30.11.12

ΟΗΕ: Aναγνώριση της Παλαιστίνης ως «κράτος - παρατηρητής»



Με την ομιλία του προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προς τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, για να παρουσιάσει το αίτημα για αναβάθμιση του νομικού καθεστώτος της Παλαιστίνης σε «κράτος - παρατηρητής μη μέλος» από «οντότητα παρατηρητής» -στα όρια του '67, δηλαδή Δ. Οχθη, Λωρίδα της Γάζας και ανατολική Ιερουσαλήμ- ξεκίνησε η διαδικασία της ψήφισης. 

Ο Αμπας στην ομιλία του αναφέρθηκε στις πρόσφατες δολοφονίες των Παλαιστινίων, άναμεσά τους και παιδιών από τις ισραηλινές επιδρομές, και στα βάσανα συνολικότερα του λαού του και κάλεσε σε υποστήριξη του αιτήματός τους. Χτες, ημέρα διεθνούς αλληλεγγύης προς τον παλαιστινιακό λαό, η Π. Αρχή επέλεξε να καταθέσει το νέο αίτημά της ένα περίπου χρόνο μετά την ιστορική ομιλία Αμπας που κατέθεσε αίτημα αναγνώρισης μονομερούς ανεξαρτησίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο «μπλοκαρίστηκε» από τις ΗΠΑ.

Αργά το βράδυ στην ψηφοφορία που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Συνέλευση 138 χώρες ψήφισαν υπέρ του αιτήματος της Παλαιστίνης, 9 κατά και 41 απείχαν. Υπερψήφισαν αραβικές και μουσουλμανικές χώρες, χώρες της Λατινικής Αμερικής, πολλές ευρωπαϊκές, μεταξύ των οποίων Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Δανία, Νορβηγία, Πορτογαλία, Λουξεμβούργο, Ελλάδα σε μια εμφανή προσπάθεια να «κεφαλαιοποιήσουν» σε προώθηση των συμφερόντων τους στον αραβικό κόσμο, τη δήθεν «ευαισθησία» τους για τον παλαιστινιακό λαό. Βέβαια, αρκετοί εξ αυτών, προβαλλούν πιέσεις προς τους Παλαιστινίους «να καθίσουν χωρίς όρους στο τραπέζι των συνομιλιών», κάτι που η παλαιστινιακή πλευρά, μέχρι στιγμής, αποκλείει θέτοντας ως προαπαιτούμενο το «πάγωμα του εποικισμού».

Από την άλλη, ΗΠΑ και Ισραήλ άσκησαν ασφυκτικές πιέσεις στους Παλαιστινίους να μην παρουσιάσουν το αίτημά τους, χρησιμοποιώντας κυρίως απειλές οικονομικού στραγγαλισμού, ένα ενδεχόμενο που διόλου δεν έχει απομακρυνθεί αλλά μάλλον αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. 

Αφού έγινε σαφές ότι το παλαιστινιακό αίτημα θα υπερψηφιστεί, η Βρετανία, πιθανότατα σε συνεννόηση με ΗΠΑ και Ισραήλ, κάλεσε απροκάλυπτα τους Παλαιστινίους να δεσμευτούν ότι δε θα αξιοποιήσουν το νέο νομικό καθεστώς τους για να συμμετάσχουν σε όργανα όπως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ή για να προωθήσουν σε αυτό καταδικαστικές, για το Ισραήλ, αποφάσεις. Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να δεσμευτούν.

3 σχόλια:

  1. Ανώνυμος1.12.12

    @ Εlva

    Αυτή η φωτογραφία με το Παλαιστινιακό αγγελούδι, ειλικρινά, έδεσε φιόγκο τα δάχτυλά μου στα πλήκρα. Πώς να στο πω; Ένα σφίξιμο στην καρδιά.
    Ένας βαθύς πόνος για τους παλαιστινιακούς λαούς όλου τού πλανήτη,
    που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο βιώνουν στο πετσί τους τη βαρβαρότητα του καπιταλισμού-ιμπεριαλισμού.
    Κι αν δεν κάνω λάθος, ο ιμπεριαλιστής Πέρες, ...ΑΡΙΣΤΕΡΟΣ είναι. Μέλος τής ...σοσιαλιστικής διεθνούς είναι ο ...άνθρωπος. Σοσιαλδημοκράτης δηλαδή.
    Κάτι σαν τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Τσίπρα. Έτσι δεν είναι;;;
    Τότε βρε Elva, στ' όνομα αυτής τής πανέμορφης Παλαιστίνιας φατσούλας,
    μα κι όλων των παιδιών τής Παλαιστίνης που βασανίζονται απ' τον καπιταλισμό-ιμπεριαλισμό, ή που τα κορμάκια τους γίναν κρέας στα κανόνια των καπιταλιστών,
    μήπως(;;;) θα έπρεπε κοπέλα μου να σβήσεις συνειδητά αυτό που έχεις "κολλήσει" εδώ και που αθωώνει τον καπιταλισμό κι ενοχοποιεί μόνο τη μια έκφρασή του:

    "Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες πολιτικες ομως;)"

    Απ' την άλλη πάλι, μπορείς να κάνεις το πλέον αυτονόητο. Να το προχωρήσεις και να τ' ολοκληρώσεις, τίμια και σταράτα:

    "Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες, σοσιαλδημοκρατικές και φασιστικές πολιτικες ομως;)

    Σε χαιρετώ

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Θα σου κανω τη χαρη να προσθεσω και τα υπολοιπα που λες, αν και ο λογος που δεν το ειχα γραψει ξεχωριστα ειναι επειδη για μενα τουλαχιστον οι...νεοφιλελευθερες, οι ''σοσιαλδημοκρατικές'' οπως και οι φασιστικές πολιτικες, ειναι ενα και το αυτο!
      Δεν βλεπω δηλαδη διαφορά και νομιζω οτι μια μεγαλη μεριδα του κοσμου και στην Ελλαδα, αλλα και σε πολλες Ευρ. χωρες εχει την ιδια γνωμη. Πολλοι απ αυτους τους ανθρωπους εχουν προβλημα με το να ενταχθουν σ ενα κομμα και να ψηφισουν κατι στις εκλογες, επειδη ακριβως δεν υπαρχουν αντιστοιχα ΚΚΕ κομματα σε αλλες χωρες, οπου η ..αριστερα εχει προ πολλου ''ξεπουληθει''!

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος3.12.12

    Viva Elva!!!

    Eύχομαι κάποτε να τύχει να τα πούμε κι από κοντά.

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)