17.11.12

Τrafficking:Το μαρτύριο μιας «σκλάβας σε κατάστημα» της Μόσχας!


Leyla Asherova, (πηγη BBC)

Η Leyla Asherova από το Ουζμπεκιστάν εφτασε  στη Μοσχα στα 16  της και της πηραν το διαβατηριο αμεσως. Πριν από δύο εβδομάδες ακτιβιστές κατά της εμπορίας ανθρωπων, βρηκαν 11 άτομα που προφανώς κρατούνταν ως σκλάβοι σε ένα μίνι μάρκετ στη Μόσχα. 

Ήταν ένα από τα χειρότερα παραδείγματα που ηρθαν  στο φως για το πόσο άσχημα μετανάστες από μέρη όπως το Ουζμπεκιστάν και το Καζακστάν μερικές φορές αντιμετωπίζονται στη Ρωσία. 

Μια γυναίκα είπε ότι είχε φυλακιστεί στο κατάστημα για 10 χρόνια, και οτι ακόμη ένα από τα παιδιά της το πηραν μακριά!

Στο φιλανθρωπικό σπίτι στο κέντρο της Μόσχας, όπου μερικοί από τους διασωθέντες σκλάβοι ζουν, ενα εξαχρονο αγόρι με ακουστικά τραγουδούσε ενα βίντεο για παιδιά που επαιζε σε ένα laptop. 

Bakhyr, (πηγη ΒΒC)

Μέχρι πριν από δύο εβδομάδες ο Bakhyr δεν είχε δει ποτέ έναν υπολογιστή - ή ένα βίντεο. Είχε περάσει ολόκληρη τη ζωή του μέσα σε λίγα μέτρα από το μίνι μάρκετ του υπογείου, όπου η μητέρα του εμενε εκει ως σκλάβος.

Η Leyla Asherova, από το Ουζμπεκιστάν, ηρθε στην Μόσχα πριν από 10 χρόνια σε ηλικία μόλις 16 ετων για να εργαστεί ως βοηθός σε κατάστημα στα γκρι τσιμέντενια προάστια στα ανατολικά του κέντρου της πόλης. Πίστευε, φυσικά, ότι θα πληρωνοταν. Αλλά ποτέ δεν πληρωθηκε.

"Όταν έφτασα στην πρώτη κιόλας ημέρα μου πήραν το διαβατήριό μου», είπε. "Τότε παρατήρησα τον ιδιοκτήτη να δερνει ένα από τα κορίτσια, πολύ άσχημα. Τραβαγε τα μαλλιά της και τη κλωτσουσε πολύ ασχημα. Τότε ήταν που συνειδητοποίησα ότι ήμουν σε λάθος μέρος."

Γεννημενος στην αιχμαλωσία

Είπε ότι οι ώρες εργασίας στο μίνι μάρκετ ήταν μεγάλες, το φαγητό ήταν πενιχρο και ζουσε κατω απο συνεχή φόβο για βία. "Η ιδιοκτήτης του καταστήματος με χτυπουσε πολύ," εξήγησε. «Μια φορα με χτυπούσε ασταμάτητα για δύο ώρες. Εξακολουθώ να έχω μελανιές στα πόδια μου, στο σώμα μου και στο πρόσωπό μου. Με χτυπησε ακόμη και όταν ήμουν έγκυος."

Η Leyla Asherova τώρα είναι και πάλι έγκυος και είχε δύο παιδιά που γεννήθηκαν σε αιχμαλωσία. Όπως επίσης και τον 6 ετών γιο της, Bakhyr. Υπήρξε κι ένα κορίτσι – η Diana - που θα ήταν πέντε χρονών τώρα. Αλλά ο ιδιοκτήτης του καταστήματος την πήρε μακριά. Αργότερα της είπε ότι η Diana πέθανε πέφτοντας από το μπαλκόνι. Η Asherova δεν γνωρίζει καν αν αυτό είναι αλήθεια.

"Όταν μου είπε η κόρη μου ήταν νεκρη, ένιωθα τελείως μουδιασμένη», είπε. "Δεν ενιωσα  πανικο ή κάποια συναισθήματα, σκέφτηκα ότι έπρεπε να κάνω κάτι για να βεβαιωθω ότι δεν θα μεινει ατιμώρητη." Η Asherova μου είπε ότι ο πατέρας των παιδιών της, ήταν μέλος της οικογένειας του ιδιοκτήτη του καταστήματος. Δεν χρησιμοποιησε τη λεξη βιασμός - αλλά είπε ότι την χτυπουσε τακτικα.Ελευθερωθηκε όταν μια ομάδα που αγωνιζεται εναντια στην εμπορία ανθρώπων εισέβαλαν στο μίνι μάρκετ. Αρκετοί άνθρωποι κοιμοντουσαν στο πίσω μέρος του καταστήματος. Είπαν ότι στους περισσότερους από αυτούς δεν είχε ποτέ επιτραπεί να περασουν από την μπροστινή πόρτα.

