17.9.12

PINK FLOYD: Το ντοκυμαντερ για το 'Wish You Were Here'



Προχθες ειχαμε την ευκαιρια να δουμε απο την SVT το πολυ ενδιαφερον, για τους οπαδους των Pink Floyd, ντοκυμαντερ, πανω στο πως φτιαχτηκε το κλασσικο, πια, αλμπουμ 'Wish You Were Here', που κυκλοφορησε τον Σεπτεμβρη του 1975, ακολουθωντας το επιτυχημενο 'The Dark Side of the Moon' και εγινε αμεσως No. 1 και στην Αγγλια και στις ΗΠΑ. Το ντοκυμαντερ φτιαχτηκε απο τον σκηνοθετη John Edginton και εγινε με την ευκαιρια της επανεκδοσης του αλμπουμ.  

Χωρις καμμια φωνη αφηγητη να μας αποσπα τη προσοχη, ουτε εμπειρογνώμονες να λενε τη γνωμη τους, ειναι αυτο που λεει κανεις ενα ''warts and all'' ντοκυμαντερ, με ιστορίες ειπωμενες από τους μουσικούς, τους μηχανικούς ηχου και τους καλλιτέχνες που ηταν υπεύθυνοι για τη παραγωγη του.

Το φιλμ αφηγείται την ιστορία της δημιουργίας του αλμπουμ-ορόσημο μέσω νέων συνεντεύξεων με τον Roger Waters, τον David Gilmour και τον Nick Mason oπως και συνεντεύξεις αρχείου με τον εκλιποντα Richard Wright. 

Μιλουν ο σχεδιαστής του εξωφυλλου Storm Thorgerson, ο τραγουδιστής Roy Harper, ο οποιος εκανε τα φωνητικα στο "Have a Cigar". Ο Brian Humphries, ηταν ο μηχανικος που εκανε την ηχογραφηση στο Abbey Road Studios, ενώ ο κασκαντέρ Ronnie Rondell υπενθυμίζει την ημέρα που ...''πυρπολήθηκε'' για το εξώφυλλο, αλλα δεν μαθαινουμε και για το άτομο που πραγματοποίησε την handstand yoga, μεσα στη λάσπη, για τη φωτογραφια στο ένθετο!


Pink Floyd - The Story of Wish You Were Here... by kritikospa


 

O Roger Waters και ο David Gilmour μιλουν, επισης, για τον αρχικό τραγουδιστή της ομάδας, Syd Barrett. Ειναι γνωστο οτι το "Shine On You Crazy Diamond", γραφηκε γι αυτον και τα προβληματα που αντιμετωπιζε με το LSD.

Το τραγούδι έγινε η βάση για ένα άλμπουμ που θα ενστερνιζοταν την απογοήτευση με τη μουσική βιομηχανία και την επιτυχία ("Have a Cigar ", "Welcome to the Machine"), οπως και την απουσία και την αλλοτρίωση ("Wish You Were Here"). 
Και ενώ η επανένωση παρουσιαζεται σαν μια συμφιλίωση, απο την κοινη τους εμφανιση στο Live8, το 2008, είναι σαφές οτι οι Gilmour και Waters εξακολουθούν να έχουν τις διαφορές τους. Κανένα από τα μέλη δε δινουν συνέντευξη μαζί και υπαρχουν σόλο παραστάσεις του "Wish You Were Here" από Waters και Gilmour - σαφώς δεν ήταν πρόθυμοι να μοιραστουν τα φώτα της δημοσιότητας. 

Στο υπόλοιπο bonus υλικο υπαρχουν συνεντεύξεις, συμπεριλαμβανομένων και του Nick Mason που εξηγει το ..ταλέντο του να μενει έξω από τις φημισμένες εσωτερικες ζώνες των συγκρούσεων. 
Η ιστορία του Wish You Were Here δεν παρέχει αποκαλύψεις, ή νέες ιδέες για τη δημιουργία ενός συγκροτηματος, που θεωρειται από τους ακρογωνιαίους λίθους του κλασσικού ροκ.

Ομως αφηγείται την ιστορία καλά και ας είμαστε ειλικρινείς, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, παραμένει ακομα συναρπαστικη!

2 σχόλια:

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)