24.11.12

Ενα video των Stones και κάποιες σκέψεις



Bλεποντας το νεο video των ...''γερολυκων'', Rolling Stones, που δεν λενε να αποσυρθουν, αλλα προσπαθουν διαρκως να πλασαριστουν μεσα απο διαφορετικους τροπους, ανα τα χρονια, προκειμενου να αποφυγουν το...μοιραιο, τη φθορα, την συνειδητοποιηση οτι ''That's it'', ''Tελειωσαμε κυριοι! '', oπως εχουν κανει τοσα αλλα συγκροτηματα, αυτοι συνεχιζουν.

Εδω επιστρατευσαν και..Σουηδικο επιτελειο για να τους...ανανεωσει. Το video ειναι σκηνοθετημενο απο τον Jonas Åkerlund, ενω βλεπουμε και την επισης Σουηδη, Noomi Rapace, διασημη ηθοποιο, γνωστη και ως ''Lisbeth Salander'', απο τη τριλογια Millennium, βασισμενη σε νουβελες του Stieg Larsson.

Δε ξερω γιατι, αλλα αν και το τραγουδι ειναι απολυτως επαγγελματικα γραμμενο και δεν ειναι κακο, παρ ολα αυτα η εικονοποιηση του video μου θυμισε κατι απο τον ....καπιταλισμο που καταρρεει, αλλα δεν λεει να το συνειδητοποιησει και απεγνωσμενα αγωνιζεται να κρατηθει στη ...ζωη!

Αυτο που ειχαν οι  Rolling Stones να προσφερoυν το προσφεραν, προσπαθωντας ολα αυτα τα χρονια να δικαιολογησουν τη φημη τους, αν και  εδω που τα λεμε ειναι παρα πολλα χρονια που δεν ειναι πια ο τι  καλυτερο υπαρχει...in the R N' business!

12 σχόλια:

  1. Elva,

    Είναι πολύ ενδιαφέρον το άρθρο σου και συμφωνώ απόλυτα μαζί σου και σε ότι αφορά τους Stones αλλά και με την σύνδεση που κάνεις σχετικά με το καπιταλισμό. Άλλωστε οι Stones, όσο και να γουστάρω ώρες ώρες την μουσική τους (αν και πράγματι συμφωνώ ότι εδώ και πολλά χρόνια δεν είναι ότι καλύτερο υπάρχει στην rock σκηνή... βέβαια θεωρώ ότι ποτέ δεν υπήρξαν ανάμεσα στους "καλύτερους" αλλά αυτό είναι άλλο ζήτημα), είναι το απόλυτα εμπορευματοποιημένο καπιταλιστικό μουσικό προϊόν.

    Είναι εξαιρετικά πολλά τα μηνύματα που μπορεί να αντλήσει κανείς για την σχέση καπιταλισμού - μουσικής - πολιτισμού παρακολουθώντας μονάχα την "καριέρα" (πόσο την σιχαίνομαι αυτή τη λέξη) των Stones.

    Αυτό που σκέφτηκα εγώ πάντως είναι ότι όσα "φτιαγμένα" κλιπάκια και αν φτιάξουν, όσο και αν συνεχίζει να λικνίζει τους γοφούς του ο Mick σαν να 'ναι ακόμα στην δεκαετία του 60', αυτές οι ρυτίδες, αυτό το δέρμα που έχει κρεμάσει, που μοιάζει απλά σαν πεταμένο πάνω στην νεκροκεφαλή είναι και αυτό η απόλυτη εικόνα του καπιταλισμού. Είναι νεκρός και έχουμε μείνει με την μπόχα του, ας τον θάψουμε επιτέλους ν' ανασάνουμε και τότε να δεις πόσους πραγματικούς Rolling Stones φτιάχνουμε.

    Αυτό για την ιστορία... https://www.youtube.com/watch?v=Cy7T5BpVKl0

    Proletarian

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Γεια σου φιλη proletarian και καλως ορισες και απο εδω!