«Δωροδόκημενη αστυνομία»

Υπήρχαν ακομη 2 παιδιά, καθώς επισης και ο γιος της κ. Asherova. Ένα 5χρονο αγόρι είχε μεινει κλειδωμένο σε ένα διαμέρισμα για όλη του τη ζωή. Ποτέ δεν είχε δει το φως της ημέρας. Τον βρήκα την επόμενη μέρα σε διαφορετικό ασφαλές σπίτι. Ο Baurzhan Kasimov εμοιαζε το μισό μέγεθος απο το κανονικο που θα έπρεπε να είναι, και είχε στριμμένα και πρησμένα άκρα από ραχίτιδα – που οφείλεται σε ανεπάρκεια βιταμίνης που προκαλείται από την έλλειψη ηλιοφάνειας. Μπορούσε μόλις και μετά βίας να περπατησει.

Ρώτησα την κ. Asherova γιατί δεν είχαν παρακάλεσει κάποιον να καλέσει την αστυνομία, αλλά είπε ότι εβλεπε τα τοπικά στελέχη της αστυνομιας να δωροδοκουνται από τον ιδιοκτήτη καταστήματος. "Κάθε φορά που τα κορίτσια το εσκαγαν από εκεί, τις επιαναν και μετα ακολουθουσε φρικτος ξυλοδαρμός," εξήγησε.

"Ακόμα και όταν ζήτησαν από την αστυνομία βοήθεια, δεν πήραν. Οι αστυνομικοί τις εφερναν πίσω στον ιδιοκτήτη. Εφταναν και ελεγαν,« Έχουμε τα κορίτσια σας. Πάρτε τα πίσω ». Γι 'αυτό και δεν θα μπορούσαμε να εμπιστευθουμε την αστυνομία. Φοβομασταν να το σκασουμε, επειδή σκεφτομασταν οτι θα μας ευρισκαν και θα μας χτυπουσαν». 

Πήγαμε με την Asherova την περασμένη εβδομάδα όταν προσπάθησε να καταγγείλει την υποδούλωση της στη Διερευνητική Επιτροπή, ισοδύναμη με το FBI. Αλλά αυτοι καλεσαν το τοπικό αστυνομικό τμήμα και τα ίδια στελέχη που υποτίθεται ότι είχε δει τις δωροδοκίες προσπάθησαν να τη συλλάβουν για παράνομη μετανάστευση. 

Μετά από μια μακρες συζητησεις οι ακτιβιστές καταφεραν να την απελευθερωσουν με επιτυχία για άλλη μια φορά. Η έρευνα για τις υποτιθεμενες καταγγελίες φυλάκισής της για 10 χρόνια έχουν κλείσει.

Μτφ απο ΒΒC

11 σχόλια:

  1. Εφόσον αυτή η κοπέλα ήταν μόνο 16 ετών όταν μετανάστευσε απ' το Ουζμπεκιστάν στη Ρωσία,
    σημαίνει πως ήταν ακόμη στη νηπιακή ηλικία όταν ανατράπηκε ο Σοσιαλισμός στην πρώην Σοβιετική Ένωση, άρα και στο Ουζμπεκιστάν.

    Κι αν υπολογίσουμε και την τελευταία φάση προετοιμασίας τής αντεπανάστασης απ' το ΚΚΣΕ,
    που προ πολλού είχε καταντήσει κάτι ανάμεσα σε ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ,
    αντιλαμβανόμαστε ότι αυτή η κοπέλα ούτε καν απ' μέσα απ' την κοιλιά τής μάνας της δεν είχε ζήσει το σοσιαλισμό.

    Μήτε προφανώς είχε μάθει, καταλάβει, αντιληφτεί, τι δηλητηριώδη φίδια έθρεφε η προετοιμασία τής αντεπανάστασης.
    Γι' αυτό άλλωστε, αμέσως μετά την παλινόρθωση του καπιταλισμού εκεί, άρχισαν να σούρνωνται ελεύθερα στους δρόμους δαγκώνοντας τους ανυποψίαστους.
    ΤΩΡΑ ΠΙΑ ΞΕΡΕΙ, ΟΤΙ:

    ΑΥΤΟΣ EINAI O ΚΑΠΙΤΑΛΙΣΜΟΣ,
    είτε με τη Δεξιά-νεοφιλελεύθερη φορεσιά του,
    είτε με την Αριστερή-σοσιαλδημοκρατική του,
    είτε με τη φασιστοναζιστική.

