3.10.12

ΗΠΑ: (Κλασσικά) oι πλούσιοι εναντίον φτωχών!



Εν όψει των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου, o ανταποκριτής της SVT, Stefan Åsberg και ο φωτογράφος Kyle Lanningham, μας δινουν μια εικόνα των ΗΠΑ σήμερα. 

Μέσα από διάφορες ιστορίες που απεικονίζουν το πώς μεγαλώνει το χάσμα πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά, όπου το πλουσιότερο 1% του πληθυσμού, όλο και περισσότερο τιθεται κατά των πιο φτωχων, που αποτελουν το 99% της χωρας.

Darryl Baker, (φωτο απο SVT)
 
Στο Columbus του Οhio, συναντα ο Stefan και ο Kyle τον Darryl και τη Debbie Baker. Εβγαζαν καλά χρηματα, ανήκαν στη μεσαία τάξη. Όμως, τωρα και αυτπι όπως και τόσοι άλλοι, εχασαν τις δουλειές τους και έχουν αναγκαστεί να πουλήσουν σπίτια και αυτοκίνητα. Σημερα δεν τα καταφερονουν χωρίς βοήθεια από το Στρατό Σωτηρίας.

-Ποτέ δεν πίστευα ότι θα φταναμε σε αυτή την κατάσταση, δήλωσε ο Darryl Baker, ο οποίος προσθέτει ότι μερικές φορές εχει φτασει στο σημειο να σκεφτεί να κλεψει.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ο αριθμός των φτωχών στις Ηνωμένες Πολιτείες και αυξηθηκε γρήγορα τώρα ειναι περισσοτεροι απ οτι πολλές δεκαετίες πριν - 47 εκατομμύρια ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας. Η απόσταση μεταξύ πλουσίων και φτωχών αυξάνεται, ακόμη και αντιθεσεις μεταξύ των εχόντων και μη.

Αλλά υπάρχουν βεβαια και κάποιοι που εξακολουθούν να έχουν τη δυνατότητα να εκμεταλλευονται τις δύσκολες στιγμές - για επενδύσεις και επιχειρησεις. 

Ross Gatlin, (φωτο απο SVT)

Ο Stefan και ο Kyle και ταξιδεύουν στο Austin, Texas και συναντουν τον Ross Gatlin, ο οποίος διευθύνει μια εταιρεία επιχειρηματικού κεφαλαίου που αξίζει δισεκατομμύρια. Είναι αισιόδοξος για το μέλλον της Αμερικής και ελπίζει ότι ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ο Mitt Romney και οτι οι ΗΠΑ θα έχουν στη συνέχεια έναν πρόεδρο ο οποίος θα χρησιμοποιησει περισσοτερες χρηματοοικονομικες μεθοδους για να βγαλει τη χώρα από την κρίση!

Ποτέ αλλοτε μεχρι τωρα στην ιστορια της Αμερικανικής πολιτικής το χάσμα δεν ήταν τόσο μεγάλο και τόσο ασυμβιβαστο μεταξύ των Δημοκρατικων και των Ρεπουμπλικάνων, όπως είναι σήμερα. Αυτό φαινεται στις πολιτικές συζητήσεις και στα σχόλια για την τηλεόραση, αλλά ακομη και στο πώς δουλευουν οι ακτιβιστες στις εκστρατείες τους. 

Kelly Jacobs (φωτο απο SVT)
Ο Stefan και ο Kyle και συναντουν την Kelly Jacobs που περνα όλη τη μερα της με το να προσπαθει να πεισει για την επανεκλογη του Barack Obama. Και είναι εντελώς αμείλικτη στην προσέγγισή τους προς τους αντιπάλους, Ρεπουμπλικάνους.

-Μερικοί από τους καλύτερους φίλους μου είναι Ρεπουμπλικάνοι. Θα ψηφίσουν τον Mitt Romney, ακόμη και αν η οικογένειά μου θα χάσουν την ασφάλιση υγείας τους, λέει, και ξεσπάει σε δάκρυα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)