    Συμφωνουμε για τους Stones, οπως και για το γεγονος οτι δεν μπορει κανεις ..''ες αει'' να θεωρειται οτι ειναι στα..top 10, oσα χρονια κι αν περασουν!
    Καποτε η ζωη δειχνει το δρομο για τη ..συνταξιοδοτηση, κι ας μη θελουν να το παραδεχθουν καποιοι σταρς, που εδω που τα λεμε, καλυτερα θα ηταν να ασχολιοντουσαν λιγο με τα.. παιδια και τα εγγονια τους, αντι να λικνιζουν τους γοφους στα...70 τους oπως ο Μιck! :)
    (Eτσι κι αλλιως ο Jagger ηταν ανεκαθεν ενας ματαιδοξος συντηρητικος ανθρωπος που δεν εδινε δεκαρα για κοινωνικα θεματα, παρα ασχολιοταν μονο με τον εγω του!)Δεν ηταν και σαν τον ...Εlvis στα νιατα του που ηξερε πως να λικνιζεται! ;))


    Υ.Γ
    Σ ευχαριστω και για το video του Muddy Waters που τον θεωρω απο τους καλυτερους καλλιτεχνες των R&B.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Γεια σου ρε Elva!

    Πολύ ωραία συσχέτισες το βίντεο των θρυλικών Rolling Stones με τον καπιταλισμό που… καταρρέει (καταρρέει;;;).

    Αν είχες δει το παρακάτω βίντεο το 1979, από τότε θα απορούσες πώς ο κομμουνισμός εξακολουθεί να… υπάρχει.

    Εγώ θα περιμένω 3 χρόνια να δω τον Mick Jagger στα 73 του να τραγουδάει το Satisfaction με τόόόόση ζωντάνια όπως ο κύριος στο βίντεο και τότε θα παραδεχτώ ότι ο καπιταλισμός κατέρρευσε.

    http://www.youtube.com/watch?v=11bAP_PRh3k

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αlex Z.

      Δεν χρειαζεται να ..συμφωνησουμε για το πως βλεπουν καποιοι τη καταρρευση ενος συστηματος που δεν εχει τιποτα αλλο πια να προσφερει, παρα αναλωνεται να πεισει οτι ακομα ..κραταει κι ας υπηρετει το κεφαλαιο και μονο!

      Οσο για το video με τα ελεεινα αντικομουνιστικα σχολια απο κατω και τα βλακωδη υπονοουμενα, αυτα μειωνουν ΟΧΙ τον ομιλητη, αλλα τους ''ξυπνιους'' σχολιαστες που λοιδορουν εναν ηλικιωμενο ανθρωπο, εφ οσον ουτε μεταφραση υπαρχει, ουτε ειναι Ρωσοι οι σχολιαστες για να καταλαβαινουν τι λεει!
      Δεν μου κανει καμμια εντυπωση λοιπον το χαμηλο ηθος, γνωριμο των απανταχου ηλιθιων! Ο καπιταλισμος καταρρεει καθε μερα και πιο πολυ και παρτε το ειδηση οτι το συστημα...βρωμαει και χρειαζεται επειγοντως θαψιμο!

      Υ.Γ
      Οι εχοντες τοσο κακο γουστο που καθονται να περιμενουν 3 χρονια να δουν ενα γερο να λικνιζεται ειναι αξιοι της τυχης τους (και των ...καμμενων εγκεφαλικων κυταρρων τους!) Αλλα βεβαια ετσι εξηγειται το γιατι η Μαdonna κλπ ξεπεσμενοι stars εχoυν sold out συναυλιες ΜΟΝΟ στην...Ελλαδα!!

      Διαγραφή
  4. Γειά σου Elva και σ'ευχαριστώ για το ζεστό σου καλωσόρισμα. :)

    Συμφωνούμε απόλυτα νομίζω για τους "κυλιόμενους λίθους"... πάντως για να ασχοληθούν τώρα ο "hot lips" και οι υπόλοιποι με εγγόνια και παιδιά... που να πάνε να τα βρουν; Έχουμε και εδώ αυτούς που έχουν "εξυπηρετήσει" την μισή Αθήνα έχουμε και τα ραμολιμέντα που έχουν σπείρει παιδιά στον μισό πλανήτη!! Και λες... ρε μάνα και 'συ δεν μπορούσες να 'σαι στο άλλο μισό να 'χα τώρα πατέρα τον Jagger να μου 'στελνε κανά φράγκο να πληρώσω το νοίκι!

    Υ.Γ. Όσο για τον Muddy τον θεωρώ ΑΡΧΗ της R&B και τον λιγότερο αναγνωρισμένο και εκτιμημένο.

