19.9.12

Διαφθορά της αστυνομίας:OXI MONO στις φτωχές χώρες!


Φωτο απο  SVT
Στην εκπομπη Korrespondenterna ειδαμε, χθες, ρεπορταζ για τη διαφθορα της αστυνομίας στην Αργεντινή, μια χωρα οπου η αστυνομια σχετίζεται και με το οργανωμένο έγκλημα. Στην Αλαμπάμα των ΗΠΑ, όλοι οι πολίτες εχουν την υποχρεωση να κυνηγουν λαθρομετανάστες και στην Αίγυπτο, η αστυνομία έχει ακομη πολύ δρόμο να διανύσει μεχρι να κερδίσει την εμπιστοσύνη του λαού μετά την επανάσταση. 

Ποιος διασφαλίζει τον πολίτη, όταν η αστυνομία εχει ξεφυγει σε επικινδυνο βαθμο; Τι συμβαίνει όταν η κοινωνία μετατρέπεται σε αστυνομικό κράτος;

Αργεντινη: Αστυνομικος ληστευει πολιτη! Φωτο απο  SVT
ΑΡΓΕΝΤΙΝΗ

Η αστυνομία συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα. Ο αριθμός των ερευνών κατά αστυνομικών στην Αργεντινή έχει αυξηθεί κατά 75% κατά τα τελευταία χρόνια. Η αστυνομία συμμετέχει σε επιχειρησεις με οίκους ανοχής, λαμβάνει επισης χρήματα για προστασία, ενω εχει και τον έλεγχο για την αγορά ανταλλακτικών αυτοκινήτων. 

Η ρεπορτερ Lena Scherman και η φωτογράφος Sanna Lüning πήγαν στο Μπουένος Άιρες και συνάντησαν έναν ανθρωπο που αφιέρωσε τη ζωή του στην προσπάθεια να βρει λυση στο ζητημα. Ο νεαρος δημοσιογράφος Thomas Eliazhev γράφει για τις διασυνδέσεις της αστυνομίας με το οργανωμένο έγκλημα, αλλά απειλήθηκε από τους αστυνομικούς ενω οι διευθυντές της εφημεριδας που εργαζεται ηταν αρνητικοι στην συνεχιση των ερευνων του, επειδη πιστευουν ότι μια τέτοια ερευνα δεν εχει θέση στα πρωτοσελιδα εφημεριδων.

ΑΙΓΥΠΤΟΣ

Η Αίγυπτος έχει τη μεγαλύτερη αστυνομική δύναμη κατά κεφαλήν, και αυτο φτάνει βαθιά μέσα στη κοινωνια. 
Η Αστυνομία είχε ήδη κακή φήμη πριν από την επανάσταση, όταν ήταν ένα απο τα εργαλεία του προέδρου Μουμπάρακ εναντίον του πληθυσμού. Σήμερα, η αστυνομία συνεχιζει να εχει αντιλαϊκο προφιλ, ειδικα απ όλες τις κακοποιησεις κατά των διαδηλωτών. 

Ο δημοσιογραφος Claes JB Lofgren και ο φωτογράφος Marco Nilsson συναντησαν τον 25χρονο Abdelwahab Ahmed, ο οποίος συνελήφθη και ξυλοκοπήθηκε αγρια. Η αστυνομία τον χτυπησε και μέσα στο ασθενοφόρο αλλα και στο νοσοκομείο! Αργότερα κατηγορήθηκε για συμμετοχή σε διαδηλώσεις και υποκίνηση σε φασαριες.

H Adelina Perez μπορεί ανά πάσα στιγμή να απελαθεί από την Αλαμπάμα. Αρκεί να ζητησει μια ταμίας τα χαρτια της! Ο γιος της Victor, όμως, προστατεύεται από μια προσωρινή αμνηστία για παιδια σχολικης ηλικιας. Φωτο απο  SVT. 

ΑLABAMA, HΠΑ

Το μεγάλο χέρι του νόμου μπορεί να φτάσει πολύ ...μακριά, όπως για παραδειγμα όταν οι πολίτες γινονται... αστυνομικοι στην Αλαμπάμα, των ΗΠΑ. Οι ρεπορτερς Bengt Norborg και Richard Collsiöö ταξίδεψαν στην Αλαμπάμα και ακουσαν οτι όλοι οι πολίτες έχουν πλέον το δικαίωμα να σταματήσουν κάποιον για να ελέγξουν αν έχουν αδεια παραμονης! 

Ο νόμος δίνει επίσης το δικαίωμα να καταγγείλουν όσους δεν ελέγχουν τα χαρτια αλλων και δίνει επισης το δικαίωμα στους δασκαλους να ρωτησουν τους μαθητές τους, αν οι γονείς τους έχουν τακτοποιησει τα χαρτιά τους, (εγγραφα παραμονης!)