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Eτσι ειναι αγαπητε φιλε, ο καπιταλισμος αποδεικνυεται αδιστακτος σε ολες τις εκφανσεις του, οπου και να ειναι!

      Διαγραφή
    2. αγανακτισμενος18.11.12

      Καπιταλισμός εδώ
      καπιταλισμός εκεί
      Πείτε μας και την εναλλακτική.
      Δεν μπορεί να είναι ο κομμουνισμός γιατι απ όσον γνωρίζουμε ο κομμουνισμός απέτυχε και κατάρρευσε πριν από 20 τόσα χρόνια...
      Ποιο άλλο οικονομικό σύστημα υπάρχει λοιπόν;

      Διαγραφή
    3. ellinaras18.11.12

      Μην ξενάμε σντροφοι και τη Βόρεια κορέα.
      Εκεί καλοπερνάνε οι εργάτες.
      Ζωή και κότα.
      Με χρυσα κουτάλια τρώνε μέχρι και ψάρια καθε 50 χρόνια ότα πεθαίνει ο δικτατορας αφου πρώτα κλαψουν το κλαμα της αρκουδας.
      Εχει δίκιο το κόμμα που θέλει να μας κάνει βόρεια Κορέα.

      Διαγραφή
    4. ellinaras

      Αν δεν εχεις επιχειρηματα, μη πετας ο τι σου ερθει στο νου, δεν ειναι δα και η καλυτερη διαφημηση για το..ειδος σας!
      Ασε τη Β Κορεα στο κοσμο της,(νισαφι πια με τα βλακωδη επιχειρηματα περι Β. Κορεας, δεν εχετε τιποτα αλλο να πειτε;) και κοιτα να μας πεις κατι για την Ελληνικη πραγματικοτητα εσυ που εισαι ευχαριστημενος απο τη ζωη σου εκει! Η μηπως δεν εισαι και εισαι απλα..πιονι;

      Διαγραφή
  2. Ανώνυμος18.11.12

    @ αγανακτισμενος

    Εραγατική-Λαϊκή Εξουσία. Σοσιαλισμός-Κομμουνισμός.
    Για λεπτομέρειες στο Ριζοσπάστη, στην ιστορία τού ταξικού κινήματος κλπ.
    @@@@@@@@@@@@@@@

    @ ellinaras

    Τα χρυσά κουτάλια τά 'χει ο λαός τής Ελλάδας και τρώει; Δεν τα βλέπεις;;;
    Τα χρυσά κουτάλια, τα έχουν όλοι οι λαοί των καπιταλιστικών χωρών και ...τρώνε βυθιζόμενοι στην καπιταλιστική κρίση. Δεν τα βλέπεις;;;

    Άντε γεια...

    ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ellinaras18.11.12

      Τι λαϊκη εξουσία και σοσιαλισμούς κομμουνισμούς;
      Θα κάνει ο Σαμαράς τέτοια πράματα; ή μήπως ο Βενιζέλος;
      Το ΚΚΕ έχει δηλώσει ότι δεν θέλει εξουσίες και τέτοια πραματα και αγωνίζεται να μη βγει ο Τσίπρας και χάσει την πρωθυπουργια ο Σαμαράς.
      Κρίση κρίση αλλά Β. Κορέα δεν έχουμε καταντήσει ακόμα.
      Ονειρεύεσαι και κομμουνισμούς;
      Όλα τάχαμε ο κομμουνισμός μας έλειπε. Αφού απορρίθηκε παγκοσμίως.
      όλο σφαγές, γενοκτονίες και στρατόπεδα καταναγκαστικής εργασίας ήταν όπου εφαρμόστηκε...
      Εσύ θες να μας γυρίσεις 50 χρόνια πίσω....

      Διαγραφή
    2. ellinaras

      Kαι μονο το nick που διαλεξες φτανει για να καταλαβουμε το ...ποιον της σκεψης σου, που δεν παει ενα βημα παραπερα απο τη προπαγανδα των καναλιων που εχουν κανει πλυση εγκεφαλου σε μια μεγαλη μεριδα λαου απ ο τι φαινεται. Ετσι μονο εξηγειται το γιατι δεν βλεπεις κι εσυ τη θλιβερη πραγματικοτητα του καπιταλισμου που μας σκοτωνει ολους,αλλους πιο γρηγορα και αλλους πιο αργα καθε μερα ολο και πιο πολυ! Οσο για το αν και κατα ποσο ειναι σημερα αναγκη να παρει ο λαος την εξουσια στα χερια του πριν να ειναι πολυ αργα,δεν θα το κρινεις εσυ και οι ομοιοι σου, αλλα συσσωμος ο λαος, οποτε κρατησε τα σχολια για το...ειδος σας!

      Διαγραφή
    3. ellinaras19.11.12

      Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

      Διαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)