    Ο νότος σε χαιρετά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Proletarian

      Nα σαι καλα, πολλους χαιρετισμους και απο εδω!

      Διαγραφή
    2. Ανώνυμος25.11.12

      @ Elva

      Εξήγησέ μου κοπέλα μου πώς ξέρεις ότι είναι η Proletarian κι όχι εγώ, αφού από κάτω δεν υπογράφει ως Proletarian...

      Λοιπόν, κοιτάτε ορέ κοπελιές να μου λέτε πράματα για τούτο το παλιομηχάνημα, για δεν ξέρω και πολλά.

      Κι όπως αντιλαμβάνεστε, νιώθω σα χαζός μπρος στα ακταλαβίστικα...

      Α, και μόλις έβαλα τα γυαλιά μου, να είμαι σίγουρος γι' αυτά που διαβάζω.

      ΑΝΕΡΓΟΣ και ΑΦΡΑΓΚΟΣ

      Διαγραφή
    3. @ Ανεργοάφραγκε,

      Η Elva προφανώς από τα συμφραζόμενα κατάλαβε ότι είμαι εγώ. Η αλήθεια είναι ότι καταλάθος ξέχασα να βάλω την τζίφρα μου και το είδα αμέσως με το που δημοσίευσα το σχόλιο. Δεν θα επαναληφθεί πάντως στο υπόσχομαι για να μην γίνει και καμιά παρεξήγηση.

      Καληνύχτα φίλε αγαπημένε

      Proletarian

      Διαγραφή
  5. Αγαπητή Elva, έχεις απόλυτο δίκιο.
    Δεν χρειάζεται να συμφωνήσουμε σε κάτι, οτιδήποτε κι αν είναι αυτό. Κουβέντα κάνουμε.
    Αλλιώς λοιπόν λαμβάνω εγώ τα μηνύματα, αλλιώς εσύ και αλλιώς κάποιος άλλος.
    Το μήνυμα λοιπόν για μένα είναι ότι και οι Rolling Stones επιμένουν σε μια… ουτοπία. Να νικήσουν το χρόνο!
    Για μένα, καλά κάνουν και τους θαυμάζω, όχι μόνο για τη μουσική τους, αλλά και για το κουράγιο που μου δίνουν να προσπαθήσω να σταθώ κι εγώ όρθιος και σφριγηλός και να μην καταθέτω τα όπλα ούτε μετά τα 70 μου….

    Κατά τα άλλα συμφωνώ ότι το σύστημα βρωμάει και χρειάζεται επειγόντως θάψιμο. Όχι όμως πριν βρεθεί και προταθεί κάτι άλλο!
    Ο κομμουνισμός πέθανε, ο καπιταλισμός ξεψυχάει κι εγώ τι να πω τώρα; Ότι... κι εγώ δεν αισθάνομαι και τόσο καλά τελευταία;
    Και αν πάμε και στα δικά μας τώρα, είναι δυνατόν να πιστεύει κανείς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντικατάσταση αυτού του συστήματος; Και όμως, ελλείψει νέου συστήματος ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ.
    Όσο και αν η σόου μπιζ εκπέμπει κατά καιρούς πολιτικά μηνύματα δεν αντικαθιστά την πολιτική.
    Το κακό είναι ότι η πολιτική εδώ και πολλά χρόνια τώρα έχει γίνει σόου μπιζ…

    Υ.Γ.
    Δεν είναι θέμα γούστου, αλλά αντί ο κόσμος να κάθεται να χασμουριέται ακούγοντας την Παπαρήγα, καλό θα ήταν να την συνταξιοδοτήσει η βάση (σε αντίθεση με τους Stones που θα πάρουν σύνταξη όταν αποκτήσουν Satisfaction ή όποτε θελήσουν οι ίδιοι) και να αναλάβει κάποιος νεότερος π.χ. Μπογιόπουλος.

    http://www.youtube.com/watch?v=5TrtJdGp-M0&feature=related

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αlex Z.