Οταν υπαρχουν τετοιες... περιπτωσεις και παραδειγματα, ανα τον κοσμο, πως να μην τα αντιγραψουν και οι...δημοκρατικες, κατα τα αλλα, κυβερνησεις της ΕΕ;



4 σχόλια:

  1. Συγνωμη αλλα θα πρεπει να διορθωσω μερικες "λεπτομερειες".
    Δεν υπαρχει κανενας Αμερικανικος νομος που να επιτρεπει σε απλους πολιτες να σταματανε αλλους πολιτες, και να τους ζητανε χαρτια ή αποδειξεις οτι ειναι νομιμοι πολιτες ή νομιμοι μεταναστες. Αυτο ειναι παρανομο, και ναι μεν εχει γινει στην πραξη καποιες φορες, αλλα εχει πεσει φοβερο τσεκουρι με μεγαλες ποινες φυλακισης σε ατομα-πολιτες που κανουν τους "αρχηγους" και οτι τους κατεβει στο κεφαλι (βλεπε καλη ωρα την ΧΑ στην Ελλαδα που μεχρι στιγμης τους αφηνουν ανενοχλητους...)
    Η αληθεια ειναι οτι, ακρο-δεξιες πολιτειες οπως Colorado, Arizona, Georgia, and Arizona, εχουν περασει νομο συμφωνα με τον οποιο ΜΟΝΟ η αστυνομια και τα σχολεια εχουν δικαωμα να ζητησουν απο καποιο αποδειξη νομιμης μεταναστευσης κλπ. Οι περισσοτερες πολιτειες οχι μονο δεν εχουν περασει καποιον τετοιο νομο, αλλα δινουν μαχες εδω και πολυ καιρο να καταργηθουν ολοι οι νομοι που εχουν περασει οι παραπανω ακρο-δεξιες πολιτειες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ephemeron

    Εγω ειδα χθες στο ρεπορταζ την δικηγορο Zayne Smith, να λεει οτι η Αlabama, γιατι γι αυτην μονο τη πολιτεια μιλαμε, οτι εχει γινει ..''police state'', εξ αιτιας του νεου αντιμεταναστευτικου νομου, ενω ο Ρεπουμπλικανος γερουσιαστης,της Αlabama, Scott Beason, ηταν απ αυτους που συνεταξαν τον νομο και δεν βρισκει τιποτα το μεμπτο σε ενα τετοιο ..παραλογο νομο!


    http://univisionnews.tumblr.com/post/20917956146/alabama-immigration-law-opponents-look-to-defeat-new-bil


    http://www.washingtonpost.com/local/alabama-law-drives-out-illegal-immigrants-but-also-has-unexpected-consequences/2012/06/17/gJQA3Rm0jV_story.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Επιμενω, οτι συμφωνα με τον νομο ΜΟΝΟ η αστυνομια και τα σχολεια εχουν το δικαιωμα να ελεγχουν τους πολιτες, και ΜΟΝΟ στις λιγες πολιτειες που ανεφερα παραπανω. ΔΕΝ υπαρχει νομος στις ΗΠΑ που να επιτρεπει σε καθε πολιτη να εξεταζει αλλους πολιτες. Για παραδειγμα εδω στην Καλιφορνια υπαρχουν σε κολεγια παιδια-φοιτητες που βρισκονται παρανομα στις ΗΠΑ, αλλα τα κολεγια με το νομο της Καλιφορνιας ΔΕΝ εχουν το δικαιωμα να ζητησουν πιστοποιητικα οτι ο φοιτητης ειναι στη χωρα νομιμα.
    Επιμενω για αλλη μια φορα στην Αμερικη ΔΕΝ υπαρχει νομος που να επιτρεπει σε απλους πολιτες να ελεγχουν αλλους πολιτες. Μονο σε ελαχιστες πολιτειες, οπως οι παραπανω, εχει περασει νομος που να γινεται ελεγχος αλλα επιτρεπεται ΜΟΝΟ στην αστυνομια και στα σχολεια, και οχι στους απλους πολιτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ephemeron

    Προσωπικα δεν εχω λογο να αμφιβαλλω για οσα λες, ομως απο το ρεπορταζ της Σουηδικης τηλεορασης και απο τις συνεντευξεις που πηραν στην πολιτεια της ΑLΑΒΑΜΑ φαινεται οτι πολλοι μεταναστες εκει αν και μενουν και εργαζονται πανω απο 10 χρονια,στη χωρα, ειπαν οτι ανησυχουν οτι καποιος θα τους ''καρφωσει'' στην αστυνομια και θα πρεπει να φυγουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)