, λέει ο Γιάννης Κορκος ένας από τους διοργανωτές της οργάνωσης. Πολλες Ελληνικές οργανώσεις ΛΟΑΤ αποφάσισαν να οργανώσουν διαδηλωση μετά από τρεις υψηλού προφίλ επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους στην Αθήνα τις τελευταίες εβδομάδες.

Τα ξενοφοβικα εγκληματα μίσους στην Ελλάδα έχουν προσελκύσει μεγαλη προσοχή πρόσφατα. 

Απο τοτε που η ναζιστική Χρυσή Αυγή ελαβε απροσδόκητα μεγάλη υποστήριξη στις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, πολλοί μιλουν για αυξημένη ανασφάλεια στους δρόμους. 

Η βία και η παρενόχληση των μειονοτήτων έχει αυξηθεί. Επειδη οι αναφορες των εγκλημάτων μίσους μειωνονται γι αυτο είναι δύσκολο να εξασφαλίσει κανεις ακριβη στατιστικά στοιχεία. 

Ο Γιάννης Koρκος λεει ότι πολλοί ανησυχούν για το που θα μπορούσε να οδηγήσει η αυξημένη βία. 

-Οι ακροδεξιες ομάδες παρενοχλουν ανθρώπους στους δρόμους και οι ανθρωποι γύρω δεν τολμούν να παρέμβουν απο φόβο να εκτεθούν οι ίδιοι, λέει.

Η Αντα Κωστοπούλου πάει μακριά στην πορεία και δινει φυλλάδια στους περαστικούς. Ξέρει ότι οι φραστικές επιθέσεις σε ομοφυλόφιλους έχουν αυξηθεί. Ακούει πολλα περισσοτερα αρνητικά σχόλια από ό τι πριν. Αλλά αν η ιδια ή κάποιος στο περιβάλλον της θα τους επιτεθουν, θα το καταγγειλει στην αστυνομία.
- Είναι σημαντικό να το κάνει κανείς αυτό, ακόμη και αν δεν θα οδηγήσει σε τίποτα. Υποστηρίζουν τους φασίστες, λέει, αναφερόμενη σε ερευνα για τις εκλογές του Μαΐου που δείχνει ότι οι μισοί από τους αστυνομικούς στις μεγαλες πολεις ψηφισαν την Χρυση Αυγη.

Η Judith Sunderland απο την οργανωση Human Rights Watch, πιστεύει ότι υπήρξε μια τάση τα τελευταια χρονια αυξησης της ξενοφοβικής βίας, αλλά έχει γίνει πολύ χειρότερη μετά τις τελευταίες εκλογές. Βλέπει έναν πραγματικό κίνδυνο ότι η βία θα επηρεάσει και τις άλλες ομάδες της κοινωνίας. 

Σε μια προσφατη έκθεση υποστηρίζει ότι και οι ελληνικές αρχές και η ΕΕ έχουν αγνοήσει τα εγκλήματα εις βάρος των μειονοτήτων. Η Judith Sunderland κατηγορει την ελληνική αστυνομία οτι δεν έχουν καμία εκπαίδευση σε εγκληματα μισους. Χειρίζονται τις λίγες καταγγελιες που γινονται με ένα πολύ κακό τρόπο.

- Εχει να κανει με το μήνυμα του εγκλήματος. Πρέπει να αντιμετωπιζεται από μια ισχυρη, συνεπή απάντηση από την κοινότητα και απο την κυβέρνηση. Πρέπει να πούμε όλοι ότι αυτό δεν είναι ανεκτο, είπε.

Αυτή τη στιγμή προσπαθούν οι οργανώσεις ΛΟΑΤ, στη χώρα, να οργανωθουν με άλλες ευάλωτες ομάδες, όπως οι μετανάστες και οι άνεργοι, να δημιουργήσουν από κοινού εναλλακτικές λύσεις εναντια στους Ναζί, λέει ο Γιάννης Koρκος. Παλιοτερα δεν ηταν τοσο καλοι σ αυτό, αλλά τώρα η κατάσταση θεωρείται πιο επειγουσα. 

Η Αντα Κωστοπούλου δεν βλέπει τα πραγματα με αισιοδοξια:

 -Δεν είναι μόνο οικονομική η κρίση, λεει, είναι κοινωνικη και πολιτιστικη, επισης. Όποιος δεν πληροί τους κανονες των ''ελληνικων στανταρντς'' θεωρειται  εχθρος του συντηρητισμού που επικρατεί. 
Το μόνο που θέλω είναι να μπορω να συνεχίζω να φιλαω τη κοπελλα μου στο δρόμο, είπε. 

-Η ιστορία επαναλαμβάνεται, λέει ο Γιώργος Κουνανης που στέκεται δίπλα της, και προσθέτει: 

- Και ο Χίτλερ με δημοκρατικές εκλογές εκλεχθηκε!

(Μτφ απο Αrbetaren)

2 σχόλια:

  1. Ετσι είναι ακριβώς έτσι. Τραγικά έτσι Elva και μείς ακόμη συζητάμε, πρέπει να το πολεμήσουμε και δυναμικά θεωρώ, καμμία ανοχή
    καλό ΣΚ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου ippoliti

    Eυτυχως υπαρχει ακομα μια μεγαλη μεριδα κοσμου που δεν ανεχεται τον φασισμο και ο τι αυτος συνεπαγεται. Το θεμα ειναι να μην επιτρεπουμε με την αδιαφορια, το φοβο μας, να γινομαστε μαρτυρες κακοποιησης κατηγοριων πολιτων, γιατι σε λιγο οπως ξερουμε δεν θα ...βρισκεται κανεις να μας υπερασπιστει και εμας οταν μας χτυπουν!



    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)