      Μπορει οι Rolling Stones να επιμένουν στο να νικήσουν το χρόνο, αλλα κατα τη γνωμη μου δεν πειθουν στην ηλικια αυτη, ειδικα μαλιστα οταν αναλωνονται στα ιδια κολπα χρονια τωρα! Αν περιμενει κανεις να παιρνει παραδειγμα τους...Stones στο μη..καταθετει τα οπλα, οπως λες τοτε απαταται φοβερα γιατι οι Stones δεν ειναι απλοι πολιτες αλλα σουπερσταρς και ανηκουν σε αλλη κατηγορια!
      Το σύστημα βρωμάει και χρειάζεται επειγόντως θάψιμο και σε καμμια περιπτωση ο κομμουνισμός δεν εχει.. πεθανει, απλα γιατι η εκμεταλλευση απο ανθρωπο σε ανθρωπο υπαρχει ακομα και θα υπαρχει αν εμεις δεν την καταργησουμε!
      Οτι ελλείψει νέου συστήματος ανεβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ, απλα πρεπει να μαε κανει να διαπιστωσουμε οτι ο κοσμος δεν εμαθε τιποτα απο την καταστροφικη ανοδο του Πασοκ στην εξουσια!
      Ισως η πολιτική που εσυ πιστευεις να εχει γίνει ...σόου μπιζνες, αλλα μη γενικευεις για ολα τα κομματα γιατι απλα δειχνει οτι δεν ασχολεισαι οσο πρεπει και εισαι κι εσυ αρνητικα επηρεασμενος με την Αλεκα κατι που δειχνει οτι αντι να ασχολειται κανεις με τις προτασεις ενος κομματος, κολλαει στα προσωπα λες και το ΚΚΕ ειναι προσωποκεντρικο κομμα και υπαρχουν και οι...καλοθελητες που προτεινουν προσωπα καταλληλα γι αυτους για την εξουσια..

      Τελος να πω μακαρι να ειχαμε το πολιτικο ηθος και την εμπειρια της Αλεκας, κι ας μην ειναι η νεοτερη πολιτικος! Λες και η ηλικια κανει τη διαφορα! :((





      Διαγραφή
  6. Αγαπητή Elva,

    Κατ'αρχήν, να σε ευχαριστήσω για ένα από τα ωραιότερα στέκια του διαδικτύου!(Som det har du sagt femtiΕlva gånger),o καπιταλισμός πνέει τα λοίσθια...Εδώ και πολλά χρόνια, μάλιστα. Το θέμα είναι πως ταυτοχρόνως "ψυχορραγεί" μαζί του και η ίδια η ανθρωπότητα, μαζί και η ανθρωπιά (άραγε θα υπάρχουν αυτές οι έννοιες στα λήμματα των λεξικών του μέλλοντος ;). Eκτός από την ευρέως αποδεκτή παραδοχή του θανάτου του Καπιταλισμού, ελοχευεί ο κίνδυνος του παράλληλου θανάτου της Ανθρωπιάς. (Και)στη σύγχρονη εποχή, ο ψυχορραγών καπιταλισμός, κρύβεται όχι μόνο πίσω από το εξασθενημένο λίκνισμα του Jagger, αλλά πίσω από το καθετί συναρτώμενο από και με τοχρήμα/κεφαάλαιο...Θα έλεγα ακόμη και πίσω από το πάτημα των πλήκτρων στο pc μου* αυτή τη στιγμή (*βλ.idiotική περιουσία). Το πρόβλημα μάλλον δεν είναι το εκπνέον σύστημα , αλλά η μεταστατική του ιδιότητα που μας μολύνει όλους καθημερινά...Και ας μου επιτρέψουν τα φίλτατα παππόύδια (Stones) να πιστέυω ακόμη και σήμερα, πως η επανάσταση τους δεν ήταν ποτέ κοινωνική, αλλά παθογενώς εγωκεντρική. Πότε δεν αντιπρότειναν κάτι ουσιώδες, ούτε θέλησαν να κάνουν καλύτερο τον κόσμο μας. Στην καλύτερη περίπτωση, γλυκάθηκαν νωρίς και άφησαν πίσω την όποια ιδεολογία...Τα καπρίτσια που θα κάνει ο πεντάχρονος ανιψιός μου στη μάνα του για να του πάρει το kinder έκπληξη, κρύβει πλέον μια πιο ρηξικέλευθη επαναστατικότητα. Κακά τα ψέμματα : Αν δεν παρατήσουμε τις καθημερινές μας δικαιολογίες (βλ. dayjobs and carriers) και δεν αποκοπούμε από την κατανάλωτικότητα (ώστε να εκμηδενιστεί και η εμπορευματική αξία του χρήματος = το Κεφάλαιο) δεν πρόκειται να ζήσουμε την οριστική εκπνοή του συστήματος αυτού, παρά μόνο τον εκφυλισμό του (βλ.Νεοφιλελευθερσμός σήμερα - αύριο άραγε,τί?). Για να αποκοπούμε από αυτά , πιθανολογώ πως δύο πράγματα είναι απαραίτητα : 1)Nα αποκοπούμε από τα δεσμά της εθελοδουλείας μας * (οι πηγές της, νομίζω πως περιγράφονται στον ανθρωπίνως δυνατό καλύτερο βαθμό, στο διήγημα του Ντοστογιέφσκι "Το όνειτο ενός γελοίου ανθρώπου"). 2) Να στραφούμε σε λύσεις πέραν του πεδίου από όπου (διαφαίνεται) πως προήλθε το πρόβλημα* (κατά τον Einstein)- To "αγαπάτε αλλήλους" και το "ὁ ἔχων δύο χιτῶνας μεταδότω τῷ μὴ ἔχοντι" νομίζω ότι είναι υπέραρκετά ως βάση(εδώ χωράνε μεγάλες συζητήσεις, τις οποίες πιθανόν να μη τις χωρά όλη η blogoσφαιρα, αλλά αναμένω όποιον επιθυμεί να συζητήσουμε). Δε νομίζω ιστορικά, να υπήρξε άλλη περίοδος κατά την οποία οι άνθρωποι, ανωλώνονταν τόσο πολύ στην ανάλυση των όποιων συστημάτων, παρά στην ίδια τη ζωή τους. Πιθανότατα , αυτή η αρτιοσκληρωτική κουλτούρα της ιδελογικής μισαλλοδοξίας μας να αποτελεί μέρος της καθημερινής μας αποχαύνωσης και να λειτουργεί ως "κατασταλτικό" για τη σκέψη μας. Πολλή αγάπη και κουράγιο σε όλους μας.

    Υ.Γ:Kατά την ταπεινή μου γνώμη, μια μορφή πραγματικά επαναστατικής - καλλιτεχνικής δήλωσης είναι η παρακάτω: (Σε αντιπαράθεση με τους στόουνς...Ειδικά όταν από τον πρώτο σου δίσκο δηλώνεις αυτό το μύνημα (βλ.στίχους-link1) και όταν κυκλοφορέις δίσκο κάθε δέκα (σχεδόν) χρόνια, αρνούμενος τις εμπορικές επιταγές της όποιας RCA records...

    http://www.irishmusiccentral.com/theprayerboat/lyrics-album1.html#Millionaire_Hero

    http://www.youtube.com/watch?v=VWHt1FFZEQE

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια σου Gudgavor Merlesson

    Με τιμουν τα λογια σου, αν και νομιζω οτι υπερβαλλεις με το κομπλιμεντο για τα στεκια του διαδικτυου! :)

    Παντως σ αυτο που συμφωνω απολυτα ειναι, οπως εχουμε πει συχνα και απο εδω, οτι ο καπιταλισμος πνεει τα λοισθια αλλα το χειροτερο ειναι, οπως λες, οτι μαζί του "ψυχορραγεί" και η ίδια η ανθρωπότητα, οπως και ο ορος ''ανθρωπιά', που θα πρεπει να ξαναγραφει μετα απ οσα βιωνουμε στο ονομα του κερδους. Μολις χθες διαβαζαμε για φωτια στο Μπανκλαντες που στοιχησε τη ζωη 100 ανθρωπων, για να διαβασουμε ΚΑΙ σημερα οτι αλλο ενα εργοστασιο πηρε φωτια στην ιδια χωρα http://www.bbc.co.uk/news/world-asia-20491103


    Υ.Γ To link που εστειλες (και σ ευχαριστω) μου θυμισε ενα αλλο παρεμφερες, στον ηχο συγκροτημα, τους Silencers.

    https://www.youtube.com/watch?v=axsCQy_v0To

    ΑπάντησηΔιαγραφή

"Tα ...πολλά λόγια δεν ειναι...φτώχεια! (Οι νεοφιλελευθερες,... ''σοσιαλδημοκρατικές'' και ..φασιστικές πολιτικες, ομως;)